Sari la conținut

KIT 0205 - schema, modernizare, constructie amplificator

titi

Postări Recomandate

@stefan vitelu e mai practica dispunerea in acest fel a tranzistoarelor,decat pe 2 laturi opuse a cablajului.Totodata se foloseste un singur radiator si nu 2,se poate aseza mai frumos intr-o cutie,proiectarea cablajului poate fi mai usoara in acest fel...etc.Si cel mai benefic,daca era un kit mono,cu 2 astfel de kituri se putea face un tunel din cele 2 radiatoare(puse spate in spate)si astfel rezulta o racire mai buna.

Cat despre supraincalzirea radiatorului(in felul in care este montat acum)in cazul de fata este problema avand in vedere ca radiatorul este subdimensionat si de slaba calitate.Daca se foloseste radiator de buna calitate si cu suprafata corespunzatoare nu este nicio problema,am vazut kituri de 800w/4ohmi cu aceeasi dispunere a tranzistorilor si radiatorului.

Cat despre achizitionarea unui astfel de kit,nu as fi prea incantat de idee,deoarece se pot face kituri de puterea asta(100-150w/4ohmi)cu o singura pereche de finali,sau 2 si cu mai putine componente in ansamblu si de ce nu si de o calitate mai buna.Se gasesc inca tranzistoare bune la preturi acceptabile prin magazine.Cu atat mai mult as zice ca nu se merita modificarea kiturlui pentru aducerea lui pe "linia de plutire",aceasta fiind strict parerea mea.

Oricum multumiri lui donpetru pentru ca a facut acest efort remarcabil de a cumpara kitul si de al testa,modifica....etc,pe timpul si pe cheltuiala lui.

Inca odata multumiri. :cool3:

Vizitator hpavictor

Va salut cu respect !

In sensul cresterii performantelor acestei scheme , se mai pot face cateva modificari minore dar cu rezultate evidente , in afara de cele propuse de @donpetru :

1 . Rezistentei R9 i se va deconecta capatul dinspre masa si se va conecta in punctul comun al R20 si C4

2 . Rezistentei R3 i se va deconecta capatul din punctul comun cu R 2 , R4 , R1 , R5 , C1 si se va conecta in punctul comun al R5 cu emitorul Q3

Restul modificarilor necesita schimbari ale valorilor unor componente , spre exemplu , dupa inlocuirea ( benefica ) a prefinalilor originali cu modelul mai performant MJE 15028 ( asa cum deja a fost propus de @donpetru ) , R16 va deveni 68 ohmi / 1W , C4 1000microFarazi / 35V etc .

Evident modificarile se refera doar la un canal , urmand ca acestea sa fie operate si pe celalalt canal .

Sper ca nu am deranjat prea mult..........

Va doresc auditii placute si succes in constructii de calitate !

In sensul cresterii performantelor acestei scheme , se mai pot face cateva modificari minore dar cu rezultate evidente , in afara de cele propuse de @donpetru :

1 . Rezistentei R9 i se va deconecta capatul dinspre masa si se va conecta in punctul comun al R20 si C4

2 . Rezistentei R3 i se va deconecta capatul din punctul comun cu R 2 , R4 , R1 , R5 , C1 si se va conecta in punctul comun al R5 cu emitorul Q3

De curiozitate am simulat si eu schema kitului iar cand am aplicat recomandarea de la punctul nr.1 din citatul de mai sus, cresc distorsiunile thd de pe iesirea amplificatorului de la 0,7% la 3,2%. Recomandare pct.2 e buna pentru ca de la 0,7% scad distorsiunile la 0,5%. Acum nu stiu cum o sa arate schema finala, asa zisa revizie nr.2, dar poate ne spune dl donpetru.

Asa, in linii mari, seamana cu schema lui SAVA din revista Tehnium.

Parerea mea e ca se merita cumparat kitul 0205 asta numai daca acumulam o doza mare de ambitie ca sa-l modificam. Ganditi-va numai la cat costa kitul. Spre exemplu, la mine in oras un 2SC5200 piratat se vinde cu 10 lei bucata. Cred ca as cumpara kitul numai pentru tranzistoare, daca as vrea sa cumpar de alea pirat.

In fine, de abia astept sa vad revizia 2. :cool3:

Editat de leo_electro

De curiozitate am simulat si eu schema kitului iar cand am aplicat recomandarea de la punctul nr.1 din citatul de mai sus, cresc distorsiunile thd de pe iesirea amplificatorului de la 0,7% la 3,2%.

mi s-a intamplat si mie sa creasca distorsiunile la o schema preluata dintr-o carte teora cu scheme de amplificatoare audio de prin '90, scrisa de Serban Naicu si altii. Schema aia avea fix ce a spus hpavictor, conectat terminalul rezistentei de pe intrare la rezistenta din reactie care da spre masa. Nu mi-a placut ideea si am renuntat, erau distorsiunile cam mari. S-ar putea ca la unele scheme de amplificatoare audio sa mearga mai bine!!!!! Simularea aia am facut-o cand am inceput sa ma joc cu primul soft de simulare, acum cativa ani in urma.

leo, astept si eu sa vad revizia no.1 - deja topicul asta seamna a serial TV, reviziile propuse de dl. prof. donpetru fiind adevarate episoade! Cool! :cool3:

Multumesc pentru pareri, tuturor, dar mai aveti putina rabdare. Deoarece in cursul zilelor lucratoare nu prea am timp pentru testat kitul electronic (e serviciul la mijloc), cel tarziu sambata am sa definitivez atat teoretic cat si practic revizia nr.2. Pana atunci, daca mai sunt opinii, idei, va rog sa le expuneti. Aceste opinii am sa le cantaresc si dupa aceea am sa va expun motivul punerii sau nepunerii in aplicare a lor. Vom vedea.

Numai Bine

Vizitator hpavictor

Acea reactie in circuitul din intrare este un simplu bootstrap , care creste impedanta de intrare in cazul folosirii unor alte valori pentru rezistenta din intrare , de regula mult mai mici ( tipic 3K3 in locul celei de 47 Kohmi ) benefica in obtinerea unui raport semnal zgomot cat mai mare ( in general mai buna de -110 dB ) dar si al micsorarii offset-ului pe iesire.........impune folosirea in circuitul de reactie negativa globala a unei rezistente intre iesire si intrarea inversoare de valoare mica , dar de putere medie si a unui condesator electrolitic de capacitate mare ( minim 1000 microFarazi ) in reactia negativa , suntat de unul mkp de 100nF . Sper ca este usor de inteles !

Distorsiunile au crescut doar aparent pentru ca a crescut amplificarea etajului final si la acelasi nivel pe intrare ( al simulatorului ) amplificatorul intra mai repede in clip .

Testati comparativ THD si la alte nivele , gen 80W sau 50W etc .

Impedanta de intrare este aprox. 47kOhmi. dar revizia nr.2 va avea 33kOhmi.

Revin cu cateva precizari inainte de varianta finala. Am testat amplificatorul audio in etajul prefinal, atat cu MJE15028/ MJE15029 cat si cu BD243C / BD244C si cred ca pana la urma o sa optez catre ultima pereche, cea cu BD-uri. Mentionez ca nu sunt diferente semnificative dar, avand in vedere ca din punctul de vedere hFe BD-urile sunt imperecheate mai bine, am sa le aleg pe acestea la final.

Maine o sa prezint schema electronica (asazisa revizie nr.2). Sambata va urma implementarea practica si tot atunci si utilimile concluzii. Referitor la revizia nr.2, sa stiti ca am incercat sa realizez o schema care sa fie in primul rand usor implementata si sa fie si performanta in acelasi timp. Deci nu am abordat o solutie foarte complexa care necesita operatii migaloase pe cablajul amplificatorului, pentru ca scopul principal a fost acela sa gasesc schema care prezinta cele mai bune performante cu modificari minime pe cablajul initial. Asa cum o sa vedeti, lucrurile se mai puteau complica marind substantial performantele dar cred ca nu isi avea rostul, pentru ca intr-o asemenea situatie mai indicat era sa construim un cablaj nou de la inceput, dar nu asta a fost scopul initial.

Numai Bine si bineinteles, comentariile sau parerile se pot posta in continuare.

Revin cu schema electronica modificata exemplificata pentru un canal de amplificare, la care as dori sa veniti cu observatii.

Dupa terminarea implementarii practice a schemei de mai jos am sa trasez versiunea finala a reviziei nr.2 a kitului 0205. Asa cum am spus si mai sus, am ales o solutie care vroiam sa impace doua deziderate: sa se munceasca cat mai putin pentru modificarea cablajului existent si sa se obtina niste rezultate tehnice mai mult decat sadisfacatoare. Cat de mult am reusit acest lucru, ramane sa-mi confirmati voi. Oricum, solutia prezentata in pdf-ul de mai sus permite distorsiuni armonice sub 0,1% la o alimentare de +/-40Vcc. In acest caz, pe o sarcina de 4 Ohmi, puterea debitata de amplificatorul audio pe un singur canal atinge cca .120W. Modificarea propusa mai sus incadreaza lejer amplificatorul KIT0205 in norma HiFi. Acum mai ramane de vazut cum se comporta practic.

Modificare canal amplificare KIT0205.pdf

Numai Bine si cel tarziu duminica o sa revin cu ultimile concluzii si schema finala a reviziei nr.2.

Distorsiunile au crescut doar aparent pentru ca a crescut amplificarea etajului final si la acelasi nivel pe intrare ( al simulatorului ) amplificatorul intra mai repede in clip .

Testati comparativ THD si la alte nivele , gen 80W sau 50W etc .

aici ai dreptare, am scazut putin volumul iar puterea si nivelul de distorsiuni a venit la normal. Deci, daca inainte dadeam 1V ca sa obtin 100W, acum cu jumate de volt obtin acelasi lucru.

donpetru, modificarile sunt minime pentru performanta maxima. Cel putin asa vad eu. COOL. :drool2:

Vizitator hpavictor

Felicitari @donpetru pentru ultima varianta a reviziei schemei KIT0205 !

As mai propune o modificare minora .......pentru a permite o functionare cu distorsiuni mult mai mici la puteri mari , distorsiuni care pot fi compensate doar prin folosirea unei surse diferentiale mai mari cu cativa volti decat tensiunea de alimentare a finalilor , recomand folosirea circuitului Bootstrap pentru alimentarea etajului de intrare si pilot , modificarea fiind extrem de simpla : se deconecteaza capetele dinspre masa ale cond C1 si C9 si se conecteza impreuna la borna " iesire " !

Este " inventia " mea ( cartile din carti se scriu ) si permite saturarea ( ! ) finalilor fara efort , obtinand distorsiuni mai mici si putere mai mare cu acelasi amplificator la aceeasi tensiune de alimentare in conditii normale !

POWERBOOST by hpavictor folosind tehnologia Bootstrap simetrica bla bla bla !

Sper ca stiti de gluma !

Modificarea se poate aplica similar la aproape orice amplificator si este de nepretuit in mod special la montajele cu finali FET verticali ( in genul AV400 etc ) pentru cresterea puterii de iesire si micsorarea distorsiunilor ......

Daca se mai doreste , mai am o idee privind o modificare......

Va ures succes in constructii de calitate si auditii placute !

Editat de hpavictor

Daca se mai doreste , mai am o idee privind o modificare......

Chiar mi-ar place sa citesc si eu cealalata modificare. Modificarile propuse de dl.donpetru din ce vad eu nu provoaca taieri de trasee de cablaj la kit0205, cred ca asta si a urmarit administratorul! Deci, mi se pare destul de ok.

Intr-un final am redus si eu putin volumul pe intrarea schemei kitului din simulator si puterea a scazut iar distorsiunile au revenit la valoarea initiala, asa cum spunea si titi. In schema facuta de mine in simulator uitasem sa-i montez wattmetru, facusem modificare de la pct.1 a lui hpa_victor dar nu vazusem ca distorsiunile de 3% era la o putere mult mai mare decat era initial. Asa se mai invata! :morning:

Editat de leo_electro

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock