Sari la conținut

Despre (an)alfabetizare si drepturile de autor.


ola_nicolas

Postări Recomandate

Imi cer scuze tuturor membrilor acestui site pentru faptul ca site-urile www.tehnium-azi.ro si www.forum.tehnium-azi.ro au fost aproximativ 2 zile inaccesibile. Dupa o lunga discutie cu provider-ul de webhosting, am reusit sa repun in functie site-urile asa cum erau ele la intreruperea lor. Deci, nu s-a pierdut nimic si discutiile pot continua.

 

Numai Bine

Ca membru al mai multor forumuri, cunosc problemele ivite in ultimul timp si stiu ca sunt din ce in ce mai pregnante, chestiunile derivate din reglementarile "dreptului de autor". Nu ma pot abtine sa nu constat ca asigurarea pe care ne-o da donpetru in citatul de mai sus, are cel putin o exceptie. Lipseste topicul cu carti scanate in format pdf, initiat si sustinut cu mult efort personal de colegul uuciN. Colegul uuciN, a incercat de fapt sa creeze pe forum un fond documentaristic, foarte necesar membrilor forumului. Hai sa fim seriosi! Cei care detin drepturile de autor ale unor carti publicate - marea lor majoritate - inainte de 1990, ar putea sa se preocupe de apdatarea si reeditarea lor in contextul noilor reglementari si nu sa stea la panda precum hienele in asteptarea "daunelor morale", recuperate de la cei care incearca sa poarte cultura (tehnica sau nu) inainte. Toti membrii acestui forum, ca si ai altor forumuri de fapt, sunt simpli hobby-isti. In aceasta calitate, sunt sigur ca cel putin 90% dintre cei ce au descarcat o anumita carte scanata, ar cumpara cu mult interes o eventuala noua editie. Deci forumul nu face altceva decat un imens serviciu detinatorilor de drepturi de autor, mentinand treaz interesul membrilor sai pentru anumite carti. Efortul general de redresare al acestei natiuni, se face cultivand interesul pentru carte si nu combatandu-l prin interdictii. Daca vreti sa vedeti unde s-a ajuns cu analfabetismul (tehnic, sau de alta natura) priviti cvasitotalitatea emisiunilor televizate.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 52
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Sa stiti ca toata polemica drepturilor de autor de pe www are un substrat legal destul de șubred, cel putin in Europa. Spre exemplu, am aflat de curand ca in Canada s-au interzis in rețelele de internet site-urile de tip warez sau de torente. Se pare ca asta a fost singura masura care a putut fi luata pentru a combate site-urile care dintr-un anumit punct de vedere incalca drepturile de autor. Pentru a face acel lucru, guvernul canadian a emis o ordonanta de urgenta care vine in completarea legilor drepturilor de autor, mai mult la presiunea companiilor care au avut cele mai prejudici cauzate de acest mod de informare prin www . O sa ma intrebati: de ce nu s-a apelat la o alta metoda?!

 

S-a incercat si in Canada dar si in multe alte tari din lume sa se dea in judecata acele site-uri web dar s-au observat mari lacune in legislatia in domeniu, cum ar fi: nu poti da in judecata proprietarul unui domeniu web, pentru ca s-au putea ca continutul site-ului web sa nu-i apartina (e foarte greu de demonstrat acest lucru). Apoi, chiar daca se demonstra ce am spus adineaori, prin datul in judecata se ataca anumite randuri din legea drepturilor omului, care spune, citez din memorie, ca nu poti obliga pe cineva care a cumparat, sa spunem un DVD sau o carte sa nu o dea gratis altcuiva, prin orice metoda. Spre exemplu, sa zicem ca cineva a cumparat o carte sau un DVD si o da mai departe (de fapt, as putea spune ca o imprumuta, chiar si sub forma unui link web) unei persoane sau unui grup de persoane. E dreptul persoanei respective sa faca acest lucru si cel care a conceput cartea sau DVD-ul nu poate obliga persoanele celelalte sa-i cumpere cartea sau DVD. Apoi, mai trebuie demonstrat daca continutul informational se afla in fisierele web de pe site-ul respectiv, pentru ca daca e un simplu link web, cel care da in judecata site-ul nu va avea castig de cauza. Mai trebuie aratat dupa aceea daca continutul piratat a fost elaborat de pârât sau co-pârât. Deci, e un cerc vicios si se pare singura metoda de a pune capat pirateriei de pe www a fost tocmai conceperea unei legi care sa combata cat mai punctual acest lucru (vezi cazul Canada). Daca se incearca altceva, se lupta cu morile de vant, in cel mai fericit caz se poate suspenda site-ul sau domeniul web (dar si acest lucru, nu reprezinta o bariera de netrecut - a se vedea cazul reformarii site-ului de torent demonoid.com in demonoid.me).

 

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De curand am renuntat sa mai public o carte de specialitate tocmai din cauza piraterii web, foarte greu de combatut, cu uneltele legale din Romania. Cred ca si in Romania va trebui impusa solutia canadiana, cat mai repede cu putinta. Desi, mai mult ca sigur vor fi si alternative - a se vedea site-urile usenext sau usenet - cu toate acestea, masura ar limita drastic piratarea electronica in masa a unor carti sau titluri DVD (media sau software).

 

Cei care posteaza carti scanate au un neuron lipsa, mai mult ca sigur, daca nu mai multi. Cu siguranta e vinovat cel care scaneaza cartea (foarte greu de gasit) si server-ul web unde se afla cartea (daca e undeva in Cameron, chiar ca ne luptam cu morile de vant, vorba administratorului). Cand te gandesti ca la o carte de specialitate, in domeniu tehnic, te poti chinui cativa ani, nu stiu cati din utilizatori acestui forum le-ar conveni, ca cineva, sa le posteze gratis cartea pe rapidshare.com sau alte site-uri asemenea. Nu e just, dupa ce o sa munciti sa faceti o carte sau un program (software), de abia dupa aceea o sa ajungeti la vorba mea.

 

Propun administratorului sa modifice regulamentul sau spusele domniei sale de mai sus, "Legaturile web indirecte am sa le accept (site-uri care gestioneaza link-uri web cu asemenea informatii)". Personal daca acceptam aici si site-uri care promoveaza pirateria, e ca si cum am sustine-o, ceea ce nu e bine deloc.

 

O duminica placuta tuturor.

Editat de ciro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@ciro, aveti dreptate, tot din cauza formulata de dvs. am renuntat si eu sa mai public cartea cu dimensionarea transformatorului de sudura in comutatie (invertor de sudura).

In cursul zilelor urmatoare, am sa cizelez regulamentul forumului tinand cont de spusele dvs.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

citeam cu surprindere mesajele de mai sus...

felicitari Ciro, ai tot respectul meu.

restul mesajelor nu fac decat sa confirme ca saracia genereaza tot saracie, iar prostia e sora cu lenea.

Totusi de un singur lucru sunt sigur, cand numarul celor care inventeaza, scriu sau construiesc ceva original va creste atunci va creste si numarul celor care respecta legea drepturilor de autor.

Titi, tu esti un mare destept, se vede dupa intrebarile care le pui, blocatul IP-urilor nu este o solutie, sau poate vrei tu sa-mi explici de ce va blocheaza PayPal, si Ebay requesturile din Romania, de cinstiti ce sunt unii, va pededepsesc pe toti. Din pacate dupa atatia ani de asa zisa societate libera unii au inteles ca daca nu-ti convine o lege atunci nu mai esti obligat s-o respecti, ganadirea asta va trage inapoi, si-l pierdeti pe Ciro si pe altii care se vor orienta catre sociteati mai mature in gandire.

Philips, nu stiu de unde ai dedus tu ca americanii ar fi prosti. Eu am lucrat printre ingineri din US ani la rand, si crede-ma nu sunt prosti. Daca tu judeci America uitandu-te la filme cu Vandam e ca si cand un american ar judeca Romania uitandu-se la stirile de la ora 5 si ar spune despre tine ca esti betiv, violator, si va urma sa fi lovit de un tren.

Pana nu intelegeti ca gandirea asta "de smecher" nu va duce nicaieri, nu veti schimba nimic in scumpa patrie. Hotia nu tine loc de desteptaciune.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator uuciN

Dacă cei care scanează cărţi tehnice, au cel puţin un neuron lipsă, probabil că cei care

stabilesc preţurile acestor cărţi, au mai mulţi neuroni lipsă la inventar.

Preţurile prohibitive şi sărăcia, îi fac pe cei dintîi să scaneze.

Culmea este însă, că majoritatea lucrărilor actuale, sînt nişte plagiaturi vîndute la nişte preţuri nesimţite.

Vedeţi aici ce preţ are această carte, care nu este disponibilă decît la

set. Şi mai sînt o mulţime de exemple.

Vă garantez că majoritatea informaţiilor, au fost preluate din cărţi de dinainte de '89, cărţi care costau pînă în 25 de lei.

Aşadar, cine-i hoţul şi cine-i păgubaşul?

E adevărat, nu trebuie să încurajăm hoţia, dar nici nesimţirea.

Respect munca altuia, dar pretind să fiu la rîndu-mi respectat, în calitate de cumpărător şi aceasta înseamnă în primul

rînd, un preţ rezonabil.

Un astfel de preţ, n-ar fi fost posibil înainte de '89, o carte care să coste cît salariul unui muncitor pe o lună. Este aberant.

 

Cînd statul român va respecta legea, atunci el va fi un exemplu de urmat pentru toţi cetăţenii,

dar cînd statul este cel mai mare şi mai ticălos hoţ, ce pretenţii mai poţi avea de la ceilalţi?

Se vede că roadrunner n-a mai trecut de mult prin ţară şi nu ştie că legile din România

au fost făcute de către cei cu bani, în folosul lor. Marilor ticăloşi de la guvernare nu le pasă de mulţime.

Noi mulţimea, am crezut întotdeauna în dreptate şi adevăr, dar guvernanţii ne arată zilnic faptul că sîntem nişte bieţi

naivi. Am tot încercat să alegem şi pe alţii la conducere, în speranţa că ceva se va schimba, dar toţi sînt la fel.

Ăsta-i blestemul nostru, să n-avem pe cine alege sau de unde alege.

Editat de uuciN
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

deci dupa mintea ta daca eu scriu o carte si cer 100 Euro pe ea, considerat de tine un pret nesimtit, asta te va indreptatii s-o scanezi si s-o distribui gratis pe internet, si de vina sunt politicienii din Ro si legile proaste?

pai daca tu consideri ca nu face 100 de euro atunci nu o cumpara, ca nu te obliga nimeni.

problema e ca practicile astea tampite fac ca oamenii de valoare sa paraseasca tara si sa ramana numai muncitori care nu-si permit cartile astea, sau cei care publica o fac in strainatate.

Adica daca nu-ti permiti un iaurt mai scump, il furi de pe raft?

 

 

 

Cînd statul român va respecta legea, atunci el va fi un exemplu de urmat pentru toţi cetăţenii,

dar cînd statul este cel mai mare şi mai ticălos hoţ, ce pretenţii mai poţi avea de la ceilalţi?

Se vede că roadrunner n-a mai trecut de mult prin ţară şi nu ştie că legile din România

au fost făcute de către cei cu bani, în folosul lor. Marilor ticăloşi de la guvernare nu le pasă de mulţime.

Noi mulţimea, am crezut întotdeauna în dreptate şi adevăr, dar guvernanţii ne arată zilnic faptul că sîntem nişte bieţi

naivi. Am tot încercat să alegem şi pe alţii la conducere, în speranţa că ceva se va schimba, dar toţi sînt la fel.

Ăsta-i blestemul nostru, să n-avem pe cine alege sau de unde alege.

 

asta da scuza! furam ca fura toti.

 

Din pacate pentru Romania, valoarea intelectuala nu are pret, nimeni nu e dispus sa plateasca pentru informatia scrisa intr-o carte, sau sa plateasca pentru un software bine scris, asa ca cei care se ocupa cu asa ceva vor migra catre locuri unde-si pot valorifica cunostintele, va dorim succes, stergeti-va la _CUR_ cu mania proletara, dar nu o sa va tina de foame.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator uuciN

Cred c-ai citit printre r?nduri.

Sigur că dacă o carte este valoroasă şi merită 100 de Euro, o voi cumpăra ?n ciuda preţului piperat.

Aici discutam despre informaţii vechi, rearanjate şi v?ndute la preţuri noi. Ticăloşii rom?neşti, cu care nu prea eşti la curent.

Şi n-ar strica să te exprimi civilizat, alminteri abţine-te te rog.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E foarte greu sa nu furi informatie, spre exemplu un program sau un titlu DVD de pe internet atat timp cat, in situatia economica a Romaniei, multi romani de abia se tarasc de pe o zi pe alta. Mi-ar place sa cumpar anumite programe, pe unele le-am cumparat, cat mi-a permis buzunarul, dar au fost si cazuri in viata cand poate v-a placut foarte mult sa lucrati cu un anume program a carui licenta costa 3000 Euro (e doar un exemplu). Eu nu cred ca se poate incrimina o persoana care a folosit un asemenea program, mai mult din pasiune, pentru uzul propriu, fara a avea foloase materiale de pe urma sa. Daca intentionati sa castigati bani cu acel program, atunci corect ar fi si eticheta profesionala sau deontologica isi spune cuvantul, sa cumparati acel program. Dar oare cati din noi fac acest lucru? Nu pentru ca nu am vrea, ci pentru ca nu avem cu ce.

 

Nu acelasi lucru se poate spune atunci cand scanam o carte. Cum sa va spun, o carte e o carte. In cariera mea profesionala mi-am dorit foarte mult sa absorb cat mai multe informatii. M-am uitat in buzunar, am cumparat doua carti si am vazut ca nu mai am bani de intretinere. Restul cartilor nici peste 10 ani, in Romania, nu mi-as fi permis sa le cumpar, dar asta nu m-a oprit sa studiez alternativele oferite de mediul web. Poate daca eram acum 25 de ani in urma altfel as fi gandit. Mai mult de nevoie, pentru ca nu as fi avut ca acum aceste unelte web ca sa descoper informatia. Sa stiti ca, o vorba crestina spune ca, nu e pacatos cel care fura ca sa nu moara de foame, ci e pacatos cel care fura ca sa aiba mai mult. In ce situatie ati identifica persoana mea in exemplul pe care vi l-am dat anterior?

 

In fine, e bine sa respectam munca unei persoane care a pierdut ore in sir ca sa tehnoredacteze si sa conceapa o carte. Vorba cuiva de mai sus, daca nu imi permit, nu o cumpar. E bine, nimeni nu a zis ca nu e buna logica ta, dar ce facem in Romania cand, pe zi ce trece, cu cat te uiti mai adanc in buzunar, vezi ca de abia ti-ai permite sa cumperi o carte pe an (ma refer la o carte de valoare). In situatia asta ce am face? Am ajunge egoisti si nu am mai da pe forumuri nicio informatie (sau cel putin am da, dar foarte greu ceva - vedeti forumurile de profil din afara - de altfel foarte putine).

Editat de donpetru
adaptare la tema initiala a subiectului
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

citeam cu surprindere mesajele de mai sus...

felicitari Ciro, ai tot respectul meu.

restul mesajelor nu fac decat sa confirme ca saracia genereaza tot saracie, iar prostia e sora cu lenea...

Poti respecta pe cine vrei si desconsidera de asemenea pe cine vrei. Nimeni nu-ti da insa dreptul sa jignesti pe nimeni. Cu atat mai putin, se cade sa faci insulte colective. Sper ca donpetru a retinut si se va gandi la masuri severe - nu doar la avertismente.

 

...Totusi de un singur lucru sunt sigur, cand numarul celor care inventeaza, scriu sau construiesc ceva original va creste atunci va creste si numarul celor care respecta legea drepturilor de autor...

&

 

...practicile astea tampite fac ca oamenii de valoare sa paraseasca tara si sa ramana numai muncitori care nu-si permit cartile astea...

Congruienta logica a celor doua citate, duce la o alta insulta colectiva. Roadrunner, imparte societatea romaneasca in oameni capabili si incapabili si chiar ii identifica pe cei din urma prin cei care muncesc.

 

...asa ca cei care se ocupa cu asa ceva vor migra catre locuri unde-si pot valorifica cunostintele, va dorim succes, stergeti-va la _CUR_ cu mania proletara, dar nu o sa va tina de foame...

Actualmente cam 20% din populatia tarii a migrat in cautarea locurilor de munca. Insa 90% sunt tocmai cei care muncesc.

 

...Pana nu intelegeti ca gandirea asta "de smecher" nu va duce nicaieri, nu veti schimba nimic in scumpa patrie. Hotia nu tine loc de desteptaciune...

Caracterul discutiei, pe care l-am trasat inca de la postarea initiala este unul despre "entitatile" numite "forumuri" pe internet si menirea lor. Nimeni nu a furat de la nimeni. O entitate de acest tip are ca scop o anumita contributie la formarea informala (in afara institutiei "scoala") Este o structura bazata dupa cum se stie pe voluntariat. Faptul ca unii scaneaza carti, este de asemenea o munca voluntara si o fac pentru ca este nevoie de ele pe forum. Am mai precizat candva in alt topic, ca cea mai eficace rezistenta anticomunista, nu a fost cea armata, ci cea de raspandire a culturii de orice fel in mod voluntar. Doar asa am putut supravietuii lungii nopti a comunismului. Il rog pe domnul donpetru sa faca - daca este posibil - un listing al tuturor cartilor scanate de colegul uuciN si sa o ataseze aici pe acest topic. Veti vedea cu totii ca cea mai mare parte a cartilor au fost publicate inainte de 1990. De asemenea ar mai fi utila si o lista a autorilor. Si daca o veti citi, veti constata ca toti cei care nu mai sunt in contemporaneitate, au facut la randul lor o munca voluntara, intrucat nimeni nu a primit in comunism drepturi de autor. Prin aceasta si-au adus contributia la marea miscare de rezistenta anticomunista. Stimate coleg roadrunner, noi aici, la randul nostru facem o importanta rezistenta. De aceasta data miscarea de rezistenta este impotriva NESIMTIRII si a JMECHERIEI, a NESIMTITILOR si a JMECHERILOR. Numai asa se vor imputina cu timpul, caci de disparut nu vor dispare niciodata. Asa cum spunea un coleg mai sus, se pare ca doar prin alegeri libere nu se pot departaja NESIMTITII si JMECHERII. Daca nu vrei sa-ti asumi rolul de voluntar in aceasta miscare de rezistenta, atunci pentru ce ai aderat la ea? Noi te respectam si iti respectam optiunea de a migra, acolo unde traiesti mai bine. Totusi amintesteti - just remember! - ca esti acolo unde toata lumea de la seful statului in jos respecta legea. Si ca ai plecat de aici - printre altele - pentru ca "legea este o bariera peste care sar dulaii, pe sub care trec cateii si la care se opresc boii". Prin metafora "boii", se va intelege de buna seama, cei care muncesc si nu altceva.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ola_nicholas,

 

sa inteleg ca esti ok cu copiatul si reprodusul informatiei care cade sub incidenta legii drepturilor de autor?

sau daca o faci pe un forum e o fapta buna?

daca esti asa dornic sa ajuti masele de ce nu scrii o carte si o postezi in public domain (open source) ca nu te retine nimeni, dar lasati-i pe aia care vor sa vinda o carte in pace. Daca aveti nevoie de carte cumparati-o asa ca o recunostere a valorii ei, daca nu macar fiti barbati si n-o copiati si o distribuiti gratis cu scuza tampita ca e prea scumpa pentru voi. (aia cu scanatul care e voluntariat e chiar de doua parale)

 

RR

Editat de donpetru
adaptare la tema initiala a subiectului
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...sa inteleg ca esti ok cu copiatul si reprodusul informatiei care cade sub incidenta legii drepturilor de autor?...

Domnule roadrunner, trebuie sa intelegem cumva ca ai ajuns atat de destept, doar citind carti cumparate la preturile de astazi? Hai, las-o jos ca macane!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

o sa fi surprins, dar nu copiez carti, le cumpar (oricat de hilar vi se pare voua acolo in Ro)

si le prefer ce cele adevarate (tiparite pe hartie) - ultima cumparata in Ro pe care ti-o recomand este Karaoke Capitalism (Jonas Ridderstróale , Kjell A. Nordstróm ) am cumparat-o de la Carrefour costa 20 lei si e nemaipomenita. (e de fapt continuarea unei alte carti a lor "Funky Business" tot de la Carffour am luat-o acum 5 ani, si asta merita citita)

De cate ori vin in tara imi cumpar carti pentru ca sunt ieftine. (cartea de mai sus costa 41USD la Amazon.com iar in Ro 20 de lei)

Am cel putin 50 de carti de programare linux si 10 de programare DSP (spre disperarea nevestei) acum citesc o carte de PHP/Apache, toate astea le-am cumparat si citit. In Romania am o biblioteca si mai vasta dar evident nu o pot aduce aici din lipsa spatiului. Timpul este cel mai mare inamic al meu nu pretul.

RR

 

PS - vezi ca ai uitat sa raspunzi la intrebarea asta (eu ti-am raspuns)

...sa inteleg ca esti ok cu copiatul si reprodusul informatiei care cade sub incidenta legii drepturilor de autor?...

 

????????

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock