Sari la conținut

Metode pentru realizarea circuitelor imprimate!


demeter

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 112
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Eu personal folosesc hartie foto pentru imprimante laser. Merge foarte bine, singurul dezavantaj fiind acela ca dupa lipirea hartie pe placuta eliminarea acesteia trebuie facuta prin spalarea cu apa calda. Si timpul de expunere cu fierul de calcat e putin mai mare ca in cazul utilizarii unei folii pnp obisnuite (aprox.2-3ori, depinde de dimensiunile placutei) dar calitatea realizarii este aceeasi. Trebuie doar sa setati imprimanta laser pe "best" si sa aveti putina rabdare la imprimarea cu fierul de calcat. Oricum, din cate am vazut o folie pnp costa vreo 3-5 Euro pe cand o hartie foto A4 doar 0,5lei. Deci, e mai rentabil.

Link spre comentariu

Ploterele sunt bune dar pentru executia unui numar mare de bucati de cablaj imprimant. Deci nu se justifica cumpararea si utilizarea lor pentru realizarea unui simplu prototip. Sunt alte metode mult mai bune ca de exemplu realizarea unui negativ si sprayerea unei folii subtiri de curpru direct pe textolit (imprealabil neplacat). Astfel prin sprayere se reproduce pe textolit forma traseelor imprimante.

Link spre comentariu

Metoda am testat-o mai multi ani si acum practic este singura care o folosesc (monentan experimentez metoda foto si rezultatele sunt BUNE!!!). Am incercat si cu coli teflonate (special pt. asa ceva), si cu coli lucioase folosite pt. altceva. Am incercat si in felul urmator: cum nu aveam imprimanta laser scoteam cablajul cu imprimanta cu cerneala si facem o copie pe un xerox valabil.

Am tot vazut pe tutoriale cum altii faceau cu o coala A4 teflonata un singur cablaj, m-i se pare o risipa prosteasca, tinand cont ca este cam 10 lei o coala. Cu o coala A4 se pot face atatea cablaje cate incap pe coala!!! Deci dau 10 lei, fac o gramada de cablaje si mai imi ramane si coala transparenta care pot sa o folosesc cu metoda foto. Deci 2 in 1. Daca mai doriti detalii...

Link spre comentariu
Daca mai doriti detalii...

Da, am inteles ca faceti o copie xerox dupa cablajul desenat cu imprimanta,iar copia xerox facuta dupa aceasta o puneti cu fata printata pe cablaj, si incalziti cu fierul de calcat.Daca am inteles corect,mai ramane de precizat cat timp stati cu fierul de calcat pe hartie si la ce treapta.

Link spre comentariu

Scuze dar nu stiucum sa postez pozele si sa dau explicatiile sub ele, oricum:

--1--prima oara listez cablajul pe hartie normala. Atentie la optiunea "mirror" din programul de editare. Cablajul se scoate FARA aceasta optiune, deci cum se vede pe ecran. La metoda foto este invers, se bifeaza "mirror".

--2--imagine mai de aproape

--3--exact peste imaginea scoasa pe pagina lipesc cu scotch o bucata de folie pnp lasand-o putin mai mare ca sa o pot prinde de placa de cablaj

--4--pun din nou foaia in imprimanta in aceeasi pozitie si mai dau o data listare

--5--tai o bucata de cablaj

--6--o curat cu "Cif" sau alte produse abrazive, eventual smirghel cu granulatie fina (cea mai fina)

--7--pun coala pe placa indoind marginile pe verso (de aceea am lasat-o mai mare la poz.3)

--8--dau cu calcatorul (sa-l setati pe poz. maxima si fara abur). Va dati seama cand este va dati seama, isi schimba culoarea in functie da cum se lipeste pe placa

--9--se corodeaza placa

Link spre comentariu

La --2-- pur si simplu este o poza de mai aproape a cablajului, cu zoom.

--4-- metoda functioneaza doar cu imprimanta laser. Dar mai este o optiune pe care am incercat-o si merge: scot schema pe o imprimanta cu cerneala. Fac o copie xerox valabil (sunt cu toner), dupa care lipesc folia pnp peste copia facuta si o bag din nou in xerox si mai fac o copie (pasii 3 si 4).

Link spre comentariu
Fac o copie xerox valabil (sunt cu toner), dupa care lipesc folia pnp peste copia facuta si o bag din nou in xerox si mai fac o copie (pasii 3 si 4).

Dar prin aceasta metoda de regula se mai pierde din rezolutia PCB-ului. Este foarte necesar sa se pastreze la valorile intiale de printare, adica la rezolutia la care s-a printat pe jet PCB-ul. Aici trebuie negociat putin si cu "doamna de la xerox" care daca e draguta poate seta rezolutia de fotocopiere pe care o doriti, asta daca si copiatorul poate.

Eu prefer sa am o imprimanta laser buna si sa nu mai apelez la xerox. E mai bine asa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock