Sari la conținut

TDA2005 (probleme)


Postări Recomandate

A mai facut careva motajul amp-ului TDA2005 in punte, cu schema dupa catalog? Ca eu am facut ieri montajul exact ca in catalog, porneste, dar cand i se aplica semnal la intrare distorsioneaza destul de puternic. Prin destul de puternic ma refer ca se aude doar o gajaiala a semnalului de intrare, si pe fundal mai incet se aude si melodia care ar trebui sa se auda, dar f f incet). Are cienva idei despre ce ar putea fi? Semnalul de intrare nu a fost mai mare de 0.3-0.4 V.

Link spre comentariu

Am incercat si cu un potentiometru pe intrare, dar nu e mare diferenta, chestia e ca fara bass se aude mai ok, dar cand il atac si cu putin bass incepe sa gajaie, am o intrebare, pt ce sunt condesatoarele alea 2 pe iesire inseriate cu rezistentele la masa? Am observat ca pe masura ce tensiunea e mai mare se aude mai bine.

 

Si mai am o intrebare, rezistenta paralela pe intrare ca sa nu intre amp-ul in autooscilatii cat ar trebui sa fie 22K ?

Link spre comentariu

S-ar putea sa ai dreptate, stai sa incerc :-?, la asta chiar nu m-am gandit.

 

 

Nope nu e de la sursa, sursa cu care alimentez e de 18V 3.94A SUrsa in comutatie de la un laptop, deci nu poate fii de la aia.

 

E altceva. Posibil sa fie de la condesantorii de intrare? nu inteleg de ce sunt condesatori electrolitici, are nevoie de polarizare? daca e in punte?

Editat de Dr.Sound
Link spre comentariu

sursa cu care alimentez e de 18V 3.94A SUrsa in comutatie de la un laptop

Poate are ripluri mari, acest gen de sursa, din ce stiu eu functioneaza pe un acumulator care are capacitate mare de filtraj.

nu inteleg de ce sunt condesatori electrolitici
la valoarea lor, daca ar fi nepolarizati ar fi mai mari fizic.
are nevoie de polarizare? daca e in punte?

Aici nu inteleg ce doriti.

Link spre comentariu

A mai facut careva motajul amp-ului TDA2005 in punte, cu schema dupa catalog? Ca eu am facut ieri montajul exact ca in catalog, porneste, dar cand i se aplica semnal la intrare distorsioneaza destul de puternic. Prin destul de puternic ma refer ca se aude doar o gajaiala a semnalului de intrare, si pe fundal mai incet se aude si melodia care ar trebui sa se auda, dar f f incet). Are cienva idei despre ce ar putea fi? Semnalul de intrare nu a fost mai mare de 0.3-0.4 V.

in catalog sunt mai multe aplicatii tipice, toate functioneaza perfect...oferi prea putine detalii pentru un diagnostic...posibil

1. sursa de alimentare - incearca sa pui un grup de condensatori suplimentari de filtraj 4700+100micro/35volti

2. cablaj imprimat (conteaza chiar si locul in care conectezi firele de alimentare)

3. autooscilatii din cauze (greseli) diverse,in acest caz CI-ul se incalzeste si intervine protectia termica

cum adica "daca e in punte?", nu stii ce schema ai folosit? posteaza macar doua poze fata-spate cu ce ai facut

Link spre comentariu

Incercati sa veniti cu una sau doua imagini cu montajul realizat si schema electronica pe care ati utilizat-o la realizarea practica a montajului. Apoi, un TDA2005 in punte NU se alimenteaza cu 18V. E o tensiune maxima admisa pe care va recomand sa nu o atingeti in practica. De regula, un maxim 15 V e suficient. Dupa aceea, tensiunea de intrare pentru obtinerea puterii nominale pe iesire e foarte mica (spre exemplu, in datasheet-ul TDA-ului se specifica clar ca la o putere de iesire de 2W e necesar pe intrare intre 8 si 9mV. La puterea nominala e bine sa nu atacam TDA-ul cu mai mult de 50...70mVef (max.100mVef). Dvs. daca ati luat semnal audio de la PC, acesta poate scoate pe iesirea audio a placi de sunet si 1500 mVef. Intr-un asemenea caz intrarea TDA-ului 2005 se ataca cu un divizor de tensiune realizat cu rezistente sau chiar un semireglabil de cca. 100kOhmi pentru a nu denatura prea mult impedanta de intrare. Un alt caz cand poate apare acel fenomen de gajaiala de care spuneti, se intampla atunci cand nu lipim corespunzator componentele in circuit, spre exemplu cablu de semnal pe intrare sau folosim un condensator electrolitic de calitate indoielnica. Deci, se intampla foarte des acest lucru mai ales in cazurile cand se utilizeaza fludor de calitate proasta. Deci mare atentie ce fludor folositi, ce componente utilizati, cat semnal aplicati pe intrarea amplificatorului si nu in ultimul rand, ce tensiune de alimentare folositi.

 

Ati utilizat cumva aceasta schema?

TDA2005 in punte.jpg

Link spre comentariu

Incercati sa veniti cu una sau doua imagini cu montajul realizat si schema electronica pe care ati utilizat-o la realizarea practica a montajului. Apoi, un TDA2005 in punte NU se alimenteaza cu 18V. E o tensiune maxima admisa pe care va recomand sa nu o atingeti in practica. De regula, un maxim 15 V e suficient. Dupa aceea, tensiunea de intrare pentru obtinerea puterii nominale pe iesire e foarte mica (spre exemplu, in datasheet-ul TDA-ului se specifica clar ca la o putere de iesire de 2W e necesar pe intrare intre 8 si 9mV. La puterea nominala e bine sa nu atacam TDA-ul cu mai mult de 50...70mVef (max.100mVef). Dvs. daca ati luat semnal audio de la PC, acesta poate scoate pe iesirea audio a placi de sunet si 1500 mVef. Intr-un asemenea caz intrarea TDA-ului 2005 se ataca cu un divizor de tensiune realizat cu rezistente sau chiar un semireglabil de cca. 100kOhmi pentru a nu denatura prea mult impedanta de intrare. Un alt caz cand poate apare acel fenomen de gajaiala de care spuneti, se intampla atunci cand nu lipim corespunzator componentele in circuit, spre exemplu cablu de semnal pe intrare sau folosim un condensator electrolitic de calitate indoielnica. Deci, se intampla foarte des acest lucru mai ales in cazurile cand se utilizeaza fludor de calitate proasta. Deci mare atentie ce fludor folositi, ce componente utilizati, cat semnal aplicati pe intrarea amplificatorului si nu in ultimul rand, ce tensiune de alimentare folositi.

 

Ati utilizat cumva aceasta schema?

post-2-052977200 1319215188_thumb.jpg

 

 

Da ce spuneti mai sus este corect, dar montajul nu este alimetat la 18V. Sursa am folosit-o la un stabilizator de tensiune reglabil( sursa de tensiune reglabila) pe care am reglat-o in jur de 13V. O parte din probleme le-am rezolvat. Am refacut cablajul si l-am facut la fel cu cel descris de ei acolo, cablajul facut de mine nu respecta regulile bluclei de masa si apoi mi-am adus aminte ca boxa pe care o aveam pt probe avea 8 ohmi nu 4, si se pare ca boxa era problema acelor bazaieli.

 

Da, aceea este schema utilizata, doar ca pe intrare intre pinul 1 si masa am pus o rezistenta de 10k ca sa nu intre in auto oescilatii. Acum amplificatorul este tacut fara semnal la intrare, nici nu se aude, dar problema e alta, daca pun degetul pe jack-ul de la semnal se aude acea bazaiala in boxe(cum ca ar intra semnal) cand bag mufa la pc nu vrea sa intre nici un fel de semnal. Am pus si potentiometru inainte de intrarea in condensator.

 

Condensatoarele nu sunt de calitate prosta, de obicei cand cumpar piese, nu aleg nici piese prea scumpe dar nici ieftine. Oricum parerea mea e ca acel condensator e cam mare pt intrare. Daca as pune un corector de ton+ preamplificator, la corectia basilor din corector( o corectie mai rapida) s-ar putea sa sara membrana difuzorului ca nu are timp sa se descarce condensatorul. Asta e parerea mea.

 

Acum daca veti idei de ce face chestia aia cu semnalul?

Editat de Dr.Sound
Link spre comentariu

daca pun degetul pe jack-ul de la semnal se aude acea bazaiala in boxe(cum ca ar intra semnal) cand bag mufa la pc nu vrea sa intre nici un fel de semnal.

Cablul este bun?

parerea mea e ca acel condensator e cam mare pt intrare.

De ce?Cu cat impedanta de intrare este mai mica, condensatorul de cuplaj trebuie sa aiba o valoare mai mare, altfel devine filtru trece sus.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Cablul este bun?

 

De ce?

 

 

Da, cablul e bun ca l-am probat si nu are nimic.

 

 

De ce e mare condensatorul? Pai se descarca greu cand faci reglaje de bass, un reglaj brusc al bass-ului din corectorul de ton, impinge membrana difuzorului in afara si o mentine acolo pana la descarcarea condesatorului.

Editat de Dr.Sound
Link spre comentariu

Eu nu cred ca este responsabil condensatorul de intrare de acest fenomen, eventual condensatorul de bootstrap sau cel de reactie.Masurati ce tensiuni aveti pe iesire fara semnal.

cablul e bun ca l-am probat si nu are nimic.

Introducetil doar in montajul cu 2005 si atingeti pinul de semnal la celalat capat, daca nu se aude un zgomot /barait, tot de la el este problema, probabil la mufa/jack.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Tensiune pe iesire 0 fara semnal.

 

Daca pun urechea langa boxa se aude acel sunet specific amplifciatoarelor care stau fara semnal, un mic fasait dar foarte incet. SI integratul banuiesc ca merge ca radiatorul se incalzeste.

Editat de Dr.Sound
Link spre comentariu

integratul banuiesc ca merge ca radiatorul se incalzeste.

Pai fara semnal n-ar trebui, ori oscileaza, ori amplifica un zgomot din sursa in comutatie a Dvs., poate fi o explicatie a distorsiunilor, montajul este practic "inecat" cu zgomot/oscilatie de inalta frecventa, care nu este audibila.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock