Sari la conținut

GX400 rev.1 - 400W Audio Amplifier

Postări Recomandate

Proiectul AV400 v2 si altele asemenea care vor mai fi, va contine documentatia tehnica de executie in regim DIY a amplificatorului cu toate detaliile necesare. Ma gandesc sa prezint AV400 v2 in doua variante: numai schema amplificatorului si a doua varianta, ceva asemanator cu GX400 rev.1, adica cu protectie, softstart si tot ce mai trebuie.

Editare ulterioara: Atat GX400 rev.1 cat si noul AV400 v2, pot reprezenta ceea ce aveti nevoie in materie de amplificatoare audio.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-42408
Distribuie pe alte site-uri

• 1 month later...

Salutare! Am o intrebare legata de schema amplificatorului GX400-rev.1. Condensatorii C15, C29, C40 chiar trebuie sa aiba tensiunea de lucru maxima de 500V? Nu de alta dar nu am reusit sa gasesc decat la 50 V. Condensatorii de 39 pF dintre drena si poarta tranzistorilor finali i-am ales cu tensiunea de lucru maxima de 100 V. Condensatorul de 100 nF din filtrul Boucherot l-am ales cu tensiunea de lucru tot de 100 V, la fel si cei 8 condensatori de decuplare de 100 nF. Este ok asa? In weekend-ul asta voi posta si niste fotografii ale celor doua montaje (nefinalizate inca).

L.E. Rezistentele R93 si R99 de 5,1K pot fi inlocuite cu 5,6K sau 4,7K? De 5,1K nu reusesc sa gasesc decat la comanda, de pe internet si vorbim atat de cantitate minima (100 buc) cat si de costul curieratului care nu face cat comanda in sine.

Editat de Mikey
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-42990

Incercati sa respectati pe cat posibil indicatiile din documentatia de executie a amplificatorului. Nu degeaba am ales condensatoare ceramice de 500V. Nu este momentul potrivit sa va spun de ce. Desi unele capacitoare catalogate la 500V, in regimul nominal de functionare a amplificatorului, au tensiunii de functionare mult reduse (mult sub chiar 100V), in regim de suprasarcina lucrurile pot sta cu totul altfel, in sensul ca aici am luat in calcul si o marja de siguranta care sa confere o fiabilitate sporita. Intr-adevar, pe intrarea amplificatorului nu este musai sa folositi capacitoare de 500V dar tinand cont de modul cum sunt construite (calitativ) condensatoarele ceramice de 50V, e mai bine sa alegeti de 500V. Puteti alege si condensatoare cu mica daca bugetul va permite.

Apoi, daca tot v-ati apucat de GX400 rev.1, sa va spun un mic detaliu (o mica imbunatatire) care va fi in rev.2. Pe terminalele semireglabilului R24 de 100 Ohm, conectati niste rezistente de 47 Ohmi in paralel cu semireglabilul, adica intre cursor si fiecare terminal. Nu este obligatoriu dar va recomand sa faceti asta. Oricum, in rev.2 a amplificatorului GX400/800 voi cizela toate aspectele constructive. Revizia 2 va fi ultima revizie care va aduce la maturitate acest amplificator.

De fapt, proiectele prototip care sunt free si care vor mai fi, necesita una sau doua revizii ca sa fie aduse la maturitate. Initial, prezentarea lor a fost facuta mergand pe ideea ca fiecare utilizator de aici va pune caramida de la caramida ca sa creeze reviziile, dar se pare ca scopul propus initial nu a luat directia potrivita si ca drept urmare m-am simtit nevoit sa fac eu asta. Nu ca nu mi-ar fi placut dar de acum in colo, proiectele care nu vor fi prototip (deci, cele maturizate) vor fi cu plata iar cele prototip, cum a fost la inceput GX400 vor fi free. O sa ma tin de cuvant si o sa prezint revizia 2 a acestui amplificator tot free dar e ultima oara cand mai fac asta.

R93 si R99 e mai bine sa le inlocuiti cu 5K6.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-42997

Va multumesc pentru indicatii, voi face tot posibilul sa le respect. Sincer sa va spun, mi-as dori dint tot sufletul sa pot contribui la imbunatatirea acestui proiect, si nu numai insa eu practic electronica la nivel amator iar cunostintele pe care le am sunt foarte sumare, de baza, nu am studii de specialitate, tot ce stiu...am invatat fie stricand, fie experimentand, fie, la nevoie, documantandu-ma. De la ce stiu eu pana la ce stie si poate face un inginer electronist e distanta mare. Spre exemplu, felul in care este conceput acest amplificator ma depaseste destul de mult, ca pot identifica elementele lui de baza e una, dar sa inteleg tot ce ati facut in schema asta...sunt departe de asa ceva. In orice caz, va admir foarte mult munca, va multumesc inca o data si va asigur ca pe masura ce voi mai invata/intelege si voi putea contribui in scopul imbunatatirii proiectelor, cu siguranta o voi face.

Toata stima!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-42998

• 1 month later...

Din pacate, o data exacta nu pot sa va spun.

Proiectele GX400 rev2, respectiv GX800 rev.2, le voi posta intr-un topic separat in aceasta sectiune a forumului. La fel ca rev.1, si rev.2 va fi un proiect free care a depasit stadiul de prototip. Rev.2 va fi ultima revizie a acestui kit GX400/800 care va aduce amplificatorul la maturitate. Iar ca sa fac asta am avut nevoie, de cateva luni, sa testez si anduranta acestui amplificator pentru a-i vedea minusurile si plusurile, urmand ca minusurile sa i le elimin. De fapt le-am si eliminat, mai ramane sa efectuez cateva teste si sa rescriu documentatia lui.

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-43412

In primul rand va exista un proiect in format PDF la fel cum au fost si proiectele Tehnium Azi de pana acum. In acest proiect veti gasi toate indicatiile principale necesare pentru elaborarea lui.

In ceea ce priveste posibilitatea comercializarii sub forma de kit electronic a proiectelor Tehnium Azi, inclusiv noua revizie GX400/800, in acest moment, nu pot sa spun ca nu va fi posibil asa ceva dar nici ca va fi. Din ultimile analize sumare ale pietei de profil, in prag de final an 2012 nu mai este asa de rentabil de comercializat kituri ca acum 10 ani in urma sau mai mult. Nu mai este din cauza ca, e si un cerc vicios la mijloc, pe deoparte pentru a creea kituri electronice DIY la preturi acceptabile trebuie creeate un numar mare de exemplare care se pot vinde intr-o perioada mare de timp (cativa ani - sunt cateva firme care au patit asta), iar pe de alta parte, numarul de clienti nu mai este asa mare ca acum 10...15 ani, pentru ca, comparativ cu acea perioada, atunci salariu minim era mai mic si electronicile mai scumpe iar lumea era mult mai interesata sa mestereasca ceva care va avea intr-un final un pret mai mic. Acum lucrurile nu mai stau asa. Spre exemplu, daca in 1998 un radiocasetofon costa 800...1000mii lei vechi, asta inseamna un salar minim pe economie la vremea aia, in conditiile in care acum preturile "la electronice" sunt cam la fel dar salariu minim a crescut de 5 ori (daca nu mai mult). In aceste conditii kiturile electronice DIY nu au mai devenit asa cautate si ca drept urmare ceea ce se merita facut DIY acum este intr-o arie destul de restransa. Deci, trebuie riscat mai mult. Un alt exemplu, pentru a produce numai GX400 in 100 de exemplare sau mai mult, pentru a obtine un pret atractiv, trebuie cca.2500 Euro, in conditiile in care vanzarea a 100 de bucati se poate intinde pe cativa ani, daca ar fi sa iau in calcul cererea actuala.

Avand in vedere cele spuse anterior din acest motiv am creeat colectia Tehnium Azi de kituri electronice, pentru ca, cine este interesat, sa-si creeze prin propriile puteri, cumparand sau nu documentatia, kitul electronic de care are nevoie.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-43417

• 1 month later...
  • 2 months later...

Buna seara!sunt nou pe forum si sper ca am postat unde trebuie

M-am apucat sa construiesc si eu acest kit si este realizat in proportie de 99% .

Vreau sa spun ca a fost o adevarata provocare realizarea pcb-ului inclusiv cu silkcreen dar si costul componentelor(aproximativ 160 RON)

Acel 1% reprezinta nenorocitele alea de radiatoare ale prefinalelor care nu se lasa gasite,de unde le-as putea cumpara?Am cautat la toate magazinele din Bucuresti si la multe magazine online.

Tot in acest procent intra si sortarea tranzistoarelor de pe etajul de intrare precum si al finalilor.

Sa zicem ca sortarea sa970 o rezolv permitandu-mi sa cumpar mai multe bucati dar in cazul finalilor credeti ca ar plesni ceva daca nu le-as imperechea?Sau cat de mult ar afecta functionarea amplificatorului.

As incerca totusi sa-i fac o mica proba cu finalii nesortati.Dvs ce spuneti? :scratchchin:

voi reveni si cu cateva poze.

Editat de bobina
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-45034

Unde ati vazut ca au 1% "nenorocitele alea de radiatoare" ?

Sa nu uitati ca revizia nr.1 este un prototip inca aflat in teste, dar este functional.

P.S. Din cauza un probleme personale am amanat prezentarea ultimei revizii (e vorba de rev.2) a seriei GX.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-45045

• 1 month later...

O data exacta nu pot sa va dau. La inceputul acestui an am facut, fata de versiunea din decembrie anul trecut, o modificare majora. De vreo trei luni sunt in teste cu acea modificare urmand ca in urmatoarele doua-trei luni sa stabilesc definitiv forma finala a rev.2 GX400. Tot in ultimul an am testat acel releu RELPOL 110VDC 16A, pe marginea caruia s-au facut cateva comentarii. In urma testelor efectuate la GX400 o sa merg pe acel releu (care functioneaza ireprosabil) iar la GX800 o sa dau posibilitatea celor care construiesc acest kit electronic sa adauge releul care doreste (cu bobina tot la 110VDC). De fapt, GX800 rev.2 fiind de putere mult mai mare ca GX400 rev.2, la GX800 am considerat necesar schimbarea releului.

Apoi, va rog, putina intelegere; pentru ca nu am pe lista de prioritati numai acest kit. Fiind un produs open source, conceperea si testarea acestuia a fost lasat mai la urma. In plus, am vrut sa fac si teste asazis de anduranta, sa vad cum se comporta in timp si de abia dupa aceea sa-l prezint utilizatorilor. Oricum, asa cum am mai spus, cred ca va fi unicul kit electronic din colectia Tehnium Azi, gratis, care va fi adus la maturitatea din partea mea. Restul care vor mai fi, le veti gasi la rubrica Store sau prototipuri gratis in colectie sau la rubrica mea de proiecte personale care poate fi accesata aici. Aplic masura asta din doua motive:

1. testarea si aducerea la maturitate a unui kit electronic, fie el amplificator audio, necesita bani si timp si din acest motiv nu poate fi prezentat gratis (am facut o exceptie cu seria de amplificatoare audio GX);

2. din cauza cresterii traficului acestui website (un lucru bun de altfel), costurile de hosting intr-un viitor apropiat vor creste din ce in ce mai mult. S-ar putea sa fiu nevoit si nu este exclus asta, sa caut un server dedicat (sa vad daca imi permit unul!) iar acest lucru necesita enorm de multi bani (mai ales daca o sa aleg un server administrat). Nu va uitati la reclamele de pe site derulate prin intermediul Adsense, pentru ca bani produsi de ele nu acopera niciun sfert din chiria un server dedicat pe o luna. Deci, deja cand se ajunge la acest nivel, site-urile cauta sponsori care sa plateasca bine (in Romania, firme cu greutate, mai ales in aceasta perioada economica incerta, s-au zgarcit si la un baner mic de 20 dolari luna. Dar cu asemenea sume nu poti tine un site de genul Tehnium Azi si nici nu poti motiva utilizatori, contracost, sa posteze articole. Deci, precum observati e un cerc vicios iar daca lucrurile ajung in punctul in care voi fi nevoit sa achizitionez un server dedicat, s-ar putea financiar sa nu pot sa fac asta si sa ajungem apoi in situatia in care (pentru a pastra traficul in resursele hardware actuale) sa fac din Tehnium Azi un website privat cu acces contracost (pe baza unui abonament modic). Sper sa nu ajung aici dar orice e posibil.

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-45648

Sunt perfect de acord cu dorinta dumneavoastra de a descarca schemele contra unei sume de bani.Multumim din suflet pentru amabilitatea de a termina rev 2 si la Gx 400 si la GX 800 si de a putea descarca gratis schemele.Noi vom avea rabdare si speram ca pana la sfarsitul acestui an sa fie terminat macar rev2 la GX400.Tot respectul,si asteptam ultimele scheme gratis :).

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3818-gx400-rev1-400w-audio-amplifier/page/3/#findComment-45653

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock