Sari la conținut

O intrebare despre LED-uri bicolore

titi
 Share

Postări Recomandate

Am facut rost de la cineva de un LED bicolor, de ala cu doua picioruse. L-am probat la o baterie de 9V de aia de aparat de masura, bineinteles inseriat cu o rezistenta de 1 KOhm si am vazut intr-un sens lumina rosu si in celalat sens verde. Acum ma intereseaza, apropo de amplificatorul pe care vreu sa-l fac si de care am discutat la Amplificatoare, ca atunci cand se arde siguranta (sau sigurantele, ca sunt doua, un pe plus, alta pe minusul tensiuni) de pe alimentarea kitului de amplificare LED-ul acesta sa lumineze verde iar cand amplificatorul functioneaza sa lumineze rosu sau e mai bine invers ? Dar nu stiu cum sa fac circuitul asta.. daca ma puteti ajuta. Please!!!

Apropo, exista cumva si LED-uri tricolore ???

inca sunt nehotarat, parca as vrea sa folosesc unul de ala tricolor (daca exista) ca atunci cand apare un defect (sper sa nu apara) sa lumineze o culoare si cand e volumul prea tare alta culoare iar cand functioneaza normal culoarea verde ...rosie, nu stiu exact cum sa atribui culorile. Deci...

:d2:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum ma intereseaza, apropo de amplificatorul pe care vreu sa-l fac si de care am discutat la Amplificatoare, ca atunci cand se arde siguranta (sau sigurantele, ca sunt doua, un pe plus, alta pe minusul tensiuni) de pe alimentarea kitului de amplificare LED-ul acesta sa lumineze verde iar cand amplificatorul functioneaza sa lumineze rosu

Cum comadati aprinderea lor pentru cele doua situatii?

Link spre comentariu

titi, nu ti se pare ca te complici mai mult? Intai realizeaza amplificatorul, prezinta-l si apoi mai vedem...chestiile cu "protectiile".

OK, ma gandeam ca poate este util ceea ce vreau eu dar...

daca stie cineva ceva rog sa posteze :e4:

Link spre comentariu

• 2 months later...

LED-urile bicolore sunt de fapt tricolore. Pentru un LED rosu-galben, el poate fi galben, rosu sau portocaliu (rosu+galben). Cea mai simpla solutie este sa alimentezi o culoare prin siguranta, si una prin alta cale, care trece peste siguranta. pentru un LED rosu-verde ar trebui, cand siguranta este arsa poate fi rosu, de exemplu, iar cand nu, rosu+verde nu stiu ce culoare da.

Link spre comentariu

• 1 month later...
LED-urile bicolore sunt de fapt tricolore. Pentru un LED rosu-galben, el poate fi galben, rosu sau portocaliu (rosu+galben). Cea mai simpla solutie este sa alimentezi o culoare prin siguranta, si una prin alta cale, care trece peste siguranta. pentru un LED rosu-verde ar trebui, cand siguranta este arsa poate fi rosu, de exemplu, iar cand nu, rosu+verde nu stiu ce culoare da.

mersi pt explicatii.

de fapt nu mai m-am ocupat de mult de LED_uri bicolore, de fapt am abandonat ideea de mai sus din lipsa de timp.

acum ca am revenit dupa o lipsa pe forum, doresc sa va intreb cum pot face un led bicolor sa lumineze rosu cand amplificatorul e conectat la priza si sa lumineze intermitent o alta culoare cand am semnal audio.

stie cineva vreo schema ?

Link spre comentariu

de fapt nu mai m-am ocupat de mult de LED_uri bicolore, de fapt am abandonat ideea de mai sus din lipsa de timp.

acum ca am revenit dupa o lipsa pe forum, doresc sa va intreb cum pot face un led bicolor sa lumineze rosu cand amplificatorul e conectat la priza si sa lumineze intermitent o alta culoare cand am semnal audio.

Ca sa realizati acest lucru va trebuie si o sursa de alimentare a LED-ului bicolor. Daca este cu doua terminale atunci puteti folosi doua tranzistoare. Un tranzistor il folositi pentru polarizare propiu-zisa a LED-ului ca atunci cand amplificatorul e sub tensiune sa lumineze rosu, iar cu celalalt tranzistor lucrati pe dioda luminiscenta verde a LED-ului, astfel incat prin comanda tranzistorului sa se blocheze celalalt tranzistor iar LED-ul, in prezenta semnalului de audiofrecventa pe baza celui de al doilea tranzistor, sa lumineze intermitent intre culoarea rosie si verde.

P.S. Daca detineti colectia Tehnium dupa anul 2000, intr-unul din numerele revistei se face referire la niste aplicatii cu LED_uri bicolore, unde se prezinta simplu si o aplicatie de polarizare a unui LED bicolor. Dvs. in acea schema (din pacate nu am un scaner ca as fi postat un fragment) trebuie doar sa implementati partea de comanda a celui de al doilea tranzistor, cu ajutorul unei diode, rezistente si condensator, care sa impuna perioada de clipire a LED-ului. E bine ca perioda sa fie cat mai mare ca LED-ul sa fie vizibil cand lucreaza intermitent, altfel exista pericolul ca atunci cand este semnal audio, aceasta sa nu lumineze intermintent ci pur si simplu sa se aprinde pe o culoare intermediara celor doua culori de baza.

Link spre comentariu

mersi pt explicatii.

Nu am schema, dar ar fi mai simplu astfel: faceti 2 circuite, unul cu alimentarea la cea a sistemului audio, iar celelalt sa faca ledul sa clipeasca, dar pe o culoare, astfel ca va fi rosu cand e in priza, iar cand aveti semnal audio, sa alterneze culorile rosu si rosu+verde.

Link spre comentariu

Acum chiar ca sunt curios de ceva scheme. :a3:

Mersi.

Intr-un post anterior un coleg intreba cum poate sa semnalizeze cu ajutorul unui le bicolor (cu 2 pini)

arderea uneia din sigurantele de alimentare (pe + si pe -) a unui amplificator.

Idee:

Se pun doua rezistente de valori egale intre + si minus,bineinteles dupa sigurantele fuzibile .

Teoretic (daca cele 2 rezistente sunt egale si tensiunile de asemenea) la punctul lor de

imbinare ar trebui sa avem 0(zero)volti.Intre acest punct si masa punem un led bicolor.

Cand ambele sigurante sunt O.K led-ul este stins.Cand una din sigurante se "arde" o sa lumineze unul din leduri.

Rezistentele se calculeaza in functie de tensiunea de alimentare a etajului final si a curentului

absorbit de leduri.Ce culoare se aprinde la arderea unuia din leduri ramane la aprecierea si gustul

utilizatorului.Adica cum vrea sa le puna.Sa se aprinda rosu cand se arde plusul si verde cand se arde

minusul sau invers.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock