Sari la conținut

Masurarea parametrilor Thiele Small

SIG

Postări Recomandate

• Răspunsuri 32
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A sosit mosul. :o8:

Am sa pun si poze.

Va las,spre deliciul nostru al tuturor sa proiectam impreuna o incinta,se pare ca trebuie sa fie cam inchisa,au avut dreptate producatorii cand au ales incinta inchisa,sa vedem ce dimensiuni ar' rezulta.

Ca date suplimentare adaug ca volumul teoretic ce v-a rezulta il micsoram cu 0,3% pe considerentul ca punem vatelina intr-o cantitate/greutate,ce o vom determina la final.

P.S. Sa nu uitam de Sd=572,324 cm2

Enjoy.

T_S_Parameter_Calculator.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am facut o simulare.

Boxa mea are 50 litri net.

Programul recomanda 116 litri.

Se cere incarcare destul de mare cu vatelina sau alt absorbant,ceea ce si este in boxa,de la mama ei producatorul.

Deci am ajuns la aceleasi concluzii ca si producatorul.

post-5-1196523411_thumb.jpg

Link spre comentariu

Dat fiind ca nu e absorbantul original in boxe,ramane sa calculez aprox.cam cat absorbant sa pun.

Intrebarea mea este:

Sa pun absorbantul pe pereti,aranjat frumos, sau sa las ingramadit asa in interiorul boxei?

Cum e mai eficient?

Mersi.

Link spre comentariu

Sa pun absorbantul pe pereti,aranjat frumos, sau sa las ingramadit asa in interiorul boxei?

Cum e mai eficient?

Depinde de tipul fonoabsorbantului si de tipul incintei. Nu se poate spune ca este o regula generala dar se prefera aranjarea sa pe pereti incintei daca incinta este bass reflex. In cazul incintei inchise recomand material fonoabsorbant "plasat" nu foarte "ingramadit". Practic, puneam la inceput mai putin, prindeam provizoriu difuzorul de joase si "ascultam", apoi incercam sa mai "pun" sau sa scot material fonoabsorbant. Vreau sa va spun ca "chestia" cu "umplutul incintei acustice cu material fonoabsorbant" poate dura de regula si cateva ore asta daca nu aveti cumva norocul sa nimeriti din prima proportia exacta sau potrivita.

Link spre comentariu

Cumparand cartofi de la piata mi-a venit ideea sa bag vatelina in niste saci de iuta,ca sa nu stea vrac in boxa.

post-5-1196590678_thumb.jpg

Mai ramane sa descifrez schema de filtru,sper ca originala,a boxei Meloman.

In comparatie cu alte filtre vazute sau simulate pe net,observ ca schema boxei Meloman nu are valori mari ptr. bobine(una singura are valoarea de 1,25 mH,restul bobinelor au inductante sub 1mH).

Cum se explica acest contrast?(repet,pe net am vazut in urma simularilor,ptr. frecvente de taiere de 400-500 Hz ca sunt necesare bobine de peste 2 sau 3 mH).

Mersi.

post-5-1196590897_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cumparand cartofi de la piata mi-a venit ideea sa bag vatelina in niste saci de iuta,ca sa nu stea vrac in boxa.

Nu e bine in saci de iuta. Plasati simplu materialul fonoabsorbant.

In legatura cu filtru, ati calculat frecventa de taiere intre joase-medii, respectiv medii-inalte, utilanz valorile componentelor din schema. Daca frecventa de taiere este aprox. 800Hz intre joase-medii atunci vor rezulta valori ale inductantei serie cu difuzorul de joase intre 1 si 2 mH, ceea ce este bine (privind schema).

Link spre comentariu

Am mai gasit ceva sfaturi ,cam cum trebuie sa arate parametrii unu difuzor,cativa dintre ei,ptr. a deduce in ce tip de incinta s-ar'potrivi:

Selecting a Subwoofer Alignment There are three basic subwoofer enclosure alignments, sealed, vented, and bandpass. There are however, a number of variations of each of these styles. Most subwoofers are designed to function optimally in a specific type of box. Contrary to popular opinion, you don't just select a subwoofer and then decide you want to put it in a sixth-order bandpass enclosure because you heard this type of subwoofer box means the loudest or lowest bass.

An inexpensive subwoofer loaded in the proper enclosure will sound much better than an expensive one in the wrong box. If you choose the wrong type of box for your speaker, the speaker may sound bad or suffer mechanical damage. There are some general rules to help you decide which alignment is the right one for your subwoofers. You need to compare the Thiele-Small parameters of your driver to the guidelines below.

Sealed box (and sealed bandpass) woofers should have the following characteristics:

• Qts => 0.40
  • Fs <= 35 Hz
  • Xmax => 4 mm

Vented or ported box (and ported bandpass) woofers should have the following characteristics:

• Qts <= 0.40
  • Fs <= 45 Hz
  • Vas should be relatively low (less than 4 cubic feet unless enclosure size is not a factor).

An additional calculation to help you determine the proper enclosure is the efficiency bandwidth product. This is figured by dividing the Fs value by the Qes value. If the result is close to one hundred, a vented enclosure is the right choice. Closer to fifty means this driver will function best in a sealed alignment.

The best results (widest passband) for bandpass subwoofers are obtained when the Fs value divided by the Qts parameter is ninety or higher.

sursa:http://www.carstereo.com/help/Articles.cfm?id=6

Link spre comentariu

• 1 month later...
Vizitator vtp2

@SIG,

Personal, ma bucur ca vrei sa deslusesti niste elemente de baza ale difuzoarelor. Trebuie sa-ti atrag atentia auspra unor aspecte:

- determinarile tale sunt departe de a fi precise, si, ca atare, nu cred ca te poti baza prea mult pe ele mai ales atunci cand vrei sa abordezi incinta BR.!

- utilizarea unor programe de calculator pentru dimensionari este mai mult decat nesigura. Fara o "tunare" ulterioara a incintei, totul e lipsit de sens. Dovada e f. simpla: un acord imprecis al incintei va duce imediat la deplasari mari ale membranei, concluzia: nu este o incinta BR corecta, distorsiunile mari, puterea suportata mica!

- materialul fonoabsorbant se comporta diferit in incinta, functie de amplasament si de proprietatile lui fizice.

- nu este tot una daca materialul este amplasat pe pereti, in interior de-a valma, daca are densitate mica sau mare, daca este in sac de iuta, plastic sau cutie de tabla cu gauri! Nu se comporta la fel vatelina, minetul, dacronul, accusta-staff-ul, vata minerala (de sticla sau bazaltica) de diferite densitati, etc. Usor se poate obtine inversul a ceea ce se doreste!

O cantitate mare de material este echivalenta cu cresterea volumului incintei cu pana la 40% ( din literatura de specialitate, fara a fi determinata o relatie de stabilire a cresterii volumului "fictiv".

- incinta Meloman a fost proectata si testata mult in camera surda de catre producator. Deasemeni, filtrul destul de stufos, a fost finalizat prin incercari repetate (masuratori si teste de linearitate de banda, facute in camera surda, urmate de corectii de linearitate de impedanta si raspuns acustic.

- ceea ce se poate imputa incintelor meloman este inconstanta parametrilor difuzoarelor si calitatea materialelor, dar asta din cauza mentalitatii romanesti ( da-o'n masa, merge si asa, doar nu le cumpar eu!) care a fost fluctuanta de prea multe ori.

Link spre comentariu

• 7 months later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock