Sari la conținut

Linii electrice de transport, factor de putere, distributie...


donpetru

Postări Recomandate

O sa deschid acest topic incepand cu un raspuns la replica utilizatorului @LiviuC din acest topic:

http://www.forum.teh...__15#entry38390

 

Alt subiect cu raspunsuri conexe:

http://www.forum.teh...e-este-negativ/

 

In ceea ce priveste cresterea tensiuni in cazul factorului de putere capacitiv nu prea sint de acord (creste doar daca linia de transport este inductiva ) daca linia de transport este pur rezistiva tensiunea scade la fel de mult ca si in cazul in care factorul de putere e inductiv.

Cu alte cuvinte pierderea de energie pe circuiutul de transport este minima daca factorul de putere este 1 si creste la fel de mult atit daca factorul de putere e inductiv (cu +) sau capacitiv (cu -)

In primul rand, trebuie sa lamurim un lucru cand vorbim de cresterea tensiunii si semnul matematic al factorului de putere: va referiti la o linie electrica de transport de medie tensiune (ex. 20kV) sau o linie de inalta tensiune ? Deci, trebuie sa spuneti exect in ce conditii ati facut precizarile din citatul de mai sus? Apoi, o linie electrica de transport nu are caracter rezistiv (sau pur rezistiv asa cum ati precizat). Am desenat mai jos schema echivalenta a unei liniii electrice de transport cu frecventa de 50Hz si a carei lungime nu depaseste 250Km:

schema echivalenta a unei linii electrice de transport.jpg

In imaginea atasata, daca R si XL cresc cu lungimea liniei, XC va scade cu lungimea liniei. Totodata, am impartit reactanta totala XC a liniei in doua reactante XC1 si XC2 pentru o mai buna reprezentare.

Spuneam in unul din subiectele amintite mai sus ca factorul de putere inregistreaza valori pozitive daca consumatorul are caracter inductiv (cand tranzitul puterii electrice reactive se face de la sursa la consumator) sau caracter capacitiv - factor de putere asazis negativ (cand puterea reactiva se scurge "de la consumator" la sursa). Nu are rost sa mai tratez in acest post, poate cu alta ocazie, primul caz, cel al factorului de putere inductiv, ci voi incerca sa argumentez cum apare factorul de putere capacitiv (negativ). Deci, ca sa avem un factor de putere negativ va trebui sa avem un circuit in care puterea reactiva sa circule de la consumator (sau de la locul de consum) la sursa (punctul de distributie a energiei electrice). Intr-un singur caz poate apare acest fenomen si atunci cand locul de consum (sau consumatorul) are caracter predominant capacitiv.

 

Cel mai elocvent exemplu este acela cand o linie electrica de transport lucreaza in gol iar la locul de consum va creste tensiunea in raport cu tensiunea nominala inregistrata "la sursa". Spre exemplu, atunci cand sarcina nu exista sau consumatorul nu exista, in schema desenata mai sus, reactanta XL in serie cu reactanta XC2 produce o rezonanta partiala si tensiunea urca la valoarea data de relatia:

UC = US*XC2 / (XC2 - XL),

unde UC este tensiunea inregistrata la locul de consum, iar US - tensiunea electrica in punctul de distributie a energiei electrice. In cazul liniilor electrice de inalta tensiune, procentul de crestere a tensiunii poate ajunge si la 40%, lucru de altfel nepermis. Pentru a combate acest fenomen, in paralel cu reactanta XC2 se monteaza o reactanta inductiva egala cu XC2. Intr-un asemenea caz, problema nu e rezolvata in totalitate deoarece mai trebuie compensata puterea reactiva generata de inductanta XC1. Si in acest caz se procedeaza la fel ca in cazul reactantei XC2.

 

Un alt caz in care se constata cresterea tensiunii in locul de consum, este atunci cand un transformator de medie pe joasa tensiune lucreaza in gol pe o sarcina capacitiva cum este cea constituita de o baterie de condensatoare folosita in mod obisnuit la compensarea puterii reactive pe partea de joasa tensiune. Daca puterea instalata la locul de consum scade dupa anumiti ani de functionare, treapta I de compensare a puterii reactive s-ar putea sa aiba la un moment dat o puterea prea mare, cu repercursiuni in reteaua electrica a furnizorului, tocmai prin crestea tensiunii la locul de consum cu cateva procente sau chiar mai mult, depinde de caz, dar in niciun caz asa de mult ca in primul exemplu pe care l-am dat mai sus. Intr-un asemenea caz, asa cum spuneam intr-un alt subiect, se poate proceda la demontarea baterii de condensatoare de pe joasa tensiune sau inlocuirea acesteia cu o baterie de putere corespunzatoare.

 

Iata doua situatii, cele mai intalnite in practica, cand apare factorul de putere capacitiv si apare cresterea tensiunii de care va vorbeam in unul din subiectele mentionate mai sus. Apoi, linia de transport pana la locul de consum, in orice conditii, inclusiv scurtcircuit, isi pastreaza caracterul inductiv (mai mult sau mai putin, dar si-l pastreaza).

 

Deci, in acest topic se pot posta diferite intrebari cu tenta teoretica si chiar practica despre tot ce implica transportul si distributia energiei electrice.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock