Sari la conținut

Lampa (UV)

SIG

Postări Recomandate

Buna seara.

Un vecin de-al meu si-a cumparat o lampa cu bec economic, in ideea de a o folosi in alt scop, impreuna cu un bec UV precum acesta

Lampa respectiva este de pana-n 9W inclusiv (asa scrie pe eticheta lipita de ea).

Ideea este ca desi si becul UV este tot de 9W lampa nu reuseste sa-l aprinda. (becul doar palpaie la capete)

Electronica lampii este cea din poza atasata.

Ce parere aveti ? Oare, marind capacitatea condensatoarelor de 250 V sau daca inlocuiesc tranzistorii actuali am sansa sa fac sa "mearga" lampa cu respectivul bec UV ?

Sau cum altfel ?

Mersi.

post-5-074091000 1320166028_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4105-lampa-uv/
Distribuie pe alte site-uri

Nici pe tubul economic nici pe culotul lui nu scrie nimic.

In acest caz tubul economic no name ar putea fi si de 8W sa zicem, insa lampa in care se introduce biruie 9W (scrie pe ea)

Atunci, de ce lampa de 9 W nu poate aprinde tubul UV tot de 9W ? (o fi lampa de 9W "comerciali" ?)

Editat de SIG
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4105-lampa-uv/#findComment-37375

Montajul este de 9 W (asa scrie pe carcasa de plastic in care se gaseste si pe care eu o definesc "lampa")

Tubul economic este no name, nu are niciun inscris si, da, functioneaza cu montajul/lampa de 9 W, insa poate ptr. ca o fi de wataj mai mic de 9W (din moment ce nu scrie nimic pe el pot presupune asa ceva)

In schimb, montajul/lampa de 9 W nu functioneaza cu un tub UV tot de 9 W (pe tubul UV scrie clar ca e de 9 W). Deduc ca poate montajul nu suporta in mod real un consumator de 9 W.

Am sa analizez schemele/pozele, multumesc.

P.S.

M-am uitat putin peste schema respectiva.

Seamana cu ce am eu (Tranz. 13001 LSB ai mei par similari celor MJE13001 ai schemei), insa eu am dupa punte 2 condensatori de 3,3 uF, spre deosebire de doar unul din schema. Daca condensatorii mei sunt legati de ex. in serie inseamna ca eu am pe intrare un condensator echivalent de doar 1, 65 uF. Poate aceasta fi cauza ?

Nu am montajul la mine din pacate.

Editat de SIG
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4105-lampa-uv/#findComment-37378

Daca condensatorii mei sunt legati de ex. in serie inseamna ca eu am pe intrare un condensator echivalent de doar 1, 65 uF. Poate aceasta fi cauza ?

Poate fi, daca capacitatea de filtrare este mai mica si energia inmagazinata va fi mai mica, in final se traduce prin alimentarea intr-un curent CC cvasi pulsatoriu.Totusi, avand in vedere ca la 9W, puterea consumata este mai mica decat la 20W, filtrajul este satisfacator, mai curand, cred ca diferenta poate fi intre rezistenta filamentelor.Apropo, se aprind?

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4105-lampa-uv/#findComment-37379

• 3 months later...
  • 2 months later...

Sunt multe tipuri de tuburi cu descarcare in gaze, fiecare cu modul sau de alimentare si de aprindere. Toate tuburile cu vapori de mercur sunt tuburi de UV. Cele fluorescente au tubul din sticla acoperita pe interior cu luminofor. Prin sticla nu trece radiatia UV. Cele de UV au tubul din cuart (mult mai scump) si sunt transparente. Electrozii (catozii) pot fi reci, cu incalzire externa numai la aprindere (cu starter) sau cu incalzire externa permanenta. Aprinderea tuburilor se poate face cu impuls mare de tensiune sau cu frecventa ridicata. Este foarte putin probabil ca un tub de un anumit tip sa functioneze intr-o instalatie facuta pentru alt tip de tub, chiar daca are un aspect asemanator. Pentru alimentarea tubului vecinului lui SIG trebuie gasita foaia de catalog a tubului sau schema unei instalatii in care acesta functioneaza.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4105-lampa-uv/#findComment-40822

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock