Sari la conținut

KIT 0205 - schema, modernizare, constructie amplificator

titi

Postări Recomandate

Oricum, as vrea sa vad cat de repede se poate vinde amplificatorul cu KIT0205. Numai vorbesc de kituri electronice, care, intreband pe cineva care comercializeaza de ani buni kituri, imi spunea ca treburile nu mai merg ca in alti ani. Oare chiar asa o fi?

nu stiu daca ati vandut amplificatorul dar sper sa nu ajungeti ca utilizatorul zal de pe elforum, sa vindeti amplificatorul pe bucati.

L-as cumpara eu dar mai am vreo trei pe acasa. 500Lei e un pret just, parerea mea!

:walkman:

Nu, nu am vandut amplificatorul. Ba mai mult, inainte de reorganizarea site-ului i-am adus si cateva imbunatatiri. Daca tot nu s-a lasat vandut, am zis sa-l transform intr-un amplificator audio si mai si, chiar ma gandesc sa-i montez si niste manere, poate o sa-i vopsesc si panourile din fata/spate (la aspectul asta ma mai gandesc) si dupa aceea o sa-l postez oficial la sectiunea vanzari (cu ce pret veti vedea la momentul potrivit).

Numai Bine

• 3 weeks later...

Ce parere aveti de versiunea mea de cablaj ?

Cablajul este facut pentru varianta stereo.

post-10411-0-32142300-1336421421_thumb.jpg

post-10411-0-41264900-1336421440_thumb.jpg

post-10411-0-95370500-1336421489_thumb.jpg

kit0205 schematic.pdf

kit0205.pdf

Cablajul este facut dual layer si cu componente SMD.

Sper sa fi ales bine puterea acestora.

In PDF-uri sunt schemele dupa care am lucrat precum si cablajul in format 1:1.

Editat de serge
  • Like 1

Incercati sa amplasati tranzistoarele prefinale in linie cu tranzistoarele finale si superdioda, pe fiecare canal in parte.

In schema trasata mai sus, nu este obligatoriu sa montati radiatoare tranzistoarelor Q12 si Q13, dar nu e rau sa prevedeti cablajul cu posibilitatea montarii acelor radiatoare.

Mult succes si sper sa reveniti cu concluziile practice de rigoare.

Multumesc pentru raspuns.

Imi puteti spune un motiv pentru care ar trebui montate tranzistoarele prefinale pe acelasi radiator cu finalii, nu de alta, dar nu conosc chiar toate chichitele amplificatoarelor audio ?

Am proiectat cablajul in acest fel deoarece radiatoarele mici fiind de forma respectiva am putut monta Q12 respectiv Q17 (si celelalte in aceeasi situatie) pe un singur radiator.

Radiatoarele mici pe care le am, au si un "capac" deasupra (nu cum se vede in 3D), si m-am gandit ca la nevoie se poate pune peste toate cele 4 radiatoare un alt radiator suplimentar.

Acest amplificator vreau sa-l montez pe un radiator destul de mare, iar tranzistoarele finale si superdioda vor sta in partea de jos a cablajului prinse pe radiator si cu terminalele indoite la 90 de grade.

Cred ca cel mai plauzibil motiv pentru care am recomandat montarea tranzistoarelor prefinale este tocmai economia de radiatoare suplimentare pentru prefinali. Dar daca spuneti ca aveti deja niste profile de radiatoare care corespund scopului si reflecta proiectul prezentat mai sus, atunci nu este nicio problema sa montati prefinali asa cum ati desenat mai sus. Totusi, va recomand ca anumite trasee PCB si amplasarea anumitor componente electronice sa o reganditi, pentru ca pe alocuri, unele trasee sunt prea subtiri (nu e vorba ca nu ar suporta curentul ci mai degraba ar ingreuna realizarea PCB-ului in regim DIY). Apoi, tot legat de PCB, trebuie sa gasiti o solutie de rutare a traseelor PCB care sa pastreze un echilibru intre latimea traseelor de curenti mari si slabi, tinand cont totodata si de distanta dintre trasee, care pe alocuri lasa mult de dorit. Si apoi, chiar va ganditi sa realizati in doua straturi cablajul ?

• 2 months later...

Cablajul l-am proiectat prin prisma capabilitatilor mele de-al realiza.

Nu dispun de scule industriale, doar de unelte facute in regim diy.

Apoi, tot legat de PCB, trebuie sa gasiti o solutie de rutare a traseelor PCB care sa pastreze un echilibru intre latimea traseelor de curenti mari si slabi, tinand cont totodata si de distanta dintre trasee, care pe alocuri lasa mult de dorit.

Imi puteti da un exemplu, pentru ca vreau sa fac cat de bine pot.

Si apoi, chiar va ganditi sa realizati in doua straturi cablajul ?

Imi este aproape indiferent daca este intr-un singur satrat sau in 2.

In viitorul apropiat sper sa pot pune un tutorial cu metoda folosita de mine pentru a face cablaje.

Imi puteti da un exemplu, pentru ca vreau sa fac cat de bine pot.

Un exemplu ar inseamna sa va prezint un PCB, care din pacate necesita timp pentru elaborare. Cum timpul alocat, acum, e destul de redus, va dati seama ca nu va pot prezenta asa ceva. Dar va pot indruma spre o realizare corespunzatoare - asta daca doriti si daca da, atunci acest topic se poate dezvolta in acest sens.

• 5 months later...

Superb , topicul .

Pacat ca nimeni nu a acchizitionat capodopera .

Felicitari d-lui donpetru .

dl. donpetru va rog sa-mi spuneti ce sirma si diametru interior la bobinele din figura 5 .

Multumesc .

Incerc sa duc usor , usor acest kit pe urmele dvs . Din intimplare m-am pricopsit cu unul .

Mai aveti ampliful din topicul cu pricina ?

Fiti mai explicit cand va referiti la fig.5 ? La care figura va referiti ?

KIT0205 este un kit audio destul de reusit pentru bani care ii face cu conditia sa fie cizelat asa cum am aratat in acest topic.

Scuze , am uitat sa precizez de faptul ca ma intereseaza L1 L2 / 2,2 micro H , fostele rezistente r13 si r 49 .

Nu sunt prea mult avansat cu acest domeniu , incerc sa inteleg cit mai mult din acest topic . As vrea totus sa fac un apgrade la un circuit asemanator ca acesta .

Poate cu rugamintea sa ma asistati pe parursul proiectului .

Multumesc .

L1 si L2 se confectioneaza din Cu Em de 1.5...2mm diametru. Conductorul se bobineaza pe un spiral de 10mm, cca. 12...15 spire.

Amplificatorul il am mai de vanzare, daca va intereseaza. Din pacate, va trebui sa achitati in avans transportul, macar 70%, daca doriti sa-l cumparati.

Pe de alta parte, va pot ajuta sa faceti un upgrade la KIT-ul 0205 pe care il aveti, asta daca va nemultumeste revizia 3.

Numai bine

• 1 month later...

Buna ziua,

In primul rand felicitari @donpetru si celor implicati in procesul de upgrade.

Am construit si eu in 2006 o cutie cu 2 kit-uri 0205, cu radiatoare modificate si ventilate, cu un transformator toroidal comun de 500VA (nu am avut altceva, iar un kit l-am primit defect "cadou", ca sa-l cumpar pe primul la un magazin din Baia Mare), secundar 43-0-43 alternativ. Am sa pun si poze daca apuc sa-i fac.

Pe condensadorii de filtraj am +/-58 VDC la AC 218V. Amplificatoarele nu au fost folosite mult, oricum, nu au crapat. Si nu au fost modificate nicicum, decat la cel defect am inlocuit tranzistorii integrati in IC cu tranz. identici individuali. Am specificat asta pt. a lamuri unele intrebari de la inceputul topicului legate de alimentare si ce suporta kiturile.

Intrebare: este cineva dispus sa modifice contra cost cele 2 kituri la ultima revizie? Din pacate nu mai am timp pt. asa ceva.

Suport curierat dus-intors, piese si manopera in avans.

Cu stima,

Istvan

edit: am inlocuit totusi sigurantele de pe kituri, care au mai sarit (primele)

Editat de prdadmin

DA, 2.

4 x jde zeci de W :)

Scuze pt. poze cu telefonul...

In interior nu am stat mult pe aranjat alimentari, etc...

Am pus un releu de soft start pt. transformator (o rezistenta serie 27R), l-am alimentat de la releul de pe kitul din dreapta, care shunteaza rezistenta dupa cuplare. Suplimentar am tras curent pt. ledurile de pe fata, care fac un fel de "swing" pana cupleaza releul, dupa care raman stabile - astea indica starea de "ready" sau mai putin ready (daca cumva s-a prajit deja ceva)

Am folosit de multe ori doar cate 2 canale din cele 4, 2 fiind de fapt pt. back-up (mergeam la nunti pe vremuri), astfel nu mai caram un bloc in plus; ideea era sa nu zboare alimentarea vreunui kit, ca imi batea sig trafului, si pierdeam si kitul al doilea, dar nu s-a intamplat.

Chiar m-am scos.

Editat de prdadmin

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock