Sari la conținut

Constructie incinte cu difuzoare Jamo

alexghn

Postări Recomandate

Buna ziua.Intamplator am gasit aceste difuzoare pe net http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=299-939 si as vrea sa construiesc niste incinte acustice cu acestea.As vrea sa le aud cum suna in incintele pe compresie si VTP.

Problema mea este aceea ca nu ma pricep la calcule mai ales pentru VTP si va rog daca puteti sa ma ajutati cu niste sfaturi ,cote pentru incinte,mode de executie ,calcularea filtrelor etc.

Va multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Incinta VTP nu prea merge dimensionata cu ajutorul calculatorului (unii practicieni convinsi ar spune un NU categoric). Este o incinta care se realizeaza dupa cateva prototipuri sau experimente in domeniul audio pe alte incinte VTP. Deci, va trebuie ceva timp ca sa va familiarizati cu aceste incinte. Apoi, acordarea incintei cat si alte aspecte tehnice se realizeaza cu mai mult simt de raspundere ca in cazul altor incinte acustice, mai ales daca doriti sa obtineti o incinta VTP dimensionata corect.

Pentru inceput va recomand sa treceti in revista articolele publicate in colectia Tehnium in anii 2000. Acolo dl. Aurelian Mateescu a formulat niste aspecte teoretice si practice deosebit de utile, pe care nu s-ar putea rezuma in acest post. O sa gasiti cam tot ce va intereseaza, iar restul depinde de experienta si priceperea dvs. De ce va spun asta? Din cauza ca, in cazul incintei VTP, cand se schimba woofer-ul, calculele si planul de executie a incintei iau o intorsatura foarte mare, mult mai mare ca in cazul oricarei alte incinte acustice. Facand o analogie, sper destul de pertinenta, a schimba difuzorul intr-un proiect VTP, e ca si cum am crede ca orice pacient din lume, pentru aceeasi boala, se vindeca fix cu acelasi tratament (dar nu este asa).

Incinta de compresie este o incinta inchisa care are volumul mai mic decat parametrul Vas a difuzorului. Citez specificatiile de pe site-ul web unde ati facut trimiterea de mai sus:

JAMO 20316 8" Paper Cone Woofer

8" woofer with stiff but light paper cone, foam surround, and bumped back plate. The four-layer voice coil provides increased power handling and bass response. Recommended for bass or midrange use in sealed enclosures. Buyout, limited quantities. Specifications: *Power handling: 50 watts RMS/100 watts max *VCdia: 1-1/4" *Le: 3.06 mH *Impedance: 8 ohms *Re: 5.47 ohms *Frequency response: 40-2,000 Hz *Fs: 48 Hz *SPL: 87 dB 1W/1m *Vas: 1.13 cu. ft. *Qms: 7.10 *Qes: 0.73 *Qts: 0.66 *Xmax: 3 mm *Dimensions: A: 8-1/16", B: 7-1/4", C: 3-1/8".

Conform specificatiilor, Vas = 1,13 cu. ceea ce inseamna 1,13 x 28,31 = 31,99 litri sau 32 litri. Deci, incinta acustica pe care o dimensionati, daca doriti sa fie o incinta de compresie nu ar trebuie sa aiba volumul mai mare de 32 litri.

Eu as alege mai degraba aceasta solutie constructiva in detrimentul celei VTP, mai ales daca nu ati facut niciodata pana acum un VTP.

Numai Bine

Link spre comentariu

Incinta VTP nu prea merge dimensionata cu ajutorul calculatorului (unii practicieni convinsi ar spune un NU categoric). Este o incinta care se realizeaza dupa cateva prototipuri sau experimente in domeniul audio pe alte incinte VTP. Deci, va trebuie ceva timp ca sa va familiarizati cu aceste incinte. Apoi, acordarea incintei cat si alte aspecte tehnice se realizeaza cu mai mult simt de raspundere ca in cazul altor incinte acustice, mai ales daca doriti sa obtineti o incinta VTP dimensionata corect.

Pentru inceput va recomand sa treceti in revista articolele publicate in colectia Tehnium in anii 2000. Acolo dl. Aurelian Mateescu a formulat niste aspecte teoretice si practice deosebit de utile, pe care nu s-ar putea rezuma in acest post. O sa gasiti cam tot ce va intereseaza, iar restul depinde de experienta si priceperea dvs. De ce va spun asta? Din cauza ca, in cazul incintei VTP, cand se schimba woofer-ul, calculele si planul de executie a incintei iau o intorsatura foarte mare, mult mai mare ca in cazul oricarei alte incinte acustice. Facand o analogie, sper destul de pertinenta, a schimba difuzorul intr-un proiect VTP, e ca si cum am crede ca orice pacient din lume, pentru aceeasi boala, se vindeca fix cu acelasi tratament (dar nu este asa).

Incinta de compresie este o incinta inchisa care are volumul mai mic decat parametrul Vas a difuzorului. Citez specificatiile de pe site-ul web unde ati facut trimiterea de mai sus:

Conform specificatiilor, Vas = 1,13 cu. ceea ce inseamna 1,13 x 28,31 = 31,99 litri sau 32 litri. Deci, incinta acustica pe care o dimensionati, daca doriti sa fie o incinta de compresie nu ar trebuie sa aiba volumul mai mare de 32 litri.

Eu as alege mai degraba aceasta solutie constructiva in detrimentul celei VTP, mai ales daca nu ati facut niciodata pana acum un VTP.

Numai Bine

Va multumesc mult pentru raspunsul promt ,as putea calcula cotele incintei cu programul WinISD?Programul imi cere doi parametri pe care eu nu ii am in fisa tehnica a difuzorului am atasat o poza in acest sens.Multumescpost-3269-034700400 1327354754_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock