Sari la conținut

Metode pentru realizarea circuitelor imprimate!

demeter

Postări Recomandate

Am folosit si burghiele respective (cele cu coada de 3mm), dar erau scumpe, aprox. 15lei insa foarte bune calitativ.

Da,stiu ca sunt scumpe,eu am platit pe cele 3 bucati,echivalentul in lei la vremea respectiva,a 24 DM(8 DM/buc),cand mi-au fost aduse in `87.

Link spre comentariu
  • 2 months later...
  • Răspunsuri 112
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 1 month later...
Ploterele sunt bune dar pentru executia unui numar mare de bucati de cablaj imprimant. Deci nu se justifica cumpararea si utilizarea lor pentru realizarea unui simplu prototip. Sunt alte metode mult mai bune ca de exemplu realizarea unui negativ si sprayerea unei folii subtiri de curpru direct pe textolit (imprealabil neplacat). Astfel prin sprayere se reproduce pe textolit forma traseelor imprimante.

Daca exista sprayuri nu exista sitonere pentru imprimante?

Link spre comentariu
Am reusit ceva in urmatorele conditii:

1)Hartie foto pentru ink jet Canon Photo Evry day.(eu cumparat-o cu 0,8lei coala A4)

2)Imprimanta HP Laser Jet 1018.

3)Fierul de calcat pe pozitia cotton,2,5 minute,este posibil sa varieze,in functie de tipul fierului de calcat.

3)La desprinderea hartiei de placat,am lasat-o la racit,cca20 min. ,iar apoi in apa calda,cca 1 ora.A fost nevoie sa finalizez desprinderea cu o periuta de dinti,prin frecare,dar, intr-o zona unde erau trasee apropiate tot a ramas putin si a trebuit sa corectez mecanic(nu mult)dupa corodare.

Rezultatul arata asa cum este in poza atasata.Zona cu trasee, se incadreaza in cotele de, 4 x 5,5 cm.

Cum dracu puteti desena in halu asta mai ales pe calculator?

Link spre comentariu
- SIG as face o poza cu pelicula pe PCB dar nu am cu ce sa fac poza.....

- ca bormasina eu am folosit un motoras de casetofon deala mai mare in capul caruia am lipit ci poxibol un burghiu de 0,7mm dar trebuia sa incarc mereu acumulatorul si ma cam enervam (nu prea am rabdare)......astazi scosai un motor de stergatoare de la o skoda 120l pe care o sa-l fac bormasina dar sa vad daca-mi reuseste......daca da am sa incerc sa pun o poza cu el

Cauta in magazinele cu piese elctronice o bormasina pentru asa ceva alea au turatii mari de la 10000(zece mii) de ture pe minut in sus si o porti manevra cu o mina. arunca o privire pe http://www.conexelectronic.ro/produse.php?pg=1&id=349.

Link spre comentariu
Cum dracu puteti desena in halu asta mai ales pe calculator?

Pai domnul "Fanelu" pe calculator se poate desena "FOARTE" artistic si placut ochiului.

Mai greu este in practica si mai ales in regim de amator,transpunerea desenului pe placa de cablaj pentru o realizare a cablajului la "STANDARDE DE FABRICA".

Fericiti sunt aceia care au posibilitati de realizare intr-o fabrica a cablajului (prin cunostinte sau personal)

Dar pana la urma tot mai "FARMEC" are un montaj la care ai realizat cablajul cu "FORTE PROPRII".

Se incearca tot felul de metode de realizare care mai de care inventive ,toate pentru o reusita cat mai buna cu mijloace modeste si la nivel de dotare minin.

D-nul Miron si-a exprimat intr-un topic anterior reusitele dumnealui.

Trebuie sa fim totusi FAIR-PLAY.pentru ca dansul ne-a impartasit din realizarile dansului,asta ca sa nu ne mai batem capul noi (alti pasionati de SINDROMUL Electronica) cum?care? ce? cat?

Asta cred eu ca inseamna "HOBBY".

Sper ca nu te-am suparat cu acest raspuns.

Link spre comentariu

salutare......eu fac cablajele cu hartie lucioasa, din pacate magazinul de la care cumparam nu mai aduce hartie lucioasa si m-am gandit sa iau de pe net, problema este ca am gasit hartie lucioasa cu gramaje diferite 180g, 210, etc., eu nu stiu ce gramaj avea cea pe care o foloseam, voi de care folositi, cu ce gramaj.......va multumesc

Link spre comentariu
salutare......eu fac cablajele cu hartie lucioasa, din pacate magazinul de la care cumparam nu mai aduce hartie lucioasa si m-am gandit sa iau de pe net, problema este ca am gasit hartie lucioasa cu gramaje diferite 180g, 210, etc., eu nu stiu ce gramaj avea cea pe care o foloseam, voi de care folositi, cu ce gramaj.......va multumesc

Personal am observat ca hartia foto lucioasa cu gramaj mai mic permite transferarea mai usor a desenului circuitului imprimat pe suport (cablaj). Conteaza foarte mult sa avem si o imprimanta laser buna, pentru ca nu orice imprimanta laser transfera tonerul pe hartie exact la aceeasi temperatura. Exista mici diferente in acest sens. Imprimantele laser ieftine - la circa 100Euro buc. - se impaca mai bine cu hartia foto lucioasa de gramaj mai mic. In plus, efortul pentru transferul termic (folosind fierul de calcat), in cazul utilizarii unei hartii foto de gramaj mai mic, este mai redus.

Link spre comentariu

mai am o intrebare.....am un prgram care imi creaza o imprimanta virtuala si cand printez cu ea imi creaza cablajul la scara 1:1 dar in format pdf, cand am de facut mai multe pcb la fel si sunt mai micute irosesc prea multa coala ca imi scoate in mijlocul pagini, ....... stiti cumva un program cu care pot pune mai multe "pcb"-uri pe o coala acolo unde se poate?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock