Sari la conținut

Vu metru LM3915

Florin_dioda

Postări Recomandate

Am o intrebare referitoare la acest integrat. Defapt doua:

1. Trebuie neaparat ca potentiometrul sa fie trimmer, sau pot folosi si unul semireglabil normal?

2. Arev ceva daca in loc de 100K pun 5K(la potentiometru ma refer), am mai facut un vu-metru cu acest integrat, iar potentiometrul este pus pe intrare si imi reducea din volum, pe langa faptul ca distorsiona. Data viitoare o sa il pun la o alimentare diferiata, poate aceasta era problema. Dar va rog sa-mi raspundeti la intrebarile de mai sus.

Multumesc anticipat! :thanksjap:

post-17100-014530900 1321957448_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Trebuie neaparat ca potentiometrul sa fie trimmer, sau pot folosi si unul semireglabil normal?

Trimmer este o denumire generica pentru componente ajustabile in care se incadreaza si potentiometrul semireglabil.

2. Arev ceva daca in loc de 100K pun 5K(la potentiometru ma refer),

Are, "absoarbe" mai mult semnal.

Link spre comentariu

Multumesc! Acum daca tot am deschis topicul, mai am o intrebare:

Este posibil ca acele distorsiuni pe care le producea vu-metrul sa apara din cauza ca era legat la aceeasi sursa de alimentare a amplificatorului? (am avut odata un tda2040, nu prea bun, si un vu-metru cu lm3915 pe care daca il legam distorsiona si mai mult)(recunosc ca nici amplificatorul nu era cine stie ce pentru ca nu prea ma pricepeam la cablaje cand l-am facut...inca invatam) :thanksjap: nu ca acum stiu prea bine :rofl:

Si inca ceva. Daca legam alimentarea vu-metrului la masa distorsiona foarte rau. Mergea doar cu +. Masa si-o lua de la semnalul audio?

Editat de Florin_dioda
Link spre comentariu

Cuplajul era prin condenasator?

Daca este vorba de acel condensator de la alimentarea vu-metrului pus cu capetele la alimentarile placii, mi se pare ca nu il aveam (l-am scos nu mai stiu de ce...tot distorsiuni). Daca este vorba de condensatorii de la puntea redresoare nu aveam deloc. Redresarea o faceam cu o punte KBL06, fara filtrare.

Editat de Florin_dioda
Link spre comentariu

Cuplajul era prin condensator, ce valoare avea potentiometrul de intrare in LM?

Potentiometrul era de 100K.

Pe intrare nu aveam nici un condensator. Aveam un singur condensator pe toata placa si acela era la alimentare ca in shema pe care am postat-o la primul mesaj.

Link spre comentariu

• 1 month later...

Am realizat cablajul cu LM3915 de ceva timp si trebuie sa mentionez cateva probleme.

1.Pe o singura placa am facut puntea rederesoare a ventilatorului care raceste cutia amplificatorului si vu-metrul cu lm3915 alimentat tot de la aceasta punte(12V). Am folosit o punte KBL8M de 6A pe care era sa o ard din cauza condensatorului de la alimentarea vu-metrului, pana l-am scos. Cu condensatorul se incindea aproape instantaneu si 20 de secunde de functionare continua (maxim) ar fi fost de ajuns ca sa se arda. Dupa ce l-am scos, nu am mai avut probleme.

2. LM3915 nu este bun de nimic, ca sa fiu clar de la inceput. Poate este din cauza ca pe piata 90% dintre integrate sunt contrafacute, dar ledurile se aprind cam aiurea. Ultimele trei led-uri au sclipiri slabe chiar si atunci cand semnalul este destul de slab incat sa le aprinda pe primele 3 sau 4.

3.As vrea sa stiu daca am vreo sansa sa-mi iasa ceva calitativ cu tranzistoare.

Editat de Florin_dioda
Link spre comentariu

Daca nu are condensator, poate altera regimul in CC a amplificatorului.

Asa ar trebui sa artea cuplajul.

Dl. miron, cred ca e mai bine sa fie semireglabilul in locul rezistentei R1, alegand o rezistenta de valoare corespunzatoare in locul semireglabilului actual desenat ? Ce spuneti? Reglajul semnalului pe intrarea vu-metrului o sa se faca mult mai corect.

@Florin_dioda, postati schema de alimentare a lui LM3915, asa cum v-ati gandit sa o realizati (inclusiv pct.-ul de unde se alimenteaza canalele de amplificare). Si nu trebuie sa folositi pe alimentarea vu-metrului un condensator de 2200uF.

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock