Sari la conținut

Reparatie si testare Mach audio 1300


DjLeco

Postări Recomandate

Un coleg forumist, mi-a venit cu un amplificator spre reparatie,amp-ul fiind Mach Audio MA1300 facute din cite stiu de Senia.

 

Schimbat finalii busiti,amp-ul a mers in bridge/4ohm, ceea ce NU RECOMAND DELOC!!!

 

Dupa inlocuirea finalilor dusi, si reglajul de Bias (curent de mers in gol) la aproximativ 50-60 miliamperi la fiecare canal FARA SARCINA pe iesire , ca asa se regleaza, am decis sa-l si testez nitel (mai dur) sa vad ce si cum...

 

Testele s-au facut pe rezistente de sarcina de 4 ohm, la frecvente de:

 

50 Hz

1000 Hz

5000 Hz

20000 Hz

 

Parerile mele sint si pro si contra, in ceea ce priveste acest amplificator, si anume:

 

CONTRA

 

Initial placa fusese conceputa pentru alimentare independenta a fiecarui canal,total separat, insa s-a facut strap pe filtraje, si s-a folosit doar 1 punte redresoare pt ambele canale cit si traf cu o singura infasurare cu priza mediana pe partea de forta.

 

Deh d-ale Senia... :oops:

Aici las la aprecierea voastra parerea

 

Ampliful in gol este alimentat la 180 Vcc (+/- 90Vcc simetric fata de masa), este un amplif Clasa AB.

 

Cu un canal la puterea maxima curata(pina in prag de clip), pe sarcina de 4 ohm, tensiunea scade de la 180Vcc in gol la 163 Vcc in sarcina.

 

Cu ambele canale la puterea maxima curata(pina in prag de clip), pe sarcina de 4 ohm, tensiunea scade de la 180Vcc in gol la 155 Vcc.

 

Tensiunea sinusoidala pe iesire este de 50,4 Volti,pina in pragul de clip, L la 52 volti este clip total la iesire deci IN NICI UN CAZ 650W/4 OHM/CANAL

 

Cu ambele canale odata, tensiunea sinusoidala de iesire nu depaseste 45-46 Volti la iesire,fara sa intre in clip,practic daca las Ch1 sa scoata 50V pe iesire si il deschid si pe al 2-lea,cum depasesc 20-30% din putere la Ch 2,Ch 1 incepe sa intre in clip din cauza scaderii alimentarii(comune) a ambelor etaje finale, fiind nevoit sa reduc nivelul Ch 1 pina la 45V la iesire, astfel incit ambele canale sa aibe la iesire sinusoida perfecta (fara prag de clipping)

 

Ledul de CLIP, se aprinde mai devreme cu 2-3 volti la iesire, INAINTE de a se ajunge la pragul de clip pe iesire...

 

Ledul de clip NU SE MAI APRINDE, daca frecventa semnalului de intrare este peste 1000 Hz, chiar daca ampliful este in clip BLANA, ceea ce mi se pare o adevarata porcarie (vedeti in filmulet chestia asta)...

 

Racirea este cam ineficienta,cele 2 fanuri neavind CFM-ul necesar racirii corecte, nici macar la full speed(au 2 trepte controlate in temperatura cu un dublu comparator de stare), radiatorul desi masiv si gros in carne, nu disipa repede calcura datorita faptului ca nu are aripioare mici, multe si subtiri, are doar 4 aripioare groase, deci ineficient.

 

Traful , facut de PETRA, este destul de mare si greu, vedeti dimensiunile in poze, cam 20 cm diametru si 7 centimetri inaltime,ceea ce ne da de inteles ca este un miez de proasta calitate magnetica...

 

Pareri PRO

 

La scurtcircuit pe iesiri, ampliful se comporta FOARTE BINE, vedeti in filmulet, si limiteaza corect!

 

Testind in toata banda de frecvente audio, 20 Hz -20000 Hz ,nu am observat diferente ale tensiunii de iesire in intervalul 50-1000 Hz

o mica cadere de 1-3 volti in pragul de 1000-5000-10000 Hz, si la 20000 Hz cam 8 volti, poate si din limitarea la capetele benzii superioare ale amplifului.

 

La 50 Khz pe iesire, cu acelasi nivel de intrare, mai aveam can 22 volti pe iesire.

 

In ce am testat, ampliful mi-a aratat cel mai mult distorsiuni cam intre 5-7 Khz, in rest a avut sinusoida frumoasa pe iesire

 

Filmare in timpul testului:

http://www.netdrive.ws/178893.html

 

Filmare dupa test:

http://www.netdrive.ws/178894.html

 

Poze:

 

Sistem Proba:

jt9zxl.jpg

 

Alimentare in gol:

1583zg8.jpg

 

Alimentare 1 Ch full power:

n4om.jpg

 

Alimentare 2 Ch full power:

20t4bj4.jpg

 

Uout 1 Ch Full 50 Hz:

b6bof9.jpg

 

Uout 2 Ch Full 50 Hz:

2lw0ldl.jpg

 

Uout 20000 Hz:

160dheb.jpg

 

Usor clip ch 1&2:

2qi8u80.jpg

 

Sin out alimentare 1 Ch full power:

2z71x0l.jpg

 

Sin out alimentare 2 Ch full power:

kd5npw.jpg

 

Clip la 50 Hz:

2v2cr41.jpg

 

Clip la 20000Hz:

160r3p3.jpg

 

Sinusoida unclipped la 20000Hz:

1zwzpsj.jpg

 

Poze cu ampliful:

 

9ie7o8.jpg

 

11se2dt.jpg

 

2metqoi.jpg

 

bbu6h.jpg

 

2ev9hs2.jpg

 

2m47eip.jpg

 

5njk3t.jpg

 

23wp1sh.jpg

Link spre comentariu

Alimentarea scade numai cu 7% in full load!!! Nu e rau!

 

In cate teste ai efectuat pe amplificatoare ai avut vreodata curiozitatea sa vizualizezi pe osciloscop curentul de pe iesirea amplificatorului ? Da, am zis bine, curentul, printr-o tehnica simpla. Conectezi un sunt de 100mV in serie astfel: o talpa a suntului la circuitul de masa a amplificatorului si cealalalta talpa la rezistentele acelea de putere care tin loc de difuzor. Apoi folosesti cu CCT ca aici si culegi rezultatul CCT pe canalul 2 al osciloscopului. E mult mai precisa si mai corecta metoda asta de masura, bine, etalonand corect CCTul. Pe un canal al osciloscopului masori valoarea de varf a tensiuni si pe altul valoarea de varf a curentului. Dupa aceea inmultesti cele doua valori si de abia atunci obtii puterea de varf. Puterea RMS dupa aceea se afla mai simplu.

 

Apropo, aplica metoda de masura propusa de mine mai sus si in cazul in care ai testat cat rezista o pereche de finali. Stii topicul, pacat ca nu l-ai adus in discutie aici. Eu si administratorul acestui forum, cat si userul politehnica, ti-am fi spus cateva lucruri constructive care ar fi inlaturat orice suspiciune asupra oricarei masuratori. Am mentionat acest colectiv deoarece am avut cu toti o discutie despre masuratoare ta celebra de pe elforum.

Link spre comentariu

Din pacate, am preferat un test mai usor, insa de acum incolo, in mai toate testele ce vor urma, voi avea osciloscop paralel cu sarcina, si ampermetru in serie cu sarcina, puterea de iesire fiind usor de calculat conform relatiei P=UxI, si este independenta de deriva termica a rezistentei datorita incalzirii (valoarea masurata pina in clipping).

 

Culmea este ca in realitate, daca sarcina ar ramine la valoare fixa, puterea de iesire ar fi mai mare, deoarece rezistenta creste odata cu temperatura, acelasi aspect este valabil si in cazul compresiei termice a difuzoarelor de putere mare.

 

Abia am aflat si eu de citeva zile de acest forum, si am decis sa-mi fac cont, totodata BINE V-AM GASIT!:music_guitarred:

Editat de DjLeco
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock