Sari la conținut

Ajutor pentru finalizarea unui amplificator electromures

Postări Recomandate

De curand am primit de la un prieten o carcasa de de la un amplificator zicand ca are mai multe si ca au ceva circute in ele dar nu stia ce sunt si am cautat o schema pe internet si pe unde am mai stiut eu , dar nu am gasit nimic exact doar cateva asemanatoare. Din cate am inteles ar fi fost ultimul lot de amplificatoare de electromures dar care nu au ajuns si pe piata din cauza inchiderii fabricii. Mai jos atasez o poza cu ce am reusit eu sa scot din ea. Din cat imi dau eu seama lipsesc decat tranzistorii si cateva p?ese pe ici pe colo dar la care nu le cunosc valorile si eu as vrea daca e cineva dispus sa incerce sa imi calculeze cam ce piese ar putea sa lipseasca.

Cam despre asta e vorba, iar pe desen unde nu sunt piese lipsesc.

post-1445-010438300 1316609356_thumb.gif

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4032-ajutor-pentru-finalizarea-unui-amplificator-electromures/
Distribuie pe alte site-uri

In locul tau as reface complet amplificatorul audio electromures cu niste kituri audio noi. Nu are rost sa-ti bati capul ce piese lipsesc, pentru ca mai mult ca sigur printre cele existente o sa gasesti si piese electronice devalorizate.

In locul tau as reface complet amplificatorul audio electromures cu niste kituri audio noi. Nu are rost sa-ti bati capul ce piese lipsesc, pentru ca mai mult ca sigur printre cele existente o sa gasesti si piese electronice devalorizate.

Nu asta e ideea. Chiar vreau sa pun unul in functiune deoarece are un radiator destul de mare si pe unu am gasit montati finalii dar la fel fara celelalte piese si sunt 2n3773. Totusi sper sa ma ajute cineva. O zi buna!

Editat de Radu Darius

Te pot ajuta cu o schema de amplificator dar nu iti pot insufla experienta. Si cine a zis ca nu te poti folosi de radiatoarele din statia electromures? Eu nu am spus asta. Deci, o schema noua pe tranzistoare e perfect in cazul tau. Rasfoieste topicul cu scheme de amplificatoare.

Multumesc frumos donpetru, dar am o problema...am incercat sa simulez schema in multisim10 dupa indicatiile dumneavoastra, am alimentat la +-35V si am pe iesire 32,5V. am incercat sa leg si rezistentele de 2,7k de pe bazele tranzistorilor bc557/547 fara diode la partea de iesire a amplificatorului cum am mai vazut intr-o schema similara si tot nu s-a rezolvat problema. Atasez schema in multisim.

electromures.rar

Am corectat cu MultiSim v.11 simularea circuitului electronic de mai sus.

electromures_corectat.rar

Tensiunea de offset se regleaza din valoarea rezistentei R5.

Apoi, as dori sa mai fac o precizare pe care am facut-o si cu alta ocazie: atunci cand se simuleaza Spice o schema electronica, nu treceti cu vederea modelele matematice ale fiecarei componente, modele care sunt optimizate pe niste caracteristici tehnice de valorii medii. In practica, dispersia mare a parametrilor de fabricatie conduce la obtinerea unor rezultate mai mult sau mai putin diferite ca in simulare iar din acest motiv, in locul lui R5, in practica, se utilizeaza un semireglabil. Apoi suspectez si modelele matematice ale tranzistoarelor finale folosite de dvs. in schema. Nu am apucat sa le analizez in amanuntit dar cel putin cel de canal p are o mica deficienta in liniile de cod de la 30 la 35, comparativ cu caracteristicile tehnice a acelui tranzistor. Nu sunt niste deficiente majore dar in anumite situatii (simulari) pot reda cu erori destul de mari valorile unor curenti de polarizare a terminalelor. De fapt, daca o sa analizati mai bine schema, o sa vedeti o usoara nesimetrie a curentilor de mers in gol pe cele doua ramuri de alimentare a schemei. Motivul poate fi, printre altele, si incorectitudinea realizarii modelului matematic a darlighton-ului de canal P. Scapari de acest fel sunt cu duimul in componentele MultiSim.

Numai Bine

Am corectat cu MultiSim v.11 simularea circuitului electronic de mai sus.

electromures_corectat.rar

Tensiunea de offset se regleaza din valoarea rezistentei R5.

.....

Numai Bine

Multumesc inca o data dar nu am fost atent la valoare resitentei R5 deoarece este montata cea de 1k pe cablaj si nu am bagat de seama.

Am monatat un canal cu piesele indicate mai putin finalii pe care nu ii am.

Am cautat la tme si nu am gasit in capsula de tip TO3 decat mj11015/6 , mj11032/33(acestia fiind destul de scumpi) si 2n6284/7. Tin sa precizez ca o sa il alimentez la +-42V. Care ar fi indicati de dumneavoastra(sau poate aveti vre-o sugestie mai buna) si daca folosesc pe incinte de 4ohmi ar trebui sa montez 2 perechi?

Multumesc anticipat.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock