Sari la conținut

Atitudinea si cunostintele tehnice ale utilizatorilor forumurilor straine si din Romania


roadrunner

Postări Recomandate

In ceea ce priveste teoria offtopica cu forumul pe care ati expus-o, sa stiti ca si pe forumurile straine se evita sa se dea raspunsuri directe. In unele cazuri nici nu se raspunde. Cel putin aici trebuie sa apreciati faptul, chiar daca stiati, ca va raspuns cineva (ma refer la expresia ca sursa SMPS va fi muzicala). Apoi, si pe forumuri straine (in special din afara Romaniei) e multa, cum zic unii, "gargara", pentru ca cei din America si Europa Occidentala nu au asa dezvoltata ca noi acea latura oarecum comunista sa spui ceva gratis. Pe forumurile straine o sa vedeti ca, daca intrebati (e doar un exemplu), cum se leaga un led la o baterie, 99% din raspunsuri va vor trimite catre niste site-uri sau carti unde sa trateaza teoria, astfel incat cel care intreaba si se mai loveste de problema sa stie cum sa calculeze rezistenta care vine in serie cu ledul. Deci, pe forumurile straine nu o sa vedeti ca va posteaza cineva o schema sau ca face proiecte ca cele din Colectia Tehnium Azi.

 

Americanii si Canadieni, in mod special, merg foarte mult pe ideea ca daca vreti sa inveti ceva, trebuie sa platesti. Uitati-va de curiozitate cate forumuri de electronica sau cu caracter tehnic sunt in America si cate in Romania ? Sau cate din subiectele sau posturile din acele forumuri contin macar un post asemenea celor care se desfasoara aici (spre exemplu, un post unde se prezenta in acest forum un calcul cap-coada de transformator electric cu tole E+I sau un articol despre surse de alimentare pentru amplificatoare audio)?! Deci, sunt doar cateva exemple luate de mine aleator. Dupa aceea cred ca veti multumi de 1000 de ori ca exista un forum ca acesta sau ca oricare altul la fel in Romania.

 

Sa stiti ca viitorul e destul de sumbru si peste multi ani nu se stie daca forumuri de genul acesta sau altele la fel nu se vor accesa pe baza de abonament sau ca in forumuri se va acorda suport tehnic numai la acele produse comercializate de firme care sustin forumul. Chiar acum cateva ore in urma, vorbeam cu cineva si ma intreba oarecum retoric: de ce e nevoit ca pe forumului lui sa-i spuna la cineva gratis cum se repare un kit electronic (amplificator audio) comercializat de nu stiu de firma in Romania ?!!! Intrebarea persoanei respective chiar daca denota putin fair play, sa stiti ca are ceva sambure de adevar. Si cate si mai cate cazuri.

 

Donpetru,

asta e atitudine de baiat de la tara (small town boy) care are senzatia ca internetul incepe din urbea lui...

pe newsgroup-urile din Silicon Valey nu se discuta despre tole E+I, si se raspunde gratis si la obiect, iar cei care raspund acolo sunt specialisti recunoscuti international. Sunt grupuri specializate, unde se intalnesc specialisti din toata lumea dintr-un domeniu sau altul. (de exemplu fa un search "com.arch.fpga + numele meu" ca sa vezi cam ce se discuta in lumea fpga. Mai lasati mandria asta prosteasca cu forumurile din Romania, ca in afara de injuraturi si intrebari prostesti (si scheme originale de la altii) nu prea e nimic de capul lor.

RR

Editat de donpetru
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@roadrunner, arata-mi un site web sau un forum din America sau Canada unde se trateaza un subiect din toate punctele de vedere, asa pentru incepatori, cu calcule si tot ce trebuie.

Lumea FPGA-urilor inca e un mister in acest colt al Europei numit Romania. Oare cati romanii pot discuta despre FPGA-uri ? Te las sa numeri. De fapt, am impresia ca ti-am mai cerut lucrul asta, ar fi fost foarte util sa avem pe acest site un articol, pentru incepatori, despre FPGA-uri: cum se programeaza, cand se apeleaza la FPGA etc. Dar se pare ca interesele tale sunt altele, unul din ele fiind acela de a critica uneori incapacitatea romanului de a se adapta nevoilor de afara. De parca toti romani ar avea nevoie de asta! Apoi, nu e bine sa critici ceea ce se intreaba in forumurile din Romania. A-i criticat acest aspect de parca in alte tari tineri radioamatori sau electronisti amatori discuta numai despre roboti, proiecte complexe cu FPGA si cate si mai cate. Nu zic ca nu e bine sa sustii anumite modalitati de realizare practica a unor montaje electronice cu microcontrolere, in detrimentul celor cu porti logice, asemenea montajelor clasice, dar sa cataloghezi in mod indirect romanii ca fiind o natie incapabila sa se adapteze cerintelor din domeniu, asta e prea de tot. Sunt romani care prefera sa realizeze un montaj electronic mult mai simplu chiar daca aplica o metoda clasica. Daca procedeaza asa asta nu inseamna ca nu vrea sa evolueze. Poate nu are nevoie sa treaca la etapa aceea! Te-ai gandit?!

Te-am intrebat lucrurile astea pentru ca acesta e in primul si in primul rand un forum de electronica la nivel hobby si nu un seminar intre profesionisti (sau poate cateodata unele subiecte prefigureaza acest lucru!). Deci, e normal ca intr-un asemenea forum sa existe intrebari mai simple, uneori banale, pentru ca cine intreaba, intreaba intr-un forum ca sa invete, pentru ca daca era invatat poate invata pe alti sau, de ce nu, lua drumul Irlandei sau altei tari! Apropo, am auzit ca sunt cateva firma in Australia care cauta programatori FPGA?!

Iar scheme originale, s-au postat si in acest forum. chiar daca unele sunt la nivel de prototip. Asa ca, nu mai cataloga romanii ca fiind o natie puturoasa, pusa pe furat si care traieste de pe o zi pe alta pt. ca asa vor ei. Nu e asa!

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@roadrunner, arata-mi un site web sau un forum din America sau Canada unde se trateaza un subiect din toate punctele de vedere, asa pentru incepatori, cu calcule si tot ce trebuie.

http://www.cnczone.com/

http://www.edaboard.com

(mai stiu cateva serioase dar probibil ca ai pus intrebarea asta aiurea)

 

Daca tii neaparat sa inveti teorie de la mama ei meri pe site la MIT (nu inveti de pe forum de la alti habarnisti) ca sunt toate cursurile la liber.(http://ocw.mit.edu/index.htm) de la tranzistori la DSP-uri, de la legea lui ohm pana la algoritmi video de compresie, cap sa ai si timp.

 

ca sa te apuci de FPGA trebuie sa ai deja experienta in proiectarea de circuite digitale altfel nu ajungi nicaieri, nu se invata de pe forumuri meseria asta, ori o faci in scoala, ori o faci dupa ce ai terminat o scoala de specialitate. (asta e si motivul pentru care nu exista pusti de 16-18 ani care se ocupa cu asa ceva) - si o sa fi surprins cati m-au sunat din Ro sau mi-au trimis emal-uri cu intrebari. Le-am zis sa puna intrebarile pe forum si au zis ca ma suna ca sa nu-si mai piarda vremea (si eu am fost surprins) - unele intrebari erau chiar avansate, despre modulatoare QAM pentru transmisia digitala, altele despre DSP-uri audio.

Incepuse userul "prog" un blog despre FPGA-uri i-am pus un comentariu pe blog si m-a pus la colt...l-am lasat in plata lui ca doar el stie mai bine decat mine care am doua patente in domeniul asta na ce vrei...- romanisme, fara numar, fara numar.

 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca @donpetru, a exagerat putin. Intr-adevar, google-ul abunda in materiale de popularizarea stiintei si tehnicii postate pe site-uri americane. Se intra la liber, doar sa stii engleza si sa vrei sa inveti. Unele site-uri nu-ti cer nici macar sa te afiliezi, sau sa faci vre-un cont. Asta este adevarul. Este deci, tocmai pe dos. Romanii ar dori castiguri, pentru orice posteaza pe Internet - vezi recentul scandal al moldoveanului care a dat in judecata doua forumuri romanesti, pentru link-area unor culegeri de date tehnice ale unor componente electronice adunate de pe Internet.

 

In alta ordine de idei, userul gcom61, care solicita o schema de sursa in comutatie cu tiristoare, imi este cunoscut de pe un alt forum, fiind foarte pasionat de tehnologia prelucrarilor mecanice pe masini-unelte. Personal cred ca cei care au realizat scheme cu tiristoare de o asemenea factura, ar trebui sa ia in serios cererea lui si sa posteze schema insotita de cateva comentarii. La urma urmei, este la latitudinea sa daca vrea sa faca o asemenea schema, in loc de a incerca una dintre schemele performante cu MOSFET-uri sau IGBT-uri. Pana la urma este un foarte bun mod de a invata gresind, desi personal recomand o atitudine de genul invata din greselile altora, caci te costa prea mult sa gresesti mereu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ca sa te apuci de FPGA trebuie sa ai deja experienta in proiectarea de circuite digitale altfel nu ajungi nicaieri, nu se invata de pe forumuri meseria asta, ori o faci in scoala, ori o faci dupa ce ai terminat o scoala de specialitate. (asta e si motivul pentru care nu exista pusti de 16-18 ani care se ocupa cu asa ceva) - si o sa fi surprins cati m-au sunat din Ro sau mi-au trimis emal-uri cu intrebari. Le-am zis sa puna intrebarile pe forum si au zis ca ma suna ca sa nu-si mai piarda vremea (si eu am fost surprins) - unele intrebari erau chiar avansate, despre modulatoare QAM pentru transmisia digitala, altele despre DSP-uri audio.

bullshit.. pana la urma si FPGAurile sunt niste integrate care se programeaza la fel ca orice microcontroler:

1. trebuie sa stii schema de programare;

2. un soft de programare si dezvoltare aplicatii;

3. ce e mai greu, trebuie sa ai un hardware potrivit pentru FPGAurisi CPLDuri, astea nu prea merg programate pe genunchi acasa. O placa dsezvoltare programare FPGA e destul de scumpa si nu merge facuta DIY ca si cum ai programa un PIC.

Deci, astea sunt cele trei chestii. Dupa parerea ta oricine care ar trebui sa invete ceva ar trebuie sa urmeze un curs de specialitate. Adevarat si nu prea adevarat. Depinde unde vrei sa ajungi in viata. Daca vrei sa ajungi unde ai ajuns tu, faci un curs, daca vrei sa te distrezi la nivel de hobby acasa, e suficient sa citesti 20 de pagini cum sa incepi sa construiesti aplicatii cu FPGA si asta e tot. Eu cred ca lumea care frecventeaza forumurile nu toti sunt inginerii, mai sunt medici pasionati de radioamatorism, avocati etc. Persoanele astea cauta in forumuri chestii practice utile cat mai mult.

Iar cursurile de la MIT... frectii la picior de lemn. Ti-arat cursuri de 10 ori mai bune puse la punct de cadre didactice din Romania.

Editat de politehnica
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

e suficient sa citesti 20 de pagini cum sa incepi sa construiesti aplicatii cu FPGA si asta e tot

 

politehnica,

 

bullshit.. pana la urma si FPGAurile sunt niste integrate care se programeaza la fel ca orice microcontroler:

 

succes cu programarea ca un microntroller, asta dovedeste ca habar n-ai despre ce vorbesti. (romanisme habarnisme)

 

 

ne dai si noua muritorilor un link catre cele 20 de pagini, ca eu am citit ca prostul 5 carti si m-am dus la cursuri post universitare (in Brasov) si am invatat doua limbaje HDL, daca aveam astea 20 de pagini puteam sa economisesc timp.(eh, eu sunt mai greu de cap, cum am spus nu am fost un student stralucit, probabil ca stundentii din ziua de azi, aia care nu fac cursuri de la MIT, sunt mult mai destepti)

oricum legat de cursurile de la MIT, care sunt "frectie de lemn" in opinia ta, nu ne dai un link unde putem citii online niste cursuri romanesti bine structurate (si poate in romaneste, dece nu) sa ne lamurim si noi. Eu cred ca secretul celor de la MIT e programa foarte flexibila (acolo studentii au multe cursuri facultative) si se pot orienta catre cele care-i intereseaza in defavoarea celor care nu-i intereseaza, nu mai vorbim despre cadrele didactice care sunt la alt nivel.(si terminati cu America e bullshit si in "rromania e decat destepti" ca nu va ajuta la nimic atitudinea asta)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

scuze de offtopic

 

nici pe forumul edaboard.com si nici oriunde in alta parte nu o sa vezi subiecte sau articole cum au fost unele pe acest forum, cu formule, demonstratii si explicatii.

asa ca nu te mai chinui sa arati cu degetul forumul edaboard.com pentru ca acolo nu exista nici un subiect care sa contina explicatii asa detaliate, asa cum le-a dat uneori administratorul acestui forum. Doar pe unele site-uri rusesti ai sa mai vezi calcule si ceva explicatii. Eternele carti rusesti unde iti explica cum se calculeaza un circuit. Explicatiile alea valoreaza cat zece cursuri MTI sau de politehnica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Titi,

 

Explicatiile alea valoreaza cat zece cursuri MTI sau de politehnica.

 

am eu o banuiala ca tie nu-ti folosesc la nimc cursurile astea, dar asta nu inseamna neparat ca n-au valoare.

pana la urma depinde din ce unghi privesti, de la portile orientului asa se vad lucrurile (sindromul omului mic, ce depaseste capabilitatile lui intelectuale automat e "bullshit")

ma indoiesc ca ai citit macar un curs de la MIT sau politehnica ca sa ai o parere avizata, dar "sa moara dusmanii mei" e o atitudine normala pe partea aia a Europei, nu te condamn, ficare cu mintea lui, dar gandeste-te ca poate o sa te intalnesti in viata cu unii care au citit cursurile alea, si o sa-ti sufle job-ul.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cine sa-mi sufle jobul? La interviu nu te intreaba cat de bine ai citit cursurile, ci ce stii sa faci. E mult mai important sa stii cum se construieste un circuit sau cum se calculeaza circuitul decat sa stii teoria chibritului sau a tranzistorului. De fapt, secretul meseriei de electronist e sa stii cum sa calculezi si sa construiesti ceva, nu sa stii niste cursuri pe de rost de la MTI. Mi-a spus odata cineva ca avea o colega care invata cursurile pe de rost si a facut o problema la tabla si ce se mai batea cu pumni in piept ca avea dreptate - cum dl. profesor, curentul prin colectorul BC547 este 1 x 103 A, am calculat corect? Bineinteles ca profesorul i-a spus sa mai calculeze inca o data. Acelasi rezultat ia dat. Daca o intrebai iti spunea toate teoria tranzistorului pe de rost. Poate si cursurile de la MTI le invata si cu ce folos?

Eu am intrat pe forum si pe net sa invat cum se calculeaza si se fac circuitele, atat cat ma pricep. Chestiile astea nu ti le spune nimeni, la nicio facultate, pentru ca e secretul meseriei de electronist. Cu notiuni de astea faci bani.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Chestiile astea nu ti le spune nimeni, la nicio facultate, pentru ca e secretul meseriei de electronist.

 

interesant, eu le-am invatat la facultate.

poate fac astia misto de tine si nu-ti spun tie nimic.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock