Sari la conținut

tweetere arse...

alynjmenaru

Postări Recomandate

Am doua boxe pe 3 cai plus 1 tweeter.Ieri am "rulat" pe ele niste ultrasunete care cred ca sunt si motivul decedarii tweeterelor.Chestia e ca boxele au filtre dar nu a cedat nimic in filtru si totusi ambele tweetere s-au ars.Le-am incercat pe direct si sunt moarte...iar pe cablurile care erau legate la ele semnalul este ok...deci pur si simplu s-au ars.Cred ca filtrele nu au fost concepute corect daca s-a intamplat acest lucru...Acum nu stiu ce tweetere sa pun in locul celor arse pt ca sunt sigur ca nu am sa gasesc unele asemanatoare...si nu stiu nici ce putere sau omaj au pt ca nu este specificat pe nicaieri(nu scrie pe magnet nimic).Poate aveti idee unde sa gasesc unul asemanator,si daca nu gasesc ce fel de tweeter sa iau?Multumesc

post-4993-070318700 1312053631_thumb.jpg

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca filtrul pe 3 cai a fost realizat ca un filtru obisnuit care se regaseste prin comert si nu numai, atunci partea unde se conecteaza tweeter-ul la filtru este de fapt un filtru RC trece sus. Deci, acea parte sau sectiune din filtru nu limiteaza spectrul de frecvente inalte. Pe de alta parte, daca amplificatorul audio in circuitul de reactie nu are acel condensator de ord. picofarazilor in paralel cu rezistenta de valoare mare, atunci nici amplificatorul audio nu va limita spectrul de frecvente inalte. Sau il va limita doar componentele active din amplificator dar la valori mult peste capabilitatile de reproducere a tweeter-ului. Intr-un asemenea caz, orice frecventa peste domeniu audio aplicata amplificatorului si implicit filtrului din boxa va ajunge la tweeter si il va distruge daca se depasesc anumiti parametri (situatia dvs.).

In cazul dvs., daca tweeter-ul nu are specificat pe el nicio impedanta, atunci e vorba de un tweeter piezo. Aceste tweetere se folosesc obligatoriu in serie cu un condensator de (2,2...4,7)uF care e in serie cu o rezistenta (4,7...22) Ohm de cel putin 5W. Inainte de a monta acest ansamblu RC in serie cu tweeter-ul, verificati daca iesirea de inalte din filtrul din boxa contine aceste valori de componente.

Nu va recomand sa folositi in boxele audio de acasa tweetere piezo pentru ca nu suna asa de bine ca cele eletrodinamice.

Link spre comentariu

Am gasit prin casa 2 sateliti de la un sistem mai vechi pe care nu il mai foloseam.Fiecare satelit are 2 difuzoare in interior de 10 Watt la 8 OHM(asha scrie pe ele).Am conectat unul din aceste difuzoare la iesirea pt tweetere si se aud frumos.Cred ca sunt de banda larga...si ma gandeam sa le folosesc pe acestea pe post de tweetere daca tot imi place cum se aud.Problema e ca daca dau volumul mai mare si mai dau si inalte din statie cam se incing si miros a ars...si nu vreau sa raman si fara acestea:).Ce ma sfatuiti sa fac?Ce condensator sa le atasez sau ce este de facut.Va multumesc.

Link spre comentariu

Am pus poza ceruta de dumneavoastra,si tin sa precizez inca odata ca aceste difuzoare provin de la un sistem home cinema (ele reprezentau difuzoarele),dar dupa cum am zis daca le conectez la cablurile tweeterelor se aud frumos.scuzati rezolutia pozelor...orikum scrie 8 OHM si 10 W.Va multumesc.

post-4993-090090100 1312724126_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am pus poza ceruta de dumneavoastra,si tin sa precizez inca odata ca aceste difuzoare provin de la un sistem home cinema (ele reprezentau difuzoarele),dar dupa cum am zis daca le conectez la cablurile tweeterelor se aud frumos.scuzati rezolutia pozelor...orikum scrie 8 OHM si 10 W.Va multumesc.

Astea sunt difuzoare mai mult de medii decat de inalte. Difuzoarele astea sunt cam mici pentru boxele alea cu doua woofere si un tweeter din primul post. Degeaba faci un filtru cum trebuie daca nu folosesti difuzoarele care trebuie.

Link spre comentariu

Astea sunt difuzoare mai mult de medii decat de inalte. Difuzoarele astea sunt cam mici pentru boxele alea cu doua woofere si un tweeter din primul post. Degeaba faci un filtru cum trebuie daca nu folosesti difuzoarele care trebuie.

Pai,si atunci ce sa fac..dumneavoastra ce imi recomandati?Ce putere/omaj sa aibe si de care...model...etc?Multumesc

P.S Totusi cum am mai zis,ele se aud destul de frumos(poate chiar mai frumos ca cele arse) sau doar am eu impresia...

Link spre comentariu

Eu as fi schimbat filtrele si difuzoarele de medii inalte cu altele noi.

Wooferele alea doua din boxe de cati ohmi sunt?

Wooferele sunt pe 4 si 8 ohm.(nu stiu cum sunt legate serie sau paralel...)Si difuzoarele de medii de ce le-ai fii schimbat...ai ascultat boxele acestea...stii despre ce este vorba?Dar cred ca e treaba cam complicata sa schimb si difuzoarele de medii si tweeterele si filtrele si totodata si cam "piperata"...

Link spre comentariu

Pai eu vad ca e vorba de o boxa pe 2 cai nu trei? Daca tu crezi ca difuzorul din mijloc e numai de medii te inseli. Si chiar daca ar fi, sunetul va lasa mult de dorit. Parerea mea e sa schimbi filtru si sa folosesti doua woofere de 8 Ohmi si un tweeter nou de 4 sau 8 Ohm. Uite mai jos un tweeter care suna bine:

http://www.partysound.ro/ring-radiator-tweeter-monacor-ht958pasw-p-1467.html

si ar merge si la boxele alea. Il tai la 2,2 - 2,4kHz.

Wooferele sunt de 25cm sau 20cm? Dar boxa e bass reflex sau inchisa? Wooferele e bine sa le ai identice, cum ar fi asta:

http://www.partysound.ro/difuzor-universal-bass-monacor-sp252pa-p-1538.html

Ca sa nu cumperi alt filtru ai putea sa-l modifici pe cel existent sa taie la cel putin 2,2kHz.

Link spre comentariu

Incinta are doua woofere de 20 Cm,difuzorul de medii pe care scrie AKAI si Tweeterul.Ca sa fac ce ai zis mai devreme(sa schimb toate difuzoarele si filtrele m-ar costa mai mult decat sunt ele noi...Eu am dat 14oo Ron pe sistem (amplificator,subwoofer,boxele acestea cu tweeterele arse plus boxele surround si centralul).Sunt constient ca nu se apropie nici macar la un sfert de fidelitatea unui sistem profesional dar eu sunt multumit per total.Tweeterele au cedat din prostia mea...daca il achizitionam la 3000-4000 euro poate nu aveam probleme dastea,dar stii cum e...toti visam la Lamborghini si in final tot Logan ne cumparam:).Totusi nu am inteles afirmatia ta desprea difuzorul de medii(cum ca nu ar scoate doar aceasta gama de frecvente).Acel difuzor nu vibreaza la bass deoarece este filtrat...sau te referi la calitatea difuzorului si totodata la ce poate sa redea si ce nu...

P.S (Boxele in cauza se pot achizitiona si separat la minim 500 lei si maxim undeva peste 600 asta depinzand de magazin).

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu

• 1 year later...

Am doua boxe pe 3 cai plus 1 tweeter.Ieri am "rulat" pe ele niste ultrasunete care cred ca sunt si motivul decedarii tweeterelor.Chestia e ca boxele au filtre dar nu a cedat nimic in filtru si totusi ambele tweetere s-au ars.Le-am incercat pe direct si sunt moarte...iar pe cablurile care erau legate la ele semnalul este ok...deci pur si simplu s-au ars.Cred ca filtrele nu au fost concepute corect daca s-a intamplat acest lucru...Acum nu stiu ce tweetere sa pun in locul celor arse pt ca sunt sigur ca nu am sa gasesc unele asemanatoare...si nu stiu nici ce putere sau omaj au pt ca nu este specificat pe nicaieri(nu scrie pe magnet nimic).Poate aveti idee unde sa gasesc unul asemanator,si daca nu gasesc ce fel de tweeter sa iau?Multumesc

salut am si eu aceeasi problema cum ai rezolvat-o?
Link spre comentariu

Salut voios,spre supararea mea m-am lovit si eu de problema asta,ca sa nu se mai arda tweeterul am cumparat unul dinamic dublu ca putere insa cu SPL 103 fata de 90 -93 cat era cel vechi,in concluzie,tweeterul imi "acopera" wooferul,am incercat sa-l "potolesc" din mixer insa suna dizgratios,si decat sa persist in greseli,mai bine am cumparat o pereche de boxe la mana doua noname dar placute ca sunet

Link spre comentariu

• 1 month later...

salut am si eu aceeasi problema cum ai rezolvat-o?

in final am cumparat tweetere identice direct de la importator.problema e ca si acele tweetere care le-am cumparat fiind identice s-au ars in scurt timp...dar totusi din prostia mea p ca le-am fortat prea mult pe inalte.daca te intereseaza sa achizitionezi da-mi un PM.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock