Sari la conținut

Recuperare becuri economice

resort

Postări Recomandate

Mi s-au ars in timp mai multe becuri economice. Pot spune chiar inainte de vreme si nu stiu de ce? Aceste becuri contin un montaj electronic in interiorul soclului.

1.- Are cineva schema in cauza ? 2.- Care ar fi principiul de functionare a becului economic ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aceasta este una,dar sunt mai multe variante.

Da! Asta este. Multumesc mult. Am ridicat schema la 2 becuri diferite si schemele au fost diferite. La ambele diferenta principala , fata de ce mi-ati dat dv a fost lipsa diacului de amorsare a aprinderii. Amorsarea aprinderii era realizata printr-un artificiu in schema. Schema mai simpla si produsul mai ieftin, nu stiu daca e si mai bun.

Imi puteti spune adresa unde ati gasit rapid schema pentru care eu am cheltuit mult timp si transpiratie? Poate mai gasesc si altceva. Sunt interesat de oscilatorul schemei intr-un alt scop.

Link spre comentariu

Imi puteti spune adresa unde ati gasit rapid schema pentru care eu am cheltuit mult timp si transpiratie? Poate mai gasesc si altceva. Sunt interesat de oscilatorul schemei intr-un alt scop.

Am gasit link-ul intr-o discutie (nu ataseaza link-ul unde era discutia),dar nu mai stiu care era titlul ei.Dar am gasit acest link,sper sa va fie de folos.

Link spre comentariu

Am gasit link-ul intr-o discutie (nu ataseaza link-ul unde era discutia),dar nu mai stiu care era titlul ei.Dar am gasit acest link,sper sa va fie de folos.

Da, este exact ce-mi trebuia. Mi s-a confirmat ca la becul economic tubul fluorescent este alimentat dintr-un circuit oscilant serie adus la rezonanta de un oscilator. De aici si rezulta economicitatea acestui bec.

Intentionam ca in urma unor masuratori sa constat unde si ce modificari ar trebui facute in schema acestui tub economic pentru a putea fi adaptat pentru alimentare la acumulatorul auto 12v c.c.

Fata de convertoarele existente, becul economic astfel modificat ar castiga mult in randament, consum redus- lumina sporita, pentru ca ar folosi fenomenul rezonantei tensiunii lucru ce nu este aplicat la convertoarele obisnuite.

Ce parere aveti, s-ar preta schema, unde si ce modificari ar fi necesare ?

post-156-1195807169_thumb.jpg

schema_de_principiu.bmp

Link spre comentariu

Da, este exact ce-mi trebuia. Mi s-a confirmat ca la becul economic tubul fluorescent este alimentat dintr-un circuit oscilant serie adus la rezonanta de un oscilator. De aici si rezulta economicitatea acestui bec.

Intentionam ca in urma unor masuratori sa constat unde si ce modificari ar trebui facute in schema acestui tub economic pentru a putea fi adaptat pentru alimentare la acumulatorul auto 12v c.c.

Fata de convertoarele existente, becul economic astfel modificat ar castiga mult in randament, consum redus- lumina sporita, pentru ca ar folosi fenomenul rezonantei tensiunii lucru ce nu este aplicat la convertoarele obisnuite.

Ce parere aveti, s-ar preta schema, unde si ce modificari ar fi necesare ?

Schema partii electronice a tubului economic in format jpeg poate este mai accesibila.

post-156-1195808551_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poate

Poate gasiti o rezolvare aici ?

Link spre comentariu

Poate gasiti o rezolvare aici ?

Ambele scheme furnizate cu amabilitate de dv. permit o analiza comparativa din care rezulta superioritatea uneia fata de cealalta dupa criteriul economicitatii, a randamentului, lucru f. important cand esti intr-o tabara si acumulatorul masinii este sursa electrica de baza. Prima schema, cea a becului economic, este mai complicata dar folosind principiul rezonantei serie prin care tensiunea de alimentare a becului este amplificata de zeci sau sute de ori este mult mai economica, consuma mai putin si da lumina mai multa. A doua schema este constructiv mult mai simpla, dar folosind transformatorul ridicator de tensiune ca principiu, are unconsum mai ridicat si lumina mai putina.

Adaptand becul economic la alimentare din surse proprii (baterii, acumulatori) acesta ar putea deveni chiar un produs comercial cautat in turism. Asta vreau sa fac si am nevoie de ajutor ( pe care l-am si primit in buna parte) si in privinta becului ec onomic mai am in proiect si alte idei.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...
Ambele scheme furnizate cu amabilitate de dv. permit o analiza comparativa din care rezulta superioritatea uneia fata de cealalta dupa criteriul economicitatii, a randamentului, lucru f. important cand esti intr-o tabara si acumulatorul masinii este sursa electrica de baza. Prima schema, cea a becului economic, este mai complicata dar folosind principiul rezonantei serie prin care tensiunea de alimentare a becului este amplificata de zeci sau sute de ori este mult mai economica, consuma mai putin si da lumina mai multa. A doua schema este constructiv mult mai simpla, dar folosind transformatorul ridicator de tensiune ca principiu, are unconsum mai ridicat si lumina mai putina.

Adaptand becul economic la alimentare din surse proprii (baterii, acumulatori) acesta ar putea deveni chiar un produs comercial cautat in turism. Asta vreau sa fac si am nevoie de ajutor ( pe care l-am si primit in buna parte) si in privinta becului ec onomic mai am in proiect si alte idei.

Resort, cred ca nu ai priceput nimic. Schemele pe care ti le-a prezentat Miron au alimentari si functionari diferite, "analiza comparativa" de care zici e fara obiect. Apreciez insa faptul ca te exprimi corect in limba romana. "Produsul comercial cautat in turism" chiar exista si se comercializeaza de multi ani. Open your eyes !

Link spre comentariu

Resort, cred ca nu ai priceput nimic. Schemele pe care ti le-a prezentat Miron au alimentari si functionari diferite, "analiza comparativa" de care zici e fara obiect. Apreciez insa faptul ca te exprimi corect in limba romana. "Produsul comercial cautat in turism" chiar exista si se comercializeaza de multi ani. Open your eyes !

Junior betamax. Adevarat, caut sa ma exprim corect in limba romana si mai ales cat mai exact, pentru ca in forum dau si primesc informatii. Asta asteptam si de la interventia dv. Mai cititi odata cele afirmate de mine la

#8 si vedeti singur daca interventia dv. mai are acoperire.

Puteti dovedi ca "Produsul comercial cautat in turism" chiar exista si se comercializeaza de mult ? Mi-ar folosi! Altfel, "E usor a scrie versuri............"

Link spre comentariu

• 2 years later...
Mi s-au ars in timp mai multe becuri economice. Pot spune chiar inainte de vreme si nu stiu de ce? Aceste becuri contin un montaj electronic in interiorul soclului.

1.- Are cineva schema in cauza ? 2.- Care ar fi principiul de functionare a becului economic ?

chiar si becurile economice cu filamente arse se pot fi folosite in continuare cu un montaj electronic

Link spre comentariu

chiar si becurile economice cu filamente arse se pot fi folosite in continuare cu un montaj electronic

care-i rostul sa faci un montaj electronic (ma indoiesc ca e posibil, dar hai sa presupunem ca e posibil) pentru un bec ce costa 1-2 euro si tine 5 ani.

Nu e mai simplu sa cumperi alt bec si sa-ti folosesti timpul la ceva cu adevarat util?

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

................................................................................

....................................

Nu e mai simplu sa cumperi alt bec si sa-ti folosesti timpul la ceva cu adevarat util?

RR

Da, e adevarata si chestia cu folosirea utila a timpului, dupa cum ar fi adevarat si pentru alpinist sa nu se mai catere pe cele mai imposibile stanci si sa foloseasca pentru urcare - coborare potecile marcate si lipsite de pericole ! Ce facem insa cu pasiunea ?

Si pentru electronisti, un montaj electronic poate fi o provocare generatoare de satisfactii. Din acest punct de vedere becurile economice iesite din uz sunt ca o mina de aur pentru electronistii incepatori cat si avansati, cu conditia sa se faca "sapaturi".

Concret, iata ce s-ar putea face din partea electronica a becurilor economice recuperate, ca sa merite totusi si efortul:

• Generator sinusoidal de af;
    generator ultrasunete, dispozitiv alarma - prevenire, sursa de inalta tensiune (<1000v), convertor ad/ac,aparat protectie anticanina, aparat anti-tantari gandaci soareci, aparat nadire electronica pescuit, modernizarea corpurilor de lampi fluorescente cu balast, etc

Si lista poate fi completata...

Parti din lista sunt realizate si in functiune.

hi.gif

Editat de resort
  • Like 1
Link spre comentariu

Resort,

eu vorbeam strict de refolosirea becurilor arse (cu filamentele arse) prin construirea unui montaj (de aceea am pus si citatul)

nu am zis sa te lasi de hobbyul asta cu electronica si sa te apuci de crosetat.

RR

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock