Sari la conținut

hFE tranzistori finali

biela

Postări Recomandate

am si eu o intrebare de incepator si anume cat poate diferi hFE la tranzistorii dintr-un etaj final de 250w, unde sunt 4 perechi de finali,la masuratoare pnp-urile(2SA1943)au intre 78-85 iar npn-urile(2SC5200)am 3 buc 42-45 si 3buc 55-58 m-ar ajuta un sfat, cum sa fac,las doar trei perechi cu reducerea puterii? se poate compensa cu majorarea rezist pe emitor? a rezist. din baza celor cu hFE mai mare?...probabil ma veti trimite sa-mi calculez curentii de sarcina,dar ma cam depaseste,asa ca ma intereseaza in practica ce diferente pot fi acceptate?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In cazul etajelor finale cu tranzistoare bipolare, e bine sa avem o toleranta hfe de max. +/- 10%. Bineinteles ca e greu sa gasim tranzistoare PNP si NPN care sa indeplineasca aceasta cerinta, din acest motiv am spus-o acum doi ani in urma, cand realizam clona de amplificator audio PSS, ca etajul final cvasicomplementar gen PSS are avantajul imperecherii mult mai usoare a tranzistoarelor finale, pentru ca e mult mai usor de gasit, chiar si in regim de amator, tranzistoare NPN cu hfe foarte apropiat, decat PNP si NPN.

Daca nu gasim tranzistoare bipolare care sa aiba hFE-ul in limitele de toleranta mentionata, atunci putem folosi rezistente de 0,47 Ohmi / 5W in emitoarele tranzistoarelor si rezistente in baza de cca. 10 Ohmi.

Numai Bine

Link spre comentariu

In cazul etajelor finale cu tranzistoare bipolare, e bine sa avem o toleranta hfe de max. +/- 10%. Bineinteles ca e greu sa gasim tranzistoare PNP si NPN care sa indeplineasca aceasta cerinta, din acest motiv am spus-o acum doi ani in urma, cand realizam clona de amplificator audio PSS, ca etajul final cvasicomplementar gen PSS are avantajul imperecherii mult mai usoare a tranzistoarelor finale, pentru ca e mult mai usor de gasit, chiar si in regim de amator, tranzistoare NPN cu hfe foarte apropiat, decat PNP si NPN.

Daca nu gasim tranzistoare bipolare care sa aiba hFE-ul in limitele de toleranta mentionata, atunci putem folosi rezistente de 0,47 Ohmi / 5W in emitoarele tranzistoarelor si rezistente in baza de cca. 10 Ohmi.

Numai Bine

multumesc pentru raspuns, e clar ca nu se incadreaza in limita de 10% sunt undeva la +70% daca iau ca referinta hFE-ul mai mic,in circuit au fost folosite 0,22 in emiter si 4,7 in baza, Am sa mai caut sa vad daca gasesc ceva mai apropiat ca valoare,se pare ca mixerul meu n-o sa mearga de sarbatori... :furiouslightning: Oricum,canalul celalalt fiind scrum, am sa-l refac dupa o schema gen PSS la recomandarea dvs,

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock