Sari la conținut

mag ROSTOV 105 S1

cornelgj

Postări Recomandate

Buna seara. Ma numesc Cornel si sunt din Targu - Jiu. Am reusit sa-mi cumpar de vreo doua saptamani un mag ROSTOV 105 S1 (la care visez din '88). Cu toate ca anuntul a fost "Estetic si functional impecabil" am cateva probleme cu el.

-pe canalul stang se aude infundat, fara frecvente joase si mai incet. Interesant este ca VU-metrele indica aproximativ la fel (capatele sunt curatate de oxid de fier ). De asemenea mie mi se pare ca si in casti un canal se aude mai infundat si mai incet. Cand ascult o sursa externa (TUNER sau CD) redarea este mai de calitate si egala pe ambele canale.

-la magnetofon sunt cuplate 2 boxe AIWA 2 cai, bass reflex (40 W, 6 ohmi). Este normal ca bass-ul sa fie dat la maxim si abia sa se cunoasca (pe ascultare banda si TUNER). In schimb in casti observ ca auditia este aproximativ cum as dori sa se auda in boxe, cu inalte si un bass placut.

Am inteles ca ar trebui schimbate condensatoarele electrice.

Daca cineva a mai patit aceste probleme va rog frumos sa-mi dati un raspuns.

De asemenea va rog sa-mi spuneti cat de greu este sa schimb condensatorii electrolitic (nu sunt chiar electronist dar in tinerete am mai lucrat cu montaje de se gaseau in comert - preamplificatoare, amplificatoare de 10 W, etc )?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca vumetru indica bine pe ambele canale, atunci verificati canalul stang, mai exact condensatoarele electrolitice din acel canal, precum si valoarea tensiunii pe rezistentele de putere de 0,33 ohm si tensiunea "de bias" a etajului final. Pentru o mai buna intelegere a lucrurilor va recomand sa analizati schema electronica a produsului care se gaseste destul de usor aici sau pe web. Dupa ce veti gasi schema electronica, restul discutiei va avea loc pe marginea ei.

Totodata, un bass nu foarte pronuntat denota devalorizari de componente electronice, cel mai probabil condensatoare. Cautati schema si o sa va arat cam ce condensatoare ar trebui sa le identificati si sa le inlocuiti daca e cazul. In acest sens, una sau doua imagini cu placile electronice ale mag-ului ar fi foarte utile pentru o mai buna intelegere a lucrurilor.

In ceea ce priveste chestiunea cat de greu e sa schimbati niste condensatori electrolitici, sa inteleg ca nu ati lipit si dezlipit nicio componenta electronica pana acum ? Daca e asa, atunci sper ca nu va ganditi sa experimentati pe acest magnetofon ROSTOV! Nu ca ar fi rau, dar depinde ce urmariti sa obtineti de la acest magnetofon, adica: doriti sa-l reparati sau sa-l transformati intr-un "aparat de teste".

Numai Bine

Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult pentru raspuns (cer scuze pentru greseala cu postarea materialului). Am schema mag-ului. L-am desfacut si m-am uitat la placile electronice. O parte din condensatori sunt schimbati (am observat ca nu toti de pe aceeasi placa). Nu sunt foarte priceput in acest domeniu, dar stiu sa identific un condensator electrolitic si sa-l schimb. Am observat ca la doi condensatori schimbati s-a dezlipit cablajul de cupru de pe placa textolit, am verificat continuitatea si este bine(la placa din poza 0391). Va atasez cateva poze. Daca se poate (ca sa nu fiu prostit in cazul in care gasesc pe cineva care se pricepe) cam cat m-ar costa sa il verifice cineva? DORESC SA SE AUDA IN BOXE CUM SE AUDE IN CASTI (un sunet clar cu un bass puternic).

Va multumesc foarte mult pentru informatii si o sa incerc sa fac ce ati spus.

Va doresc atat d-voastra cat si celorlalti colegi de pe forum sarbatori fericite si LA MULTI ANI!

Cu deosebita stima.

Link spre comentariu

Buna ziua. Am facut rost de cartea tehnica si incerc sa identific si sa masor ce ati zis dumneavoastra. In mare parte am gasit defectul (cred). Boxele aveau difuzoarele de inalte arse, difuzorul de bass (avand doar bulbul din centru mare, nu cred ca are 4 W - in perioada '89-,92 am cumparat 4 difuzoare de 6W/4ohmi / ~ 129 lei/bucsi oricum magnetul era cu mult mai mare). Oricum cu potentiometrul de bass la maxim si se simte 30-40 % in boxa. Am vazut schita d-voastra pentru boxa, am citit pe forum si as dori sa o realizez. Va atasez in continuare poze cu montaje din din magnetofon. Daca se poate o parere. Va multumesc. Cu stima.

http://i40.tinypic.com/jrfxxf.jpg[/img

http://i42.tinypic.com/idaams.jpg[/img

http://i43.tinypic.com/2lxy1c0.jpg[/img

Link spre comentariu

Salut, daca se aude prost pe un canal, dar poti auzi pe sursele externe bine atunci este

posibil ca preamplificatoarele de capete sa aibe condensatorii "uscati". Pentru inceput

cauta manualul Rostovului pe acest site. In prima schema este data organigrama

magnetofonului. Cauta modulul cu indicativul A2. Vei gasi schema in interiorul manualului

(in stanga sus scrie cum se numeste in rusa sau plansa 16). Aici ar trebui sa inlocuiesti

urmatorii condensatori: C1, C2, C3, C4, C7, C8. Daca simtomele sunt cele pe care le-ai spus,

ar trebui sa mearga. Succes.

P.S. Ar trebui sa schimbi si C9 caci sigur si acesta este uscat.

Editat de Dan57
Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Va multumesc. O sa incerc sa-mi fac doua incinte pe doua cai, pentru ca am observat ca difuzoare de inalte pe 8 ohmi sunt mai ieftine si mai usor de gasit. Puteti sa-mi recomandati un site sau firma de unde pot sa cumpar condensatoare nepolizate pentru filtre (daca nu va suparati poate chiar o schema de filtre).

Cu stima.

Link spre comentariu

• 1 month later...

Buna ziua.

Am cumparat 2 difuzoare DIBEISI, 16,5 cm, G 6501, 8 ohmi-50 W, 2 tweeter-e dinamice 8 ohmi-100 w AVD 502 si 2 buc filtre 2 cai, 8 ohmi HV 211 de la Mivarom. Cutiile de la boxe (AIWA) au dimensiunile 44 x 25 x 1 bass reflex, si am modificat din partea frontala pentru i ntroducerea difuzoarelor de inalte (sunt mai mari).

REZULTAT : calitatea redarii benzilor este mai buna dar la mag-ul ROSTOV 105 S1 bass-ul este la maxim ca sa se simta ceva, inaltele taiate (si se aud putin mai bine) si puterea debitata pe boxe mi se pare ca este mica ???. CHIAR SA FIE DIN CAUZA CONDENSATOARELOR ELECTROLITICE ?

In schimb daca boxele le folosesc la un pick-up PA 2040 (cumparat in 1991, CU MULTE ORE DE FUNCTIONARE) si amplific semnalul de la radio (JVC TX-55), frecventele inalte se aud bine (foarte bine), potentiometrul de bass este la mijloc -spre 55 % si sunetul este placut, in schimb volumul nu pot sa-l dau mai mult de 40% ca deranjeaza vecinii.

Totusi in concluzie, cu boxele pozitionate corect si aflat la distanta corespunzatoare de acestea "SE UMPLE CAMERA DE MUZICA", ascultand la magnetfon.

Probabil cu un mag mai performant ( cat de performant: ex. AKAI 4000) s-ar auzi mai bine.

O sa incerc sa verific daca mai trebuie sa schimb ceva condensatori electrolitici in mag.

Cu stima si multumiri pentru informatii.

Link spre comentariu

• 2 years later...

Salut am si eu o problema cu acest rostov 105-s1 nu l-am folosit o perioada o perioada foarte lunga de timp in jur de 7 ani si dupa ce am decis sa il pun in functiune am constatat ca pe inregistrare frecventele inalte sunt mult diminuate la acelasi nivel pe ambele canale la fel si nivelul de ingregistrare,fiind diferente uluitoare intre sursa si banda.Am schimbat toti electrolitici din preamplifu de inregistrare si redare chiar si de pe final,ansamblu capete am pus vreo 2 si totu ii la fel.Am facut inregistrari cu benzi orwo,cbema,si quantegy .Cel mai bine suna cu Quantegy dar nimic satisfacator.Sper ca cineva sa aibe vreo idee ca sunt cam disperat :( Multumesc

Link spre comentariu

Cablajele si traseele sunt foarte ok nu sunt exfoliate sau intrerupte,unde am inlocuit condensatorii acolo am lipit cu fludor nou si am lipit bine, puls ca am mai facut rost si de alte placi electronice cu preamplif cap si oscilator stergere,de la alte rostovuri care le-am gasit la diferite cunostinte abandonate si cu celelalte suna in anumite cazuri mai rau.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock