Sari la conținut

Care este curentul maxim de iesire comutat de un microcontroler Atmega?


Postări Recomandate

NU stiu daca s-a intrebat asa ceva, dar as vrea sa stiu si eu cat curent poate comuta un pin de la un portul unui microcontroler Atmega 16 sau Atmega 8 ? Am un releu care trage cam 60mA si ma gandeam sa pun microcontrolerul sa-l comande direct sau sa folosesc un tranzistor? Cum e mai bine?

ceva in jur de 20 mA (scrie in datasheet)

ai nevoie de tranzistor, daca ai mai multe relee poti folosii o arie de tranzistoare ULN2003 care au si dioda integrata.

RR

 

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2466.pdf

pag 314

Editat de roadrunner

Nu va suparati, dar comutatia statica baga zgomot

Cu 1V semnal, nu cred ca este sezizabil.

nu separa asa bine canalele

Adica se cupleza prin sursa?Acest fenomen este posibil sa apara la toate montajele care sunt alimentate din aceiasi sursa, ce faceti atunci, alimentati cu surse diferite, fiecare canal?

Editat de miron1947

...comutatia statica baga zgomot si nu separa asa bine canalele ca un amarat de releu...

Admit ca ma pot insela, nu ma mai ocup de audio de foarte multi ani, oi mai fi uitat si eu; totusi la chestia asta n-as pune releu electromagnetic. E adevarat ca e o solutie simpla si prezinta avantajul unei izolari galvanice excelente, dar, repet, nu cred ca e cazul.

Iar daca totusi se adopta, inafara releului va mai trebui si un tranzistor, la curenti atat de mici, sunt mai rare si mai scumpe.

Ceva mai elegant pe baza de releu, ar fi adoptarea unui reed, de ex meder din acela mic in capsula DIL cum sunt integratele, dar sa stii ca nu e prea ieftin.

Dan,

cd4066 sunt folosite si in ociloscope scumpe, nu au zgomot de comutatie (de fapt elementul de comutatie e un tranzistor MOS) fata de relee care chiar au, avand contacte metalice. Legat de diafonie intre canalele L,R nu e cazul sa te temi, o sa ai mai multa diafonie din caze de PCB sau cuplaje parazite, dar daca totusi consideri ca e o problema poti sa grupezi toate sursele L pe un IC si toate sursele R pe altul. Oricum e alegerea ta ce o sa folosesti, am scris mesajul asta pentru a invalida mitul cu zgomotul de comutatie.

RR

Am observat la montajele cu CD4066, spre exemplu, atunci cand comutatorul este deschis si aplic o anumita tensiune pe intrarea unui comutator din integrat, semnalul tot trece de comutator. Spre ex., atunci cand am, sa zicem, trei intrari audio si numai una o selectez la un moment dat. Pe celelalte intrari,daca semnalul audio e prea puternic, cand folosesc CD4066, semnalul audio pe intrarile alea perturba putin semnalul de pe intrarea selectata. Din cauza asta am evitat sa folosesc integrate de astea.

Apoi, in aplicatii audio, din ce aparatura am reparat, am vazut ca se folosesc microrelee PCB, foarte compacte si comode in aplicatii, pentru ca separa bine canalele.

 

stima

dan

Dan,

ai polarizat corect integratul? ai separat DC-ul de pe iesiri intrari?

uite asa se face corect http://www.geofex.com/article_folders/cd4053/cd4053.htm

(CD4053 e facut cu acelasi element ca si CD4066)

RR

Sa stii ca asta nu am facut, adica nu am conectat rezistentele de 510k. M-am uitat in schema de pe site-ul ala si vad acolo rezistente de 510k conectate la +Vr. Acest plus Vr reprezinta jumatate din acei +9V, adica +4,5V?

CD4053 este aproape la fel cu CD4066, numai ca are mai putine comutatoare statice?

post-3561-039826600 1309246327_thumb.gif

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock