Sari la conținut

Catia v5, Pro Engineer sau Solid Works ?

dan_e

Postări Recomandate

Ma gandesc de ceva timp sa incep sa invat unul din programele: Catia v5, Pro Engineer sau Solid Works, dar nu stiu cu care sa incep! Ma intereseaza in special un program cu ajutorul caruia sa desenez modele tridimensionale de aparatura electronica. Deci, din programele sau softurile enumerate care credeti ca este mai potrivit pentru asta si mai simplu de invatat?

stima

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Ma intereseaza in special un program cu ajutorul caruia sa desenez modele tridimensionale...

Exista un pachet numit Solid Edge - nemtesc. Nu stiu, daca intre el si Solid Works, exista vre-o legatura. Programul are anumite avantaje. In primul rand, licenta este ieftina. Apoi are o mare flexibilitate si lejeritate in utilizare, indeosebi in 3D. In plus, exista tutoriale pentru orice nivel pe Internet. Ultima varianta - pe care o cunosc eu - este Solid Edge ST, continand multe inovatii fata de variantele mai vechi. Ti-o recomand. Se invata relativ usor. Trebuie insa sa ai cel putin o experienta anterioara intr-un program de proiectare grafica de tipul Computer Aided Design.

Altminteri, Toate Bune!

Link spre comentariu

Ma gandesc de ceva timp sa incep sa invat unul din programele: Catia v5, Pro Engineer sau Solid Works, dar nu stiu cu care sa incep! Ma intereseaza in special un program cu ajutorul caruia sa desenez modele tridimensionale de aparatura electronica. Deci, din programele sau softurile enumerate care credeti ca este mai potrivit pentru asta si mai simplu de invatat?

stima

dan

Eu ti le recomand in ordinea inversa a complexitatii:

Solid Works

Pro Engineer

Catia v5

desi pentru ce vei folosi tu nu e greu sa inveti pro/e ca merita.

Uite un amplif pe lampi facut de mine(si) in proe

post-15-007332900 1317152119_thumb.jpg

Editat de marlowe
Link spre comentariu

Asa cum spunea si @roadrunner mai sus, inainte de toate e foarte important de vazut ce anume se cauta pe piata de munca de profil in zona unde locuieste si, bineinteles, Romania. Dupa aceea te hotarasti in privinta unui software. E buna si recomandarea utilizatorului @ola_nicolas. Totusi, nu e rau sa incerci variantele demo a fiecarui soft enumerat ca sa vezi cu care te impaci mai bine. De abia dupa aceea te hotarasti asupra unuia.

Link spre comentariu

Pe piata fortei de munca se cauta Catia (ind auto) Unigraphics (auto) ProE (auto + marea parte din proiectarea mecanica de masini, motoare, utilaje, aparate) iar restul sunt programe de nisa, adica pentru firme mai mici.

cauta pe best jobs si te convingi ce se cere

in pro/e ai module speciale pro-harness si pro-diagram daca te intereseaza

poti sa faci familii de piese in cadrul unei piese generice, de ex poti face un contactor care sa inglobeze toata gama de contactori produsi de o firma.

in ansamblu poti f simplu sa inlocuiesti o piesa din aceeasi familie cu alta fara bataie de cap iar la sfarsit poti sa iti generezi automat un tabel de componenta iar apoi programul iti pune automat pozitiile pe piesele componente

samd

Editat de marlowe
Link spre comentariu

In aceasta postare, am adus o noua vedere realizata in Solid Edge ST. Este vorba despre o lineta hidraulica de la o masina unealta cu comanda numerica, prelucrand printre altele arborele cotit al autoturismului Logan. In mod intentionat, am "demontat" capacul de inchidere, pentru o privire de ansamblu in interior. Deci se vor scuza organele de asamblare, ramase in aer. Dispozitivul este inca si mai complex, continand intrinsec un driver logic hidraulic, invizibil in aceasta vedere. Programul are la dispozitie si tehnici de aplicare a unor "culori" transparente. Nu am vrut insa sa ma complic. De asemenea, cam tot ceea ce s-a enumerat de catre respondenti anterior, se poate face si cu acest program. Asa dupa cum am mai spus insa, principala lui calitate este licenta foarte ieftina. Aici, am postat mai demult un exemplu de matrita de medie complexitate realizat (inclusiv 3D-ul) pe AutoCAD-Mecanical 2004. Un alt exemplu de matrita care confectioneaza un element de caroserie auto, proiectat pentru Toyota, este reprezentat in 3D in atasamentul al doilea. In imagine, este reprezentata doar placa port-matrita (turnata in fonta) cantarind cu aproximatie 1646 kg, ceea ce spune mult despre complexitate. Ideea este insa ca inclusiv AutoCAD-ul, poate fi utilizat in scopurile care intereseaza in acest topic.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

In Catia, Unigraphics si Pro/e se lucreaza in industria auto, deci poti face suprafete extraordinar de complexe de ex o plansa de bord, o aripa de masina, o carcasa de cutie de viteze, un bloc motor, o chiulasa etc, in Solid Works si altele NU poti face asa ceva.

In Catia, Unigraphics si Pro/e poti face si piese si ansamble simple de genul prezentate mai sus, logic, nu?

Eu nu o sa dau poze pe forum, iti spun doar sa iesi in parcare si orice masina o vei vedea (cu exceptia dacia 1300 si oltcit) sa sti ca e facuta in unul din cele 3 softuri enumerate mai sus, nicidecum in tot felul de "Solizi"

Si daca tot am pomenit de pro/e ia uite pe adresa asta cam ce face ultima versiune de soft

vezi si clipurile din dreapta

la adresa asta vezi si ceva legat de electronica

sau aici un filmulet despre animatie in pro si realitate virtuala

.youtube.com/watch?v=urQlpbbCNXQ&feature=related

sau o simulare a unui motor cu reactie

.youtube.com/watch?v=MUxP3PCDRTE&NR=1&feature=fvwp

la ultimele 2 adrese trebuie pus 3 de w in fata

Editat de marlowe
Link spre comentariu

Marlowe,

de acord ca solidworks e mult mai simplu si sarac in facilitati daca-l compari cu cele folosite in industria auto, dar simplitatea si pretul sunt doi factori importanti. Chiar si cu un software relativ simplu se pot face desene de executie pentru piese relativ complexe (nu toti facem caroserii de masini). Eu personal folosesc solidworks la probabil 1% din capacitatile lui, pentru 3 lucruri:

- sa determin daca sunt interferente mecanice intre carcasa si pcb-uri

- sa pot genera fiserele CNC pentru carcasa/sasiul mecanic (pentru prelucare mecanica a carcaselor)

- sa generez documetatie

pentru astea trei task-uri si la complexitatea mica a modelelor 3D care le folosesc (sau le modelez eu) probabil mi-ar fi suficient si programul mentionat de Ola_Nicholas, cu toate ca nu as schimba softul din motive de timp si bani (am licenta la solid works)

Pana la urma trebuie folosit softul cu care faci cel mai eficient si cel mai ieftin ce ti-ai propus. Si curba de invatare (timpul pierdut) e o componenta importanta care costa bani multi si avem tendinta de a o elimina din calcule.

RR

Link spre comentariu

Deja sunt bulversat. Va multumesc tuturor ca ati avut amabilitatea sa-mi prezentati ce poate sa faca fiecare soft. Cred ca pana la urma o sa instalez demo-urile si mai vad dupa aia la ce ma opresc. Oricum, astept in continuoare sugestii, daca mai vin pe parcurs.

stima

dan

Link spre comentariu

Marlowe,

de acord ca solidworks e mult mai simplu si sarac in facilitati daca-l compari cu cele folosite in industria auto, dar simplitatea si pretul sunt doi factori importanti. Chiar si cu un software relativ simplu se pot face desene de executie pentru piese relativ complexe (nu toti facem caroserii de masini). Eu personal folosesc solidworks la probabil 1% din capacitatile lui, pentru 3 lucruri:

- sa determin daca sunt interferente mecanice intre carcasa si pcb-uri

- sa pot genera fiserele CNC pentru carcasa/sasiul mecanic (pentru prelucare mecanica a carcaselor)

- sa generez documetatie

pentru astea trei task-uri si la complexitatea mica a modelelor 3D care le folosesc (sau le modelez eu) probabil mi-ar fi suficient si programul mentionat de Ola_Nicholas, cu toate ca nu as schimba softul din motive de timp si bani (am licenta la solid works)

Pana la urma trebuie folosit softul cu care faci cel mai eficient si cel mai ieftin ce ti-ai propus. Si curba de invatare (timpul pierdut) e o componenta importanta care costa bani multi si avem tendinta de a o elimina din calcule.

RR

Si eu sunt perfect de acord cu tine, e suficient SW-ul, dar in perspectiva de a si gasi un job in CAD, mai cautate sunt celelalte.

Vezi ca in SW poti sa faci si desfasuratele la table!!!(daca lucrezi in sheet metal)

Link spre comentariu

Marlowe,

ce fac eu se rezuma la carcase de plastic la care trebuie sa le tai pe CNC diverse decupari pentru portul usb, antena, led-uri etc. Si evident sa modelez (ca asezare pe pcb) pozitia conectorilor. E mai simplu cu un program 3D cand ai 3 cablaje interconectate intr-o carcasa de plastic (oricum iti da fabricantul cutiei modelul 3D gratis) - chestia asta o fac in timpul liber.

RR

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock