Sari la conținut

intra amplificatorul in stare de mute cu schema asta?

titi

Postări Recomandate

Stimati colegi, am avut o serie de divergente cu stimabili colegi elforumisti legat de schema de mai jos.

intra amplificatorul in mute prin intrarea in saturatie a tranzistorului TR18 ? sau ce se intampla cand intra amplificatorul in mute? Eu le-am spus ca nu intra, ca da amplificatorul tensiune continua pe iesire, voi ce spuneti?

post-237-079656100 1319654620_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 32
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

bine bine, dar prin blocarea generatorului de c.c. amplificatorul scoate componenta continua pe iesire +V sau -V ? asta vreau sa stiu, e un pariu la mijloc, as vrea sa aud si parerea lu dl. profesor donpetru. :sunglasses_unhappy:

Link spre comentariu

@titi,

Intrebarea ta imi aduce aminte de niste teste pe care le-am facut cand am conceput seria de amplificatoare audio GX, amplificatoare prezentate si in colectia Tehnium Azi. Uite, la ora asta am cotrobait dupa un montaj test folosit la realizarea seriei GX. E vorba de schema amplificatorului GX400 cu un rand de finali MOS. Etajul de intrare este foarte asemeneator cu cel din schema postata de tine mai sus. Din pacate la ora asta e prea tarziu sa-i mai fac un test dar daca tii neaparat, maine seara, dupa ce ma intorc de la servici o sa postez cateva imagini cu rezultatele aferente. Ceea ce vreau sa-ti spun e faptul ca, atunci cand se satureaza tranzistorul TR64 din cea de a doua schema, in cazul schemei GX amplificatorul audio scotea tensiune continua pe iesire, destul de mare, egala cu valoarea unei ramuri de alimentare. Si in schema postata de tine, chiar daca circuitul VAS nu e 100% ca la GX, se poate intampla acelasi lucru. De fapt, daca tii minte, am spus-o si in acest forum, cu o alta ocazie, ca schemele de service Crown contin greseli. Totusi, nu mi se pare schema respectiva ca fiind extrasa dintr-un manual de service, parca am mai vazut-o pe forumul diy audio, dar poate ma insel!

test GX400.JPG

Numai bine si daca nu sunt utilizatori convinsi de spusele mele, maine seara le pot prezenta un test cu montajul din imaginea de mai sus. Am incadrat cu rosu acel tranzistor care face acelasi lucru ca tranzistorul TR64 din schema de mai sus cu ajutorul comutatorului. Aveam si o simulare cu o varianta a amplificatorului GX dupa care am realizat acel cablaj prototip dar e prea tarziu ca sa search-uiesc HDD-ul.

Link spre comentariu

Titi,

vrei sa auzi si alte pareri?

parerea mea e ca blocarea lui TR65 va taia complet curentii de colector ai TR76 si TR77 si va trage tensunile (polarizarile) din bazele TR80, TR81 catre potentialul emitorilor lor, deci le va bloca TR80 si TR81, si asta se va petrece in aceeasi masura pentru TR80 cat si pentru TR81, deci nu va crea un dezechilibru. In concluzie nu vad de ce ar avea amplificatorul DC pe iesire, asta e parerea mea si argumentele mele.

Daca ai alte argumente sa le auzim.

RR

Link spre comentariu

parerea mea e ca blocarea lui TR65 va taia complet curentii de colector ai TR76 si TR77 si va trage tensunile (polarizarile) din bazele TR80, TR81 catre potentialul emitorilor lor, deci le va bloca TR80 si TR81, si asta se va petrece in aceeasi masura pentru TR80 cat si pentru TR81, deci nu va crea un dezechilibru.

Eu cred ca va creea un dezechilibru pentru ca daca se blocheaza TR80 si TR81 din VAS, potentialele din colectoarele tranzistoarelor TR67 si TR81 fata de masa nu vor mai fi aceleasi. Ca drept urmare, se va tinde suprasaturarea TR58 pana la TR57 iar ramura de pe minus omoloaga va tinde sa se blocheze. Astfel va apare tensiune continua pe iesire, foarte probabil pozitiva.

Deci, parerea mea e ca constatarea administratorului e cat se poate de adevarata. La fel si sesizarea lu titi.

Eu am vazut manuale de service de amplificatoare audio care trec in starea de mute amplificatorul anuland curent pe diferentiali de pe intrare si pe plus si pe minus, dar ala e un alt etaj de intrare, un asazis complementar diferential (nu e cazul schemei postata de titi).

Cred ca un test practic propus de administrator va lamuri 100% ambele tabere.

Link spre comentariu

ia-ma incet, deci TR80 si TR81 sunt blocate (aici suntem de acord) - implicit si TR66 se va bloca. Cine il va tine in conductie pe TR67 (ca aici am pierdut firul)

mie mi s-a parut ca TR66 si TR67 formeaza un current mirror deci daca TR66 nu va conduce atunci nici TR67 nu va conduce, dar e posibil sa gresesc.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

@roadrunner, TR66 este in configuratia dioda, nu se poate bloca si nici satura. Explicatia utilizatorului @iuly2010 e cat se poate de reala pana la un punct.

O sa revin maine cu un test asa cum v-am promis. Ieri si azi a fost ocupat si nu am avut timp de asta.

Numai Bine

Link spre comentariu

TR66 este in configuratia dioda, nu se poate bloca si nici satura

nu e blocat, dar prin el nu trece curent daca TR80 e blocat corect? la fel si perechea lui TR67 care nu mai e polarizat de nimic, corect?

da sau ba?

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

nu e blocat, dar prin el nu trece curent daca TR80 e blocat corect? la fel si perechea lui TR67 care nu mai e polarizat de nimic, corect?

da sau ba?

RR

E corect. Mai sus am facut o analogie cu GX400 care are alt etaj VAS. Maine retestez GX400 si daca am timp poate fac etajul acela VAS asemenea FET300.

Ultima ta explicatie e destul de corecta, lucru ce demonteaza ultimile afirmatii ale utilizatorului @iuly2010.

Editare ulterioara: Mai ramane sa vedem practic daca e chiar asa? O fi sau nu o fi?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock