Sari la conținut

LC Metru cu Atmega 8


Postări Recomandate

Ma gandeam daca totusi e bine sa prezint in aceasta sectiune a forumului acest kit electronic binecunoscut. Pana la urma fiind o sectiune de kituri electronice m-am gandit ca e mai bine sa postez asemenea montaje aici (vor fi mult mai usor de gasit). Mentionez ca conceptia schemei LC metrului nu-mi apartine, ca nici soft-ul microcontrolerului, sigura contributie fiind c-da si controlul functiilor de masurare Lsi C cu ajutorul unor microrelee PCB si semnalizari stari L si C cu ajutorul unor leduri. Totodata, am realizat un PCB nou pentru a se potrivi in noua carcasa a LC metrului. PCB-ul sau cablajul l-am proiectat astfel incat acesta sa nu necesite obligatoriu ecranare. Asa cum veti vedea rezultatele montajului sunt destul de multumitoare.

 

Pentru utilizatori interesati sa reproduca acest montaj am atasat mai jos partea top si bottom a cablajului. Nu e nevoie de schema, pentru ca pe partea Top sunt completate toate valorile componentelor (releul mare este de 12V, cel mic de 5V). In montajul meu inca nu am inclus rezistenta R10, asta urmeaza sa o fac in cursul zilelor urmatoare. Acea rezistenta e importanta daca tensiunea redresata de diode este cu mult peste cei 12V suportati de releu.

ATENTIE! Descarcati ultima versiune a cablajului din postul nr.3 de mai jos:

LC Metru cu Atmega8 - All layers.pdf

LC Metru cu Atmega8 - Copper Bottom.pdf

 

Si nu in ultimul rand fisierul HEX pentru un display LCD 1x16. In arhiva veti gasi doua variante de program. Folositi una din cele doua variante, fiecare varianta avand doua tipuri de fisiere: un fisier cu extensia .hex pentru memoria FLASH a microcontroler-ului si altul cu extensia .eep pentru memoria EEPROM a uC-ului.

hex.rar

 

Mai jos am postat si cateva imagini cu realizarea acestui montaj. Mai ramane sa inscriptionez fata si spatele carcasei LC metrului. Trei din ledurile de pe fata sunt pe post de butoane pentru ca actioneaza prin terminalele lor push butoanele de pe cablaj.

LCMetru_1.JPG LCMetru_2.JPG LCmetru_3.JPG

LCMetru_4.JPG LCMetru_5.JPG LCMetru_6.JPG

LCMetru_7.JPG LCMetru_8.JPG LCMetru_9.JPG

 

Fuse biti ii setati ca in imaginea de mai jos:

fusebiti.JPG

 

Numai Bine

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • 2 weeks later...

PCB-ul sau cablajul l-am proiectat astfel incat acesta sa nu necesite obligatoriu ecranare.

Nu as spune chiar asta, pentru ca toate montajele de acest fel necesita ecranare, chiar daca sunt realizate in unul, doua sau mai multe straturi PCB. De obicei, astfel de montaje de masura se realizeaza in tehnologie SMT pe cel putin 2 straturi din mai multe considerente. Stiu ca este greu in regim de amator sa se creeze un astfel de cablaj imprimat acasa dar cand e vorba de productie de serie, atunci solutia SMT in 2 straturi e cea mai potrivita. Si am sa expun si cateva motive:

 

1. nu stiu daca ati testat complet acel montaj dar din ce imi aduc aminte, din vremurile de pioneerat, dar si cele prezente, am avut odata ocazia sa fac comparatie intre doua scheme electronice identice, o versiune realizata pe un cablaj imprimat intr-un singur strat in tehnologie THT si a doua versiune in tehnologie SMT in doua straturi. Va mentionez ca era vorba tot de un aparat de masura. La versiunea SMT montajul se comporta mai bine, in ce sens: pe un interval de 24 de ore cand montajul era pus in functie de mai multe ori, autocalibrarea functiona de fiecare data la fel de bine iar eroarea de masura se mentinea constanta. In cazul versiuni intr-un singur strat THT, lucrurile stateau diferit, autocalibrarea cateodata mai dadea erori iar eroarea de masura nu era constanta. Mai fac precizarea ca temperatura mediului ambiat a fost pastrata in conditii optime in cele doua cazuri fara variatii foarte mari (max. +/- 5 grade Celsius);

 

2. Un alt aspect pe care as dori sa-l subliniez este acela ca, daca montajul era realizat in tehnologie THT intr-un singur strat, acesta se comporta mai bine intr-o carcasa metalica. Celalalt montaj, se comporta as spune ideal.

 

3. Conteaza foarte mult cat de bine realizam cablajul imprimat la un montaj electronic de masura, fie el si un LC Metru cu microcontroler. Citesc de mult timp diferite forumuri din Romania - acesta e singurul la care m-am implicat la invitatia domnului administrator - si vreau sa va spun ca nu am putut sa numar pe degetele de la o mana persoane capabile sa realizeze cablaje imprimate cu etalon profesional. Pacat, avand in vedere numarul asa de mare de absolventi de electronica si nu numai pe an din Romania.

 

La final, va felicit pentru montajul realizat. Apreciez asezarea in carcasa destul de buna. Totusi, daca intentionati pe viitor sa realizati cablaje imprimate la comanda pentru acest montaj, va recomand sa va orientati catre o versiune SMT in doua straturi si eventual, totul cuprins intr-o carcasa metalica.

 

O sambata placuta va doresc, la toata lumea.

Editat de ciro
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc de apreciere. Intr-adevar, sunt de acord cu cele spuse de dvs. la pct. 1 mai sus, dar pentru ca este un proiect educational si pentru ca vreau sa fie realizat de orice electronist amator acasa, am incercat sa elaborez un PCB care sa fie cat mai aproape de aceasta cerinta. Bineinteles, daca va fi vreodata cazul sa reproduc un asemenea montaj in serie, il voi realiza in tehnologie SMT in doua straturi.

 

Dar pana atunci, am retusat putin cablajul imprimat (modificarile le-am facut in aer pe montajul initial). Noua versiune a cablajului (nu foarte diferita fata de cea de mai sus) o puteti descarca de mai jos:

LC Metru cu Atmega8 - All layers.pdf

LC Metru cu Atmega8 - Copper Bottom.pdf

OBS! In functie de caracteristicile releului de 12V, rezistenta R10 se poate alege si de 200 ohm.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua, la toata lumea,

 

De la inceput vreau sa fac o mentiune:

Conceptia si softul acestui aparat imi apartine mie. Pentru cei care doresc sa afle mai multe detalii despre versiunea originala, schema electrica, si altele, pot sa acceseze site-ul meu la adresa: http://www.qsl.net/yo6pir/lcavr.html .

 

"QUOTE donpetru: Bineinteles, daca va fi vreodata cazul sa reproduc un asemenea montaj in serie, il voi realiza in tehnologie SMT in doua straturi."

 

Schemele, softurile, cablajele proiectelor mele pot fi reproduse de catre oricine doreste fara nici o implicare in costuri pentru drepturi de autor, atata vreme cat acestea nu sunt folosite in scopuri comerciale. Daca cineva doreste sa reproduca in scop comercial orice proiect de-al meu, va trebui sa-mi ceara acordul scris, in caz contrar se va supune legilor in vigoare, pentru drepturi de autor.

 

Aparatul, in varianta construita de mine, se comporta excelent si este foarte precis. Totul depinde de cum se face calibrarea sa. Pentru calibrare se utilizeaza un condensator etalon de o valoare medie, de exemplu, valoarea folosita de mine este de 40.000 pF, cu o toleranta de 1%. Toleranta acestui condensator va da precizia de masurare a aparatului dupa calibrare. Cu cat valoarea condensatorului de calibrare este mai precisa, cu atat mai mult, va creste precizia de masurare a aparatului. Atentie! Condensatorul montat pe aparat, la contactele releului de calibrare, cu valoarea de 1000 pF, trebuie deasemenea sa fie de precizie, 1%, sau in cel mai rau caz, 2,5%, de preferat stiroflex. A nu se utiliza condensatoare ceramice in acest caz!

Calibrarea decurge astfel:

- Se conecteaza condensatorul etalon la bornele aparatului si se citeste valoarea masurata; sa zicem: 39.750 pF.

- Se actioneaza butoanele de etalonare "UP" respectiv "DOWN" pentru a modifica valoarea condensatorului etalon intern, de 1000 pF, valoare implementata in formula de calcul din softul microcontrolerului. De exemplu se va modifica in cazul nostru la valoarea: "ETALON = 1012 pF" afisata pe display.

- Se deconecteaza condensatorul exterior testat, si se apasa butonul "CAL" de aducere la zero.

- Se conecteaza din nou la borne, condensatorul de calibrare de 40.000 pF si se citeste valoarea masurata; sa zicem: 39.970 pF. Este o valoare acceptabila, dar se mai poate ajusta putin.

- Se actioneaza din nou tastele de etalonare "UP" respectiv "DOWN" pentru a modifica din nou valoarea etalonului; De exemplu la valoarea: "ETALON = 1021 pF".

- Se deconecteaza din nou, condensatorul exterior testat, si se apasa din butonul "CAL" de aducere la zero.

- Se conecteaza la bornele aparatului, condensatorul de calibrare de 40.000 pF si se citeste valoarea masurata; sa zicem: 40.001 pF. Este o valoare rezultata, foarte buna, care reflecta precizia condensatorului folosit la calibrare.

Din acest moment aparatul poate fi exploatat, cu asigurarea ca va masura in conditii optime si precizie buna.

Din comparatiile facute de mine cu alte aparate de acest gen au rezultat diferente de masurare de maxim 2% intre diferite aparate. In conditii de amator aceasta precizie este mai mult decat multumitoare.

 

Mult succes celor care doresc realizarea acestui aparat!

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc ca ati avut placerea sa veniti cu completari in acest topic. Chiar nu stiam cine are codul de radioamator de la deschiderea LC Metrului. Daca spuneti ca va apartine dvs., atunci felicitarile de rigoare. Ati transpus foarte bine versiunea montajului cu PIC la versiunea cu Atmega8.

 

In al doilea rand, capacitorul de la contactele releului de calibrare, in cazul meu, pentru ca nu am avut altceva prin raft, l-am ales provizoriu de tip multilayer ceramic - nu o solutie foarte buna dar pe moment merge si asa. As fi vrut sa am un condensator de tip silver-mica mult mai potrivit decat stiroflex, dar nu a fost sa fie! Totusi, in cursul zilelor urmatoare voi achizitiona condensatoare cu mica si le voi inlocui pe cele existente de 1nF. Dupa aceea voi expune concluziile de rigoare.

 

In ceea ce priveste reproducerea in serie a acestui montaj, in niciun caz nu se va intampla lucru asta iar daca va fi vreodata sa se intample asta, cu siguranta, ori vom colabora, ori voi realiza o varianta cu totul noua, atat din punctul de vedere a soft-ului cat si a PCB-ului.

 

Numai Bine

 

LATER EDIT: Apropo, ce precizie ati obtinut la masurarea unor inductante de 100uH si 10uH ?

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Odata ce aparatul este calibrat pe domeniul condensatoare, precizia de masurare se reflecta si pe domeniul inductante. Am masurat inductante cu valori cuprinse intre 10 si 100uH iar rezultatele au fost diferite cu cca. 1-2 uH fata de ceea ce era inscris pe acestea. Deci, precizie buna.

 

Acest aparat, a fost construit de foarte multi radioamatori, cu diferite metode de masurare si diferite metode de calibrare. Versiunile difera de la procesorul folosit pana la afisaje si moduri de schimbare a domeniului de lucru. Eu am venit cu aceasta versiune care se bazeaza in esenta pe acelasi tip de oscilator cu LM311, in plus am adaugat un sistem propriu de calibrare si, nu in cele din urma, posibilitatea de a utiliza orice tip de afisaj; Se poate folosi la fel de bine un afisaj 2x16 caractere, afisaj 1x16 caractere si mai nou afisaj 2x8 caractere de dimensiuni mai mici si destul de simpatic. Nu este inca nici o versiune de LCmetru de acest fel care sa foloseasca orice tip de afisaj. Cred eu ca am o nota de inedit in acest caz, nu? Softul pentru diferite modele de afisaj se poate descarca de aici: http://www.qsl.net/yo6pir/lcavr/soft.zip cu mentiunea ca afisajul 2x8 caractere foloseste versiunea de soft 1x16A.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • 7 years later...

vreau sa realizez montajul ,la soft sunt 2 fisiere ,eeprom.hex si program.hex se poate folosi oricare? releul actioneaza cand este pornit din buton on-off? sau numai cand detecteaza daca este ceva de masurat?

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fișierul hex se scrie în memoria flash iar cel e în eeprom. Revedeți mai sus și instrucțiunile admin și mai ales fusebitii. Ordinea scrierii este urmatoarea: hex, eep și fusebitii.  Cel puțin în cazul softului Sinaprog. 

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

ok,acuma am inteles,deci trebuie un programator care scrie in memoria flash si eeprom la ATMEGA8 ,la TL866 Buff select : code MEMO este pentru flash? si Data Memo pentru eeprom asa-i? 

 

Editat de Rudi82
scris gresit
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
La 18.12.2018 la 0:36, Rudi82 a spus:

ok,acuma am inteles,deci trebuie un programator care scrie in memoria flash si eeprom la ATMEGA8 ,la TL866 Buff select : code MEMO este pentru flash? si Data Memo pentru eeprom asa-i

 

Asa cum preciza si utilizatorul @gadrianno mai sus, trebuie scrise ambele fisiere in MCU. Acest lucru il puteti face foarte usor cu PonyProg sau AVR Flash sau cu oricare alt utilitar, utilizand comenzile aferente, de scriere EEPROM, respectiv scriere memorie flash.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock