Sari la conținut

instalatie paratrasnet pentru o casa in regim (d+p+m)


Postări Recomandate

In primul rand, proiectarea si constructia instalatiei de paratrasnet trebui facuta de o persoana autorizata ANRE gr.IIA+B (pt instalatii electrice de joasa tensiune din case, vile etc), respectiv IIIA+B sau gr.IVA+B, pentru cladiri cu instalatii electrice cu tensiuni peste 1kV. Aveti un asemena grad de autorizare ca sa puneti in aplicare o astfel de instalatie (macar executie, daca nu proiectare)? Apoi, indicatiile date pe forum sunt doar simple tutoriale in executia unei instalatii de paratrasnet. De aceste indicatii, poate sa tina mai mult sau mai putin cont proiectantul.

 

Referitor la partea teoretica a acestui subiect, as dori sa adaug sau sa fac urmatoarele precizarii:

- o instalatie de paratrasnet se executa numai dupa ce se studiaza foarte bine zona care urmeaza sa o deserveasca. De regula, aceasta instalatie face parte dintr-un proiect mai complex din care face parte si instalatia de impamantare;

- proiectul va trebui sa respecte cat mai strict prevederile normativului I20 - 2000 - NORMATIV PRIVIND PROTECŢIA CONSTRUCŢIILOR ÎMPOTRIVA TRĂSNETULUI;

- pentru constructia instalatiei aveti nevoie in primul rand sa adoptati tipul constructiv al paratrasnetului. Dupa tipul constructiv, deosebim mai multe tipuri de paratrasnete (am sa le enumar pe cele mai reprezentative):

  • Paratrasnet S.T.A.R. - produs in Franta, este unul tipurile de paratrasnet cu cea mai buna protectie impotriva descarcarilor electrice pe distante medii si mari. Aceste tipuri de paratrasnete au particularitatea de a crea un camp ionic artificial cu scop de atragere a fulgerul inainte ca acesta sa se produca. Se prezinta in patru modele si se utilizeaza de regula la protectia diferitelor cladiri sau obiective cu o inaltime de cel putin 10m;
  • Paratrasnet OBO Betterman - un paratrasnet care are una din cele mai mari raze de protectie, rolul acestuia ramand ca si in cazul altor paratrasnete acela de interceptare a trasnetului si ghidare a curentilor in pamant. Se foloseste foarte mult in protectia zonelor rezidentiale compuse din case (vile) de diferite dimensiuni. Deci, numai in acele zone unde nu se utilizeaza (si nici nu e economic sa se faca) o protectie individuala pe fiecare obiectiv (sau cladire).
  • Paratrasnet Prevectron - difera de paratrasnetul obisnuit prin faptul ca creeaza artificial o ionizare suplimentara la varful sau. Spre exemplu, atunci cand lovitura trasnetului este iminenta acest paratrasnet reactioneaza primul inaintea tuturor varfurilor vecine asigurand o zona de protectie superioara tijei simple. Este unul dintre cele mai eficiente tipuri de paratrasnet cu cea mai buna protectie impotriva descarcarilor electrice pe distante medii si mici. Este ideal pentru protectia unei cladiri si a unei zone adiacente acesteia. Este cel mai fiabil tip de paratrasnet din cel putin doua motive: rezista la multiple lovituri de trasnet si denota o flexibilitate destul de buna in conditii termice extreme;
  • Paratrasnet Ingesco (PDC-E) - are aceleasi caracteristici speciale ca si paratrasnetul Prevectron, dar se prezinta sub o alta forma constructica. Singura deosebire, fata de paratrasnetul Prevectron, e aceea ca media timpului de buna functionare nu este chiar asa mare. Oricum, diferentele de performanta si fiabilitate sunt minore.
  • Paratrasnet cu dispozitiv de amorsare DAT Controler Plus - este un paratrasnet mai deosebit dintr-un simplu motiv si anume: este un paratrasnet total autonom şi fără mentenanţă.

Numai Bine

  • Like 1

Bine v-am gasit.

 

Eu am sa completez raspunsurile de mai sus, cu niste imagini practice destul de edificatoare care dau un raspun la intrebarea - cum se monteaza un paratrasnet?:

post-9774-026944400 1310496101_thumb.jpg post-9774-094958300 1310496109_thumb.jpg

post-9774-095256400 1310496119_thumb.gif post-9774-041958400 1310496130_thumb.gif

 

Mare atentie, calculul instalatiei trebuie facut obligatoriu de o persoana autorizata. Nu ma bag sa fac calcule, poate le gresesc, dar nici nu prea ma pricept la proiecte. Sunt electrician autorizat doar pe executie.

  • Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock