Sari la conținut

cate minute reprezinta o zi in spatiu extraterestru?

ionut90

Postări Recomandate

Am auzit la televizor si as vrea sa stiu daca e adevara, ca astronauti care merg in spatiu, spre ex. pe statia spatiala internationala, si privesc pamantul, cica o rotatie completa nu dureaza 24 de ore ca pe pamant, ci mai putin, in jur de vreun sfert de ora sau maxim cateva sferturi de ora? E adevarat? Si de ce se intampla asta?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

o zi in spatiu depinde cum o masori. (ziua pe pamant e o rotatie a pamantului in jurul axei) in spatiu sistemul asta de referinta nu exista, statia orbitala avand o viteza de 7,706.6 m/s

(27,743.8 km/h, 17,239.2 mph) fata de sol. Durata unei orbite complete 91 minutes.

http://en.wikipedia....l_Space_Station

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

sa vedem daca am inteles.

deci acei 91 de minute trec ca pe pamant! Deci, un astronaut care a stat in spatiu 90 zile, el de fapt nu a stat 90 zile pamantene ci 90 x 91 minute = 5,68 zile, corect? Pentru astronaut timpul petrecut acolo a insemnat aproape 6 zile, pe cand pe pamant au trecut 90 zile?

dar daca statia spatiala internationala avea viteza orbitala egala cu 0 cum se mai punea problema atunci?

Link spre comentariu

pentru astronaut trec acelasi numar de ore cronometrate pe un ceas (sau pe doua unul pe pamant si unul la cosmonaut) dar cosmonautul vede un rasarit de soare la fiecare 91 min. (deci in spatiu nu exista conceptul de zi/noapte)

(daca aplici teoria relativitatii a lui Einstein de fapt exista o diferenta de timp dar e vorba de cateva secunde la o saptamna)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

sa vedem daca am inteles.

deci acei 91 de minute trec ca pe pamant! Deci, un astronaut care a stat in spatiu 90 zile, el de fapt nu a stat 90 zile pamantene ci 90 x 91 minute = 5,68 zile, corect? Pentru astronaut timpul petrecut acolo a insemnat aproape 6 zile, pe cand pe pamant au trecut 90 zile?

Ai inteles foarte bine. Asa cum a spus si roadrunner mai sus, astronautul din statia spatiala internationala (ISS) vede la fiecare 91 minute un rasarit. Din pct. de vedere a astronautului, acolo, pe ISS o zi pamanteana are 91 de minute. Si da, ai ghicit, pentru astronaut sederea pe ISS este 90 x91 minute = 136 ore, echivalentul celor 90 de zile pamantene.

Chestia asta poate fi privita ca un avantaj, dintr-un simplu motiv: corpul astronautului a perceput fizic, sederea pe ISS, ca si cum ar sta pe pamant 5,68 zile si nu 90. Deci, daca am lasa astronautul 100 de ani pe pamant acesta ar imbatrani ca orice om, pe cand daca ar sta pe statia spatiala internationala nu, ar imbatrani numai cu aproape 6 ani. Am neglijat in comparatia asta impactul asupra corpului uman a lipsei atractiei gravitationale.

De fapt, una din teoriile lui Albert Einstein spunea ca gravitatia deformeaza timpul sau notiunea de timp, de aici si explicatia cu cei 6 ani vs. 100 ani. Deci, anul e o masura de etalonare a timpului luand ca reper pamantul.

dar daca statia spatiala internationala avea viteza orbitala egala cu 0 cum se mai punea problema atunci?

In cazul asta, sa presupunem ca statia spatiala ar sta pe loc si ar privi, de la aproape 320Km de la suprafata Terrei, cum se invarte pamantul. Presupun apoi ca omul sau obiectul luat spre comparatie se afla la ecuador, acolo unde perimetrul pamantului e de aprox. 40mii Km. Viteza de miscare a Pamantului la ecuador este de 465,11 m/s. Acum nu stiu cat e viteza asta imediat la iesirea din atmosfera, pentru ca in punctul asta se percepe rotatia Pamantului de catre observatorul din ISS. Dar, poate e vreun fizician in forum care stie sa calculeze mai bine.

Editat de politehnica
Link spre comentariu

mersi de raspunsuri,

politehnica, dar de ce te intereseaza viteza de rotatie a pamantului la iesirea din atmosfera? Am facut si eu fizica, dar nu cred ca trebuie. Logic, cu cat te indepartezi de pamant si incerci sa urmaresti punctul de unde ai plecat, atunci inseamna ca iti ea mai mult timp sau mai putin timp sa faci o rotatie in jurul pamantului?

m-am blocat cu teoria asta, ma ajuta cineva?

Link spre comentariu

Politehnica,

sederea pe ISS, ca si cum ar sta pe pamant 5,68 zile si nu 90.

pai nu prea e asa, o ora petrecuta pe ISS e la fel de lunga cu 1 ora din Romania, si are 60 de minute. Cosmonautii de pe ISS nu intineresc chiar ca-n filme. Numai ziua pe orbita e diferita fata de ziua pamanteana (si e strict legata de rasarit/apus) dar avand acesi numar de ore adica 24.

timpul in misiunile spatiale e masurat de la momentul lansarii. (MET - mission elapsed time) si curge la fel si pentru NASA si pentru ISS. (gandeste-te la transmisia de date digitala) daca ar fi o diferenta de timp de 5.68 /90 atunci nici o tansmisie seriala asincrona nu ar functiona (deci nici un sistem de telemetrie)

RR

PS - programul celor de pe ISS

Crew schedule

The time zone used on board the ISS is Coordinated Universal Time (UTC). The windows are covered at night hours to give the impression of darkness because the station experiences 16 sunrises and sunsets a day. During visiting space shuttle missions, the ISS crew will mostly follow the shuttle's Mission Elapsed Time (MET), which is a flexible time zone based on the launch time of the shuttle mission.[141][142] Because the sleeping periods between the UTC time zone and the MET usually differ, the ISS crew often has to adjust its sleeping pattern before the space shuttle arrives and after it leaves to shift from one time zone to the other in a practice known as sleep shifting.[143]

A typical day for the crew begins with a wake-up at 06:00, followed by post-sleep activities and a morning inspection of the station. The crew then eats breakfast and takes part in a daily planning conference with Mission Control before starting work at around 08:10. The first scheduled exercise of the day follows, after which the crew continues work until 13:05. Following a one-hour lunch break, the afternoon consists of more exercise and work before the crew carries out its pre-sleep activities beginning at 19:30, including dinner and a crew conference. The scheduled sleep period begins at 21:30. In general, the crew works ten hours per day on a weekday, and five hours on Saturdays, with the rest of the time their own for relaxation or work catch-up.[144]

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

A fost la televizor anul trecut pe cand era la B1 TV, emisiunea nasul, avandu-l ca invitat pe primul cosmonaut roman Dumitru Prunariu. Eu tin minte de atunci ca cosmonautul roman a spus ca o rotatie completa a pamantului privita din spatiu, de pe o orbita, e de vreo 7 minute, dar nu a spus in ce conditii. Daca mintea sau nu, nu am de unde sa stiu.

Link spre comentariu

probabil ca nu mintea, depinde de orbita pe care era, in functie de masa (atractia gravitationla) si de viteza - forta centripeta/centrifuga orbitele stationare sunt diferite.

practic trecea pe desupra noastra la fiecare 7 minute, dar si pentru el tot 7 minute erau pe ceas.

RR

Link spre comentariu

In spatiu cosmic, pe o anumita orbita in jurul Terrei, numarul de minute in care pamantul face o rotatie completa in jurul axei sale depinde de sensul de deplasare a obiectului aflat pe orbita si, nu in ultimul rand, viteza de deplasare a acestuia. In functie de acesti factori se inregistreaza si diferite durate pentru o zi pamanteana. Deci, atat cele 91 minute cat si acele 7 minute pot fi si chiar sunt adevarate.

Apoi, daca obiectul aflat pe orbita, spre exemplu la aprox. 300Km departare de suprafata Terrei s-ar afla in repaus, durata cat acesta percepe o rotatie completa a pamantului este dependenta de viteza de rotatie in jurul axei sale a pamantului (acei 465m/s la ecuator - nu ecuador, am vazut intr-un post mai sus, deci mare atentie la scris). In acest caz, observatorul aflat la acei 300Km de pamant in dreptul ecuatorului ar percepe o rotatie completa tot in 24 de ore.

Numai Bine

Link spre comentariu

Sa imi dau si eu cu parerea daca nu deranjez...pt ca poate spun o prostie,dar totusi am o intrebare pt cei care zic ca timpul in spatiu cosmic este diferit de cel de pe pamant,iar aici vreau sa ma refer strict la discutiile din topic legate de persoana care a fost trimisa in spatiu.Deci,daca timpul se scurgea diferit in spatiu iar el transmitea anumite informatii celor de pe pamant in timp real nu credeti ca s-ar fii observat acest lucru.De exemplu daca purtau o discutie de 5 minute in timp real (pt ca ma gandesc ca sunt mijloacele posibile sa faca acest lucru) asta ar fii insemnat ca acele 5 minute pt el...se transformau in cateva ore pt cel care era pe pamant...???Skuza-ti daca nu am pus problema bine...dar cred ca deaia sunt initiate topicurile,pt a afla si intreba lucruri pe care nu le cunoastem.Cu respect.

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu

Sa imi dau si eu cu parerea daca nu deranjez...pt ca poate spun o prostie,dar totusi am o intrebare pt cei care zic ca timpul in spatiu cosmic este diferit de cel de pe pamant,iar aici vreau sa ma refer strict la discutiile din topic legate de persoana care a fost trimisa in spatiu.Deci,daca timpul se scurgea diferit in spatiu iar el transmitea anumite informatii celor de pe pamant in timp real nu credeti ca s-ar fii observat acest lucru.De exemplu daca purtau o discutie de 5 minute in timp real (pt ca ma gandesc ca sunt mijloacele posibile sa faca acest lucru) asta ar fii insemnat ca acele 5 minute pt el...se transformau in cateva ore pt cel care era pe pamant...???Skuza-ti daca nu am pus problema bine...dar cred ca deaia sunt initiate topicurile,pt a afla si intreba lucruri pe care nu le cunoastem.Cu respect.

Am citit povestea zborului in spatiu a lui Dumitru Prunariu de aici:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Prunariu

Complexul cosmic cu echipajele la bord trecea de la noapte la zi și invers de 16 ori în 24 de ore. Tot de atâtea ori în exteriorul aparatelor cosmice se produceau variații de temperatură de aproape 300 grade Celsius (+150 de grade în zonele radiate de Soare și -150 de grade în timpul trecerii prin umbra Pământului). Prunariu ajunsese la performanța de a se îmbrăca în imponderabilitate în costumul de scafandru cosmic care avea 13 kilograme în timpul record de 7 minute. Acesta a înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând 5.260.000 km, cu viteza de 28.500 km/oră, în 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde.

Deci, daca racheta sau nava unde se afla Prunariu se invarte in jurul pamantului cu 28500 Km/h, pamantul se invarte in jurul axei sale cu 1670 Km/h. E normal ca acestia sa faca mai multe rotatii in jurul pamantului decat face pamantul intr-o zi si sa perceapa o zi ca avand mai putin de 24 de ore. De fapt, este impropriu spus ca acolo in spatiu o zi inseamna mai putin de 24 de ore, pentru ca nu este asa. Asa cum a spus si dl. donpetru mai sus, daca racheta sau nava nu s-ar deplasa cu 28500Km /ora, deci ipotetic ar sta pe loc, in spatiu o zi pamanteana e tot 24 de ore. Dar pentru ca nava sau racheta avea o viteza pe orbita mai mare decat a pamantului, e normal ca o zi acolo sus sa dureze mai putin de 24 de ore. Transmisia de date este afectata doar daca nava sau racheta se afla in miscare pe orbita in partea opusa pamantului unde se afla emitatorul.

Spre exemplu, daca la ora 00:00 incepe sa se invarta pamantul si nava in acelasi timp. Se face ora 01:00, sa presupunem ca nava a facut o rotatia completa, din punctul ei de vedere a trecut o zi de o ora. Pe pamant a trecut tot o ora. Pentru corpul uman ori ca statea in spatiu si se invartea intr-o ora in jurul pamantului, ori ca statea pe pamant e acelasi lucru, dar asta nu inseamna ca in spatiu o zi pamanteana dureaza mai putin. Efectul e acelasi, numai perceptia e diferita.

Editat de iuly2010
  • Like 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock