Sari la conținut

Amplificator


Dragos84

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor! As avea si eu o intrebare ...am construit un amplificator cu mosfet,dar am o mica problema cu el,se incalzeste destul de repede,zic eu, dak folosesc sarcini de 4 ohmi.Specific ca amplificatorul suna foarte bine (nu am dispus de osciloscop sa pot spune cu exactitate,dar cu urechea nu apare nici o distorsiune sau zgomot de fond nici la volum f mic) fara distorsiuni.Am reglat curentul de mers in gol la aprox. 50mA (30mV pe rezistentele de putere din sursa mosfet-urilor).Mai specific ca am dublat mosfet-urile pe fiecare canal si ca montajul l-am alimentat la o sursa de +/- 56V.Acuma intrebarea mea este ...daca micsorez curentul de mers in gol pot sa am vreo surpriza in a folosi amplificatorul cu 2 sarcini de 8 ohmi in paralel sau care ar putea fi solutia ar fi posibila vreo eventuala modificare?

Va multumesc anticipat si astept sfaturile dumneavoastra!!!

P.S. Acici este schema dupa care l-am proiectat

http://www.eleccircu...-2sk15302sj201/

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din spusele dvs. de mai sus, cauza incalziri excesive a radiatorului amplificatorului atunci cand acesta lucreaza pe sarcini de 4 Ohm tine numai de dimensiunile constructive a radiatorului (foarte probabil, radiatorul pe care il aveti acum sa nu fie capabil sa radieze puterea disipata de amplificator). Apropo, ce dimensiuni constructive are radiatorul ?

 

In ceea ce priveste problema cu valoarea curentului de mers in gol, repostati va rog legatura web care duce spre schema electronica a amplificatorului pe care l-ati realizat (adresa web se pare ca este nefunctionala).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

la foarte multi electronisti amatori apare problema incalzirii componentelor folosite in etajele finale, indiferent ca sunt audio , automatizari , etc , majoritatea din cauza unui radiator insuficient dimensionat. din pacate se intampla ca printre materialele folosite in constructie sa lipsesca acest radiator , cupararea unuia fiind de altfel destul de costisitoare... asadar ce este de facut ? o solutie buna este : racirea radiatorului sa fie fortata, asemeni procesoarelor din PC . practic recuperati un ventilator dintr-o sursa defecta , un PC dezmembrat - coolerul procesorului , de oriunde gasim . acest ventilator il prindem cat mai aproape de radiator , la nevoie mai facem cateva gauri prin el cu un spiral de 3-4-5-6 mm sa circule un volum de aer cat mai mare, si astfel pacalim dimensiunea radiatorului , piesele sunt protejate ,ba chiar dimensiunile finale ale intregului ansamblu-montaj sunt mai reduse! este o solutie ieftina si in momentul actual gasiti cam peste tot un ventilator de sursa PC, dintr-o sursa arsa...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Imi cer scuze ca nu am verificat adresa daca este functionala sau nu http://www.eleccircuit.com/basic-mosfet-amplifier-100w-with-2sk15302sj201/

Radiatorul pe care il folosesc este este suficient de mare plus ca mai am la el un al 2-lea radiator care vine fixat cu suruburi de pprimul pentru al supra dimensiona (montajul facut l-am montat intr-o carcasa de la un amplificator Hitachi HA 8700).Mosfet-urile finale pe care le-am folosit sunt irfp9240 si irfp240 si as mai avea o intrebare in legatura cu dioadele de protectir de pe finali,imi recomandati sa le pun si pe ele deoarece in schema nu sunt incluse dar am vazut ca majoritatea schemelor le au.

Va multumesc inca odata!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema asta am realizat-o cu finali irf640/9640 si functioneaza foarte bine.Am alimentat cu +-40V(mai mult nu am avut).am folosit o singura pereche de finali.Am facut doar un montaj si ascult pe o boxa de vreo 30w/8ohmi si nu am nicio problema cu incalzirea...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inteleg ce spuneti d-le "Letcon",si la mine cu doar o pereche de boxe (ambele de cate 8 ohmi) functioneaza perfect,problema este ca doar dak mai pun o pereche in paralel se incalzeste cam prea repede

Sa inteleg ca ai un singur modul realizat la care legi 4 boxe de 8ohmi fiecare si in cazul asta se incalzeste?Cel putin asa am inteles,in cazul cu 4 boxe de 8 ohmi pe canal impedanta echivalenta ar fi 2ohmi ceea ce e prea putin,de unde si incalzirea mai rapida(chiar excesiva).

Te rog sa ma corectezi daca am inteles prost.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu,probabil m-am exprimat gresit,am 2 module realizate si leg cate 2 bboxe de 8 ohmi in paralel pe fiecare.Sunt in domeniu electronicii cam de 10 ani dar nu poit sa spun k m-am ocupat zilnic de asa ceva dar totusi stiu esentialul si sincer chiar daca as avea un amplificator care sa suporte 2 ohmi nu as folosi sarcinile acestea.Zilele acestea o sa primesc de la un prieten un osciloscop si o sa fac regelajele cum trebuie caci e posibil ca montajele sa functioneze cum trebuie dar nefiind reglajele facute bine imi apare mie aceasta problema.O sa revin cu detalii dupa teste si reglaje dar daca cineva mai are vreo sugestie pana atunci este bine venita :)

Va multumesc!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock