Sari la conținut

Reparatie si testare Crown Macro-Tech5000i Class I amplificator


DjLeco

Postări Recomandate

Amplificatorul in cauza, a ajuns la mine cu un canal mort, si cum, este iesit din garantie, trimiterea in SUA si reparatia, ar fi costat o groaza de bani...

 

Fiind "a new challenge" pentru mine, am decis sa ma bag, cerind suportul celor de la Crown, am primit schema si pina la urma i-am dat de cap.

 

Sa nu o mai lungim si sa dam drumul la teste, cu mentiunea ca in speach la INTRO, am spus din greseala ca SMPS-ul este half bridge, acesta fiind full bridge, deh graba...

 

Am facut tot felul de teste, comportamentul este asemanator cu sora Itech 5000, doar ca acesta nu mai limiteaza asa de mult la frecvente peste 10 Khz, si pare mai stabil in ceea ce priveste limitarea.

 

Unde pot da nota 10, este SMPS-ul care incarcat cu aproape 4300W-4500W, nu a scazut mai mult de 2V pe ramura, alimentarea fiind de +/- 162,5Vcc in idle.

 

Unde pot da nota mica, este in primul rind ventilatia foarte zgomotoasa, insa foarte eficienta, si faptul ca in idle (pina se opresc modulatoarele pentru comanda mosfetilor), radiatoarele finalilor se incalzesc destul de repede si mult...

 

Nota mica ar mai putea primi si in comportamentul in semnal dreptunghiular (slew rate f f mic) la peste 12-14 Khz, deja la 20 Khz dreptunghiul devine sinusoida...

 

 

INTRO

 

 

PART 1

 

 

PART 2

 

 

DREPTUNGHIULAR

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se poate posta schema acelui amplificator aici?! As dori sa comentez putin acea schema, facand totodata si o comparatie cu alte amplificatoare audio, cum sunt cele in clasa D si TD. De fapt, ar fi bine sa mentionam aici diferentele constructive intre clasele I, TD si D ca sa lamurim pe cat mai multa lume si chiar si pe mine, de ce nu, pentru ca am cateva mici !!! referitor la acest subiect.

 

o duminica placuta si foarte bine structurat review-ul tau.

Editat de ciro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din pacate nu pot posta schema aici, fiind un amplificator inca in productie.

 

Principiul de functionare , este asemanator cu clasaD (comutatie), numai ca la clasaI ambele mosfeturi sint ON sau OFF in acelasi timp.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Teoria prezentata de roadrunner o stiam. As fi vrut sa vad cateva, sa le zic, chestii practice. Totodata, am inteles ca e vorba de un amplificator audio aflat inca in productie.

 

Pana la urma, doream sa aflu daca prin tranzistoarele MOS de putere folosite in circuitul PWM pe alternantele pozitive si negative, circula sau nu un asa zis curent de mers in gol. La clasa D, din informatiile culese pana acum, stiu ca acest curent este zero, dar nu stiam la clasa I si TD cum stau lucrurile practic. Intreb acest lucru, pentru de foarte putin timp m-am lovit de aceste tipuri de amplificatoare, care au si minusuri si plusuri. Un minus ar fi posibilitatea destul de greoaie de sincronizare a celor doua PWM-uri, de pe +V si -V. Initial, cand semnalul audio pe iesire nu depaseste un anumit prag, cele doua PWMuri nu lucreaza iar dupa depasirea pragului aceastea incep sa lucreze. E foarte greu, cred, sa le faci sa lucreze sau sa porneasca concomitent cat si sa poti sa reduci zgomotul produs de acestea la pornire. Dupa aceea, din ce am mai citit, comutatia chiar daca e cca. 250kHz, acest lucru se simte asupra timbrului vocii, in anumite situatii sau mai bine zis melodii (lucru sesizat la clasa D si foarte probabil si la clasa I si chiar TD).

Editat de ciro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ciro,

 

La clasa I eu am inteles ca fara semnal de intrare, cele doua PWM uri lucreaza cu factor de umpelere 50% deci nu exista nici un prag (poate am inteles eu gresit) iar sa sincronizezi doua canale PWM cu precizie de 10 ns nu cred ca mai e mare lucru in zilele noastre.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Imi poate spune cineva care e diferenta constructiva si functionala intre clasele TD, I si D la amplificatoare audio?

Am cautat pe internet dar nu am gasit nimic suta la suta concludent, asa pe babeste. Doar despre clasa D am gasit ceva dar parca nu e suficient.

 

stima

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 7 months later...

La clasaD, semnalul este in contratimp cu factor de umplere egal intre cele doua tranzistoare comutatoare.

 

Exista si un curent permanent ce circula prin ambii tranzistori odata, un fel de bias la clasa AB, insa aici este mult mult, mai important, este vorba destpe un mic prag de crossconduction, care este foarte strict, in functionarea corecta a clasei D.

 

La clasa I in idle, ambele mosfeturi conduc in faza cu factor 50-50, si avind 2 bobine de iesire, avem tensiunea 0.

 

la aparitia unui semnal audio, se balanseaza factorul de umplere, obtinundu-se o desimetrizare sau debalansare, deea ce duce la aparitia tensuinii pe iesire.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock