Sari la conținut

Metode pentru realizarea circuitelor imprimate!

demeter

Postări Recomandate

• Răspunsuri 112
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Completare pt. metoda cu xerox: intr-adevar ai nevoie de un xerox bun. In general daca printezi la rezolutia 1:1 iasa chiar OK, adica se pastreaza la zecimi de mm dimensiunile initiale. Problema cu tanti de la xerox este urmatiarea: intai iti face o copie. Bun....dar tu peste copia facuta trebuie sa-ti lipesti bucata de folie pnp si sa o bagi inapoi la foile albe si sa mai faci o copie, amanuntul acesta s-ar putea sa o nelinisteasca putin, dar ce nu faci cu un zambet frumos. Noroc ca aveam un xerox valabil la lucru, mergea mai bine decat o imprimanta laser. Oricum daca lucrati cu cablaje merita sa investiti intr-o imprimanta, la 300 de lei am gasit chiar valabila, si nu mai stresez doamnele de la xerox sau pe colegele de munca, pe calculatorul carora mi-am instalat Orcad-ul si le stresam de cate ori aveam de facut un cablaj (la ele la birou era imprimanta laser la mine nu...)

Link spre comentariu
As vrea sa stiu si eu ce metode folositi si cum faceti cablajele pe PCB?

Cand am inceput,foloseam pentru desen un toc cu penita "papagal"(nu stiu care este denumirea corecta),iar ca cerneala,lac de bitum(smoala in neofalina) si ca agent coroziv acid azotic.Ulterior am ajuns la solutia, cu vopsea Nitro si clorura ferica,metoda care o folosesc si in prezent.Uneltele de desen folosite sunt acum,tragatorul(pentru linii) si balustrul(pentru cercuri) din trusa de compas.Cred ca mai nimerit era postarea metodei,la Retro.

Link spre comentariu

Retro, dar calitatea cablajelor obtinute era similara celor industriale. Insa iti trebuiau mana de artist si rabdare... cat cuprinde. Pe mine m-a fericit cineva acum vreo 20 de ani cu un marker Edding in tub metalic + o rezerva de 200 ml (markerul era reincarcabil) care m-a tinut vreo 15 ani. Si acum folosesc tot Edding, dar, cum mai zicea cineva, nici marca nu mai este ce era... .

Link spre comentariu

Initial le faceam cu penite inmuiate in smoala diluata, la fiecare "pictura" mai trebuia sa diluez smoala. Cele mai bune rezultate le-am avut cu Sigmaron, pt. corodare foloseam acid azotic (nasoala chestie). Urmatoarea etapa: marker + clorura ferica, acum Orcad + folie pnp + clorura ferica. In teste cu rezultate bune metoda foto + clorura ferica.

Link spre comentariu
  • 7 months later...
Eu personal folosesc hartie foto pentru imprimante laser.

Am incercat si eu cu hartie foto pentru Ink jet,luciosa,am tiparit pe fata lucioasa,dar cand am pus fierul de calcat,pe partea mata, a aderat la talpa.Care este problema?Trebuia sa tiparesc pe partea mata?Hartia este foto,dar functioneaza doar cu un anumit tip?

Link spre comentariu

Se foloseste curent hartie foto ptr. imprimante cu cerneala.

Sunt diferente intre ele in ce priveste reusita transpunerii pe placat a tonerului,dar nu de a se lipi mai mult sau mai putin de calcator.

Ceva nu e in regula.

Sigur avea doar o parte mata? (sunt care au doua fete lucioase).

Si aici spune:

I use Epson photo quality glossy paper for inkjet printers.

http://homepage.eircom.net/~ei9gq/pcb.html

Link spre comentariu
  • 3 weeks later...

Am reusit ceva in urmatorele conditii:

1)Hartie foto pentru ink jet Canon Photo Evry day.(eu cumparat-o cu 0,8lei coala A4)

2)Imprimanta HP Laser Jet 1018.

3)Fierul de calcat pe pozitia cotton,2,5 minute,este posibil sa varieze,in functie de tipul fierului de calcat.

3)La desprinderea hartiei de placat,am lasat-o la racit,cca20 min. ,iar apoi in apa calda,cca 1 ora.A fost nevoie sa finalizez desprinderea cu o periuta de dinti,prin frecare,dar, intr-o zona unde erau trasee apropiate tot a ramas putin si a trebuit sa corectez mecanic(nu mult)dupa corodare.

Rezultatul arata asa cum este in poza atasata.Zona cu trasee, se incadreaza in cotele de, 4 x 5,5 cm.

Link spre comentariu
Vad ca v-a iesit foarte bine.

Aproximativ,era incadrat de un careu de delimitare a circuitului(vizibil in PDF),care nu a rezistat la corodare.Ramane sa vad daca un circuit cu trasee printre pini la distanta de 2,54 mm este realizabil,daca da,ar fi suficient pentru aplicatiile mele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock