Sari la conținut

Distorsiuni la patrat?


SIG

Postări Recomandate

Deoarece am un subwoofer activ,care e legat la iesirea unui amplificator stereo,deci am un sistem 2.1,ma intrebam,cu ingrijorare,cat de mult se reflecta distorsiunile de la iesirea din ampliful stereo,care este tot odata semnal de intrare ptr. subwoofer(cu atenuarea nivelului de semnal corespunzatoare)?

Deci daca de exemplu distorsiunile amplificatorului stereo sunt,la un anumit volum de ,sa zicem,0,8%, aceste distorsiuni sunt preluate de ampliful din subwoofer si la care contribuie si el cu distorsiuniile proprii,sa zicem 0,5%,ajungand ca difuzorul de subwoofer sa redea distorsiunea insumata dintre cele doua distorsiuni?

Deci e:

0,8%+0,5% = 1,3% ?

Sau care este situatia reala?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci e:

0,8%+0,5% = 1,3% ?

Sau care este situatia reala?

In realitate nu chiar se aduna, dar daca dorim sa abordam simplu problema teoretic atunci putem spune ca: "0,8%+0,5% = 1,3%". Deci, cam asta este "situatia aprox. reala".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc de raspuns.

In general subwoofere-le active de pe piata,ca produs individual la vanzare,au in dotare intrari de semnal

LOW LEVEL

si

HIGH LEVEL

Deci combinatii care presupun folosirea intrarii HIGH LEVEL trebuie evitate pe cat posibil?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci combinatii care presupun folosirea intrarii HIGH LEVEL trebuie evitate pe cat posibil?

 

Nu trebuie evitata. Sa explic (aceste precizari vroiam sa le includ tot in postul de mai sus dar daca ati raspuns mai repede decat ma asteptam in topic sunt nevoit sa le reproduc in acest post- asta nu este nici o problema, chiar este foarte bine ca ati fost asa rapid cu interventia in topic):

 

Intrarea HIGH LEVEL are o impedanta mai mare decat valoarea impedantei unui difuzor obisnuit. Intrarea HIGH la subwoofere de care aminteati are o impedanta de intrare in marea majoritate a cazurilor de circa 1-10kOhmi. Acum pe iesire sa spunem ca un amplificator pe impedante de 4 Ohmi are 0,8% distosiuni (asa cum ati exemplificat mai sus), atunci pe impedante de 1kOhmi coeficientul de distosiuni armonice poate fi de 100 ori mai mic, iar pe impedante de 10k un amplificator audio de subwoofer (acum depinde si de topologia circuitului de amplificare) coeficientul THD poate fi de 200 ori mai mic, deci in loc de 0,8% puteti avea un 0,004%.

Acum, precum observatii valorile adunate de dvs. nu mai sunt aceleasi si nici rezultatul, diferenta fiind acei 0,004% (mai mult sau mai putin dupa caz, adica dupa caracteristicile tehnice ale amplificatorului subwoofer-ului si a preului de pe intrarea acestuia).

 

P.S In general, diferenta dintre HIGH si LOW este data de valoarea maxima a tensiuni de intrare aplicata subwoofer-ului, implicit a sensibilitati nominale a acestuia pe cele doua intrari exprimata in mV/kOhmi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E bine venita precizarea d-voastra.

In plus as' mai aduga ca acele 0,8% distorsiuni sunt raportate la frecventa general volosita pentru masuratori,de 1 kHz nu?

Deci daca avem de exemplu distorsiuni de 0,8 % la frecventa de 1 kHz,cat ar' fi procentul de distorsiuni la frecvente specifice joaselor,pana in 500 Hz,caci subwoofer-ul are inainte de amplificator un filtru trece jos,deci frecventele peste 500 Hz le putem elimina din analiza.

Sau gresesc?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In plus as' mai aduga ca acele 0,8% distorsiuni sunt raportate la frecventa general volosita pentru masuratori,de 1 kHz nu?

Da, sunt raportate la 1kHz. La frecvente egale cu 100Hz, distorsiunile sunt aproximativ la fel cu cele masurate la 1kHz. Cum subwoofer-ul este proiectat sa redea domeniul de frecventa 20-60Hz, in acest domeniu coeficientul THD este cam de 2-2,5 ori mai mare (depinde acum de calitatea executiei amplificatorului - la aceste frecvente fiind nevoie de o imperechere riguroasa a finalilor). Spre exemplu, am avut ocazia sa masor THD-ul la un amplificator de subwoofer PHILIPS iar coeficientul THD la aprox. 40 Hz era doar cu vreo 40-50% mai mare decat cel masurat pe acelasi amplificator pus sa debiteze pe o sarcina rezistiva de 8 Ohmi. Bine asta e un exemplu, situatiile pot diferi de la amplificator la amplificator de subwoofer.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din pacate aveti dreptate.

Distorsiunile sunt mai puternice la frecventele joase.

Am luat ca exempu distorsiunile unui preamplif.,de la o anumita schema:

Total harmonic distortion @ 100Hz and 5V RMS output: 0.02%

Total harmonic distortion @ 1KHz and 5V RMS output: 0.0013%

Total harmonic distortion @10KHz and 5V RMS output: 0.005%

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock