Sari la conținut

KIT 0205 - schema, modernizare, constructie amplificator

titi

Postări Recomandate

Nici nu are rost sa te apuci de facut o carcasa ca cea de la ecler,mai ales in regim diy,iti tre scule si multa rabdare sa iasa cat de cat ca originalul si nu merita.Un radiator interesant ar mai fi cel de pe psc-audio,dar nu stiu daca-i destul de lung pentru kit.Oricum arata bine si e si practic in montare.

http://www.psc-audio.ro/catalog/product_info.php?cPath=154_35&products_id=305

Nu e destul de lung acel radiator. Nu uita: kitul 0205 are 300mm lungime.

Acum sa revin putin la acest subiect. Am montat definitiv transformatorul si am pregatit si montarea kitului. O sa tin cont si de ideea propusa de utilizatorul @titi prin imaginea postata. Astazi am observat ca nu mai am cablu ecranat si ceva piese si cum e tarziu si magazinele de electronica din Galati si-au inchis portile am amanat modelarea mecanica a carcasei pe saptamana viitoare. Intre timp am achizitionat si doua vu-metre de la psc-audio (un canal realizat cu 2 x AN6884). Am analizat aceste vu-metre si va trebui sa le mai cizelez, pentru ca in constructia lor producatorul nu a implementat recomandarile propuse de mine in blogul de aici:

http://www.forum.teh...verview-an6884/

Deci, mai trebuie sa cizelez si aceste vumetre. Decuparea celor doua fete ale carcasei amplificatorului nu este un lucru foarte usor, implica ceva mai mult timp. Pe iesirea amplificatorului o sa folosesc niste conectori Speakon Neutrik iar pe intrare ma gandeam si la niste RCA-uri. Suplimentar, pe iesire, ma gandeam pe langa conectori Speakon sa mai atasez si doua terminale binding post dar, din cauza ca acestii conectori au destul de apropiata partea de conectare de partea metalica a carcasei amplificatorului, ca sa evit orice neplaceri (nu toata lumea e atenta cand conecteaza boxele la iesirea amplificatorului) am preferat sa nu le mai folosesc. Oricum, nu sunt momentan hotarat 100%.

Va urma o saptamana mai mult "de lacatuserie" (o parte destul de evitata de electronistul amator), pentru in cursul sambatei viitoare (atunci am timp, duminica nu muncesc, iar in cursul saptamanii sunt ocupat cu alte treburi personale) voi decupa fata si spatele carcasei amplificatorului.

Numai bine si puteti veni cu alte opinii si pareri despre constructia acestui viitor amplificator.

Intre timp am sa modific si denumirea acestui topic pentru a fi mai aproape de tema acestuia.

Felicitari dl. donpetru pentru revizia nr.3 la kit0205

De abia astazi am avut timp sa fac o comparatie intre schema initiala a acestui kit0205 si ceea ce a obtinul dl. donpetru in revizia 3, si am observat niste performante notabile in privinta vitezei de crestere a tensiunii pe iesire (slew rate). Daca in schema initiala a kitului se obtine prin calcul 0,5mA / 47p = 10,6 V/us, la revizia nr.3 am observat ca rezulta 1,5mA / 39p = 38,4 V/us, ceea ce e mai mult decat sadisfacator. Apoi, etajul amplificator in tensiune sau intermediar numit si VAS, alcatuit din doi dubleti super-G, e un etaj deosebit din doua puncte de vedere:

1. se obtine o excursie maxima in tensiune a semnalului audio amplificat cu distorsiuni destul de mici;

2. se obtine un slew rate mare coroborat cu o banda de frecvente de lucru mare.

Iata doua motive pentru care se merita o modernizare a kitului 0205.

Desi de mult timp domeniul audio nu mai reprezinta pentru mine ceea ce a insemnat odinioara - acum fiind implicat in proiecte mult mai laborioase care nu au tangenta cu partea audio - vreau sa va spun ca imi face o deosebita placere sa gasesc pe un forum in Romania (singurul pe care activez la invitatia administratorului) notiuni hobby utile pentru actuala si vechea generatie de electronisti amatori.

Cu tot respectul,

o duminica placuta tuturor.

Editat de ciro

Multumesc.

Intr-adevar, ati remarcat bine acel circuit VAS realizat cu doi dubleti super-G. Precum am mai spus, am incercat sa imbin un minim de componente pentru obtinerea celor mai bune performante. Chiar de curand am fost intrebat de un utilizator al forumului din ce motiv am folosit in revizia nr.3 rezistente de 330 Ohmi si nu de 100 Ohmi in circuitul VAS (ma refer la rezistentele R3, R40, R45 si R91). As dori sa va mentionez ca am testat practic acel circuit VAS si cu rezistente de 100 Ohmi dar, din punct de vedere a sunetului nu s-a simtit nicio imbunatatire (se incalzeau "ceva mai tare MJE-urile" din VAS). Cum scopul oricarui montaj electronic, mai ales audio, la ora actuala e sa creezi un circuit cu eficienta superioara (sau cu pierderi cat mai mici) si sa se auda cel mai bine; am incercat sa gasesc curentul minim VAS pentru care se pastreaza performantele acelui etaj. Astfel am ajuns la 330 Ohmi unde circuitul VAS este polarizat la aprox. 7mA iar fiecare tranzistor din VAS de tipul MJE disipa aprox. 300mW. La aceasta putere disipata nu este nevoie sa le atasam un radiator acestor MJE-uri. Daca as fi lasat 100 Ohmi, curentul prin VAS ar fi trecut de 20mA, ar fi ajuns la o valoare cam mare, lucru ce implica automat montarea unui radiator pe aceste MJE. Cum in cazul rezistentelor de 330 Ohmi performantele in regim dinamic a amplificatorului era aceleasi, nu isi mai avea rostul montarea unor rezistente de 100 Ohm.

Intre timp am cizelat carcasa amplificatorului KIT0205, mai urmeaza niste teste si in final sa ma hotarasc daca voi monta sau nu corector de ton.

NUMAI Bine

cum merge constructia kit0205 ?

dl.donpetru, daca ati putea, cand aveti dvs. timp, sa faceti un cablaj cu KIT0205 rev.3, sa stiti ca ati face o fapta foarte buna, pentru ca ar iesi un kit mai mic si mai bun. Si daca s-ar putea cu finali TO-3 sau chiar 2SC5200, ar fi super. Poate ne faceti o surpriza de sarbatorile astea....sper! :hi:

Editat de ionut90

Daca o sa am timp, o sa fac si acel cablaj, atat cu tranzistoare finale TO-3 cat si TO-247. Poate o sa concep si o versiune cu MOSFET in etajul final, dar asta la anul. Acum trasez cablajul la prima versiune TA200. Vor urma cateva teste practice dar asta dupa ce finalizez acest kit0205 (sambata asta am fost ocupat si nu am avut timp). Pana in prezent nu s-a anuntat niciun cumparator la amplificatorul cu KIT0205. Veti vedea la momentul potrivit cat va fi pretul care, atentie, nu va contine manopera. Asadar, profitati de ocazie.

P.S. Promit pana in sarbatori sa finalizez atat practic cat si teoretic TA200.

Numai Bine

• 3 weeks later...

Se vede cine se pricepe cu adevarat in electronica. Va multumesc pentru schema. Eu am incercat acest kitt dar s-au ars finalii, fiinca l-am atasat la boxe cu filtre, l-am alimentat la 2*26 vca si radiatorul folosit era de la af club 2000 si chiar si in aceste conditii s-au ars finalii, de aceea am vrut schema ca sai pot adapta superdioda. Inca o data multumire.

Se pot folosi pe intrare tranzistori obisnuiti. Spre exemplu, intr-una din versiunile testate am folosit 2N5551 si 2N5401 cu beta aprox. 250. Ideal ar fi sa avem tranzistoare cu beta mai mare (ex. BC560 / BC550) dar sunt mai greu de gasit cat de cat imperecheati.

Curentul de mers in gol se poate ajusta din R30 inlocuind rezistenta asta de 680 Ohm cu un semireglabil de 1k.

Intre timp, cat am testat amplificatorul audio in noua cutie mi-a mai venit o idee de versiune, functionabila la fel ca revizia nr.3 dar putin mai simpla si avand o topologie destul de cunoscuta. Deci, fara sa ma gandesc prea mult am construit si vers. 4 sau revizia nr.4. Schema de la revizia nr.4 va fi pusa la dispozitie pe acest website de cumparatorul amplificatorului, la alegere, deci daca va dori, pentru ca o data cu cumpararea amplificatorului va primi si "manualul de service" (sau mai bine zis schema de service).

Numai Bine si daca mai sunt intrebari va rog sa le postati.

- diodele D1/D6 (de pe alimentari) nu se vor incinge.....nu mai bine merg 1N4007?

- tranzistorii din limiter Q10/Q12 merg schimbati cu tranzistori mai fortosi, gen MJE340/350?

- rezistoarele nemarcate sunt la 0.25W?

intrebari de incepator dar asta e :wallbash:

Editat de Adrian_BBS

1. Se poate utiliza si 1N4007, desi 1N4148 e mult mai indicata. Am spus mai indicata din cauza ca pe ramurile respective unde se afla acele diode e mai bine sa avem niste diode rapide (de comutatie). Nu uitati ca la frecvente inalte e importanta viteza de incarcare a capacitatiilor jonctiunilor tranzistoarelor. Din acest motiv in unele situatii se folosesc diode rapide, sau se poate folosi 1N4007 cu conditia sa se monteze obligatoriu, in paralel cu condensatoarele C1, C21, C23 si C42, cate un condensator de 100nF, care are rolul de a incarca rapid capacitatile de care va spuneam adineaori. Daca se opteaza pentru o dioda 1N4148, 1N4149 sau BA157...159, puterea disipata e oricum infima, fiind de ordinul 0,01 x 0,65 = 6,5mW. Deci, cantariti bine ambele optiuni expuse si dupa aceea va hotarati.

2. Nu e nevoie sa schimbati tranzistoarele din limiter deoarece acele tranzistoare comuta curentul din circuitul VAS la o tensiune mica, deci si putere disipata mica: Pd = 1,25 * 0,01 = 12,5mW.

3. Da, rezistoarele nemarcate sunt de 0,25W. Personal va recomand sa cumparati si sa folositi rezistente cu toleranta de 1% cotate pe unele site-uri de comert electronic la 0,4 W sau 0,6W (e mai mult decat suficient).

Numai Bine

m-am apucat sa fac si eu un amplificator dupa schema kit0205 pentru un prieten, mai am decat partea de amplificare de proiectat, o s-o proiectez special pentru radiatoarele pe care o sa le montez......mai jos este o poza cu viitorul montaj si un pdf cu o "tentativa" de layout, care nu-mi place deloc, probabil o sa lucrez toata noaptea la pcb (iar o sa adorm dimineata la 6)

post-257-033884300 1323537784_thumb.jpg

layout.pdf

@adrian_BBS,

Mult succes in continuoare la realizarea montajului. Am observat ca ai realizat pentru inceput o varianta numai cu un singur canal de amplificare pe un cablaj. E bine si asa. Cablajul pe care l-ai realizat mai trebui foarte putin aranjat. Atentie cu traseul de masa. Referitor la vers. KIT0205 rev.3, dupa ce am prezentat aceasta revizie, precum am mai spus, am incercat sa mai implementez unele modificari, iar una din aceste modificari a constat in adaugarea in fiecare canal de amplificare, in emitoarele tranzistoarelor de pe intrare, a cate o rezistenta de 47 Ohm. Daca doresti, poti sa incluzi si aceasta modificare (deja de revizie nr.4, as spune) in noul tau kit. Tot revizia nr.4 va contine, in loc de integratele din etajul de intrare, niste tranzistoare "obisnuite", asta in primul rand pentru a permite amplificatorului sa fie alimentat lejer la +/-50Vcc. Maine o sa prezint revizia nr.4, atentie nu este revizia care se va regasi in amplificatorul care il voi scoate la vanzare. Cine va achizitiona amplificatorul va avea posibilitatea, daca doreste, sa puna la dispozitia membrilor acestui forum, asa-zisa schema de service.

Totodata, una din solutiile propuse de @hpa_victor, cea cu conectarea unui pin al rezistentei de pe intrare (ex. R19 sau R71 din schema rev.3), la terminalul rezistentei din reactie (R26 sau R77), e o solutie, asa cum s-a mai spus, care micsoreaza sensibilitatea amplificatorului pe intrare, deci amplificatorul va atinge puterea nominala cu un semnal aplicat la intrare de valoare mai mica decat in mod obisnuit. In multe situatii, mai ales cand amplificatorul ajunge pe mainile altcuiva, persoanele in cauze au tendinta de a aplica pe intrare amplificatorului semnal "cu duimul". Acest lucru coroborat cu efectele pe care le produce circuitul care limiteaza curentul prin tranzistoarele finale, va conduce mult mai rapid la o suprasolicitare ceva mai mare a tranzistoarelor finale la Pnom si peste, chiar si in cazul cand valoarea THD nu a ajuns la limita perceptibila auditiv. Din acest motiv, recomand tuturor celor care opteaza pentru aceasta modificare, in orice alt amplificator, sa foloseasca, as spune obligatoriu, un circuit preu putin "mai special" sau sa renunte la implementarea acesteia. La momentul potrivit, cand va fi cazul, voi prezenta o posibila solutie de preu pentru acest caz. Oricum, in revizia nr.4 o sa las aceasta modificare, pentru care, pe langa dezavantajul expus mai are si avantaje.

Intre timp, astazi am terminat de alimentat si corectat vu-metrul. In ultimile zile libere cat am avut timp sa aloc acestui proiect, numai aranjarea in cutie cu toate accesoriile mecanice, precum si confectionarea lor, ia ceva mai mult timp decat cred cei care nu au facut niciodata asa ceva.

carcasa si trafo amp KIT0205.JPG

Numai bine si maine o sa revin in acest topic cu prezentarea rev.4.

frumoasa cutie....eu inca mai caut cutie, am cautat ceva receivere mai inalte ca sa aiba loc traful dar n-am avut noroc, ziceam sa incerc ceva combinatie de lemn si tabla de aluminiu de 2mm (laterale din lemn si partea de sus si jos de aluminiu).........in noaptea asta sper sa termin de proiectat si aranjat pcb-ul si apoi astept sa-mi dea un prieten (cel pt care il fac) un avans ca sa incep sa cumapr piesele

"Cutia" pe care am folosit-o se gaseste in comert la un pret de cca. 120 lei. Prelucrarea partii frontale si cea din spate a cutiei ia ceva timp, mai ales daca dorim sa iasa totul cat mai bine. In cazul amplificatorului pe care il voi realiza cu KIT0205, am optat pentru doua intrari, amplificator cu preu si vu-metru. Ceea ce ati vazut in imaginea de mai sus, e doar o imagine intermediara din procesul de ansamblare a acelui amplificator.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock