Sari la conținut

incinta subwoofer difuzor M.N.C. 200-280w 4ohm

razor.1986

Postări Recomandate

Salut!

am un difuzor M.N.C.Sunset Woofer de 8" 200-280wati 4ohm cod_produs:35122(http://www.maniac-sound.com/index.php?tld=en&page=product_table&category=car&product=03_03_Sunset%20Woofer)

nu am gasit pentrul el restul parametrilor Fs, Qts, Vas...

ce fel de incinta sa-i fac?

bass reflex sau inchisa? la ce dimensiuni?

ce filtru sa folosesc? pasiv sau activ...este acelasi la ambele incinte(bass reflex/sealed)?

mentionez ca intentionez sa-l leg la un amplificator pe TDA7294 de 2x100w stereo/200w mono.....kit ansamblat de mine...

ma puteti ajuta...va rog!

post-9701-018585400 1321904956_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut!

am un difuzor M.N.C.Sunset Woofer de 8" 200-280wati 4ohm cod_produs:35122(http://www.maniac-sound.com/index.php?tld=en&page=product_table&category=car&product=03_03_Sunset%20Woofer)

nu am gasit pentrul el restul parametrilor Fs, Qts, Vas...

ce fel de incinta sa-i fac?

bass reflex sau inchisa? la ce dimensiuni?

ce filtru sa folosesc? pasiv sau activ...este acelasi la ambele incinte(bass reflex/sealed)?

mentionez ca intentionez sa-l leg la un amplificator pe TDA7294 de 2x100w stereo/200w mono.....kit ansamblat de mine...

ma puteti ajuta...va rog!

Dacă nu ai parametrii difuzorului respectiv nu poţi să ştii pentru ce tip de incintă e bun. Dar cand o sa faci rost de ei este simplu. Raportul dintre Fs (frecvenţa de rezonanţă a woofer-ului in aer liber) şi Qes (factorul de amortizare electrică) se

numeşte EBP (Efficency Bandwidth Product) şi iţi indică cu ce tip de boxă ar merge bine difuzorul respectiv.

Dacă EBP ≤ 50, merge bine in boxă de compresie, dacă EBP ≥ 70 e bun pentru boxă bas-reflex. Dacă are EBP intre 50 şi 70, ar

merge bine in oricare din tipuri.

EBP=Fs/Qes

Asta am gasit si eu intr-un pdf de pe internet despre acustica. Sper sa-ti fie de ajutor. Daca gsesc si parametrii difuzorului o sa postez aici. Bafta.

Editat de Florin_dioda
Link spre comentariu

La incintele inchise, erorile de calcul pot fi mai mari si se aude foarte bine, pe cand la incintele bass reflex daca nu stii parametrii TS si te apuci sa faci o incinta acustica dupa ochi, ai sanse f mici sa o reusesti sa corect. Daca nu ai parametrii TS ii poti afla dar ai nevoie de un frecventmetru un voltmetru AC cu scara de 2V si un generator de unde sinusoidale. Dar ca sa iti dea corect parametrii Ts cu aparatura, difuzorul trebuie rodat etc, calculele trebuiesc refacute de mai multe ori pt a nu nu avea erori mari si incinta in care faci testul difuzorului trebuie sa fie fara ecou. Oricum daca nu vrei sa faci calcule mai poti incerca cu o incinta cu volum variabil pt test. Construiesti o cutie cu vol de 50(sau mai mare) litri al carui capac se poate deplasa spre interior, si difuzorul il asezi la baza boxei, si cu un generator de semnal poti determina volumul la care se aude cel mai bine miscand capacul spre interior, cei drept dupa ureche, dar tot o sa iasa mai bine decat sa o faci la ghici.

Link spre comentariu

ce fel de filtru pasiv trece jos(low pass filter) sa folosesc? la ce valoare Hz sa fie taiata?

m-ar imteresa unul de ordinul 2-bobina si condensator(i)...

momentan folosesc un filtru mesterit de mine de la o boxa 3 cai veche din care am scos filtrul pe 3 cai si am luat bobina, 2 condensatori si o rezistenta-toate de pe canalul de joase(- condzii de pe medii si inalte erau arsi)....

astfel mi-a iesit un "filtru" cu o bobina inseriata-un condensator in paralel-rezistenta inseriata cu condensatorul 2 in paralel..am desenat in paint cablajul..

este bun?

am gasit si poze cu filtrul original...

post-9701-004649300 1322407630_thumb.png

post-9701-070861100 1322410565_thumb.jpg

post-9701-062961900 1322410578_thumb.jpg

post-9701-064610400 1322410594_thumb.jpg

Editat de razor.1986
Link spre comentariu

Mai bine folosesti un filtru pasiv sau activ pe intrarea amplificatorului subwooferului.

stima

dan

subul este legat la o statie de 2x100w 4ohm -deci in el ajung de toate-joase, inalte, medii...

sa folosesc poate si un preamplificator cu corector de ton stereo. statia este stereo home made:amplificare(include si filtrare redresare)+transf...

pe celalalt canal am legata alta boxa..deci varianta filtru - apmlificator - subwoofer cade...

Editat de razor.1986
Link spre comentariu

Bobinele le dimensionezi folosind indicatiile din siteul asta:

http://www.colomar.com/Shavano/inductor_info.html

iar filtrele le calculezi aici:

http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html

stima

dan

in articolul pentru dimensionare bobina se indica: la taiere la 250Hz pe 4ohm condensatorul sa fie de 112,41μF iar inductanta de 3,6mH...-pentru filtre de ordinul 2-

unde gasesc condzi de 100μF 100v(suporta 200v rms amplificare) nepolarizati, deoarece am gasit doar condzi la aceeasi valoare dar bipolari ca si cei de pe filtrul din boxa veche? (nepolarizati am gasit doar de 100nF 100V-nano si nu micro-ceea ce cred ca difera)

post-9701-036932300 1322505079_thumb.png

Link spre comentariu

Vezi ca condensatoarele pentru filtre audio sunt mai speciale.

http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=155

Sau, daca nu vrei sa cumperi de alea, desi ar fi bine sa cumperi, poti sa faci condensatoare nepolarizare din doua condensatoare electrolitice in serie polarizate. Legi plusul de plus iar celelalte capete sunt capetele condensatorului nepolarizat.

Editat de leo_electro
Link spre comentariu

Vezi ca condensatoarele pentru filtre audio sunt mai speciale.

http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=155

Acesti bipolari sunt 100MF 100V- asta nu inseamna ca sunt de 100miliF si nu de 100microF?

imi trebuie de 100microF pt taiere la 250Hz....ce sa fac?

Vreau sa fac un filtru bun nu o chinezarie pe care o puteam cumpara...

Editat de razor.1986
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock