Sari la conținut

ajutor la o schema !

MihailSer

Postări Recomandate

Salutare, sunt nou :)Am nevoie de ajutorul vostru daca se poate. Am o schema in care trebuie sa explic (mai detaliat) cam ce face fiecare componenta, si cum functioneaza schema, e un detector de CO, un traductor, si nush ce rol au fiecare rezistenta, dioda etc pe-acolo. Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 56
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Pana vine raspunsul lu domn profesor, aia nu e o schema de detector de gaze sau monoxid de carbon? Asa mi se pare. Adica, in functie de cate gaze sunt, se aprind mai mult sau mai putine leduri. Jumperii aia pot fi setati daca vrem daca la un anumit nivel sa fie actionat monostabilul cu 555 si se actioneaza releul. Asta cred eu ca este circuitul ala. :surrender2:

Link spre comentariu

cum functioneaza tot detectorul

Aceasta informatie o gasiti aici. iar configuratia interna a lui LM3915 este cea din desen.Nu cunosc nivelul Dvs. cunostinte, daca nu este suficient de clar, scrieti si incerc sa detaliez.

post-9-081602400 1326197568_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Aceasta informatie o gasiti aici. iar configuratia interna a lui LM3915 este cea din desen.Nu cunosc nivelul Dvs. cunostinte, daca nu este suficient de clar, scrieti si incerc sa detaliez.

daca ati putea sa detaliati in cateva cuvinte ar fi foarte bine, de asta am si postat la sectiunea incepatorilor :P. Va multumesc !

Link spre comentariu

Senzorul isi schimba rezistenta in functie de concentratia de carbon din mediul masurat, aceasta(rezistenta) scazand cu cat CO este prezent in cantitate mai mare.Prin scaderea rezistentei, la un prag reglabil din P1, se deschide dioda D13 si apare un curent in baza lui T1, determinand cresterea curentului intre C si E, proportional cu curentul primit in baza, deci implicit cu rezistenta senzorului si a cantitatii de CO.Modificarea curentului prin T1, produce o cadere de tensiune proportionala cu acesta pe rezistenta R4, tensiune care este "citita" de LM3915.Aceasta tensiune este comparata de cele 10 comparatoare si fiecare basculeaza(isi schimba starea) cand nivelul de intrare il depaseste pe cel de referinta prezent in punctul unde este conectat in divizor, in acest caz iesirea comparatorului se afla la un nivel foarte apropiat de masa, conditia aprinderii led-ului.In functie de jumperul selectat, nivelul de tensiune minima, declanseaza circuitul monostabil(NE555), care la randul lui, prin T2 actioneaza releul o perioada determinata de grupul RC, P3,R10,C5. Daca mai aveti nelamuriri punctuale, scrieti.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Ce rol are Q1 BC327?

Cand iesirea(in functie de jumperul selectat) LM3915 este in starea jos, el fiind PNP, aducerea potentialului bazei foarte aproape de cel al colectorului, intra in saturatie si aduce intrarea lui NE555, alimentat la 12V(la o tensiune mai mica de cca.3,9 V, pragul jos pinul 2) la nivelul de declansare.

Pragul de jos se calculeaza la 0,33 din tensiunea de alimentare.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Senzorul isi schimba rezistenta in functie de concentratia de carbon din mediul masurat, aceasta(rezistenta) scazand cu cat CO este prezent in cantitate mai mare.Prin scaderea rezistentei, la un prag reglabil din P1, se deschide dioda D13 si apare un curent in baza lui T1, determinand cresterea curentului intre C si E, proportional cu curentul primit in baza, deci implicit cu rezistenta senzorului si a cantitatii de CO.

Ma scuzati ... practic pot sa spun ca din P1 se modifica sensibilitatea senzorului nu ?

Link spre comentariu

Sensibilitatea lui nu, dar puteti regla pragul de la care incepe sa functioneze afisarea.

Va multumesc pntru raspunsuri, daca imi puteti spune ce fac sau ce rol au in schema fiecare, pe rand :C2 22u,R2 220R, D1 1N4007, C1 10u si D2 13V(dioda Zener).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock