Sari la conținut

Tarife ptr. "meseriasi" si servicii.


Postări Recomandate

Incercam deunazi sa vad daca este sau nu suficient cat platim noi ptr. curatenie,la doamna care face curat.

Deocamdata noi platim 4 RON de apartamen/luna.(16 apartamente/scara).

V-as' intreba pe voi,

Cat platiti ptr.curatenie/apartament?Indicati si nr. de apartamente/scara.

 

De la gandul acesta mi-a venit un alt gand,sunt plin de ganduri,dar nu ingandurat totusi unsure.gif ,si anume sa incercam sa deducem plata unor lucrari ale meseriasilor,sau prestari servicii de catre persoane fizice,

pe baza unui algoritm,care sa reflecte obiectivitate.

Astfel putem,in functie de complexitatea obiectiv recunoscuta a serviciului,sau a lucrarii,sa stabilim un "salar" lunar semidecent ptr. viata la tara care o traim la oras.

Deducem astfel un tarif orar si in consecinta daca putem estima durata de lucru a lucrarii in cauza putem cunoaste aproximativ plata decenta a lucrarii pe care ne-o face un meserias' sau prestare serviciu de catre cineva.

Aceasta este un lucru bun ptr. ca vine inainte de bluf-ul care il fac meseriasii cand incep sa ne explice la ce lucrare dificila si complexa ii punem ,daca ar' durea nesimtirea multi meseriasi ar geme de durere .

Deci putem compara calculul nostru,prin algoritmul descris mai sus,cu bluf-ul unor "meseriasi".

 

Revenind la primul meu gand,cel cu plata curateniei,eu zic asa:

Ptr. facut curat,ca job,eu zic ca,tinand cont de realitatea zilelor noastre,un 800 RON net e rezonabil.

La noi,doamna care face curat lucreaza cam 4ore/saptamana.

Deci 0,8 ore/zi.

O luna are cam 21 zile lucratoare.

Deci lucreaza/luna 16,8 ore.

Norma standard de lucru este de 168 ore/luna.

In consecinta ar' trebui remunerata cu (16,8/168)*800 RON=80 RON.

Noi ii dam 64 RON/ luna.

Deci e putin cam sub rezultatul dedus.

Sa le propun vecinilor sa marim contributia?

If they will :i6: me?

Ce ziceti e bun principiul de calcul ptr. plata meseriasilor de mai sus?

Sa nu uitati sa-mi spuneti cat platiti voi pentru curatenie(si cate apartamente sunteti/scara).

Weekend placut.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/
Distribuie pe alte site-uri

In consecinta ar' trebui remunerata cu (16,8/168)*800 RON=80 RON.

Mi se pare cam mult pentru o femeie de servici. Avand in vedere si numarul de ore lucrate un 500lei e suficient. Cam 800lei net castiga un medic rezident sau preparator (laborant) la o facultate in Romania care lucreaza circa 8-10 ore/zi. Culmea ironiei, un zidar sau faiantar care lucreaza in Bucuresti la vile in Pipera castiga de vreo doua trei ori mai mult. Asta e Romania, nu trebuie sa ne mai mire nimic.

Cat platiti ptr.curatenie/apartament?Indicati si nr. de apartamente/scara.

Momentan nu mai avem femeie de servici dar asta vara stiu ca plateam vreo 3lei pe apartament, bloc cu scara de 20 apartamente.

 

De la gandul acesta mi-a venit un alt gand,sunt plin de ganduri,dar nu ingandurat totusi unsure.gif ,si anume sa incercam sa deducem plata unor lucrari ale meseriasilor,sau prestari servicii de catre persoane fizice,

Un meserias faiantar ia de regula pe metru patrat de faianta cam 15lei. Numarul de metri patrati liniari de faianta pusi pe zi poate varia de la 10-15metri patrati. Castigul pe zi se poate ridica pana la maxim 15*15=225lei (media in general este pe 170lei/zi). Castigul maxim a unui faiantar in Romania pe luna muncind de luni pana sambata (6 zile pe saptamana) este de: 24*170=4080lei. In realitate, in marea majoritate a cazurilor castigul se invarte in jurul sumei de 3000lei.

Acum ce vroiam sa punctez. Ca sa ajungi "faiantar" trebuie "sa furi meseria" si iti mai trebuie putina imaginatie si noroc sa sa gasesti clienti sau sa lucrezi la o firma care sa te plateasca la "adevarata valoare". Ca sa inveti meseria iti trebuie o practica de maxim 3 luni. In cazul unui medic rezident sau laborant iti trebuie rezultate incepand de la liceu, o facultate etc iar castigul este total anapoda. Nu degeaba multi tineri in Romania nu mai invata.

Aici as fi putut sa mai adaog meseria de electronist. Sincer sa va spun la ora actuala nu se merita sa faci statii de amplificare dintr-un simplu motiv: castigul este rezonabil iar munca si responsabilitatea pe masura. De exemplu, ca sa faci un amplificator profesional care poate sa coste 1000lei (sa presupunem, poate mai mult, poate mai putin), manopera se ridica de regula la circa 25% din pret, adica sa zicem un maxim 250lei. Ca sa faci amplificatorul poti sa muncesti 5 zile, ma refer la carcasa, module, nu mai adaog aici partea de gandire (dar sa presupun ca schemele le gasim undeva). Deci, un electronist poate munci 5 zile pe 250lei, pe cand un faiantar castiga de patru ori mai mult. Ca sa faci un amplificator iti trebuie si o gandire vasta, daca ai gresit +/- poti sa strici toti finali dintr-un modul de amplificare care pot costa si 100lei. Ca sa-i inlocuiesti trebuie sa scoti bani din buzunar pentru ca clientul nu iti mai da alti. Pe cand la un faiantar sigur daca strica o faianta mai are una de rezerva alaturi pentru ca clientul intodeauna cumpara ceva mai multa faianta. Si uite unde ajungem...daca inveti mai mult in Romania nu inseamna ca ai bani mai multi sau castigi mai mult.

 

Nu ar trebui sa ne mire faptul ca tot mai multi tineri capabili vor sa plece din Romania. Pana acum cativa ani, inainte de 89 daca te duceai pe litoral ca profesor universitar erai privit intr-un anumit mod, acum daca se duce un manelist analfabet este luat in slavi. Se pare ca momentan in Romania este promovata incultura.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3450
Distribuie pe alte site-uri

Eu tocmai scoteam in evidenta bluf-urile,santajul, meseriasilor .

D-voastra ati expus acel tarif pe mp.Multi lucreaza cu tarife pe mp,dar nu are suport,decat , din punctul de vedere,calculul ,meseriasului, care e bandit in gandire.

Si ce daca e faiantar?Sunt mii de meserii pe lumea aceasta .Nu putem invoca ca meseria lui,a mea,a altuia, e cea mai importanta si ca atare dansati dupa cum va canta meserias-ul.

Nu cred ca in lumea civilizata faiantar-ul are mai mult decat inginerul sau doctorul,chiar daca se taie sau nu chitanta pe opera realizata de meserias.

In consecinta eu zic sa nu ne lasam intimidati de blufurile lor si sa avem un calcul facut la rece cu care se poate negocia sau nu.

Acest calcul la rece porneste,dupa cum am spus,de la o ipoteza,care este remuneratia rezonabila ptr. situatia din Romania,si prin calculul mai sus aratat obtinem o concluzie,tarif orar*nr. ore estimate ptr. lucrare = manopera lucrarii.

Daca nu ne impunem la blufurile meseriasilor atunci nu ne ramane decat sa ne facem cu totii faiantari,sau alte meserii oportuniste si mai apoi ,la apogeu,ne facem toti manelisti ca acolo e castigul cel mai gras/ora.

Deci daca luam ca reper "fara numar,fara numar", cum zic manelistii ,suntem intelectuali dar "fraieri,fraieri".

 

Acum,sa luam exemplul faiantarului care ziceti ca castiga 3000 RON/luna.

El lucreaza in genere cam 12ore/zi si incluzand si Sambetele vine 21+4 = 25 zile lucratoare.

Nr. ore lucrate este : 12*25= 300 ore.

Acum sa ne raportam la o norma normal de lucru,168 ore/luna.

Castigul de 3000 RON/luna la cele 300 ore lucrate este echivalent cu un castig orar X .

Pe X il aflam din ecuatia:

X*168+1,5X(300-168) = 3000

X=8,197 RON/ora.

(n.a. 1,5 reprezinta coeficientul de indexare ptr. orele suplimentare)

Deci daca faiantarul nostru ar lucra o norma normala,8 ore /zi,5zile/saptamana,ar' castiga:

8,197*168=1377RON.

Deci cei 3000 RON sunt castigati in acele conditii(12 ore/zi,6 zile/saptamana)

care sunt echivalenti cu:

1377 RON cu norma normala (8 ore/zi,5zile/saptamana).

Intrebarea de baraj:

Are melcu' ambreaj? (glumeam)

Ptr.8 ore lucrate/zi - 5 zile/saptamana,e mare un salar net de faiantar in Romania de 1377 RON ?

Asa putem compara lucrurile.

Eu zic ca da.

In consecinta si cei 3000 RON sunt cam multi,chiar daca lucreaza 300 ore/luna.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3451
Distribuie pe alte site-uri

Singura modalitate cu care sa venim si sa combatem cele spuse este sa apelam la normele de deviz. Un program interesant care nu este free dar in care se pot gasi detalii cu privire la munca prestata/ora dar si numarul de oameni necesari pentru executarea unui anumit serviciu in constructii este MATRIX DEVIZ. Problema este alta: cati dintre meseriasi ar fi dispusi sa lucreze pe baza unui deviz ? Pretul pe munca prestata respectand normele de deviz este sub cea rezultata dintr-un simplu calcul asemenea celui prezentat de mine anterior unde a rezultat un castig posibil pe faiantar de 3000lei pe luna. Tin minte ca acum mai bine de doi ani in urma am facut pe baza unor norme de deviz prestatia unei lucrarii de montare faianta pe o suprafata de 28mp. "Meseriasul" (asta era parmise in 2005) a cerut pe lucrare circa 400lei. Conform devizului care tinea cont de numarul de ore prestate (maxim 48ore) toata lucrarea costa circa 190lei fara TVA.

Acum revin putin la spusele Dl.SIG:

Deci cei 3000 RON sunt castigati in acele conditii(12 ore/zi,6 zile/saptamana)

care sunt echivalenti cu:

1377 RON cu norma normala (8 ore/zi,5zile/saptamana).

care sunt foarte adevarate.

E mare un salar net de faiantar in Romania de 1377 RON ?

Asa putem compara lucrurile.

Daca salariu unui medic rezistent sau laborant ar fi sa zicem de doua trei ori mai mare decat cei 1377RON atunci as putea sa afirm ca nu este mare. Totusi, as dori sa nu se interpreteze gresit ca as avea ceva cun faiantari. Am ales aceasta meserie pentru ca a fost prima care mi-a venit pe moment in minte. Puteam foarte bine sa aleg: zidar, vanzator sau patron de mica consignatie.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3453
Distribuie pe alte site-uri

Daca facem acest algoritm de calcul obiectiv,mai aflam un lucru interesant.

Cu cat mai mare este diferenta intre rezultatul calculat si tariful perceput de meserias,cu atat mai mica este probitatea,seriozitatea lui,ca om.

In consecinta,fara rabat de calitate, tineti-va de cei care va ofera diferenta cat mai mica intre calcul si tariful exprimat de meserias' si fugiti de cei la care diferenta este cea mai mare.Pana ne-om normaliza,va doresc sa aveti parte doar de meseriasi din prima categorie.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3456
Distribuie pe alte site-uri

Parere personala: Faiantarul isi merita banul!( indura frigul,cara sacii cu ciment si gresie ,frigul) iar medicul rezident cu toate studiile facute nu are vechimea necesara pt practicarea meseriei.(are tot timpul ,nu sta in frig ,si multe avantaje) .Exemplu: un electrician si un inginer mecanic( inginerul are salariul mai mare decat electricianul) ! Sa vedem ce face electricianul? (service,depanare placi electronice,montaj,mecanica,masuratori,aprovizionare ,procese verbale,facturi si soferie) si Inginerul( facturi,comenzi,masuratori,organizare,se uita in calculator pt documentatie si unde se incurca intreaba electricianul,service ).Cine ar merita salariul mai mare? electricianul sa inginerul?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3464
Distribuie pe alte site-uri

Tu pui in balanta doua stari duse la extrem, si ai ales varianta care iti convine.(nu cunosc motivul):

Un electrician cu experienta versus un inginer novice.

De ce esti subiectiv?

Intreaba-te intr-o situatie inversa.

Cine merita salar mai mare :

Un inginer cu experienta sau un electrician novice?

Vezi.

Nu e mai bine sa facem analize obiective?

Remuneratia unei meserii trebuie sa fie inferioara celei ptr. studii serioase+nitica experienta.

Asa e in firea lucrurilor.

In cazuri extreme,electrician la N.A.S.A. si inginer la ferma AVIPLOP S.R.L.,lucrurile pot sta invers.

Cu tot respectul.Sper ca nu se supara nimeni.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3465
Distribuie pe alte site-uri

Tu pui in balanta doua stari duse la extrem, si ai ales varianta care iti convine.(nu cunosc motivul):

Un electrician cu experienta versus un inginer novice.

De ce esti subiectiv?

Intreaba-te intr-o situatie inversa.

Cine merita salar mai mare :

Un inginer cu experienta sau un electrician novice?

Vezi.

Nu e mai bine sa facem analize obiective?

Remuneratia unei meserii trebuie sa fie inferioara celei ptr. studii serioase+nitica experienta.

Asa e in firea lucrurilor.

In cazuri extreme,electrician la N.A.S.A. si inginer la ferma AVIPLOP S.R.L.,lucrurile pot sta invers.

Cu tot respectul.Sper ca nu se supara nimeni.

Inginer cu experienta si electrician cu experienta !( lucrand in acelasi domeniu , dar aplicatiile tin foarte mult de profil electrotehnic) Nu se supara nimeni :g7:este o discutie libera.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3469
Distribuie pe alte site-uri

Ar trebui sa precizam aici ca salariile se stabilesc in primul rand in functie de responsabilitati si in al doilea rand in functie de experienta. Am vazut ca ati pus in balanta cazul: "Inginer cu experienta si electrician cu experienta", ma scuzati dar responsabilitatea cea mai mare tot inginerul o are (poate avea in subordine 10 electricieni cu experienta - ma refer strict la partea de exploatare instalatii electrice).

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3495
Distribuie pe alte site-uri

Cum ati prezentat aveti dreptate . :e4: Dar lucrurile nu stau chiar asa! ( colectivul este cu mult mai mic, un electrician ,un electronist ,si un inginer)Inginerul si electricianul au o scolarizare facuta in domeniul respectiv,utilajul respecticv includ componente mecanice si electronice.Inginerul si electricianul stiu sa citeasca un plan (pdf,desen tehnic,etc) dar la o problema de service apar probleme!De ce? deoarece inginerul(mecanic) nu poate avea cunostintele necesare pt a depista defectul.( arderea unui procesor de comenzi, periferice ,etc) Cand lucrezi cu o jucarie de 20 000 mii de euroi!( nu iti permiti luxul de a da in stamba sau sa schimbi componente dupa ureche,sau sa le comanzi din afara si sa nu iti mearga) ai o responsabilitate?(montaj mecanic si electric ,programare pe care electricianul o face)

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3517
Distribuie pe alte site-uri

deoarece inginerul(mecanic) nu poate avea cunostintele necesare pt a depista defectul.

Spusele dvs. din citat nu se pot generaliza, sunt cazuri si cazuri. Am vazut si inginerii capabili sa depaneze cu circuit, produs etc. Problema pe care vreti sa o punctati si aveti dreptate este aceea ca marea majoritate a celor care ies de pe bancile facultatilor din Romania, chiar daca acumuleaza vechime la locul de munca, nu au experienta necesara depanarii unui echipament si aici intervine rolul unui electrician cu experienta.

 

Dar v-ati pus intrebarea: un inginer care semneaza acte care reprezinta poate conditia de buna functionare a "100" de echipamente pe care in mod uzual un electrician le intretine sau le depaneaza si care poate costa aprox. 1 milion de euro, ca sa nu mai vorbesc de viata electricienilor din instalatii de care raspunde, inginerul sa fie platit mai prost ca un faiantar care raspunde (dar nu prea raspunde) de metri de faianta si buna executie a unei lucrari care in mod uzual nu depaseste 1000 Euro? Acum ce spuneti ?

 

Tot aici putem pune in balanta responsabilitatea electricianului (care raspunde de buna functionare a unui echipament sau echipamente) si a inginerului care poate fi tras penal la raspundere de viata electricianului (ca nu si-a insusit regulile de protectie a munci si nici nu a respectat "procesul tehnologic") si de buna functionare a celorlalte echipamente din uzina. Acum ce spuneti ? Cine merita mai multi bani ?

 

P.S. Chiar a devenit destul de interesanta dezbaterea asta!!! :h9:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3518
Distribuie pe alte site-uri

In cazurile prezentate de mai sus aveti dreptate!(jos palaria) :109: Parere personala, nu sunt de acord sa primesc ordine (inginer mecanic) la un om care nu stapaneste domeniul respectiv :g7: (daca era inginer de profil electrotehnic sunt de acord,putea sa fie un adversar pe masura) :a9: Responsabilitatea inginerului nu este asa mare( preia comenzile de la patron, preia stocul de la electrician ,masuratori ,reface stocul materialelor ,service) Cat timp patronul discuta cu electricianul ( achizitionare, problemele aparute,executie, procese verbale,organizarea in functie de comenzi,facturi ,discutii cu clientii,etc) nu mi se pare corect sa aiba un salariu mai mare inginerul!( nu iti trebuie o facultate sa faci o factura ,comenzi,preluarea unor decizii mai ales cand apar probleme tehnice) Nu sa discutat deloc de conditiile de munca a unui muncitor!( frigul un mare dusman al sanatatii,carca pe care o indura muncitorul necalificat,mizeria pe care o indura fiecare muncitor,riscul de electrocutare ,etc) Aceste probleme nu se pun in balanta?(o sa vina raspunsul:daca nu ai invatat carte!) cu nivelul de salarizare.Un salariu adecvat si conditii normale de lucru sunt la centrala nucleara de la Cernavoda(pt muncitori,o parere personala)

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3520
Distribuie pe alte site-uri

Parere personala, nu sunt de acord sa primesc ordine (inginer mecanic) la un om care nu stapaneste domeniul respectiv

Aici sunt de acord cu dvs. Problema este ca actualmente in Romania multe din posturile disponibile sunt ocupate pe alte criterii decat cele care ar trebui. Rabat de la aceasta regula fac anumite companii private unde conduita, capacitatea si cunostintele sunt mult mai mult si bine apreciate. Din pacate numarul de firme care angajeaza "corect" sunt foarte putine.

Nu sa discutat deloc de conditiile de munca a unui muncitor!

Si conditiile de munca isi au rolul lor, rol care se reflecta prin anumite sporuri acordate salariatului. Ca sporul acordat nu este suficient, asta e altceva.

Aceste probleme nu se pun in balanta?(o sa vina raspunsul:daca nu ai invatat carte!) cu nivelul de salarizare.

Precum am spus mai sus "se pun in balanta". Cunosc cazuri cand un electrician cu experienta cu tot cu sporuri poate castiga un salariu mai mare decat a unui inginer cu minim 10ani experienta si care lucreaza la birou. Aici vreti sa spuneti ca nu se tine cont de "probleme" ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-3531
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Antic vechi si de demult topicul dar ma plictisesc si imi zic parerea: salariul se cam stabileste in functie de cerere si oferta.

Un marinar ia mai mult ca un medic pentru ca sunt mult mai putin dispusi sa fie plecati cu lunile de acasa pe de-o parte iar pe de alta parte pentru ca produce mai multi bani pentru compania respectiva decat medicul pentru statul roman.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-30424
Distribuie pe alte site-uri

LucianV, medicii nu fac parte din categoria productiva a societatii. Deci, din ce stiu eu spitalele nu produc si nu functioneaza pe profit, doar clinicile private. Eu am spus-o si cu alta ocazie, cui nu=i place in tara asta, e liber sa plece unde vede cu ochii. Asa voi face si eu.

 

Corect ar fi ca oamenii sa fie platiti dupa cele cinci criterii (care pot fi notate procentual de la 0...100%):

1. Cat de greu e sa ajungi sa profesezi meseria X

2. Cat de cautata e meseria X

3. Cati oameni de pe planeta ar fi capabili sa profeseze meseria X

4. Cat de periculos de exercitat este meseria X (inclusiv implicatiile directe care survin: afecteaza viata oamenilor (si a cator oameni)?, iti afecteaza propria sanatate (si cat de mult)? s.a.m.d.)

5. Cat de profitabila este meseria X.

 

Hei, acum ar trebui facuta o evaluare, a conditiilor de mai sus, pentru fiecare meserie existenta pe pamant. Dar am sa las pe altcineva sa o faca. Poate are placerea. Succces.

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/416-tarife-ptr-meseriasi-si-servicii/#findComment-30442
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock