Sari la conținut

TA200 - amplificator stereo 2x 100W (Colectia Tehnium Azi)


donpetru

Postări Recomandate

Am deschis acest topic pentru a fi o continuoare a subiectului deschis aici si pentru a aduna, impreuna cu utilizatori acestui forum, toate datele necesare elaborarii unui kit de amplificator audio stereo (mai special). Noul kit electronic din colectie, pe care il voi denumi TA200, as dori sa aiba o topologie electronica care sa fie placuta de cati mai multi utilizatori ai forumului, ca si rezultatele audiofile. Cat de mult vom reusi sa facem acest lucru, vom vedea pe parcursul acestui topic.

 

Am sa incep acest topic cu ultimul comentariu al utilizatorului @hpa_victor din topicul mai sus mentionat, citez:

Propun o ultima modificare , pentru a simplifica constructia viitorului amplificator TA200 sau cum veti dori sa se numeasca .......Este vorba de renuntarea la superdioda , deoarece amplifiicatorul va functiona in clasa B , cu un curent de repaus sub 10mA , reactia negativa globala compensand erorile de racordare ale celor doua semialternante . Distorsiunile sunt extrem de mici ( in exemplul urmator )

Practic nu va mai fi necesara compensarea cu superdioda la functionarea cu curenit de polarizare asa de mici !

Iar montajul se simplifica , scapand de un reglaj dificil pentru majoritatea amatorilor si aparate inaccesibile !

Dar pentru acest lucru este strict necesar ca amplificatorul sa aiba o amplificare in bucla deschisa foarte mare !

Se poate modifica ( evident cu calcule laborioase si simularea functionarii ) in sensul introducerii in etajul de intrare a unei oglinzi de curent , exact ca in exemplu de mai jos ( tipul etajului de intrare nu este chiar cel din kit-ul 0205 , dar sper sa intelegeti usor modificarea adaugandu-se doar in colectorul tranzistorului de pe intrarea neinversoare din diferential , si o mica modificare in circuitul de polarizare a etajului final ):

116uybq.jpg

Evident , raman valabile si celelalte modificari propuse de mine , daca nu contravin scopului Dvoastra .

Sper sa dezvoltati cat mai curand noul topic TA200 !

Va referiti mai exact la schema asta (am atasat varianta completa, pe care am mai vazut pe un site, daca nu ma insel, nemtesc):

LT1022 MOS Audio Amplifier.jpg

Ideea este buna cu Q15 si Q16 desi ar trebui renuntat la snubberele de pe tranzistoarele Q5 si Q6 sau macar ar trebui redimensionate. Tot redimensionat ar trebui sa fie si filtrul trece jos format din R10, R28 si C1.

O sa incerc sa implementez ideile din schema de mai sus in noul TA200. Vor fi cam multe de simulat si testat practic, dar macar pentru inceput as dori sa obtinem o topologie care functioneaza in simulare cat mai bine.

 

Dar, pana la prezentarea primei versiuni a schemei, as dori sa ne gandim si la o posibilitate cat mai ieftina de constructie a ansamblului radiator + ventilator sau numai radiator. Totodata, daca vom opta la o solutie cu ventilator, as dori sa va exprimati cateva puncte de vedere si in ceea ce priveste constructia circuitului de c-da. Aceste propuneri sunt adresate tuturor utilizatorilor. Dar, inainte de toate, as dori sa stiu cum doriti sa fie amplificatorul stereo TA200: cu MOSFET sau bipolari in etajul final?

 

Numai Bine

si astept raspunsurile voastre.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am realizat o schema asemanatoare cu cea a kitului din prima postare(etajele diferentiale aveau sursa de tensiune-diode Zener si alte tipuri de tranzistoare in etajul prefinal 2sc4793) si suna destul de bine,finalii fiind 2sc5200 si 2sa1943.

As prefera ca si in acesta sa fie bipolari deoare sunt mai ieftini fata de MOSFET si destul de accepsibili.

Cred ca voi incerca si eu acest amplificator...

Multumesc celor ce muncesc la acest amplificator.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator hpavictor

Imi cer scuze , schema de mai sus este dimensionata pentru a fi folosita ca subwoofer activ , dar pentru o functionare perfect liniara in banda audio si distorsiuni extrem de mici , sunt necesare urmatoarele modificari :

R28 - 1KOhm

C1 - 100 pF

R19 + C18 nu se conecteaza

R20 + C19 nu se conecteaza

Un amplificator cu adevarat HiFi , realizabil in conditii DIY , fiabil si usor de reglat poate avea ca sursa de inspiratie majoritatea ideilor prezentate in topicul kit 0205 .

Propun folosirea unor tranzistori finali bipolari ( doua perechi ), de preferat in capsula TO3 ( MJ15024 / MJ15025 de fabricatie ON ), iar ca alternativa secundara TO3P , cablajul putand permite montarea acestor doua tipuri de capsule .

Montarea pe radiator sa se faca prin intermediul unui cornier in genul amplificatorului clasic Quad 405 II .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Votez si eu pentru doua perechi de finali de genul MJ15024 / MJ15025 (obligatoriu in capsula TO-3). De fapt, dl. donpetru, tot de la dvs. am invatat din topicul cu clona PSS Audio, ca unii dintre cei mai buni finali bipolari in capsula TO-3 e perechea MJ15024 / MJ15025. Mie mi-a placut foarte mult schema asta:

http://www.forum.tehnium-azi.ro/topic/375-amplificator-audio-pss/page__st__45

Am inteles ca ati arat-o si pe forumul pssaudio chiar aici:

http://www.pssaudio.com/indexuk.php?rubrique=forum

Alti finali, care chiar daca nu sunt in capsula TO-3, sunt: MJW21195 / MJW21196 si MJ15003 / MJ15004.

 

Revizia 3 la kit0205 mi se pare un punct de plecare foarte bun.

Editat de leo_electro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Rezistenta R18, de 50 ohm, e cam mare. Apoi tranzistoarele BD139 / BD140, Q15 si Q16, vor trebui sa fac contact cu finali pentru a le urmari temperatura si a compensa deriva curentului de mers in gol atunci cand se incalzesc mosfeturile. Circuitul Allison cu Q15 si Q16, are si bune si rele. Personal nu pot sa zic ca il dezagreez. Vedeti un exemplu si aici:

128349d1236306250-simulation-analysis-several-unique-allison-based-output-stages-allison-diode-op.png

Dar zic e mai misto daca se aplica un circuit super Allison si o eroare de corectie feed fooward ca in Quad. Daca ar putea administratorul forumului sa imbine doua chestii foarte utile in amplificatoare, apoi kitul TA200 va fi bunic, nu tatic, pe langa quad si altele asemenea.

post-6082-046424200 1318239563_thumb.gif

Editat de iuly2010
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc celor care au postat.

 

Saptamana asta s-a prins de mine o raceala si sper sa scap cat mai repede de ea. Din acest motiv, am sa las acest topic in continuoare sa fie o sursa de sugestii pentru dezvoltarea schemei TA200. Tot saptamana asta o sa-mi mut mai mult atentia catre vechiul topic cu KIT0205 pentru a finaliza ceea ce mai era de spus (asta daca o sa ma lase raceala, vom vedea).

 

In ceea ce priveste noul kit TA200, am inceput deja sa elaborez si sa testez teoretic cateva variante. Totusi, datorita complexitatii schemei, o sa-mi ia ceva mai mult timp sa o aduc teoretic, cum se spune, la adevar. Dupa aceea vor urma si cateva teste practice. M-am hotarat pana la urma sa folosesc MJ15024 si Mj15025 in etajul final. Deci, vor fi multe lucruri de clarificat si testat practic. Un asemenea montaj electronic, din pacate, nu il pot creea in cateva zile (mai este si serviciu la mijloc, si probleme personale). Deci, in functie de interesul vostru pentru acest kit electronic voi prioritiza si etapele de punere in functie a acestuia (sau, cu alte cuvinte, voi grabi si mai mult finalizarea TA200).

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesant proiectul :walkman:

Felicitari!

Donpetru eu zic n-ar strica sa incercati ambele variante si cu mosfeturi si cu bipolari sau macar vazut urechiometric cum se comporta amindoua (evident si cu modificarile propuse de @hpavictor)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dar zic e mai misto daca se aplica un circuit super Allison si o eroare de corectie feed fooward ca in Quad. Daca ar putea administratorul forumului sa imbine doua chestii foarte utile in amplificatoare, apoi kitul TA200 va fi bunic, nu tatic, pe langa quad si altele asemenea.

post-6082-046424200 1318239563_thumb.gif

Circuitul superallison si allison nu se utilizeaza cumva numai la amplificatoarele audio de clasa A ??! Eu parca asa am citit pe undeva!

 

stima

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator hpavictor

Ca dimensionare , cred ca 100W / 8 ohmi si 180W / 4 ohmi ar putea fi absolut suficient , alimentarea fiind aproximativ + / - 52 V in sarcina , etajul final de putere in structura triplet Darligton compus , in genul Crown seria XLS 402 , de la care se poate prelua si protectia SOA cu limitare I / V , de foarte buna calitate .

Obligatoriu trebuie sa aiba circuitul " antisaturatie " si " dumping control " si majoritatea reactiilor negative locale descrise si implementate in diferitele revizii ale kit-ului 0205 .

Ce parere aveti ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator hpavictor

Din pacate , Audiolab 8000A nu are simetrie complementara , dar probabil se poate modifica in acest sens .

Desigur ca sunt multe cai virgine inca in acest domeniu audio , eu ma gandisem doar la aplicarea unor solutii tehnice putin mai deosebite dar simple care sa provina din versiunile modificate ale kit-ul 0205 , solutii relativ usor de inteles de catre majoritatea constructorilor amatori , deoarece acest montaj le este adresat . Am propus tripletul compus de la Crown pentru ca este o cale buna de crestere a performantelor amplificatorului .

Etajul VAS in structura cascoda de la Audiolab 8000A este bun , sper sa se tina cont de el in actualul proiect ! Structura cascoda este " favorita " mea !

Va ofer schema de la Audiolab 8000 A pentru a putea intelege despre ce vorbim .

Desigur , sunt binevenite si alte opinii !

 

106bkh2.jpg

Editat de hpavictor
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dl. profesor, de cateva zile caut schema asta:

post-237-090621200 1318665539_thumb.gif

propun in noul TA200 sa se foloseasca circuitul superdioda de acolo. Se poate atasa un BD139 pe tranzistoarele tip N si un BD140 pe tranzistoarele tip P. Ce spuneti?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
Vizitator hpavictor

Parerea mea este total opusa fata de punctul de vedere exprimat mai sus !

Scheme de amplificatoare se gasesc destule pe net , de toate pentru toti , pentru orice fel de gusturi sau nivel de educatie , dar ceva original , deosebit ca performante , nu gasesti .

De ce ?

Pai e simplu , va supun atentiei Dvostra cateva dintre aceste motive , fara a le prezenta pe toate :

- majoritatea constructorilor sunt " putin " superficiali , si chiar prefera rezultate modeste daca montajul propus este simplu , iar ei reusesc sa faca o improvizatie sa functioneze .......deja devin extrem de multumiti si autosatisfacuti .

- daca un proiectant devine constient ca lucrarea sa are potential , va deveni secretos , in speranta ca va putea dezvolta o afacere din acel proiect . El nu va mai populariza acel proiect performant

Dar lucrurile nu stau chiar asa , daca studiati manualele de service de la firme consacrate veti descoperi doar scheme banale , cat mai simple , ieftine , adaptate la productia de mare serie , cu limitarile care deriva din asta ( performante modeste , materiale , componente si manopera care sunt de calitate indoielnica etc ) totul pentru un cost de fabricatie cat mai scazut , deci un profit cat mai mare !

Evident asamblate intr-o fabricuta obscura din Extremul Orient , unde micii muncitori ( dar multi ) cu ochii oblici lipesc etichete cu numele pompoase ale marilor firme pe produsele muncii lor........

Marile firme nu doresc proiecte complicate , chiar daca asta inseamna renuntarea la performante audio excelente !!! Singurul lor scop ramane doar profitul .

- constructorii amatori nu au cunostiinte de specialitate in electronica ( majoritatea fiind doar entuziasti , avand profesii diferite de domeniul electronicii ) si daca gasesc o schema performanta si complicata , nu ii inteleg functionarea si nu o pot regla sau face sa functioneze corespunzator datorita lipsei aparaturii necesare pentru calibrare sau o eventuala depanare .

- nu sunt dispusi sa cheltuiasca sume mari de bani pe componente performante , majoritatea prefera sa foloseasca componente low-cost recuperate sau achizitionate de la cunostinte , prieteni , din targuri , talciocuri etc si sa piarda putinul timp liber pe constructii laborioase , in favoarea unor activitati mai lumesti .....cu rezultate uneori incerte .

- nu poseda surse de semnal , incinte acustice de calitate sau muzica pe masura sau un spatiu destinat auditiei , tratat acustic , sunt incompatibili cu restul familiei deoarece locuiesc in camere mici cu multi locatari care au diverse preocupari simultane in aceeasi camera , locuiesc temporar cu chirie etc , astfel ca nu le face trebuinta un amplificator de mare calitate .

Dar cei ce isi doresc un amplificator cu adevarat performant nu au inca un asemenea proiect la indemana !!!

Reprezinta o sansa unica pentru toti , in spiritul TEHNIUM Azi si vesnic .

Chiar merita efortul proiectului TA200 !

Oricum ultimul cuvant il va avea @donpetru......

Editat de hpavictor
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O sa postez la momentul potrivit o versiune a amplificatorului TA200. Momentan analizez mai multe variante de topologii si deja am ajuns la o varianta pe care as vrea inainte de toate sa o testez practic. Dupa aceea, voi prezenta prima versiune pe marginea careia o sa discutam si o sa aplicam, daca e cazul, modificarile de rigoare. Schema va avea doua particularitati, as spune chiar unice in domeniu, dupa modul cum sunt implementate. O sa vedeti la momentul potrivit despre ce e vorba, va fi o surpriza. Tot atunci o sa fac si comentariile tehnice de rigoare referitoare la schema prezentata. As vrea sa va spun, ca sa nu las prea rece acest topic, ca am ajuns deja la versiunea de schema electronica nr.14 si inca mai sunt lucruri de spus. Versiunea pe care o voi alege, ramane de vazut care, o voi prezenta aici dupa ce finalizez practic amplificatorul KIT0205 si o testez practic. Pana atunci se mai pot formula opinii. Precizarile pe care le-ati facut mai sus, le-am citit si in functie de importanta lor le voi aplica.

 

Numai Bine si va rog sa continuati cu opinii daca mai sunt.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock