Sari la conținut

Amplificator clasa A


Mihai_kelu

Postări Recomandate

Buna ziua/seara!

 

Am gasit accidental acum cateva saptamani un articol despre amplificatoare in clasa A si cel mai recomandat era cel al lui J. L. Linsley Hood

Astfel am realizat pe un cablaj de test varianta din 1969, care parea cea mai simpla (http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlh1969.pdf)

Ieri am reusit sa o pun in functiune cu o sursa (in comutatie banuiesc) de la o imprimanta (15V, 2A) si vreau sa va spun ca are un sunet foarte placut si cald, bine definit.

Intrebarea mea ar fi, avand in vedere ca doresc sa il duc la bun sfarsit, cu tot cu carcasa, eventual un preamplificator cu reglaj de ton (tot in clasa A, de ce nu?) ce sursa m-ati sfatui sa folosesc ( in comutatie, de tip "capacitance multiplier")?

Iar pentru modelul final ce piese imi recomandati sa folosesc (tranzistorii finali, ce tip de condensatori, firme etc)

Am atasat si cateva imagini cu prototipul 0 (tranzistorii de putere sunt KD 503, 2N697 a fost inlocuit de BD 139)-scuze daca nu sunt chiar clare.

 

 

Cu stima,

 

Mihai

post-3162-064355700 1318169989_thumb.jpg

post-3162-040874200 1318170002_thumb.jpg

post-3162-025371600 1318170015_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, va inteleg dorinta sa postati ceva imagini cu montajul realizat, dar daca aceste imagini sunt neclare si sunt si de 0,5Mb bucata, atunci nu are rost sa le mai postati pentru ca va incarca nefolositor spatiul pe server.

 

Acum sa revin la schema amplificatorului clasa A cu MJ480, niste tranzistoare Motorola destul de reusite la vremea lor. Aceste tranzistoare le puteti inlocui cu BDY20, asa cum se recomanda in acel articol, sau cu alte tranzistoare mai puternice cum ar fi MJ15024. Celelalte tranzistoare le puteti inlocui respectand recomandarile din document, asta daca credeti ca actualele tranzistoare nu corespund 100% cerintelor dvs.

In ceea ce priveste sursa de alimentare, cu siguranta cea mai comoda realizare reprezinta o sursa in comutatie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc pentru informatie.Scuze inca o data pentru poze, promit ca data viitoare le voi face cu un aparat foto dedicat.

Am sa mai postez faze din derularea proiectului, poate mai este cineva interesat de asa ceva.Legat de sursa, am sa incerc sa realizez sursa indicata in articolul original.

 

 

Toate bune!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Cautati sa folositi ca finali tranzistoare cu beta cat mai mare (dar nu Darlington) si Ft nu prea mare, mai ales pt. tranzistorul dinspre plusul alimentarii. Puteti folosi si doua tipuri diferite. KD503 functioneaza, dar are beta de felul lui cam mic. Eu am inceput un set de JLH 2003.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock