Sari la conținut

Metode pentru realizarea circuitelor imprimate!

demeter

Postări Recomandate

• Răspunsuri 112
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

salutare.....am mai gasit pe internet o metoda de facut PCB-uri, asemanatoare cu metoda foto dar nu inteleg nimic, decat ce vad in poze

http://leobenez.tripod.com/circuito.html

Am vazut ca utilizeaza folii transparente pentru imprimante cu jet. Acest lucru este spus chiar in pagina web (material in limba portugheza): Transpar?ncia para jato de tinta = folie transparenta pentru imprimante cu jet de cerneala.

Se mai utilizeaza o "vopsea" speciala pentru silkscreen de culoare verde = Emuls?o foto-sens?vel para Silk-Screen e respectivo sensibilizante.

Deci, realizarea PCB-ului se face dupa niste metode, deja discutate in acest topic.

• 3 months later...
Si o metoda simpla si ieftina deopotriva pentru realizarea acestei operatii, cam care ar fi ?

Cred ca un mic val de cositor peste care este trecuta placa,pe care a fost aplicata o pelicula de colofoniu prealabil,ar fi o solutie,iar daca placa este si plantata,realizeaza si lipirea componentelor.

Editat de miron1947
Intentionez ca sa incerc sa folosesc aceasta metoda si la inscriptionarea mastilor ,trecerea scrisului pe masca (decat scris cu mina )

Adierea,daca aceasta folie pentru melaminat se foloseste la "tiplarea" documentelor si tu vrei sa incerci sa o folosesti la inscriptionarea mastilor,dupa ce o calci bine cu fierul ca sa transferi tonerul nu este mai bine ca si folia sa ramana lipita (pentru protectie) ca si la documentele tiplate ???

Ai incercat??? Ca sa stiu daca cumpar si eu aceste folii,costa destul,la pachet de 100 coli(nu am gasit mai mic).

Foarte faina ideea pentru inscriptionare,dar sa incercam sa vedem daca da rezultate.

• 11 months later...
Salutare

Daca va poate fi de folos urmatoarele

Eu am incercat transferu cu ,hartie lucioasa ,hartie grafitata ,hartie normala ,folie de transfer ,dar cele mai bune rezultate leam obtinut cu folie pentru melaminat . Am luoat numai o singura parte si am inprimat pe partea care era initial spre hartie (care are ceva mai lipicios ) , am puso pe cablaj si peste ea am pus o coala de caet ,am reglat feru de calcat la maximu , am presat si glisat ferul de calcat peste ,dupa incalzire am presat placa de cablaj cu niste carti , inportant este sa lasati placa de cablaj sa se raceasca foarte bine , altfel se desprinde si desenu cu folie , desprinderea se face dintrun capat mai usor ,astfel am obtinut si trasee de 03mm .

Bafta.

am o idee care ar putea imbunatati acest procedeu al transferului. nu am incercat-o caci acum mi-a trecut prin cap:

daca anulam cuptorul imprimantei laser? atunci tonerul nu o sa mai fie 'ars' si o sa adere mai bine la cablaj dupa arderea cu fierul de calcat. Rezolutia desenului va fi mai ridicata iar corodarea nu va mai patrunde in zonele cu densitate mai mica a tonerului. numai ca trebuie avut grija cu folia printata pana la atasarea cablajului deoarece tonerul e instabil in starea sa 'naturala'.

sper ca e buna ideea mea iar daca o va incerca cineva sa ne spuna daca a mers

Azi am incercat metoda de transfer cu o coperta revistei cu integrame de la maximgrup.Este mai buna decat hartia foto(cea folosita de mine) se dezlipeste foarte usor,deci solutia cu foi din reviste este mai buna.

am o idee care ar putea imbunatati acest procedeu al transferului. nu am incercat-o caci acum mi-a trecut prin cap:

daca anulam cuptorul imprimantei laser? atunci tonerul nu o sa mai fie 'ars' si o sa adere mai bine la cablaj dupa arderea cu fierul de calcat. Rezolutia desenului va fi mai ridicata iar corodarea nu va mai patrunde in zonele cu densitate mai mica a tonerului. numai ca trebuie avut grija cu folia printata pana la atasarea cablajului deoarece tonerul e instabil in starea sa 'naturala'.

sper ca e buna ideea mea iar daca o va incerca cineva sa ne spuna daca a mers

• 2 months later...

salutare........in urma cu cateva saptamani am facut ultimul cablaj prin metoda pnp si mi-a scos peri albi asa ca vreau sa trec la metoda foto dar nu stiu cateva lucruri:

1) pe cablaj cand pun foaia, o pun cu scrisul spre cablaj sau spre acel geam de apasare

2) soda caustica in ce o pot depozita, aici ma refer si la cea bruta (acel praf alb) si la solutia finala...merge pusa in recipiente de plastic, ca cele vandute prin supermarkete pentru mancare

3) ce este expus la bec mai tarziu se corodeaza nu?

1) pe cablaj cand pun foaia, o pun cu scrisul spre cablaj sau spre acel geam de apasare

In asa fel ca desenul privit dinspre sursa de lumina, sa arate ca cel final.

2) soda caustica in ce o pot depozita, aici ma refer si la cea bruta (acel praf alb) si la solutia finala...merge pusa in recipiente de plastic, ca cele vandute prin supermarkete pentru mancare

Soda caustica este hidrofoba, deci absoarbe apa din orice mediu, inclusiv din aer, deci recipientul pentru a impiedica aceasta reactie trbuie umplut pana la gura(cat mai putin aer) si mentinut inchis ermetic.

Da, la developare partea expusa, este inlaturata, daca fotorezistul este pozitiv(ex. Positiv 20).

Scoate foaial cu "mirror" si il pui pe placuta exacu cum l-ai scos, peste el pui geamul (sa fie subtire, cum sunt la ramele foto, io il scoteam dintr-o poza de nunta, repede, ca sa nu vada nevasta, dupa operatie il puneam inapoi)

Praful il tineam intr-o punga cu gura legata. Sa ai grija in schimb de soda caustica preparata (dizolvata in apa), neaparat sa-o pui intr-un recipient de sticla, io am patit-o cu un pet de 2 litrii, s-a corodat fundul si s-a produs un "dezastru ecologic". Am cumparat acum ceva cristale care se dizolva, special pt. asa ceva, inca nu am folosit-o da' am auzit numai de bine despre ea, iar pretul e modic.

Da. Raman traseele.

Da, la developare partea expusa, este inlaturata, daca fotorezistul este pozitiv(ex. Positiv 20).

Exista o mare problema la acest mod de producere a cablajului, aceste spray-uri (inclusiv Positiv 20) adera neuniform la cablaj, ba chiar in unele locuri nu adera orice ai face. O alta problema este aplicarea intr-un mediu intunecat a solutiei (lacului). Alta problema este instabilitatea cablajului preparat in timp, adica rezista putin dupa preparare. Si de ce nu, soda caustica trebuie sa fie de foarte buna calitate si nu de la chimicale unde s-a "umezit" un timp indelungat in raft.

Cu toate ca am o "instalatie" de ceva vreme, inclusiv un bec original adus din Germania, nu am reusit inca sa fac un cablaj prin aceasta metoda.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock