Sari la conținut

Statie 2x50w rms 4-8 Ohmi

Jhony21

Postări Recomandate

Am o statie 2x50w rms 4 - 8 Ohmi realizata de aprox.20 de ani poate si mai mult, cu 2N3055 finali, BD140H;BD139 si BD237 transformator 2 X 24volti pe iesire parca...etc. (alte detalii nu stiu sa va spun pentru ca nu sunt in domeniu);

Am avut mai demult boxe Unitra Model: Zgb-7O-8-684 impedanta 8 Ohmi - 90 W rms pe 3 cai cu filtre si reglare separata la fiecare boxa treble + bass (inalte si joase) care au mers foarte bine timp de cativa ani dar sau ars difuzoarele, mai apoi au folosit verisori mei pe la petreceri dar in prezent am boxele de la ei acestea sunt confectionate tot pe 3 cai: inalte sus, la mijloc dif. de medii si jos dif. de bass; din pal si vopsite cu negru dar din pacate au o putere de 40 w rms pe 4 ohmi desi cu aparatul de masura imi apare 3.6 Ohmi pe ambele boxe.

Isprava care a fost am continuat sa le dau pe la petreceri si cu timpul sau defectat cele 2 difuzoare de medii si inalte schimbandule cu altele, cele inalte au fost piezo si le-am schimbat si cele de medii cu Dibeisi 40w pe 8 ohmi (fiind in vid sau nu stiu cum sa va spun ca nu se misca doar putin).

Si acum sa trecem la subiect: - problema este din statie sau amplificator si nu stiu cum sa explic ca se aude un pliciit sau carait cand dau mai tare la volumul 1 (unde este partea de balans al statiei) si trebuie micsorat volumul de la prima boxa aproape de jumate dar tot se mai aude putin...astept comentarii cine este in domeniu...pentru ca am zis ca o rezolv cu un elctronist din satul meu natal ...am scos BD140H am zis ca este ars dar era doar lacuit din fabrica ca a fost masurat si de acel electronist si mi-a zis sa nu fie din finali si nici de acolo nu a fost pentru ca i-a masurat tata care mai le are cat de cat cu electronica ...dar cu timpul el sa specializat in electricitate si reparatul motoarelor si sculelor meseriasilor in constructii, si tata mi-a zis boxele sunt mici si stranguleaza puterea diferenta fiind cu 10W rms mai putin pe canal.

Mam ambitionat intr-o zi am fost la Alexandria si am cumparat un BD237 si 2 tranzistori finali ST 2N3055 au fost inlocuiti binenteles doar 2N3055 insa BD237 cred ca nu se potrivea pentru ca nu se putea imperechea sau cum ziceti voi si nu se masura la fel ca BD140H desi in amplificator am vazut ca am cele 3 seri de tranzistori BD....

Pentru cei care nu vor sa citeasca toata povestea va rog datimi o parere de unde provine acel carait in boxa sau boxe pentru ca am observat ca si in cea dea doua a inceput putin ...si cum sau in ce modalitate pot repara fara a mai ma duce iar sa intreb daca vrea acel domn sa mi-o puna pe Osciloscop... si daca merita efortul facut pentru ca am fost multumit de sunetul ei pana sa apara acest defect.

Va multumesc!!! :flag_of_truce:

post-16739-083738900 1312989499_thumb.jpg

post-16739-087065000 1312989531_thumb.jpg

post-16739-011762400 1312989542_thumb.jpg

post-16739-004273600 1312989550_thumb.jpg

post-16739-077774000 1312989559_thumb.jpg

post-16739-095189900 1312989566_thumb.jpg

post-16739-040194600 1312989574_thumb.jpg

post-16739-045183300 1312989581_thumb.jpg

post-16739-071602900 1312989590_thumb.jpg

post-16739-055394100 1312989599_thumb.jpg

post-16739-078121700 1312989609_thumb.jpg

Editat de Jhony21
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Potentiometrele le-ati schimbat? Ati verificat daca caracasa amplificatorului si partea metalica a potentiometrelor face contact cu masa amplificatorului?

Apoi, ar fi bine sa incercati sa probati fiecare canal al amplificatorului si apoi etajul de corectie de ton. E foarte probabil sa aveti defect nu numai un potentiometru ci si cateva componente pasive iesite din parametrii (verificati in special condensatorii de pe traseul de semnal). Inspectati vizual si lipiturile din amplificator.

Numai Bine

Link spre comentariu

• 4 weeks later...

Vreau sa spun ca in prezente merge binisor spre bine...am reglat primul volum la aproximativ un sfert...si totul merge bine numai se aude acel carait...(totul este din acel buton sau si cele de la mixsaj) si tot se aude destul de tare pentru aceste boxe...

Multumesc oricum!!!

:warmup: :cool3:

Link spre comentariu

• 1 year later...

Am schimbat si acel potentiometru si e spre bine....partea proasta e ca de atunci mi-am stricat intre ghilimele statia mi-a iesit fum din rezistenta ohmica facuta din nichelina de aproximativ 2 ohmi pe canal 1.8 mai exact, tranzistorii BD 140 am ars vreo doi si un BD 237 pe un canal am schimbat Finalii 2N3055 asta numai pe un canal si pe celalalt facut vraiste lipituri gresite scurt circuit, mi-a fost greu sa imi amintesc si sa imi dau seama cum au fost lipite pe circuit asta tinanduma cam vreo cateva ore de seara de la 7 pana la 1 si jumatate dimineata in fine povestea e lunga , am schimbat BD 140 si BD 237 cu BD 139 dar carcaitul pe acel canal este mai intens, si cred ca o sa ma duc sa imi iau un BD 237 sa il inlocui si asta numai din cauza unei boxe cu difuzorul ars de la medii....cineva la care m-am dus si am mai luat piese de la dansul electronist mi-a spus ca boxa aceia trebuia sa aiba mai putin de 4 ohmi ca sa imi arda statia cand aveam difuzorul pus pe boxa arata 2 ohmi si cand l-am scos arata 5 ohmi si ceva cu virgula insa in ambele cazuri mi-a ars statia. Acum statia este in stare bunicica acum sa o rezolv si cu caraitul pe acel canal.

Link spre comentariu

Problema e ca daca dau incet se aude asa iar cand dau mai tare nu prea se mai aude din cauza zgomotului.

Nu pot sa atasez fisierul inregistrat.

Editat de Jhony21
Link spre comentariu

Am schimbat si acel potentiometru si e spre bine....partea proasta e ca de atunci mi-am stricat intre ghilimele statia mi-a iesit fum din rezistenta ohmica facuta din nichelina de aproximativ 2 ohmi pe canal 1.8 mai exact, tranzistorii BD 140 am ars vreo doi si un BD 237 pe un canal am schimbat Finalii 2N3055 asta numai pe un canal si pe celalalt facut vraiste lipituri gresite scurt circuit, mi-a fost greu sa imi amintesc si sa imi dau seama cum au fost lipite pe circuit asta tinanduma cam vreo cateva ore de seara de la 7 pana la 1 si jumatate dimineata in fine povestea e lunga , am schimbat BD 140 si BD 237 cu BD 139 dar carcaitul pe acel canal este mai intens, si cred ca o sa ma duc sa imi iau un BD 237 sa il inlocui si asta numai din cauza unei boxe cu difuzorul ars de la medii....cineva la care m-am dus si am mai luat piese de la dansul electronist mi-a spus ca boxa aceia trebuia sa aiba mai putin de 4 ohmi ca sa imi arda statia cand aveam difuzorul pus pe boxa arata 2 ohmi si cand l-am scos arata 5 ohmi si ceva cu virgula insa in ambele cazuri mi-a ars statia. Acum statia este in stare bunicica acum sa o rezolv si cu caraitul pe acel canal.

Sa inteleg ca ati realizat o rezistenta din nichelina de 2 Ohmi si ati conectat rezistenta asta pe iesirea amplificatorului ? Daca da, atunci e lesne de inteles de ce vi s-a defectat amplificatorul. O greseala de-a dreptul copilareasca care cred ca nu mai are nevoie de completari sau sfaturi, ci mai degraba de un sfat prietenesc care consta in studiu teoretic individual. Un bun inceput in acest sens este o veche carte inditulata "Amplificatoare audio si sisteme muzicale", editura Dacia. Va las sa o rasfoiti si sa va insusiti cateva notiuni teoretice despre amplificatoare audio si dupa aceea, mai vedem ce va mai urma in acest topic. Oricum, pana la vara urmatoare aveti tot timpul sa va documentati iar daca va blocati sau nu intelegeti ceva de acolo, va sta la dispozitie rubrica "Intrebarile incepatorilor" sau chiar aceasta sectiune din forum.

Numai bine

Link spre comentariu

Nu stiu daca ati vazut mai sus ce am scris dar cum a fost la primul canal asa am pus si pe al doilea canal asa ca nu cred ca este de la rezistenta ohmica de 2 ohmi, deoarece asa mi-a spus si cine a facuto de acum 30 de ani....poate ca sunt eu incepator dar cine a construito nu cred. Daca ati vrea sa ma ajutati si cu alte sfaturi ar fi Ok. Si nu vreau sa imi bat joc sau sa ma dau eu la dv sau sa ma adresez jignitor. Eu vreau doar sa invat din greseli nu sa ma apuc chiar sa fac eu mare reparator de amplificatoare.

Nu stiu daca ati vazut mai sus ce am scris dar cum a fost la primul canal asa am pus si pe al doilea canal asa ca nu cred ca este de la rezistenta ohmica de 2 ohmi, deoarece asa mi-a spus si cine a facuto de acum 30 de ani....poate ca sunt eu incepator dar cine a construito nu cred. Daca ati vrea sa ma ajutati si cu alte sfaturi ar fi Ok. Si nu vreau sa imi bat joc sau sa ma dau eu la dv sau sa ma adresez jignitor. Eu vreau doar sa invat din greseli nu sa ma apuc chiar sa ma fac eu mare reparator de amplificatoare.

Link spre comentariu

Jhony21, eu am inteles aluzia adminului dar se pare ca tu nu ai inteles. Sa-ti traduc, tu ai spus:

Am o statie 2x50w rms 4 - 8 Ohmi

si iar ai spus:

Nu stiu daca ati vazut mai sus ce am scris dar cum a fost la primul canal asa am pus si pe al doilea canal asa ca nu cred ca este de la rezistenta ohmica de 2 ohmi, deoarece asa mi-a spus si cine a facuto de acum 30 de ani....poate ca sunt eu incepator dar cine a construito nu cred.

Deci, daca amplificatorul audio suporta minim 4 Ohm, tu de ce ai pus o rezistenta de 2 Ohmi, ca sa-l arzi ? Aici era... buba. :cool:

Link spre comentariu

Mai frate nu mai inteles el merge bine si acum....doar cu un canal dar al doilea se aude mai naspa... caraie dupa mine zic ca este de la BD 237 ca l-am schimbat cu BD 139 acum nu stiu sigur...spuneti-mi mai exact ce sa ii fac daca vreti sa ajutati....nu cu ce a spus cineva spune si altcineva aceeasi chestie...gen Copy - Paste.

Link spre comentariu

Am reparato era de la acel BD237 nu cred ca mai era bun. Am luat celalalt BD237 de la amplificatorul 2 si l-am pus la primul amplificator am refacut lipiturile si in locul acelui BD237 de la al 2-lea amplificator l-am pus la primul cu un BD139. Si berge brici ca noua....sa ii fac teste...LA MAXX MAI MULT TIMP. Va multumesc pentru ajutor spre sa mearga asa in continuare, ce mai ramane de facut e sa imi cumpar un difuzor de medii 40w rms 8 ohmi de la a 2-a boxa.

Numai bine!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock