Sari la conținut

amplificator pioneer


vio_gl

Postări Recomandate

am cumparat de la cineva un modul de amplificare de la un pioneer vsx-d3s.acum ma gandesc sa-i fac si o protectie la suprasarcina sau mai bine spus sa o termin pe cea care este inceputa.adica are iesire de overlaod detector insa din cate vad acasta e pe uprocesor si nu il am as vrea totusi sa-i pot adapta o protectie la suprasarcina si dc-out,cea de dc-out am sa o fac pe cea de la nmos350,insa mai trebuie sa o fac pe cea de overload.ma poate ajuta cineva? nu pot sa uploadez schema de service fiind prea mare

Editat de vio_gl
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am atasat mai jos manualul de service:

http://www.zshare.ne...957132577aa7a5/

 

In pagina inditulata SCH-13, voi lua ca exemplu canalul de amplificare din partea de sus a paginii, va trebui sa faci urmatoarele modificari:

1. pentru inceput va trebui sa renunti la diodele D213, D216, D217 si D219.

2. dupa aceea, in punctele A, B, C, D si E din schema atasata mai jos, se poate conecta o protectie la suprasarcina si scc. Partea cu 2SC2240 o vei folosi doar pentru a semnaliza intrarea in suprasarcina a amplificatorului. E mai simplu asa din mai multe motive. In primul rand, in caz de scurtcircuit, varianta cu Q281 (acel 2SC2240) nu va raspunde foarte rapid. Apoi, tatonarea componentelor e ceva mai dificila in acest ultim caz. Din acest motiv, e mai bine sa implementezi o protectie la suprasarcina asemenea celei folosite de mine la amplificatorul GX400 rev.1. E doar un exemplu;

3. in ceea ce priveste protectia la DC, sunt o sumedenie de scheme de acest fel pe internet. Chiar in manualul de service atasat mai sus ai sa gasesti, parmise in sheet-ul inditulat Sch-15, partea de protectii a acelui amplificator, din care poti sa te inspiri.

 

Numai Bine

modificare amplificator.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Detectorul de overload cu led l-am desenat in imaginea de mai sus cu rosu. In functie de ledul folosit si tensiunea de alimentare se dimensioneaza rezistenta R. Spre exemplu, in cazul tau, daca folosesti led-uri de 3mm rosii, rezistenta R = 63/0.0015.

In punctele A, B, C, D si E se conecteaza protectia la suprasarcina - vezi limitarea de curent prin tranzistoarele finale implementata la amplificatorul GX400 rev.1. E foarte usor de vazut ce anume trebuie extras din acea schema si conectat in punctele mentionate. Daca nu te descurci pana la urma sa extragi protectia - un lucru destul de simplu - atunci am sa rog un utilizator sa-ti arate.

Daca te referi la faptul ca in schema pioneer rezistentele din emitoarele tranzistoarelor finale sunt de 0,33 Ohm si in schema GX400 rev.1, 0,235 Ohm, acest lucru nu reprezinta un impediment major in functionarea corecta a limitarii de curent (deci, nu e musai sa maresti rezistentele de atac a protectiei - ma refer la protectia implementata in kitul GX400 rev.1, partea de limitare de curent).

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Rezistenta Re din emitorul unui final permite trecerea prin finali a unui curent I = 0.65V/Re. La o tensiune de alimentare plus-minus 63Vcc, numai cu doua perechi de finali, daca ar fi rezistenta Re=0,22 Ohm, s-ar disipa ceva mai multa putere prin finali sau ar fi stresati aiurea finali. Daca era trei sau patru perechi de finali, atunci alta era treaba. Daca vrei sa limitezi curentul prin finali la o valoare mai mare decat I, atunci trebuie pe baza fiecarui tranzistor care limiteaza sa fie un divizor rezistiv. Eu asa am facut toate protectiile, le poti regla mult mai bine cu ajutorul unui osciloscop.

Editat de leo_electro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

am reusit sa-l pun in functiune dar apar din cand in cand ceva pocnituri.am verificat lipiturile totul e ok dar nu pot sa-mi dau seama de ce apar si doar pe un singur canal desi am refacut toate lipiturile.o idee ar fi binevenita sau sfat,multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

as dori la acest amplificator sa-i mai adaug cate o perewche de finali la cele 2 canale de pe fata (front)si sa-l alimentez cu +/-70vccla 8 omi dar nu sunt sigur ca o sa tina.mai trebui modificat ceva?nu as vrea sa-l ard

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce te gandesti sa maresti tensiunea de alimentare fara sa te gandesti sa maresti si puterea sursei de alimentare ?

 

La orice amplificator audio trebuie sa existe un raport cat se poate de elocvent intre puterea sursei si valoarea tensiunilor de alimentare, asta pentru a mentine distorsiunile cat mai constante o data cu variatia puterei de iesire debitata de amplificator (acest aspect e foarte important ca sa auzim, spre exemplu, un bass corect de la 0 la puterea nominala a amplificatorului). Degeaba crestem tensiunile de alimentare, pentru ca daca sursa de alimentare nu este dimensionata corect, la puterea nominala a amplificatorului, aceste tensiuni vor capata valoarea de mai inainte (sau vor scade). Deci, cu alte cuvinte, doar ne vom amagi teoretic ca vom obtine o putere mai mare luand ca reper noile tensiuni de alimentare la functionarea in gol a amplificatorului, dar in realitate, daca veti avea ocazia sa masurati puterea debitata de amplificator, veti constata ca amplificatorul, chiar daca are tensiuni de alimentare mai mari, cu aceeasi sursa, va debita aceeasi putere. Asadar, mare atentie! Multi electronisti amatori cad in capcana asta si bobineaza transformatoare electrice de puteri mici la tensiuni mai mari decat este necesar, ca pe urma sa constante, ca atunci cand da amplificatorul la sau spre maxim, basul "incepe sa paleasca" iar sunetul tinde sa devina metalic. Un astfel de amplificator audio va avea distorsiuni destul de mari la Pnom iar metoda este din ce in ce mai prezenta la chiciurile de amplificatoare audio de pe piata, provenite din Asia si comercializate la preturi mediocre (as enumera celebra tehnologie albastra Bluetech, Behringer etc. Deci, mare atentie sa nu cadeti in capcana asta care a facut de ras acest domeniu audio, nu mai zic de sectorul audiofil.

 

In concluzie, chiar nu inteleg de ce tragi asa mult de acest amplificator Pioneer. In asemenea cazuri se face un efort, nu foarte mare, si se achizitioneaza separat un amplificator de putere mai mare, dimensionat corespunzator.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sursa da alimentare este la+/-65vcc da abia daca are vre0 2 amperi iar cand cresc volumul basul se aude distorsionat rau de tot.cu cealata surs ajung la+/-70vcc si vreo 6A dar nu vreau sa scot spire sau sa modific cumva traful de aceea vreau sa-l folosesc pe cel de+/-70vcc(2x51vca)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu am avut rabdare sa ma uit sa vad la ce tensiune se alimenteaza etajul final din Pioneer, dar daca spui ca e +/-65Vcc, atunci un +/-70Vcc nu ar fi o crestere cine stie ce de semnificativa. Dar, daca iei in considerare faptul ca, o mare parte din rezistentele din amplificatorul sunt dimensionate, ca putere, la limita, atunci chiar si o marire a tensiunii de alimentare cu cca. 5V poate reprezenta o problema. Pe de alta parte, cresterea de putere e total nesemnificativa. Ca drept urmare, utilizarea unei alimentari de +/-70Vcc chiar nu isi are rostul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock