Sari la conținut

TA200 - amplificator stereo 2x 100W (Colectia Tehnium Azi)

Postări Recomandate

In cazul in care se va realiza varianta pe MOSFET a acestui kit, am gasit mai jos o schema de amplificator audio destul de interesanta. Watch!

post-4454-082829600 1321895376_thumb.png

post-4454-088038400 1321895381_thumb.png

Vizitator hpavictor

Nu exista absolut nicio sansa ca un amplificator ca cel din schema de mai sus sa poata fi facut functional vreodata de catre constructorii amatori......nu mai vorbesc de cumpararea si sortarea componentelor , de pretul lor......

E adevarat ca tranzistoarele MOSFET Zetex se gasesc destul greu in Romania dar nimic nu este imposibil daca ne dorim cu adevarat sa-l realizam.

De abia astept sa vad structura lui TA200. Ca de obicei, donpetru, a creeat adevarate seriale TV din topicele astea, numai topicul cu KIT0205 a trecut de peste 10 000 mii de vizualizari. Dar sa vedem TA200. donpetru, e pe bipolari sau mosfet in etajul final ? Cum l-ati conceput?

Incerc sa storc cateva informatii pana la prezentarea kitului.

Succes.

Momentan am conceput varianta pe bipolari.

Special pentru utilizatori care nu mai au rabdare le prezint mai jos o imagine cu versiunea prototip a produsului. Dupa testul practic si eventualele modificari - daca vor mai fi necesare - o sa va prezint aici si schema electronica a primei versiuni functionale a kitului TA200. Veti vedea la momentul potrivit cum va arata schema.

TA200_3D_prototip.jpg

Cum in ultima perioada nu prea am avut timp de teste practice (am amanat cu cateva saptamani inclusiv prezentarea amplificatorului KIT0205), va dati seama ca nici de testul TA200 nu am avut timp. Momentan cizelez amplificatorul cu KIT0205, pe care il voi finaliza saptamana viitoare (asta daca nu intervin alte probleme personale). Trebuie sa intelegeti ca nu mai sunt la anii cand aveam timp in fiecare de zi de asa ceva (doar printr-un concediu daca mai am timp cateva zile la rand, cum s-a intamplat cand am testat kitul 0205). Asa ca, putina rabdare, pentru ca la timpul lor le veti putea vedea pe toate.

Numai Bine si bineinteles, observatiile pot continua aici. Schema postata de utilizatorul @leo_electro, ca si alte scheme care s-au mai postat, le voi comenta la momentul potrivit.

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Este un singur canal.

Va prezint mai jos o imagine din procesul de realizare a prototipului, acum aflat in teste. La momentul cand voi stabili versiunea finala, voi descrie succint principalele modificari pe care le-am facut.

TA200_1.JPG

Numai Bine

Arata bine,asteptam finalizarea prototipului si eventualele impresii despre functionarea lui :thumbup3: .

Apropo de unde procurati profilul acela L de aluminiu,sau e realizat din tabla prin indoire?Se vinde undeva si la cantitati mai mici?

Spor la treaba.

Profilul tip L este 40x40mm (grosime 3mm) si se gaseste in comert. Recomand sa achizitionati o bara si nu la metru, pentru ca iesiti mai ieftin daca cumparati o bara. Spre exemplu, acum doi ani in urma cand am cumparat era 10 Euro fara TVA o bara de 3 sau 4 m lungime.

O sa revin cu primele concluzii dupa testarea kitului.

Numai Bine

Editare ulterioara: am corectat grosimea si pretul profilului

• 3 weeks later...
Vizitator hpavictor

Unui asemenea amplificator cred ca i-ar sta " bine " cu un VU metru putin mai deosebit.........intrarea se va " inteapa " intr-un divizor comutabil ( 4 sau 8 ohmi ) in functie de sarcina , dispus in iesirea etajului final .

35hfm0m.jpg

• 3 months later...

In ultimile 6 luni de cand nu am mai dat nicio veste in acest topic am lucrat la diverse versiuni prototip. Pe hartie am ajuns la versiunea nr.26 si practic am testat nenumarate versiuni, de fiecare data ajungand la ceva mai nou, mai special. Varianta prototip pe care am facut diferite teste este aceasta:

TA200 audio amplifier 1

Deci, momentan lucrez... intens la definitivarea proiectului, a carui forma nu va fi cea prezentata in imaginea prototip de mai sus, ci va fi ceva... mai special, care va reprezenta in domeniu audio sigla Tehnium Azi.

Si inca ceva... va fi primul proiect testat pay-per-view, care va deschide mica sectiunea MarketPlace (viitorul bazar sau "store" a site-ului "Tehnium Azi").

Numai Bine.

Cablajul va fi dublu sau simplu strat ? Sau veti construi doua variante de cablaj ?

de abia astept sa vad rezultatul, chiar daca va trebui sa scot cativa banuti.

daca era forumul in lb. engleza, cred ca era mult mai castigat site-ul, pentru ca romanii nu se inghesuie sa cumpere, pe cand un american sau austrialian da.

succes in continuoare.

Editat de elco

Asa cum am spus si cu alte ocazii, o posibila varianta comerciala va fi executata in doua straturi, dar in regim de amator, acasa, nu vad rostul postarii unei variante cu cablaj dublu strat din mai multe motive. In primul rand, colectia Tehnium Azi se adreseaza hobby-istilor, care doresc sa realizeze prin propriile puteri un montaj electronic, cat mai bine si rapid. Iar in al doilea rand, e de la sine inteles ca cea mai simpla si comoda abordare intr-o asemenea situatie e un cablaj "simplu strat", pentru ca intentia mea e starnesc interesul persoanelor spre acest hobby numit electronica si nu sa-i indepartez prezentand variante dublu strat (cu mai mult sau mai putine SMD-uri), care pentru foarte multi pasionati de electronica, reprezinta un inconvenient major in realizarea unui montaj. Ba mai mult, multi dintre noi, nu prea au componente SMD de toate tipurile si valorile prin sertare, dar o componenta THT da, mai ales din recuperari. Deci din acest motive am ales sa prezint proiecte Tehnium Azi, cu PCB simplu strat cu strapuri, decat solutii dublu strat care sunt foarte greu de realizat acasa, in regim hobby.

Apoi, as dori sa mai adaug un aspect: proiectele "free" care le-am prezentat pana acum in colectia Tehnium Azi, au fost proiecte experimentale, unele destul de reusite, care cu ceva pricepere se puteau pune la punct. Le-am prezentat in forma asta pentru ca am vrut sa starnesc creeativitatea generatii actuale de electronisti, care prezentand propriile realizarii, cu tot cu micile probleme care apar, sa le prezinte in topicurile respective, urmand ca pe parcursul discutiilor, sa punem la punct, cu idei, pareri, proiectele respective. Astfel incat, din discutiile respective sa aiba ce invata toata lumea, iar persoanele care s-au ambitionat in asemenea proiecte, sa constietizeze la final c?ta munca trebuie depusa pentru finalizarea din toate punctele de vedere a unor asemenea proiecte. Bineinteles ca majoritatea utilizatorilor (ca sa nu spun toti) care s-au ambitionat in a realiza acele proiecte, au cautat de la bun inceput solutii optimizate din toate punctele de vedere, Ii inteleg, asa cautam si eu cand eram student, dar trebuie sa intelegem ca pentru a obtine un produs de calitate, in spatele realizarii acelui produs, se pierd destul de multe de ore de munca, chiar si pentru un banal amplificator audio.

In fine, acest TA200 as dori sa fie un amplificator mai deosebit iar ceea ce tintesc in mod special este tocmai interactiunea etaj VAS - etaj final (cu tot cu structura etajului final), care in multe scheme de amplificatoare audio care s-au construit pana in prezent, nu prea s-a acordat atentia cuvenita, solutiile fiind de multe ori lipsite de performanta sau pline de compromisuri. Si reactia amplificatorului va fi una... aparte - veti vedea la momentul potrivit despre ce este vorba.

Numai Bine

• Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock