Sari la conținut

largire banda FM (UUS)

marius_med

Postări Recomandate

Buna ziua,

am si eu o mica problema: Am reparat un radio vechi romanesc "Madrigal 2", dar nu il prea pot folosi deoarece putine posturi mai emit pe frecventele pe care este el setat. Mi-ar trebui un montaj prin intermediul caruia sa ii por largi banda UUS astfel incat sa includa si intervalul 87-108 MHz in care emit majoritatea posturilor radio. Imi puteti sugera o schema valida pentru constructia unui astfel de montaj ?

Va multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc pentru schema, este OK. Dar sunt 2-3 probleme sa zic asa:

1) imi puteti spune ca valoare are condensatorul variabil caci nu pot distinge din schema

2) am cautat pe la firmele de profil si nu gasesc tranzistorul BF 215, cu ce l-as putea inlocui?

3) dioda varicap BB 121 A, nici pe ea nu o gasesc, cu ce se poate inlocui?

Link spre comentariu

1) imi puteti spune ca valoare are condensatorul variabil 3-33pF

2) am cautat pe la firmele de profil si nu gasesc tranzistorul BF 215, cu ce l-as putea inlocui? BF214

3) dioda varicap BB 121 A, nici pe ea nu o gasesc BB121A

P.S.

Eu cred ca mai bine cumparati cel mai ieftin receptor FM si il cuplati la aparatul Dvs. este dificil de acordat pe post acest montaj.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

multumesc domnule miron1947 pentru ajutor. Voi incerca totusi sa fac acel montaj caci este altfel cand il faci cu mana ta....ce-i drept, chinezariile sunt mult mai ieftine si mai usor de intergrat, dar satisfactia e mult mai mare cand reusesti prin forte proprii :sunglasses_unhappy: .

Link spre comentariu

Multumesc domnule miron1947, este intr-adevar o solutie simpla, iar schema nu e deloc complicata. Cand voi avea un pic de timp liber si piesele aferente ma voi hotari asupra uneia dintre cele 2 scheme. Ma tenteaza totusi parca mai mult prima varianta deoarece as dori sa folosesc cat mai multe din sistemele originale ale radioului, printre care si cel de cautare al postului ....ramane de vazut ......

Editat de marius_med
Link spre comentariu

prima varianta deoarece as dori sa folosesc cat mai multe din sistemele originale ale radioului, printre care si cel de cautare al postului

Eu am inteles ca receptorul se pozitioneaza pe 68Mhz.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Am inteles eu gresit???

Pentru a cauta posturile de radio in domeniul 88-108MHz nu voi folosi condensatorul variabil al radioului?

Eu asa ma gandeam ca functioneaza montajul: se intercaleza montajul in radio, se calibreaza cu ajutorul potentiometrului si al variabilului din montaj, dupa care posturile se cauta de la radioul original, iar scala va fi modificata astfel incat unde este inscris 65 MHz sa fie practic 88 MHz.

Unde gresesc?

Link spre comentariu

Am inteles eu gresit???

Pentru a cauta posturile de radio in domeniul 88-108MHz nu voi folosi condensatorul variabil al radioului?

Eu asa ma gandeam ca functioneaza montajul: se intercaleza montajul in radio, se calibreaza cu ajutorul potentiometrului si al variabilului din montaj, dupa care posturile se cauta de la radioul original, iar scala va fi modificata astfel incat unde este inscris 65 MHz sa fie practic 88 MHz.

Unde gresesc?

Link spre comentariu

Eu inteleg ca frecventa oscilatorului se modifica din potentiometru pentru acordul pe post si la iesirea montajului apare permanet 68MHz, asa rezulta din expunere(acea scadere de frecventa), respectiv faptul ca acel oscilator are domeniul 156-176MHz acordabil din potentiometru.Ar fi si imposibil sa acoperiti 20MHz(108 - 88) cu 8MHz(73 - 65).

post-9-071116300 1325967768_thumb.gif

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Acum am inteles. Multumesc pentru explicatii.

Exista vreun montaj care sa realizeze practic doar largirea benzii de la 73 MHz pana la 108 MHz si sa poti folosi variabilul radioului pentru cautarea posturilor? Intreb asta deoarece imi place ca lucrurile vechi sa fie cat mai originale, functionale si daca se poate, adaptate conditiilor din zilele noastre cu cat mai putine modificari. In acest caz imi doream sa extind banda de receptie si sa pot folosi tot scala radioului alaturi de variabilul original, caci altfel, voi cauta orbeste practic posturile radio, neavand niciun reper vizual.

Editat de marius_med
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock