Sari la conținut

Convertor asimetric/simetric


STeffy89

Postări Recomandate

Sper ca am postat unde trebuie,daca nu e bine imi cer scuze dar sunt disperat!Am pe-acasa o gramada de amplificatoare realizate in timpul liber dar toate sunt cu alimentare simetrica iar eu nu dispun de transformator cu priza mediana,asa ca am decis sa folosesc unul simplu,recuperat dintr-o statie mai mica si sa folosesc un convertor asimetric/simetric.Am cautat pe net o schema pentru asa ceva si am gasit una care,dupa spusele autorului,functioneaza dar nu a mers,nu era nici pe departe simetric,aveam pe o ramura 50v si pe una 12v.Am incercat in continuare cu alte scheme si pana la urma am reusit sa obtin alimentare simetrica din asimetrica,problema este ca mi-a dublat voltajul,din 60 mi-a facut 120v iar eu n-am nevoie de atat.Ce este de facut in acest caz? Stiti vreo schema de convertor care sa mearga dar sa nu-mi dubleze voltajul?Precizez ca eu am nevoie de maxim 2x30 iar cu acel convertor am obtinut 2x60,din cauza lui am pierdut si un condensator de filtraj pentru ca nu m-am asteptat sa se dubleze voltajul. In atasament este schema folosita de mine .Sper sa ma lamuriti si pe mine sau sa-mi aratati o solutie mai buna sau niste scheme de amplificatoare cu alimentare asimetrica.Eu am gasit doar vreo doua trei...una cu 2n3055 dar nu am incredere in ea pentru ca a fost redesenata over and over again si s-a pierdut esentialul si vreo doua cu TDA 2030...2005...dar nu am nevoie de ele(rebobinarea transformatorului iese din discutie) Va multumesc in avans

post-18053-084541400 1324795131_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu este nici un dublor de tensiune. Schema este o supersimplificata alimentare direct de la retea (fara transformator). Puntea de sus impreuna cu condensatorul de riplu, furnizeaza tensiune anodica pentru aparatura cu tuburi electronice. Puntea de jos, furnizeaza o tensiune negativa, mai mica fie pentru negativarea diferitelor tuburi, fie pentru eventuali tranzistori NPN continuti de schema. Se ajunge la o tensiune redusa, prin caderea de tensiune care are loc pe condensatorii C1 si C2, a caror capacitate trebuie calculata corespunzator. Daca se dispune de condensatori de tensiune mare, atunci poate fi folosit un singur condensator cu capacitatea dubla.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dar transformatorul ce tensiune debiteaza in secundar?

 

 

60 V si mai are o infasurare de 12 v pentru preamplificator sau ce mai vreau eu sa pun,transformatorul este recuperat dintr-o statie Universum System HI FI 6000 care a mers perfect pana cand am distrus-o intr-un moment de furie,acum ma simt fortat sa caut alternative.Scuzati-ma ca raspund cam tarziu dar internetul merge doar dupa ora 02:00,au avarie cei de la Romtelecom.Ok daca nu imi puteti oferi o alternativa la alimentare,poate sa-mi spuna cineva daca a testat aceasta schema de AICI .Am citit pe undeva ca acel cablaj s-ar potrivi cu prima schema.Va rog frumos daca a facut-o cineva sa-mi spuna si mie daca a functionat,ca sa nu mai caut alternative la transformator si sa il folosesc pe cel care il am la schema asta

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca are aceasta tensiune in AC, dupa redresare si filtrare ajunge la cca.84V CC, deci nu puteti folosi schema aceea.

 

Nu ajunge chiar la atat dar in orice caz,eram dispus sa mai scad voltajul cu multe diode inseriate.Nu este elegant dar in momentul acesta m-as multumi cu orice

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai daca aveti 60V AC cum ati scris, acolo ajunge

De la 80V la 60V, aveti nevoie de cca. 29 de diode, care trebuie sa suporte curentul maxim consumat..

 

Inteleg,multumesc pentru informatii,o sa caut in continuare solutii pentru acel convertor.Sper sa gasesc unul sa mearga bine,fara sa-mi dubleze voltajul,desi pana acum n-am avut sorti de reusita si cel pe care vi l-am aratat mai sus a fost singurul care a fost perfect simetric

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce putere are transformatorul?

 

 

Potrivit inscriptiilor de pe carcasa ar avea 300W .Era folosit la alimentarea unui amplificator cu 3 iesiri,una de 2x60W una de 2x40W si una de 2x15W .Desi se spune ca germanii fac lucruri de calitate,cu timpul am invatat sa nu cred tot ce scrie pe aparatura.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Potrivit inscriptiilor de pe carcasa ar avea 300W .Era folosit la alimentarea unui amplificator cu 3 iesiri,una de 2x60W una de 2x40W si una de 2x15W .Desi se spune ca germanii fac lucruri de calitate,cu timpul am invatat sa nu cred tot ce scrie pe aparatura.

Ce parere aveti de schema de mai jos? E cam ce as vrea eu numai ca este pentru transformator de 12v.Pot aplica tensiune mai mare de atat?Sau distrug integratul acela?

post-18053-002506600 1325017984_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock