Sari la conținut

Staţie de lipit


pozitron

Postări Recomandate

Va salut prieteni in ale electronicii.

Lucrind de ani buni cu un letcon pistol (de la Radio Progres), m-am gindit sa mai ? progresez ? si eu.Mi-am propus construirea unei statii de lipit termostatata.

In primul rind am achizitionat un letcon (zic eu ,putin mai complet) ZD 981(24 v-3A-60W)ce mai are si un senzor de stby. Am experimentat citeva scheme de termostate, la toate m-am confruntat cu inertia termica.Scheme diferite-acelasi principiu. Deci ,acelasi rezultat.

Am proiectat, experimentat si finalizat schema ce v-o prezint in continuare ;

 

Rezistenta letconului se alimenteaza cu tensiune (24v alernativ) sub forma de salve de impulsuri nu in sistem On-Off.Aceasta varianta de alimentare anuleaza inertia termica,

generatoarea multor discutii si probleme.Sa detaliez schema;

U1A-LM393 insumeaza si compara semnalele primite de la U1B/LM393 si de la U2-CA3130

comandind tranzistorul driver Q1 via optotriac-triacul de putere-rezistenta de incalzire letcon.

U2-CA3130 operational cu MOSFET la intrare (la nevoie poate fi si 741) este amplificator pentru semnalul dat de termocupla .Se regleaza din R19 (pot. semireglabil de 1 Meg) ca la temperatura maxima sa avem la iesirea oparationalului cca.6 volti amplitudine (R19 cam la 330k).Din R6 se seteaza temperatura, actionind asupra R5-R8 se ajusteaza plaja in care actioneaza R6.U1B -LM393 este generator de unda dreptunghiulara cu perioada de cca. 0.5 sec.In momentul alimentarii cu tensiune , rezistenta fiind rece Q1 este comandat in ON in mod continuu.La atingerea echilibrului intre semnalul dat de CA3130 si nivelul setat din R6

iesirea U1A trece in OFF, oprind incalzirea.Acesta a fost timpul unu. Urmatorii timpi de functionare difera fata de primul timp. De fiecare data cind semalul generat de CA3130 scade sub nivelul reglat din R6 iesirea U1A trece in ON, dar unda dreptunghiulara generata de U1B va furniza la iesirea U1A trenuri de impulsuri mai lungi sau mai scurte vizavi de decalajul dintre semnalul termocuplei si nivelul din R6. In urma citorva timpi de functionare decalajul dintre semnalul termocuplei si nivelul reglat se micsoreaza si in acest fel temperatura este mentinuta cvasiconstanta.In timpul lucrului cind letconul se raceste impulsurile vor fi mai lungi si mai numeroase.

Tranzistorul Q4-BS170 cu canal initial executa functia de stby.Daca nu se lucreaza cu letconul un anumit timp incalzirea va fi blocata , Q4 scurtcircuitind baza Q1 la GND.Timpul de actionare al circuitului de stby depinde de constanta de timp R22-C8(cca 5 min). Q5 comanda ledul D4 ce indica starea de stby.Funcţia de stby.este extrem de utilă,evit?ndu-se unele situaţii periculoase (una posibilă-uitarea letonului ?n funcţiune şi plecarea pentru mult timp de la masa de lucru).

Transformatorul de retea trebuie sa aiba sectiunea de minimum 10 cmp, capabil să livreze minim 3A.

Nu spun ca nu sint scheme si mai performante, dar aceasta a rezolvat multe probleme ce alte scheme nu le-au rezolvat. Eu sint multumit de aceasta schema.

post-13757-072009300 1327342497_thumb.jpg

Link spre comentariu

Va multumesc pentru deschiderea acestui topic.

 

Puteti sa ne spuneti mai multe lucruri despre tipul de letcon folosit si interconectarea acestuia la montajul realizat (putere, ce varf ati folosit etc.)? Cred ca ar fi niste precizari foarte utile care ar completa si mai bine spusele dvs. de mai sus.

O alta intrebare la care as dori un raspuns: ce alte tipuri de letcon-uri credeti ca ar merge sa functioneze cu schema de mai sus? Se pot posta inclusiv link-uri web catre anumite modele.

Link spre comentariu

De aici am achiziţionat letconul ZD981:

(http://www.superelectronic2000.ro/cauta.php?page=17&categ=6&lit=&q=)

am selectat tipul de letcon avînd cea mai mare putere.Alimentare cu 24 volţi alternativ.Dispune ,faţă de alte tipuri, de un senzor de stby. Considerînd că-i util în multe situaţii periculoase.Vîrfuri se pot folosi de orice formă, dar nu dispun decît de cel original (conic).Voi căuta şi profile diferite.Senzor de temperatură , încorporează termocuplă de tip K.

termocupla la temperatura maximă livrează o t.e.m. de nivelul a 30 mV,nivel scăzut, este necesară amplificarea semnalului pentru a fi utilizat.La această schemă poate fi folosit orice letcon cu termocuplă tip K, adaptînd tensiunea de alimentare specific letconului respectiv şi ajustînd din R19 parametrii de funcţionare.Am construit staţia de lipit folosind o carcasă de sursă atx.Transformatorul de reţea , 10cmp secţiune, sîrmă în sec.1,5mmCuEm,pentru 24v, 120spire.

Urez succes celor ce vor construi staţia de lipit!

 

 

Eşti om cu mine, sînt om cu tine! (Legea lui Ohm)

Editat de pozitron
Link spre comentariu
  • 2 months later...

O mica corectie, pozitron: inertia termica nu poate fi anulata/modificata (asa afirmi in primul post) de nici o schema electronica, este o caracteristica specifica oricarui sistem fizic (ca sa ma exprim doct ). Daca ar fi asa cum zici, ar rezulta ca, de exemplu, daca aveam temperatura varfului 300 de grade (Celsius) si apoi pun potentiometrul de reglaj al temperaturii la 20 de grade, in secunda urmatoare as avea pe varf cele 20 de grade. Probabil ca schema sugerata de tine ofera un raspuns mai rapid ( n-am analizat-o in amanunt ), ceea ce este un lucru bun.

Link spre comentariu

hristea_c

Letconul ZD981 are termocuplul incorporat.

 

betamax

? --Rezistenta letconului se alimenteaza cu tensiune (24v alernativ) sub forma de salve de impulsuri.Aceasta varianta de alimentare anuleaza inertia termica,

generatoarea multor discutii si probleme.;--?

 

Poate m-am grabit in a sustine cele de mai sus ? inertia nu o poate anula nimeni si nimic,e o lege peste care nu se poate trece ?, eu am pus nume metodei de camanda al incalzirii letconului ?In pasi mici ?

De ce am pus numele?In pasi mici ? : Daca aplicam unui corp o forta oarecare acel corp tinde sa-si mentina starea si dupa incetarea acelei forte daca nu intervine alta forta de sens opus.

Inertia va fi egala cu forta aplicata.

Deci:ne-am propus o line de sosire,dar am aplicat obiectului un impuls cam puternic, precis nu se va opri unde dorim.dar daca aplicam impulsuri slabe si mai dese, la sigur acel obiect putem sa-l oprim la punctul propus.Asta este comanda in pasi mici.Inertia exista dar e mult diminuata,fiindca acest efect fizic nu-l poate anula nimeni.

La ?ncalzirea unui letcon comanda in pasi mici ?ngusteaza fereastra comparatorului.Deci pornirea si oprirea ?ncalzirii sint puncte foarte apropiate , pe c?nd aplicind alt principiu de comanda punctul de pornire -oprire sint mai departate unul de altul.

(Teoria ca teoria, Practica ne doboara).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock