Sari la conținut

Amplificator stabil 2 ohm, made by me

DjLeco

Postări Recomandate

Am avut ultimele 10 perechi imperecheate de 2SA1943 si 2SC5200 TOSHIBA, si am zis sa-i pun la treaba, ca tot aveam o carcasa goala, un traf de 2x40V/12A, filtraje de 33000uF/63Vcc si un radiator imens, ce stateau degeaba...

De acum incolo, modulele facute de mine vor fi echipate EXCLUSIV cu MJL-uri ON Semiconductor si 2SA 2SC productie FAIRCHILD.

Am recalculat diverse componente de pe modulele mele clasice, pentru alimentare la 2x55Vcc, am trintit tranzistorii pe radiator si restul de componente dupa cum se vede in poze, si am scos un amplificator de foarte buna calitate (ideal pentru multe drivere de inalte in paralel sau sateliti mici ori basi mici) sau pentru orice aplicatie de gen , unde nu se cere putere foarte mare/8 ohm (max 150W), insa puterea este mare pe 2 ohm (FULL STABIL) unde puterea livrata depaseste 400W/canal.

Amplificatorul are 2x56Vcc in gol, la 230 volti pe retea, are softstart (1,5 sec pina la cuplarea releului ce sunteaza rezistenta de limitare de curent), filtru retea de TDK de 2x15A, impotriva captarii oricarui parazit de pe reteaua de alimentare, protectie la scurtcircuit accidental pe iesire (actioneaza mai jos de 1,5 ohm dummy load) si protectie termica la 100 grade celsius,aceasta decupleaza primarul trafului, lasind doar alimentarea de 12Vcc pentru fan si restul.

Ca finali sint cite 5 perechi de 2SC5200 si 2SA1943 pe canal (5/brat), comandati de NJW0281 si NJW0302 si superdioda BD441.

TOATE componentele sint de calitate,pentru calitate, s-au folosit NUMAI componente noi, papuci cositoriti, inclusiv varnis termocontractil la cablari!

OFFSET-UL este sub 5 mv/fiecare canal.

Puterea minim garantata la 220 volti pe retea este:

34,0 Vrms/8 ohm 140W

31,6 Vrms/4 ohm 250W

29,5 Vrms/2 Ohm 430W

Cind am facut testele, aveam in medie 221 volti pe retea si scadea la 214 volti.

POZE din timpul constructiei:

2q03n7d.jpg

dpvcyd.jpg

2v13gbk.jpg

11t4kgi.jpg

t86cjr.jpg

xbemg1.jpg

2hxwxth.jpg

35lf3hs.jpg

2vxrj4k.jpg

18g046.jpg

205b4sn.jpg

2vngrpf.jpg

FILMARI din timpul testelor:

Intro:

http://www.youtube.c...h?v=vhXnY78sBeA

Testare 8 ohm dummy load:

http://www.youtube.c...h?v=CQujXEi0AqY

Testare 4 si 2 ohm dummy load:

http://www.youtube.c...h?v=CR_Mt2dM1GA

http://www.youtube.c...h?v=d-L6v1t6wXE

TEST 2x4 ohm dummy load:

http://www.youtube.c...h?v=8kpcbfJPxDM

Masurare Offset:

http://www.youtube.c...h?v=9k3R0wUUk08

Link spre comentariu
  • 2 weeks later...

Topicul il voi muta la sectiunea DIY. E mult mai potrivit acolo. De fapt, am sa revizuiesc cateva din subiectele deschise aici de utilizatorul @DjLeco si daca e cazul, le voi muta la sectiunea DIY. Initial nu eram suta la suta hotarat sa fac lucrul asta pentru ca ma gandesc sa restructurez putin sectiunile forumului si sa distribui subiectele sectiuni DIY catre alte sectiuni, iar in sectiunile respective sa se utilizeze prefixe la subiecte prin care sa se exprime clar destinatia topicului. Ma gandesc la aceasta actiune pentru a compacta mai bine forumul iar utilizatorului sa-i vina mult mai usor atunci cand alege o sectiune unde doreste suport sau doreste sa afle ceva. Nu are rost sa posteze la Consultanta sau DIY, daca doreste si subiectul sau se refera la amplificatoare audio, cel mai simplu e sa apeleze topicul cu amplificatoare audio si sa deschida un subiect potrivit, alegand un prefix pentru subiect de asemenea potrivit. Chiar as dori sa aflu de la toti utilizatoriii cateva pareri referitoare la aceasta actiune, intr-un topic nou la sectiunea Site & Forum Feedback

Intre timp, am sa urmaresc acele clipuri video de mai sus si o sa revin cu un comentariu.

Numai Bine

Link spre comentariu

Titi, din cite stiu, traful avea parca 1200Va, dar sigur minim 1000Va, l-am tinut cu ambele canale la pmax pe dummy load 2 ohm, si nu s-a incalzit mai sus de 55-60 grade ,masurat minometric.

Nu am pus preamplificare deoarece nu are nevoie, nu i-am facut intrare balansata (in acel pret in care a fost vindut).

Petrisor, tu stii cel mai bine cum sa organizezi posturile, care unde cum se potriveste.

Astept sa vizionezi filmuletele si sa iti expui parerea,

Respect tuturor!

Link spre comentariu

Am vizionat clipurile. Rezultatul obtinut as spune ca este excelent cu cateva mici semne de intrebare pe ici pe colo. Desi intr-un topic pe forumul diy-audio am intuit destul de bine ce schema se ascunde in spatele acelor kituri ale tale, nu am sa reproduc aici nicio particica din acea schema. E alegerea ta si munca ta ca sa faci publica schema electronica. Si ai avut dreptate atunci, cand ti-ai prezentat acolo kiturile, ca sunt multe persoane pe diyaudio, din afara Romaniei, care se zgarcesc sa prezinte o informatie si ca nu merita sa li se dea pe tava proiecte optimizate, fie ele si de amplificatoare audio.

Dar, sa revin la subiect:

1. am vazut modul cum ai comparat valoarea rezistentei etalon de 2,42 kOhm cu cea rezultata prin conectarea in paralel a incintelor acustice de 4 || 4 || 8 Ohm. Situatiile nu sunt identice din cauza naturei "sarcinilor". Oricum, eroarea de masura e nesemnificativa in testul pe care l-ai realizat, desi multe multimetre digitale nu ofera aceeasi precizie atunci cand masoara 1 Ohm fata de cazul cand masoara 1 kOhm, chiar daca de multe ori din caracteristicile tehnice a multimetrului nu rezulta acest lucru;

2. as fi vrut sa aud sau sa citesc in acest topic ce valori de sigurante ai montat pe alimentarea in c.c. a fiecarui modul din acea statie de amplificare ? Am facut la un moment dat o comparatie, vizionand clipurile, intre valoarea varf la varf a tensiunii de iesire pe impedante de iesire de 4 Ohm (ambele canale) si valoarea tensiunii de alimentare, luand ca reper valoarea de mers in gol. Ar fi fost util sa fi masurat si variatia tensiuni de alimentare pe un modul in acel test, pentru a rezulta mult mai clar valoarea tensiunii de saturatie a tranzistoarelor finale - tensiune care poate spune multe si care poate ajuta practic la o determinare mult mai precisa a eficientei amplificatorului si chiar a factorului de damping;

3. intr-unul din clipurile prezentate, daca nu ma insel Audio 2 cu scurt , am vazut ca ai inchis statia de amplificare din comutatorul de pe 220V, dar nu se observa ca se stinge lumina emisa de comutator sau nu este comutator cu led ?. Din videoclip reiese ca ar fi un comutator cu led. Daca e asa, atunci cred ca ai incurcat conectarea cablurilor care intra in comutator de la priza de 220V si cele care ies, sau poate ca din cauza luminii din camera, de altfel foarte redusa, camera video folosita la inregistrare sa fi surprins acest lucru gresit (desi, ma cam indoiesc). Sau poate chiar asa ai vrut sa conectezi acel comutator!;

4. as fi vrut sa mai vad un test care arata foarte mult cat de bine e realizat un amplificator audio si anume: se conecteaza boxele pe iesirile amplificatorului, iar cu potentiometrele de volum la maxim (si intr-un alt caz la minim) si cu cablurile RCA conectate pe intrarea statiei de amplificare, se va urmari intensitatea "zgomotului" produs de amplificatorul audio pe boxe atunci cand se scot si se conecteaza conectorii RCA de pe intrarea amplificatorului. Cand mai ai vreodata ocazia sa testezi unul din modulele tale de amplificatoare audio, nu ar fi rau sa-i faci si acest test.

5. un alt test care ar merita realizat, tot cu boxele conectate la iesirea amplificatorului, este acela in care, cu volumul potentiometrului la minim si cu cablurile RCA pe intrarea statiei de amplificare conectate (cabluri de semnal audio de o lungime de min. 3 m), se roteste usor potentiometrele de volum, intai pe un canal si apoi pe celalalt, si se urmareste intensitatea zgomotului de fond in boxe. Eventual, se poate utiliza si un milivoltmetru pentru monitorizarea tensiunii de offset si a componentei alternative parazite la iesirile amplificatorului. Si acest test e important, ajutandu-ne sa determinam practic si teoretic SNR-ul amplificatorului.

6. modul in care ai realizat scurtcircuitul la iesirea amplificatorului, utilizand doar una sau doua lite dintr-un cablu, nu reflecta in totalitate ceea ce inseamna de fapt un scurtcircuit. Am vazut la un moment dat ca ai facut scurt si pe bornele de la iesirea statiei de amplificare, dar imi este neclar din imaginile vizionate daca ai folosit aceeasi metoda ca cea aplicata "in aer". Oricum, un lucru ai demonstrat si suficient de bine, ca amplificatorul audio realizat rezista foarte bine la scurtcircuit pe iesire.

7. transformatorul nu pare de 1000VA ci mult mai mic. Uite, informativ, fara sa intru in prea multe detalii, poti sa faci o comparatie intre transformatorul utilizat de mine in acest proiect si cel folosit de tine (in ambele transformatoare, sectiunea conductorului secundar e la fel sau diferenta e minora).

Numai bine si felicitari pentru realizare.

Link spre comentariu

Asa dupa cum am mai scris si intr-un alt topic, orice comentariu la imaginile si videoclipurile postate este de prisos. Totul a fost facut cat se poate de profesional.

In legatura cu punctul 7 din enumerarea lui @donpetru, am mai discutat pe forum la sectiunile specializate. Repet aici, fara alte comentarii. Un transformator toroidal cu bobinaj distribuit pe intreaga circumferinta a torului, asijderea unuia cu tole de tip coloane (ex. "UI") si bobinajul distribuit in mod egal pe ambele coloane, poate furniza puteri duble la aceeasi sectiune, fata de acelasi transformator toroidal, dar cu un bobinaj concentrat pe o zona unghiulara mica - sub 90 de grade din circumferinta. Aspectele teoretice aplicabile sunt prezentate pe diferite topic-uri la sectiunile potrivite. Confuzia si deci mirarea lui @donpetru deriva din modul de calcul simplificat al sectiunii unui transformator, in functie de puterea dorita, care nu departajeaza cele doua cazuri de mai sus.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Desi intr-un topic pe forumul diy-audio am intuit destul de bine ce schema se ascunde in spatele acelor kituri ale tale, nu am sa reproduc aici nicio particica din acea schema. E alegerea ta si munca ta ca sa faci publica schema electronica. Si ai avut dreptate atunci, cand ti-ai prezentat acolo kiturile, ca sunt multe persoane pe diyaudio, din afara Romaniei, care se zgarcesc sa prezinte o informatie si ca nu merita sa li se dea pe tava proiecte optimizate, fie ele si de amplificatoare audio.

deci daca sunt din Ro si nu vor sa va arate schemele "E alegerea ta si munca ta", dar daca sunt din afara tarii "se zgarcesc sa prezinte o informatie", vaz ca ai masuri diferite cand judeci acelasi lucru. Eu cred ca ar trebui sai respecti pe toti la fel , sau sa-i dispretuiesti la fel, nu sa-i judeci diferit dupa coordonatele geografice, pana la urma e o alegere personala. Cine mai crede ca o schema de amplificator e mare secret ori habar nu are electronica ori nesigur prefesional (engl. insecure)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Sa revin cu citeva chestii din cite imi mai aduc aminte:

Am masurat si tensiunea de alimentare in idle si max load, insa nu am mai facut filmare si la asta, era ceva 2x55-56Vcc in idle (in functie si de reteaua electrica) , cu boxe de 8 ohm la vol max, ambele canale odata, imi scadea la pasaj de bass grav, cam 1,2 1,5Vcc pe fiecare ramura, pe 4 ohm nu mai tin minte, iar la 2 ohm pe canal, in defapt mai jos ca aveam 2 difuzoare de 4 ohm in paralel+ inca unul de 8 ohm, nu mi-a scazut mai jos de 2x52Vcc, cu ambele canale incarcate, in regim de program muzical.

Electroliticii erau de 33000uF/63Vcc, sigurante de 15A /fiecare brat al fiecarui canal,iar limitarea de curent o facusem pe la 1,5 ohm sa actioneze, ceva (din cite imi aduc aminte) pe la vre-o 20-25A pe iesire, nu mai stiu exact.

Cu puterea transformatorului te contrazic un pic, si am sa zic si de ce:

Inainte de a ma apuca de intreg amplificatorul, am testat intreg sistemul de alimentare, traf+punte+electrolitici, loaded cu dummy load, astfel incit am tras din alimentare (pe ramurile de + si -) un curent de 12-13A, cind alimentarea era cam 100-103,5Vcc, in functie de tensiunea retelei, si am lasat asa o noapte intreaga cu primarul trafului inseriat cu o sig de 8A temporizata (pt siguranta in cazul in care ceda traful), rezistenta pe balcon si traful in casa, dupa o noapte intreaga, traful era caldut, nu mai sus de 55-60 grade.

Curentul maxim tras din el a fost cam 18-20A cind am reusit sa intrerup siguranta de 8A din primar.

Un traf de f buna calitate, nu era chinezism imputit.

Inca o chestie, conteaza foarte mult, inafara de calitatea bobinajului si uniformitatea lui, materialul din care este alcatuit miezul magnetic al trafului, de ex trafurile de la Crown Macrotech 5000VZ , au 3500Va fiecare, si sint cit un Petra de 1000Va de mici.

Trafurile toroidale ordinare, folosesc tabla chioara ca miez magnetic, de aia se si incalzesc mai mult, trafurile de calitate au in compozitia miezului si aliaje din permalloy+ siliciu, cit si alte materiale, care imbunatatesc mult calitatea miezului magnetic al transformatorului.

Sa revin la amp, cu volumul la minim, cit si la maxim,fara mufa de semnal bagata, in difuzoare NU SE AUZEA NIMIC, chiar clientul cind l-a ascultat i-am zis "baga urechea in boxa Ev, la diful de bass si la driverul de inalte "(111db/1W/1m :unknow: ), si mi-a zis , "hai domne ca boxa asta nu este cuplata", insa mare i-a fost mirarea cind am bagat mufa de intrare si am dat drumul la sursa de semnal , a sarit de linga boxa, ca s-a speriat...

Neon becul acela de la alimentare, era cuplat ca sa indice si prezenta tensiunii la retea, asa a dorit viitorul proprietar.

Editat de DjLeco
Link spre comentariu

deci daca sunt din Ro si nu vor sa va arate schemele "E alegerea ta si munca ta", dar daca sunt din afara tarii "se zgarcesc sa prezinte o informatie", vaz ca ai masuri diferite cand judeci acelasi lucru. Eu cred ca ar trebui sai respecti pe toti la fel , sau sa-i dispretuiesti la fel, nu sa-i judeci diferit dupa coordonatele geografice, pana la urma e o alegere personala. Cine mai crede ca o schema de amplificator e mare secret ori habar nu are electronica ori nesigur prefesional (engl. insecure)

RR

@roadrunner, ai inteles gresit. Chiar pe forumul diyaudio.com am postat unul din proiectele din colectia Tehnium Azi. In afara de mine, cativa romani, un utilizator Apex din Serbia si cativa nostalgici din fostul U.R.S.S., daca ai sa navighezi in acel forum, nimeni altcineva nu a postat asa-zise proiecte pe tava sau scheme electronice testate, chiar de amplificatoare audio, un domeniu asa de banal cum ii spui tu oarecum indirect. La un moment dat, cand utilizatorul @DjLeco a postat pe forumul diyaudio.com kitul de amplificator audio pe care l-a realizat, bineinteles ca in subiectul creeat acolo au fost cateva intrebari referitoare la schema. Am postat cateva solutii in acest sens dar, la cererea celui care a deschis acel topic, am retras una din scheme. Motivul a fost in primul rand sa respect munca depusa de utilizatorul @DjLeco si cererea sa, aceea de a nu se cunoaste nici macar cateva indici despre schema. Bineinteles ca unul din motivele invocate acolo a fost tocmai aceasta reticenta a unor utilizatori de acolo, care chiar daca la prima vedere ti se par atotstiutori, sa stii ca exista pe forumul diyaudio persoane, inclusiv ingineri cu greutate din firme din domeniu audio, care "rasfoiesc presa". Nu ca nu ar stii ei ceva, dar uite ca dupa 25 ani, ca sa-ti dau un exemplu - apropo de solutia de mute la amplificatorul din acel topic deschis de @titi, cred ca stii la care subiect ma refer - deci, cum iti spuneam, dupa mai bine de 25 ani, cei de la Crown implementeaza un etaj de intrare si VAS intr-un produs de duzina dar de serie a lor, avand la baza o topologie destul de veche si destul de raspandita in mediul de electronica DIY. Oare de ce le-o fi luat atatia ani sa faca lucrul asta? Crezi ca nimeni, de la firme gen Crown, ca sa nu mai vorbesc de firmele chinezesti de duzina, nu "rasfoiesc presa de profil"!!! Apoi, pe de alta parte, e binecunoscuta reticenta occidentalilor spre a oferi informatii complete. Majoritatea merg pe ideea ca trebuie sa-i platesti ca sa inveti. Nu exista ca in Romania si in alte tari asemenea acea dorinta de a mai posta ceva folositor sau de a face ceva asa cum era pe vremea lu nea Nicu cand Tehnium era o sursa de informare utila si de formare a meseriasilor autohtoni. Chiar si unii dintre romani au devenit virusati de acest mod de viata occidental. Unii occidentali iti mai arunca o simulare in LtSpice, ca iti mai spun pe ici si pe colo cate ceva, dar eu cel putin pana acum nu am vazut, doar cu cateva exceptii pe care le numeri pe degetele de la o mana, oameni sa vina si sa-ti ofere proiecte testate atat teoretic cat si practic, si care sa mai contina si cateva mici inovatii. Dar parmise despre subiectul asta am mai discutat. Hai sa nu-l mai repetam aici. Era pe undeva aici un topic despre asa ceva.

Sa revin cu citeva chestii din cite imi mai aduc aminte:

Am masurat si tensiunea de alimentare in idle si max load, insa nu am mai facut filmare si la asta, era ceva 2x55-56Vcc in idle (in functie si de reteaua electrica) , cu boxe de 8 ohm la vol max, ambele canale odata, imi scadea la pasaj de bass grav, cam 1,2 1,5Vcc pe fiecare ramura, pe 4 ohm nu mai tin minte, iar la 2 ohm pe canal, in defapt mai jos ca aveam 2 difuzoare de 4 ohm in paralel+ inca unul de 8 ohm, nu mi-a scazut mai jos de 2x52Vcc, cu ambele canale incarcate, in regim de program muzical.

Electroliticii erau de 33000uF/63Vcc, sigurante de 15A /fiecare brat al fiecarui canal,iar limitarea de curent o facusem pe la 1,5 ohm sa actioneze, ceva (din cite imi aduc aminte) pe la vre-o 20-25A pe iesire, nu mai stiu exact.

Cu puterea transformatorului te contrazic un pic, si am sa zic si de ce:

Inainte de a ma apuca de intreg amplificatorul, am testat intreg sistemul de alimentare, traf+punte+electrolitici, loaded cu dummy load, astfel incit am tras din alimentare (pe ramurile de + si -) un curent de 12-13A, cind alimentarea era cam 100-103,5Vcc, in functie de tensiunea retelei, si am lasat asa o noapte intreaga cu primarul trafului inseriat cu o sig de 8A temporizata (pt siguranta in cazul in care ceda traful), rezistenta pe balcon si traful in casa, dupa o noapte intreaga, traful era caldut, nu mai sus de 55-60 grade.

Curentul maxim tras din el a fost cam 18-20A cind am reusit sa intrerup siguranta de 8A din primar.

Un traf de f buna calitate, nu era chinezism imputit.

Inca o chestie, conteaza foarte mult, inafara de calitatea bobinajului si uniformitatea lui, materialul din care este alcatuit miezul magnetic al trafului, de ex trafurile de la Crown Macrotech 5000VZ , au 3500Va fiecare, si sint cit un Petra de 1000Va de mici.

Trafurile toroidale ordinare, folosesc tabla chioara ca miez magnetic, de aia se si incalzesc mai mult, trafurile de calitate au in compozitia miezului si aliaje din permalloy+ siliciu, cit si alte materiale, care imbunatatesc mult calitatea miezului magnetic al transformatorului.

Sa revin la amp, cu volumul la minim, cit si la maxim,fara mufa de semnal bagata, in difuzoare NU SE AUZEA NIMIC, chiar clientul cind l-a ascultat i-am zis "baga urechea in boxa Ev, la diful de bass si la driverul de inalte "(111db/1W/1m :flag_of_truce: ), si mi-a zis , "hai domne ca boxa asta nu este cuplata", insa mare i-a fost mirarea cind am bagat mufa de intrare si am dat drumul la sursa de semnal , a sarit de linga boxa, ca s-a speriat...

Neon becul acela de la alimentare, era cuplat ca sa indice si prezenta tensiunii la retea, asa a dorit viitorul proprietar.

ONTOPIC:

Desi am desfacut atat transformatoare toroidale de firma, cum le spuneti unii dintre voi, si banalele transformatoare Romtoroid sau Petra, in toate cazurile, poate am avut eu ghinionul asta, se utiliza cu mici diferente aceleasi tip de tole, rotite pe suport pentru formarea torului. Bineinteles ca exista diferente, datorita calitatii miezului dar nu diferente de genul celor in care cu un anumit tip de miez se obtine un transformator de putere P si cu un alt miez, de aceeasi sectiune, un transformator de putere 3P. Desi practic se poate face lucrul asta, in realitate firmele de profil nu fac lucrul asta, fapt reflectat si de pretul produselor, relativ foarte apropiat intre producatori de transformatoare din Romania si cei din occident sau de unde doriti voi. Deci, eu cred ca transformatorul avea sub 1kVA, ca va place sau nu. Deci, imi rezerv dreptul de a-mi pastra acest punct de vedere.

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock