Sari la conținut

Amplificator audio cu alimentare asimetrica

Postări Recomandate

Salut,am si eu o mica problema.Caut de ceva timp o schema de amplificator audio cu alimentare asimetrica si tot ce am gasit a fost o schema cu TDA2030 si una cu 2n3055.As dori sa stiu si eu daca cineva a testat schema de AICI ? Sau stiti o schema mai buna de amplificator cu alimentare asimetrica pe la 60...90v? Ori stiti metode de convertire din asimetric/simetric? Eu am testat o schema de convertor din revista tehnium si a mers,numai ca din 60V mi-a facut 120V,ceea ce depaseste cu mult nevoile mele.Daca puteti sa ma indrumati catre astfel de scheme as fi recunoscator.Multumesc tuturor in avans!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4214-amplificator-audio-cu-alimentare-asimetrica/
Distribuie pe alte site-uri

Din ce am constatat eu, un amplificator audio alimentat asimetric sau cu iesire pe condensator, suna putin mai bine decat unul alimentat simetric, mai ales daca e o schema moderna si construita cum trebuie. Schemele alea la care faci trimitere nu sunt deloc moderne.

Am gasit o schema moderna pe net si am modificat-o:

post-3561-090954100 1324987922_thumb.gif

Editat de dan_e

Din ce am constatat eu, un amplificator audio alimentat asimetric sau cu iesire pe condensator, suna putin mai bine decat unul alimentat simetric, mai ales daca e o schema moderna si construita cum trebuie. Schemele alea la care faci trimitere nu sunt deloc moderne.

post-3561-090954100 1324987922_thumb.gif

Multumesc mult pentru schema cat despre cea mentionata de mine stiu ca este "antica" dar am apucat sa fac deja cablajul acela si vroiam sa stiu daca m-am muncit degeaba.Vreau sa fac acea schema din pura curiozitate.Nu duc lipsa de componente,am recuperat de-a lungul timpului piese din tot felul de electronice(amplificatoare,deck-uri,pickup-uri,magnetofoane,mixere,casetofoane,combine audio,televizoare....cam tot ce prindeam) si ce nu am,cumpar.O sa testez si schema ta neaparat.Am citit pe acest forum despre amplificatoare cu FET-uri si mi-au trezit interesul

Este doar desenat "bizar" este o bucla de reactie negativa, probabil este adugat in schema datorita tendintelor de oscilatie aparute la punerea in functiune.

Am citit ca bucla de reactie negativa asigura stabilitatea performantelor in raport cu perturbatiile si dispersia parametrica.Pot intercala corectii suplimentare de ton in bucla de reactie?

AMP_IRFP240_dan_e.GIF

Nu va recomand sa realizati schema de mai sus. E o schema preluata de pe internet de utilizatorul @dan_e dar nu este adaptata foarte bine sa functioneze pe alimentare asimetrica, nu mai vorbesc de schema initiala care a fost studiul unei dezbateri pe un alt forum, s-a incercat chiar si o realizare practica dar fara a se sublinia concluziile de rigoare.

Asadar, rasfoiti colectia revistei Tehnium precum si cateva carti de profil. Spre exemplu, in cartea binecunoscuta Amplificatoare audio si sisteme muzicale, la pagina 185, se reda o schema de amplificator audio cu alimentare asimetrica. Are implementata una dintre cele mai potrivite protectii in cazul etajelor cvasicomplementare pentru limitarea curentului prin tranzistoarele finale si nu in ultimul rand, un etaj de intrare diferential. Deci, e o schema compacta, care poate functiona cu o multitudine de tranzistoarele finale (si mai noi si mai vechi). Cu cateva modificari minore poate functiona si la 80V (daca va intereseaza aceasta tensiune de alimentare). Oricum, la mai mult de 100V nu se merita sa alimentati un astfel de amplificator.

Referitor la precizarea facuta tot de utilizatorul @dan_e, ca astfel de amplificatoare s-ar auzi mai bine decat cele alimentate simetric, nu este chiar asa (ambele amplificatoare functioneaza destul de bine, cu observatia ca etajele cu iesire pe condensator, au un timbru mai special, sesizat de unele persoane, dar de altele nu). Spre exemplu, acum cativa ani in urma am auzit cateva persoane care spuneau ca le place mai mult cum suna amplificatoarele audio de putere cu alimentare asimetrica sau "iesire pe condensator", din cauza ca, cica, "au un sunet mai apropiat de a amplificatoarelor audio in clasa A, chiar daca etajul era polarizat clasa AB".

Deci, parerile sunt oarecum impartite.

Numai Bine

Multumesc pentru informatie,o sa caut acea carte cat despre colectia Tehnium,am gasit o schema de amplificator cu alimentare asimetrica destul de usoara in nr1 din '82.As mai avea o alternativa,sa folosesc un convertor asimetric\simetric pentru a alimenta niste amplificatoare de pe-acasa,problema este ca tot ce am gasit imi dubla tensiunea.Am gasit si alta schema ce ofera cam ce as vrea eu dar nu stiu daca permite aplicarea unui voltaj mai mare decat cel mentionat in schema

post-18053-011149900 1325017524_thumb.jpg

Editat de donpetru
citat inutil post precedent

Deci, pana la urma cautati o schema de amplificator audio cu alimentare simetrica sau simpla (asimetrica) ? Din ultima imagine postata se pare ca nu, va intereseaza acum mai mult o schema alimentata simetric.

Rasfoiti si topicul cu scheme de amplificatoare audio, si colectia Tehnium, colectia Elektor in limba spaniola (veti gasi acolo una, doua scheme destul de abordabile, ca sa nu zic interesante), cautati si in diferite carti tehnice sau de specialitate, inclusiv cartea pe care am exemplificat-o mai sus si intr-un final veti gasi ceea ce va intereseaza. Mult mai important e sa realizati practic pana la urma ceva. Asta ramane de vazut.

Apoi, daca aveti sau dispuneti de transformatoare electrice cu o singura infasurare secundara (deci fara priza mediana) cautati scheme de amplificatoare audio potrivite pentru asemenea alimentatoare, adica tocmai acele scheme care se alimenteaza "asimetric". Alte complicatii nu isi au rostul. Daca cautati sau doriti sa realizati practic amplificatoare audio mult mai puternice, care se alimenteaza simetric, atunci vindeti transformatoarele pe care le aveti si dupa aceea va achizitionati un alt transformator, potrivit cu aplicatia pe care doriti sa o realizati practic.

Imi cer scuze,schema dorita este una asimetrica si am gasit ce doream,referirea la cele cu alimentare simetrica a fost o alternativa,as fi vrut sa reusesc sa alimentez cu alimentare asimetrica un amplificator simetric pe care l-am facut deja,numai ca nu iese cum as vrea eu,ba obtin prea putin voltaj ori prea mult.Raman la schema din revista Tehnium nr1 din '82

1. Va rog sa nu mai citati postul anterior mai ales atunci cand discutia are loc intre doua persoane.

2. Referitor la schema aceea din Tehnium nr.1/82, pag. 19, undeva in acest forum, a avut loc o discutie despre aceea schema acum aproape 3 ani in urma. Cautati acel topic. Oricum, deoarece am realizat practic acea schema din revista Tehnium nr.1/82, sincer sa va zic, nu este o schema care sa mai fie realizata inca o data si nici nu straluceste in functionare. Dar, schema pe care v-am recomandat-o, din acea carte (daca as fi avut un scanner la indemana as fi postat-o aici), e cu un pas inaintea celeilalte, dar e un pas mare sa zic asa (cu niste performante demne de luat in seama chiar si in ziua de azi). Dar, daca nu doriti sa ascultati de sfaturile cuiva care a realizat ambele scheme practic si stie care se comporta cel mai bine si merita realizata, asta e treaba dvs. Niciodata experienta concretizata prin mai multe montaje realizate, fie ele functionale sau nu, nu strica. Deci, daca doriti sa urmati acest curs, atunci eu nu va pot sta in cale dar v-am avertizat cu sfatul expus anterior. Succes.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock