Sari la conținut

Bobinare transformator


dan_e

Postări Recomandate

Am un transformator toroidal de vreo 400W pe care as vrea sa-l bobinez. Primarul e bobinat din fabrica si mai este secundarul. Vreau sa-i fac doua infasurari de 24V. Am ceva sarma prin casa de 2mm diametru si ma gandeam sa folosesc sarma asta.

Ce nu prea pricep eu, e faptul cum scot capetele infasurarilor secundare? Fiind sarma asa groasa e destul de greu de aranjat. Ma gandeam sa scot infasurarile la marginea transformatorului toroidal si de acolo sa ma leg cu cablu litat de 2,5mmp. E bine? Sau e mai bine sa las capetele infasurarilor mai lungi, dar nu prea imi convine ca e destul de tare sarma de 2mm diametru. Deci, cum e mai bine? As vrea si ceva tutoriale practice, sa iasa totul cat mai estetic.

 

stima

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sa las capetele infasurarilor mai lungi

Asa sunt toate transformatoarele pe care le-am vazut, fie ele toroidale sau nu, pentru conectare se folosesc reglete cu cleme sau surub, la prelugirea capetelor bobinajului cu alta sectiune, se face cand aceasta are sectiunea prea mica pentru a fi usor manipulata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am inteles, dar eu nu ma gandesc sa prind in riglete cu surub capetele infasurarilor, ci vreau sa le atasez niste papuci de astia:

post-3561-020905100 1310795926_thumb.jpg

dar ce nu imi convine mie e ca de la iesirea din transformator si pana la capatul infasurarilor, conductorul de 2mm diametru e destul de greu de indoit. Exista vreo metoda mai bina sa-l leg de un cablaj imprimant fara a folosi un terminal de cablu ST004 ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La grosimea asta de sarma, eu nu las terminalele mai lungi de 30mm, curat bine emailul si cositoresc cond flexibile de 2.5mmp (MyF, Vlpy, siliconic, etc), izolez cu tub varnis termo. La celalalt capat al firelor flexibile, debitate la lungimea dorita, se pot pune papuci Faston ca cel din poza, de ex de 6.3mm.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dar nu iese bubuloiu prea mare, adica sarma si cablu litat cositorit? Acest bubuloi il acoperiti cu banda adeziva care vine pe infasurarile transformatorului sau ramane in afara transformatorului? O legatura de asta, doua, hai sa zic maxim 4 mai merge, dar cand ai mai multe nu prea mai este estetic transformatorul? Dar nu existe o metoda mai misto sa imbin cablu litat cu sarma transformatorului?

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Mai am o nelamurire. As vrea la un transformator sa fac vreo 10 infasurari de 12V ca sa le folosesc la diferite montaje, ca sa le inseriez dupa bunul plac. Transformatorul e unul cu tole E+I de vreo 630W. Prima infasurare de 12V o sa aiba lungimea L1, a doua L2.... >>>> pana la L10. Cum pe carcasa transformatorului bobinele vor veni una peste alta, la ultimile bobine lungimea conductorului va fi mai mare (nu cu mult dar cred ca e semnificativ). Acum, intrebarea mea sau nelamurirea e: cand o sa pun in paralel cele 10 infasurari, vor existe curentii de circulatie intre aceste infasurari sau ceva probleme? Se va incalzi ceva mai tare transformatorul decat in mod obisnuit?

 

stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...cand o sa pun in paralel cele 10 infasurari, vor existe curentii de circulatie intre aceste infasurari sau ceva probleme? Se va incalzi ceva mai tare transformatorul decat in mod obisnuit?...

Conflictul intre curentii de circulatie dintre infasurari se va rezolva la nivelul fluxurilor magnetice. De altfel, exista posibilitatea echilibrarii perfecte prin bobinarea concomitenta a tuturor infasurarilor identice, cu conductor multiplu. Se identifica apoi terminalele si se scot la borne separate. Totusi, la legarea in paralel a doua sau mai multe infasurari ale aceluiasi transformator, exista pericolul legarii lor "antiparalel", adica sensurile de circulatie ale curentilor vor produce fluxuri magnetice care se vor anula reciproc. In asemenea cazuri, trebuie luate masuri constructive, astfel ca legarea in antiparalel sa nu fie posibila. Transformatorul bine dimensionat inca din proiectare, nu prezinta pericolul supraincalzirilor.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Ati bobinat vreodata transformatoare electrice de puteri pana 1kW?..
Da. Si chiar si peste 1 kVA.

 

Infasurarile cu conductor rigid, sau cu conductor multiplu se fac pe calapoade speciale din lemn si se introduc apoi pe carcasa intr-unul, sau mai multi galeti speciali. Se pot introduce de asemenea si fara carcasa, direct pe miez izolati in mod corespunzator si fixati prin impanare, impotriva vibratiilor.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock