Sari la conținut

Mierea de albine

Postări Recomandate

Am deschis acest topic intrucat doresc sa stiu unele lucruri despre modul de producere a mierei de albine precum si a diferentelor dintre mierea cea sanatoasa pe care o "visam" cu totii si mierea reala care se gaseste prin magazine sau piete.

De exemplu am citit candva pe internet cum ca comerciantii care vand prin piete,ca sa pastreze mierea limpede,o fierb astfel pierzandu-se toate vitaminele si celelalte elemente benefice,ajungand chiar la extrema cealalta sa fie nesanatoasa.

Ce stiti despre acest produs(miere),tehnologie si smecheriile comerciale?

Mersi.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/382-mierea-de-albine/
Distribuie pe alte site-uri

De exemplu am citit candva pe internet cum ca comerciantii care vand prin piete,ca sa pastreze mierea limpede,o fierb

Stiu de la un apicultor,ca mierea naturala,se zahariseste spre primavara sau la frig si poate fi adusa la starea initiala prin incalzire(intr-un vas cu apa calda la cca,35-40 de grade),dar nu fierbere.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/382-mierea-de-albine/#findComment-3140

Mierea de calitate cristalizeaz?, iar cea fals? nu!

Consumul regulat de miere de albine este foarte sanatos.

Dl Prof Vasile Andritoiu, apiterapeut, ne invata cum trebuie aleas? ?i consumat? mierea.

"Din p?cate, exist? multe metode de falsificare a mierilor. ?n afar? de hr?nirea familiilor de albine cu melas?, ce-a mai grosier? metod? este aceea de a fierbe zah?r ?n infuzia unor plante, p?n? c?nd fiertura este adus? la consisten?a mierii.

O falsificare destul de uzitat? este hr?nirea masiv? a albinelor cu sirop de zah?r ?n diverse concentra?ii. De aceea, ?n borcanele ?mbietoare de pe tarabele pie?elor, poate fi miere veritabil? ori fals?.

Cump?r?torul trebuie s? ?tie m?car at?t: mierile false nu zaharisesc, ?n timp ce toate mierile veritabile cristalizeaz? (?n afar? de mierea de man?!).

?n unele cazuri, cump?r?torul este ?mbiat cu miere de fenicul ori de zmeur c?nd cere miere de salc?m (culorile lor s?nt apropiate), iar mierea de floarea-soarelui poate "trece" drept miere poliflor? (cea mai valoroas? din punct de vedere terapeutic)".

Prin fierbere, mierea ??i pierde propriet??ile terapeutice.

Dac? v? cump?ra?i o miere cristalizat? – acest aspect oferindu-v? garan?ia c? mierea este veritabil? – ?i dori?i s? o m?nca?i ?n stare lichid? sau s? o folosi?i ca ?ndulcitor ?n diferite ceaiuri, dl Andri?oiu recomand? ca lichefierea s? se fac? la temperaturi care s? nu dep??easc? maxim 40 grade C: "S? nu uit?m c?, mierea este produs? la temperaturi care nu dep??esc 35-37 grade C ?n interiorul stupului. Mierea nu este termostabil?, iar temperaturile ?nalte distrug o multitudine de principii vitalizante. C?nd temperatura de lichefiere dep??e?te 90?C, mierea este redus? la valoarea unui... zah?r lichid".Mierea lichid? pe timp de iarn? nu are nici o valoare?tie oricine c? ?n pie?e, pe tarabe, nu apare dec?t miere lichid?.

Aceasta, spune dl Andri?oiu, ori este fals?, ori este bine fiart?. Nefericit? este ?i "supersti?ia" cump?r?torului, c? mierea cristalizat? ar fi contraf?cut?. De fapt, lucrurile stau exact invers! "Stuparul ?tie c? lumea nu ?tie ?i, pentru a-?i vinde marfa, ?nc?lze?te mierea la peste 90?C ?i aceast? nicic?nd nu va mai zaharisi. Dar nici nu va mai fi folositoare mai mult dec?t zah?rul! S? nu se uite ?nc? un am?nunt: dac? mierea ar fi lichefiat? la 40?C – temperatura acceptabil? – ?ndeosebi ?n zilele reci din pie?e ea ar cristaliza din nou".Dar nici magazinele Apicola nu ofer? miere zaharisit?. De?i au un personal relativ calificat, greutatea cu care se manipuleaz? o astfel de miere (ambalarea ?n recipientul cump?r?torului), face ca mierea s? fie supus? temperaturi care o degradeaz?.

Mai mult, spune dl Andri?oiu, soarele care "bate" pe tarabele pie?elor scade valoarea terapeutic? a mierii, aceasta fiind fotosensibil?. Mierea este produs? ?n ?ntunericul stupului ?i dac? am face acestuia un perete de sticl?, albinele l-ar opaciza imediat cu propolis. ?tiu ele ce ?tiu! De aceea, este bine ca mierea s? fie expus? ?n ambalaje opace.Mierea terapeutic? o g?si?i doar ?n stupine sta?ionareA?a c?, mierea terapeutic? nu se cump?r? nici din magazine ?i nici din pie?e, ci direct de la apicultor. "Prefera?i mierea din stupinele sta?ionare, departe de sursele poluante. Aceasta are o calitate superioar? ?i datorit? faptului c? este bine maturat? (coapt?), deci are un plus de enzime fa?? de mierea recoltat? din stupinele plecate "?n pastoral". De multe ori, gr?bi?i s? ajung? la alt? surs? melifer?, apicultorii nu mai a?teapt? ca albinele s? matureze ?i s? c?p?ceasc? mierea. Extrag o miere mult prea lichid? ?i care, pentru a nu fermenta, este "uscat?" ?n butoaie de tabl?, la soare. Elimin?ndu-se surplusul de ap?, mierea poate ajunge la consisten?a celei maturate natural. O astfel de miere nu va mai con?ine cantitatea normal? de principii active, iar zah?rul nu mai este invertit ?n monozaharide direct asimilabile dec?t par?ial", spune dl Andri?oiu.

Mierea de salcim are un gust placut, dulce, este viscoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cind este proaspata. Mierea de salcim nu cristalizeaza decit dupa 1,5-2 ani, dar nici atunci nu in totalitate.

Mirosul mierii de salcam este specific. Trebuie totusi retinut ca un miros pronuntat de salcam este semnul ca mierea a fost falsificata prin introducerea unei infuzii de flori de salcam. Mirosul sau subtil, putin persistent, denota acelasi gust rafinat si elegant, usor, de floare de salcam.

Mierea este contraindicata la copii mici. In nici un caz nu se va da copiior sub 1 an., poate duce la BOTULISM.Botulismul este o boal? paralitic? amenin??toare pentru via?? produs? de neurotoxina elaborat? de Clostridium botulinum; se poate produce prin intoxica?ie cu alimente cu toxin? botulinic? preformat?, ca botulism al pl?gilor, sau ca botulism al copiilor, exist?nd la nivelul tractului gastro-intestinal.

Mai multe aici:

sursa: http://forum.top-solutions.ro/Default.aspx?g=posts&t=635

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/382-mierea-de-albine/#findComment-3142

Dl. SIG, foarte interesant paragraful adus in discutie. Totusi, ce pareri aveti despre mierea comercializata in magazine sau supermarketing-uri ? Este tot la fel de "falsa" ca cea comericalizata prin piete ? Ultima oara cand am mancat miere am cumparat-o de la un stupar, care din vorba in vorba mi-a spus ce mierea cea mai buna in scopuri terapeutice este acea din fagure, adica sa mancam faguri (repet, astea fiind vorbele unui "stupar").

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/382-mierea-de-albine/#findComment-3144

ce pareri aveti despre mierea comercializata in magazine sau supermarketing-uri ? Este tot la fel de "falsa" ca cea comericalizata prin piete ?

Cea din supermarket-uri cred ca se incadreaza aici:

Din p?cate, exist? multe metode de falsificare a mierilor,

............................................................................

ce-a mai grosier? metod? este aceea de a fierbe zah?r ?n infuzia unor plante, p?n? c?nd fiertura este adus? la consisten?a mierii.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/382-mierea-de-albine/#findComment-3146

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock