Sari la conținut

Tranzistor-detector gaz

george b

Postări Recomandate

Buna seara domnilor.In urma cu 3 ani mi-am instalat un detector de gaz in bucatarie,unde pe linga aragaz mai am si centrala de apartament.De citeva zile detectorul de gaz a inceput sa tiriie si sa-mi comande electrovalva de siguranta.Am inceput sa verific cu apa si sapun toate imbinarile conductei de gaz ,la aragaz si centrala,crezind ca am ceva scapari de gaz pe la vreo imbinare.Rezultatul verificarilor fiind negativ, respectiv nici o scapare, asa cum ma si asteptam mai ales ca in urma cu un an am "beneficiat" de vizita celor de la E-ON gaz,care mi-au facut verificarea instalatiei.Dupa ce m-am convins ca toate sint in regula am demontat detectorul de gaz sa vad ce probleme are.La o prima privire am vazut un condensator electrolitic de 470 micro/25V "puscat",lipiturile la piciorusele unui stabilizator de tensiune 7805 cam prapadite si cablajul putin maroniu ,semn ca temperatura a fost destul de mare in zona aceea iar un tranzistor in capsula din plastic tip BC,cam dubios, la fel cablajul fiind maroniu.Am verificat stabilizatorul de tensiune, care era in regula, am inlocuit condensatorul cu altul bun si am verificat tranzistorul, care nu era tocmai in regula ,masurindu-l cu aparatul de masura.Am pus un tranzistor BC337 in loc.Urmarind traseul de la tranzisator am ajuns la concluzia ca prin acel tranzistor se comanda electrovalva de siguranta.Tranzistorul are scris pe el D331.Am cautat in cataloagele mele si nu am gasit nici un tranzistor cu notatia respectiva.Intrebarea mea este daca BC337 este bun.Va rog sa ma ajutati cu datele de catalog al tranzistorului D331.Multumesc mult.O seara buna sa aveti.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tranzistorul D331 este de fapt un tranzistor bipolar de tip NPN cu indicativul complet 2SD331 fabricat candva de Sanyo. Acest tranzistor este aproximativ echivalent cu BC337. Am spus aproximativ, din cauza ca dispunerea terminalelor nu este aceeasi ca la tranzistorul BC337. La tranzistorul 2SD331, privind componenta din partea scrisului si cu terminalele in jos, numerotarea terminalelor de la stanga la dreapta este E, C, B. Deci, mare atentie cum conectati BC337 in locul lui 2SD331.

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock