Sari la conținut

Incalzirea apei cu inductie magnetica


nic_teo7

Postări Recomandate

Se vorbeste ca este mai ieftina incalzirea apei cu inductie electromagnetica decit incalzirea cu rezistenta electrica. Sitie cineva cum se poate construi un boiler cu inductie magnetica , cum se calculeaza bobina , diametru sirmei ...etc. , sau o plita cu inductie electromagnetica. Cum se dimensioneaza puterea bobinei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Scria cineva (nu mai stiu pe ce forum) ca a vazut asa ceva si ca este foarte rentabila. Era vorba de o casa cu 3 camere si platea maxim 200ron pe luna.

Acum am vazut ca vrei boiler si eu vorbeam de centrala.

Editat de stefanut23
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se vorbeste ca este mai ieftina incalzirea apei cu inductie electromagnetica decit incalzirea cu rezistenta electrica. Sitie cineva cum se poate construi un boiler cu inductie magnetica , cum se calculeaza bobina , diametru sirmei ...etc. , sau o plita cu inductie electromagnetica. Cum se dimensioneaza puterea bobinei.

 

 

Cred ca plitele cu inductie electromagnetica sunt cele mai indicate daca vrei sa iti faci o idee asupra randamentului. Am observat ca apa fierbe foarte repede pe o astfel de plita insa nu stiu cat consuma. succes

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Incalzirea prin inductie se bazeaza pe principiul transformatorului, secundarul fiind materialul ce trebuie incalzit. Se preteaza la materiale magnetice, deci apa nu se poate incalzi decat indirect de la un obiect metalic. Pentru cresterea randamentului inductorul (bobina) se alimenteaza la curent alternativ de inalta frecventa. Instalatia se compune din redresor, invertor, un filtru inductiv intre ele si circuite de comanda si protectie. Inductorul se dimensioneaza in functie de cum este alimentat, direct sau prin trafo coborator. Din pacate este o instalatie pretentioasa pentru amatori cu inca multe secrete pastrate de producatorii industriali.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Apa se incalzeste direct numai in camp intens de microunde. Intr-un recipient metalic (vas, teava, etc.), acesta se poate incalzi prin inductie si transmite caldura apei. Nici un artificiu nu poate depasi eficienta incalzirii clasice cu rezistente a apei (termoplonjor, etc.).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nici un artificiu nu poate depasi eficienta incalzirii clasice cu rezistente a apei (termoplonjor, etc.).

Totusi apa potabila, nu este apa distilata si deci conduce curentul.Prin anii `65 era o mare furie a fierbatoarelor realizate cu doi electrozi legati direct la retea si introdusi in apa care astfel devenea "rezistenta" de incalzire.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In armata am baut foarte multe cafele facute cu electrozi improvizati (carbune, aluminiu, inox). Aveau putere mare, electrozii se "mancau", iar noi inghiteam rezultatul. Functie de sursa de apa aveau uneori putere prea mare si ardeau sigurantele. Desigur, nu era vorba de vre-o inductie electromagnetica, ci tot de o rezistenta de incalzire (intra la etc. in postul meu de mai sus). Mai multa caldura decat UxI oricum nu puteau sa dea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Cantitatea de caldura produsa prin inductie magnetica este aceeasi ca si cea produsa prin efectul Joule-Lenz (incalzirea prin rezistenta electrica) diferenta fiind ca in al doilea caz sarcina este o rezistenta electrica iar in primul sarcina este o inductanta.

Eficienta mai mare care apare la plitele cu inductie se datoreaza faptului ca energia este radiata doar in materialul vasului de gatit si se reduc astfel pierderile de radiatie in mediul inconjurator, iar acest lucru devine inutil in cazul boilerului, e suficient sa il izolezi bine pe exterior pentru a reduce pierderile.

Pe de alta parte nu recomand aceasta metoda de incalzit din urmatoarele motive:

1 -constructie dificila in regim de amator, iar pe parcurs eventualele interventii si inlocuiri de piese sa vor face la fel de greu

2 -posibilitatea generarii unor perturbatii suparatoare in reteaua electrica care pot deranja aparatura electronica din casa inclusiv la vecini.

3 -daca aceasta metoda ar fi fost catusi de putin utila ar fi existat si boilere cu incalzire inductiva industriale, doar nu iti inchipui ca ti-a trecut tie primul prin minte asa ceva

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Mai multa caldura decat UxI oricum nu puteau sa dea.

Nu. Insa nu se mai pierde caldura prin radiatie indirecta, de la rezistenta de incalzire, la mediul ambiant (altul decat apa de incalzit) Plus inca se mai evita si alte tipuri de pierderi suplimentare. Deci teoretic randamentul este usor superior unui termo-plonjor uzual.

 

Altminteri, pentru a nu mai dilua si produsele provenite din corodarea unor metale si a le ingurcita, se pot folosi electrozi din argint electrotehnic. Ramane de stabilit, doar ce trebuie facut pentru a elimina si diversele produse chimice provenite din electroliza rapida a unor saruri inglobate in mod natural in apa potabila. Dincolo de toate aceste neajunsuri, procedeul de incalzire a apei in acest mod, este unul dintre cele mai ieftine. Inafara randamentului usor marit, trebuie sa punem la socoteala si tehnologicitatea destul de scazuta a procedeului. Chiar daca electrozii ar fi din doua fragmente de tabla din argint, probabil ca pretul de producere al unui "pahar minune" (asa a aparut in anii '60, intr-un numar al revistei Sport si Tehnica) ar fi mai mic decat bunaoara al termo-plonjorului. Unul dintre motivele pentru care nu a facut "cariera" ca produs tehnic de sine-statator, este circulatia curentului direct prin apa din vas, de la care se poate electrocuta foarte usor operatorul. Ca atare, a fost interzis de la comercializare de organizatiile pentru protectia consumatorului.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Apa nu se poate incalzi prin inductie magnetica deoarece nu prea conduce curentul indus. La plite se incalzeste vasul metalic in care se poate afla si apa. In camp de microunde apa se incalzeste repede, dar cu un randament mic al magnetronului. Incalzirea prin conductie directa are loc numai la apa ce contine electroliti (saruri) si depinde de concentratia acestora. Electrozii din argint sunt periculosi: acumularea de argint in corp coloreaza definiv pielea omului in albastru. Incalzirea cu rezistenta izolata in tub metalic este imbatabila: toata energia electrica se transforma in caldura ce se transmite integral apei. Mai mult de 100% nici nu se poate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Electrozii din argint sunt periculosi: acumularea de argint in corp coloreaza definiv pielea omului in albastru...
Nu cunosteam acest aspect. Eu stiam ca dimpotriva, o institutie onorabila precum biserica, foloseste obiecte din argint, in vasele in care se prepara apa sfintita, iar gospodinele din toate timpurile se dau in vant dupa tacamurile din argint. Oricum, eu ma refeream la proprietatea argintului de a nu produce compusi in prezenta apei. Este o proprietate, pe care doar metalele pretioase o au. Iar daca nu produce compusi diluabili in apa, atunci cum poate ajunge argintul in corpul uman?! Remarca ma face sa presupun, ca de aceea se spune despre nobili ca au sange albastru - fiindca beau vinul din pahare de argint :giggle:

 

...energia electrica se transforma in caldura ce se transmite integral apei...
Nu chiar integral. Rezistenta de incalzire in tub metalic imersat (termoplonjorul) se termina printr-un maner din ebonita. De asemenea o portiune mai mare sau mai mica din tubul metalic continand rezistenta de incalzire ramane intotdeauna afara din apa. Manerul din ebonita (alt material nu rezista acelor temperaturi) portiunea din tuburi care ramane ne-imersata, precum si o portiune destul de lunga din cablul de alimentare ale unui termoplonjor se incalzesc in exces in timpul incalzirii apei din vasul respectiv si in acest mod cedeaza aerului din exterior o parte din caldura. Daca ne referim la termoplonjoarele destinate masinilor de spalat, sau boilerelor electrice, aceste pierderi au loc prin intermediul racordurilor filetate si al piulitelor de fixare a acestora pe peretele recipientului, precum si prin papucii de conexiune si o portiune de aproximativ 10...15 cm din cablul de alimentare. Toate acestea se intampla deoarece temperatura din interiorul tuburilor incalzitoare este aceea a unui conductor rezistiv incalzit la rosu. La incalzirea apei prin procedeul citat de domnul miron1947 in postarea #6, temperatura creste gradiental, odata cu incalzirea apei, iar aceste pierderi nu se pot produce.

 

Apa nu se poate incalzi prin inductie magnetica deoarece nu prea conduce curentul indus. La plite se incalzeste vasul metalic in care se poate afla si apa. In camp de microunde apa se incalzeste repede, dar cu un randament mic al magnetronului...
Despre aceste procedee, eu nu am comentat. Probabil sunt parti dintr-un raspuns destinat altcuiva?! Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mare atentie la argint! In cantitati extrem de mici are efect bacteriostatic, de aceea se recomanda la pastrarea apei de baut sau la tacamuri. Prin fierbere sau prin electroliza argintul reactioneaza cu clorurile sau cu clorul din apa si formeaza clorura de argint, greu solubila dar usor asimilabila. Pe la 1500 spaniolii gaseau zacamintele de argint din America dupa culoarea albastra a pielii bastinasilor. Fiind un metal greu argintul se fixeaza in organism.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 years later...

Intaresc cele afirmate de puriu prin urmatorul experiment pe care l-am facut:

-intr-o cana de argint am pus apa (puturoasa si gust usor gust ciudat ,de pe o instalatie veche) limpede ,semipotabila daca se poate spune asa - adica o bei numai dupa ce ai semnat o hartie ca acea apa se bea pe proprie raspundere

-am lasat-o pe masa in bucatarie peste noapte

-a doua zi a fost perfect potabila, fara miros sau gust.

Apa de pe acea conducta o fi avand tot felul de miscatori in ea iar ioni de argint i-au anihilat ; cat despre sarurile continute in apa nu stiu .

Despre faptele din evul mediu stiu altceva: 

- nobilii serveau apa din vase de argint si erau feriti partial de ciuma - asta nu stiau ei din inceput dar statistica a pus semne de intrebare ,adica de ce treceau peste molima atati nobili?

 

Am luat acea apa si am incalzit-o la microunde si conditiile au fost urmatoarele:

-cana de portelan 250ml fara nici un fel de decor 

-puterea la maxim /3min fara rezistenta de grill

Rezultate:

-cana fierbinte iar apa mult mai rece decat cana (apa dezmortita .

Am repetat testul cu apa potabila de la robinet -aceleasi rezultate.

Cu lapte de vaci (din magazin) /de vaca/de bivolita a dat afara - am avut noroc cu tavita de sticla .

In concluzie ,apa la micro practic nu se poate incalzii.

 

Rezistenta electrica se incalzeste prin efectul Joule iar randamentul de transformare e de 100% dar acesta e practic micsorat in principal prin randamentul de transfer termic . Datorita fluctuatiei tensiuni de alimentare randamentul de transfer variaza direct proportional cu tensiunea dar randamentul de transformare ramane 100% .

Incalzirea prin inductie presupune un invertor cu transformator iar randamentul de transformare e subunitar .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 months later...

Numele topicului m-a facut curios, evident ca nu se poate incalzi apa prin inductie.

Mi-am adus aminte de o intamplare legata de incalzirea apei cu electrozi de inox, acum 30 de ani.

Student fiind am fost intr-o excursie la Voineasa si apa de la robinet in hotel (in paragina acum 10 ani) era asa de rece ca simteam ca ne ingheata dintii.

Am folosit 2 tacamuri de inox si cordonul de la o veioza sa incalzesc apa si surpriza, nu se intampla nimic la 220V ca.

A pus putina sare in apa si "s-a incalzit".

Apa respectiva avea conductie aproape 0, probabil si saruri aporoape 0.

 

Bine v-am gasit, asta e primul meu post pe forum!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock