Sari la conținut

Vreau valorile schemei

Florin_dioda

Postări Recomandate

Am gasit o schema pe forum si as dori sa stiu ce valori au piesele si ce putere are amplificatorul.

Pe difuzor scrie ca trebuie sa fie de 150W. Presupun ca amplificatorul are 150 sau mai mult.

Si mai am o intrebare:

Daca impedanta boxei este mai mare de 4 Ohmi (cel putin 8 ohmi) se aude mai tare? Pentru ca am facut niste boxe mici pentru calcultor cu tweeter si woofer (woofer-ul este de 3W 8 Ohmi si twiterul 3W 4 Ohmi si este de 3 ori mai mic si mai slab).

! :sign_merci: Multumesc anticipat :sign_merci: !

post-17100-096935400 1313763886_thumb.jpg

Editat de more than 100W
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema aia de amplificator audio a fost publicata in revista Tehnium octombrie 1999. Cauta numarul ala al revistei.

stima

dan

Link spre comentariu

Lista de piese la schema de amplificator de mai sus:

R1=R28=3,3kΩ;

R=27kΩ;

R3=R4=R19=R20=680Ω;

R5=R6=R11=R12= 2,7kΩ;

R15=R16=3.9kΩ

R7=R8=R13=R14=R23=R31=100Ω;

R9=R10=10kΩ;

R17=R18=2,2kΩ;

R21=1kΩ;

R22=R24=R25=22kΩ;

R26=R27=390Ω;

R29=R30=220Ω;

R32=R33=0.33Ω/5W;

R34=R35=10Ω/ 2W;

SR1=10kΩ;

C1 = 1µF/50V;

C2=470pF;

C3=C4=10µF/50V;

C5= 100µF/25V;

C6=33pF;

C7= 47nF;

C8=0.47µF

C9=47nF/250V;

C10=C11=100µF/ 63V;

D1 = 1N4001;

T1=T3=BC546;

T2=T4=BC556;

T5=BD140;

T6= BD139;

T7=BD135;

T8=BD681;

T9=BD682;

T10=T11=2N3773;

L1=cca. 20spire cu Φ=1,5mm, direct pe R35.

Si ceva explicatii:

Caracteristici tehnice:

-tensiune de alimentare: ±40..±50V;

-putere nominală de ieşire, pe o sarcină de 4Ω: 100W sinus;

-sensibilitatea la intrare: circa 1V;

-impedanţă de intrare: circa 30k Ω;

-distorsiuni la 100W: < 1%;

-bandadefrecventă: 10Hz..70kHz.

Amplificatoarele de putere uzuale sunt prevăzute cu limitatoare de putere electronice încorporate, pentru prevenirea defectării finalilor din cauza unui curent prea mare ce le-ar putea parcurge ca urmare a unui scurtcircuit pe ieşire sau a depăşirii puterii maxime admise. In practică însă, s-a constatat că finalii oricum se defectează în situaţiile mai sus amintite şi, în plus, datorită modului în care lucrează aceste limitatoare, la puteri mari, apropiate de puterea maximă, etajul final se comportă precum o spadă, retezând fără milă orice vârf de putere mai "îndrăzneţ", limitând astfel dinamica întregului lanţ audio. Pentru a preveni acest lucru, montajul prezentat nu este echipat cu o protecţie de acest gen; astfel, mai ales dacă dispuneţi de o sursă de alimentare "sănătoasă", etajul final va "zburda" în voie, oferind un sunet clar acolo unde amplificatoarele similare abia dacă sunt inteligibile.

Preţul plătit: radiatorul finalilor trebuie să fie bine răcit (eventual cu un ventilator) şi trebuie să avem grijă să nu depăşim pentru un timp îndelungat puterea maximă. Pentru protecţia incintelor acustice se va înseria cu acestea o siguranţă de 5-6A şi se poate monta o protecţie electronică cu releu.

Descriere

După cum se observâ din figura de mai sus, structura acestui etaj final este aproape perfect simetrică, cu excepţia etajului final, unde tranzistorul final este simulat cu T9 şi T11 (trebuie să reţinem un avantaj practic foarte important pentru această structură de amplificator: nu se dezechilibrează dacă "pică" accidental unul din braţele tensiunii de alimentare).

Etajul de intrare este format din două amplificatoare diferenţiale complementare, realizând două căi de semnal distincte: alternanţele pozitive sunt conduse spre sarcină prin T1, T5, T8, T10, iar cele negative prin T2, T6, T9, T11.

Reacţia negativă se realizează prin întoarcerea unei părţi din semnalul de ieşire spre intrarea inversată (baza lui T3, respectiv T4). Această reacţie controlează amplificarea globală (prin intermediul circuitului R21-C5) şi realizează o foarte uşoară corecţie de frecvenţă (R23-C6).

Stabilitatea amplificatorului este asigurată de corecţia de frecvenţă mai sus amintită si de circuitele de corectie a fazei (filtrul Boucherot, realizat cu C9-R34 şi grupul R35-L1).

Tranzistorul T7 este conectat într-o schemă de super-diodă cu rolul de a regla curentul de repaus al finalilor (cu ajutorul semireglabilului SR1). Pentru a realiza compensarea termică, T7 trebuie să fie montat pe radiatorul finalilor (izolat cu o foiţă de mică, desigur). Această compensare se bazează pe faptul că rezistenţa electrică a unei joncţiuni semiconductoare polarizate invers scade liniar cu creşterea temperaturii. In cazul nostru, scade rezistenţa emitor-colector a tranzistorului super-diodă, acest lucru echivalând cu scăderea curentului de repaus, prevenind ambalarea termică.

Pentru diminuarea distorsiunilor de neracordare, etajul final (în clasă AB) are un curent de mers în gol de circa 50mA şi poate fi variat în funcţie de necesităţi din SR1. Acest reglaj poate fi realizat cu ajutorul unui osciloscop sau "la ureche", încercându-se minimizarea distorsiunilor. O mare atentie trebuie acordată calităţii semireglabilului, orice contact imperfect putând duce la distrugerea finalilor şi a prefinalilor. Acelaşi lucru se poate întâmpla dacă lăsaţi curentul de repaus prea mare (peste 100mA). Dacă, dimpotrivă, curentul de repaus se încăpăţânează să fie prea mic şi nu se poate regla mai mult, micsorati valoarea lui R28 (chiar până la 1kΩ).

Puterea transformatorului, pentru varianta stereo, trebuie să fie de cel puţin 300W (o secţiune de circa 21cm^2), pentru a acoperi lejer necesarul de putere. Curentul în secundar va fi de circa 7A (conductor cu Φ=2mm). Redresarea se va face cu o punte de 400V/20A (sau cu diode de putere), iar filtrajul cu condensatoare de minimum 6800µF/63V.

In figura urmatoare este prezentat cablajul imprimat (vedere faţă plantată) a amplificatorului. Amplificatorul este realizat pe o plăcuţă de pertinax, cu dimensiunile 137/93mm, emailat şi serigrafiat. Radiatorul este nervurat pe ambele părti şi are dimensiunile 170/ 122/27 mm.

Si cablajul: post-8223-084035700 1313767436_thumb.jpg

Editat de elco
Link spre comentariu

Va multumesc amandurora si am cateva intrebari:

1. CSR1 este potentiometru? si ce este acel S2?
  2. de ce in cele doua zone incercuite de mine cu verde apar 2 colectoare 2 emitere si o baza daca este un singur tranzistor?
  3. Daca impedanta difuzorului este mai mare de 4 ohmi respectiv 8 sau mai mult se va auzi mai bine?
  4. Ce putere (in Wati) trebuie sa aiba difuzorul pentru ca in schema scrie 150W desi amplificatorul are 100W. Am inteles de pe forum ca puterea difuzorului trebuie sa fie mai mica decat cea a amplificatorului.

! :sign_merci: Multumesc anticipat :sign_merci: !

post-17100-028240600 1313772862_thumb.jpg

Editat de more than 100W
Link spre comentariu

CSR1 este potentiometru? si ce este acel S2?
SR1(nu vad unde este CSR1) este potentiometru semirglabil, iar S2 este un strap intre cele doua trasee.
Daca impedanta difuzorului este mai mare de 4 ohmi respectiv 8 sau mai mult se va auzi mai bine?
Din punctul meu de vedere , da.
Am inteles de pe forum ca puterea difuzorului trebuie sa fie mai mica decat cea a amplificatorului.
Corect din punctul meu de vedere, este ca puterea difuzoarelor sa fie cu minim 20% mai mare decat puterea nominala a amplificatorului.
de ce in cele doua zone incercuite de mine cu verde apar 2 colectoare 2 emitere si o baza daca este un singur tranzistor?

Cred ca s-a dorit sa fie posibila montarea acelor tranzistori in doua variante de incapsulare diferita(TO126 si TO220), dar un emiter este neconectat din ce vad eu.

post-9-086139900 1313779727_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

SR1(nu vad unde este CSR1) este potentiometru semirglabil, iar S2 este un strap intre cele doua trasee.Din punctul meu de vedere , da.Corect din punctul meu de vedere, este ca puterea difuzoarelor sa fie cu minim 20% mai mare decat puterea nominala a amplificatorului.

Cred ca s-a dorit sa fie posibila montarea acelor tranzistori in doua variante de incapsulare diferita(TO126 si TO220), dar un emiter este neconectat din ce vad eu.

:biggrin: Multumesc pentru ajutor! :bye:

Link spre comentariu

Nu te opri la schema asta...A fost discutata si pe alt forum si se pot aduce niste modificari in bine...oricum nu stiu daca merita schema.Nici cablajul nu-i foarte "interesant" realizat.Gasesti scheme mai bune si mai "clare" care sa iti mearga din prima fara modificari si etc.

Link spre comentariu

Tranzistorul T2 are colectorul legat de emitter! Este gresit nu?

Si la tr. 5 si 6 de ce au doua emitere si doua colectoare? :biggrin:

Este gresit. Se intrerupe strapul dintere "e" si "c". La tranzistoarele T5 si T6 pcb-ul este prevazut cu posibilitatea folosirii alternative a doua tipuri de tranzistoare. Si aici exista nereguli, atat la T5 cat si la T6. La ambele trebuieste facut un strap intre "e"-urile celor doua tranzistoare. Probabil PCB-ul ar trebui verificat mai detaliat. Este posibil sa existe si alte nereguli.

P.S. Ar fi bine totusi, daca ai gasi un titlu mai potrivit.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Am unul multireglabil si nu vad ce diferenta ar fi?

Este tot semireglabil, dar este multitur, deci cu precizie mai mare de reglaj, celalalt este potentiometru uzual pentru actionari repetate.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock